Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 19.5.2011

Opava - Dopravní nehoda automobilu a cyklisty v Opavě a další...(11 případů) 

 

Dopravní nehodovost

V průběhu dne 19.5.2011 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě ke 4 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých byla 1 osoba zraněna těžce a 1 lehce, kdy celková hmotná škoda byla vyčíslena na finanční částku ve výši 224.000,- Kč.


Dopravní nehoda automobilu a cyklisty s jeho těžkým zraněním v Opavě

Dne 19.5.2011 v době kolem 16:40 hod. došlo podle doposud zjištěných skutečností v Opavě k vážné dopravní nehodě mezi cyklistou a automobilem, a to tak, že muž ročníku narození 1913 z Opavy jel na dámském jízdním kole po ulici náměstí Slezského odboje (značená jako vedlejší pozemní komunikace) ve směru ke křižovatce s ulicí Olomouckou (označená jako hlavní silnice), kterou hodlal projet v přímém směru na protější chodník a přitom nedal přednost v jízdě zleva jedoucímu osobnímu motorovému vozidlu značky Peugeot 106, jehož řidičem byl muž ročníku narození 1957 z Opavy. Tento jel s automobilem po ulici Olomoucké ve směru od centra města na obec Slavkov. V prostoru křižovatky došlo ke střetu přední části vozidla Peugeot s bokem jízdního kola. Při dopravní nehodě došlo k těžkému (blíže nespecifikovanému) zranění cyklisty, který byl letecky transportován do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě na oddělení traumatologie. Orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager byla u řidiče osobního motorového vozidla negativní, u cyklisty byl nařízen odběr krve při lékařském ošetření. Celková hmotná škoda činí 11.000,- Kč a celá záležitost je předmětem dalšího prošetřování a prověřování. Policista skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě p. Petr Bělák, který událost šetří, žádá případné svědky události, nechť se mu telefonicky ozvou na telefonní číslo 974737574.


Kontrola dvou „černých“ pasažérů v autobuse na Hlučínsku

Dne 19.5.2011 v 03:00 hod. bylo telefonicky oznámeno na obvodní oddělení PČR v Opavě ze strany muže ročníku narození 1945 z Ostravy, že v autobuse linky číslo 34, který právě řídí, má dva „černé pasažéry“, kteří s ním nechtějí komunikovat a nechtějí vystoupit. Na upřesněné místo byla vyslána hlučínská policejní hlídka, která neznámého muže a neznámou ženu vyzvala k vystoupení z tohoto autobusu a k prokázání jejich totožnosti, což na místě ihned neučinili a odcházeli od policistů pryč. Po marné výzvě policistů, aby neopouštěli místo kontroly, dokud se neprokáže jejich totožnost, museli zakročující policisté použít donucovacích prostředků, a to hmaty a chvaty. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a rovněž nevznikla žádná škoda na majetku. Následnou lustrací v dostupných evidencích bylo v muži zjištěno, že je ročníku narození 1979 z Markvartovic a že neznámá žena má pětadvacet let a je z Ostravy. Žádná z uvedených osob nebyla policisty předvedena či zajištěna a po zjištění jejich totožnosti jim bylo umožněno místo kontroly opustit. Věc je nadále šetřena jako přestupek proti veřejnému pořádku.


Poškození motorového vozidla na ulici Okrajové v Hlučíně

Dne 19.5.2011 zahájili policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně úkony trestního řízení ve věci přečinu „Poškození cizí věci“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v přesně nezjištěné době od 19:30 hod. dne 18.5.2011 do 08:30 hod. dne 19.5.2011 na ulici Okrajové v Hlučíně poškodil vrypem lak levé strany zde zaparkovaného osobního motorového vozidla, čímž způsobil poškozené ženě ročníku narození 1989 z Ostravy celkovou škodu ve výši 15.000,- Kč.


Odcizení peněženky z neuzamčené skříňky v šatně autoservisu v obci Ludgeřovice

Dne 19.5.2011 policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Neoprávněné opatření padělaní a pozměnění platebního prostředku“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v době mezi 07:00 hod. a 13:30 hod. dne 19.5.2011 odcizil z neuzamčené skříky umístěné v šatně autoservisu Peugeot na ulici Budovatelské v obci Ludgeřovice volně odloženou plátěnou peněženku značky Adidas černé barvy v hodnotě 200,- Kč, s různými osobními doklady a s platební kartou, ke škodě muže ročníku narození 1993 z Ludgeřovic.


Poškození dveří a okna na budově klubovny v obci Markvartovice

Dne 19.5.2011 zahájili policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně úkony trestního řízení ve věci přečinu „Poškození cizí věci“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v blíže neustanovené době ode dne 4.5.2011 do dne 19.5.2011 na ulici Sportovní v obci Markvartovice poškodil několika vrypy vstupní dveře a okno budovy klubovny, čímž způsobil poškozené organizaci Občanské sdružení Werichovci Markvartovice celkovou škodu v předběžné výši 9.000,- Kč.


Požár tůjí u rekreační chaty v obci Branka u Opavy

Dne 19.5.2011 v 18:30 hod. telefonicky informoval policisty z obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí operační důstojník IBC Ostrava, že na bezplatnou linku tísňového volání čísla 150 nyní oznámila žena ročníku narození 1958 z Hradce nad Moravicí, že u jedné z rekreačních chat na ulici Havlíčkové v obci Branka u Opavy hoří vzrostlé tůje. Na místo byla ihned vyslána hradecká policejní hlídka, která zjistila, že požár již lokalizovali hasiči HZS Opava, SDH Hradec nad Moravicí a SDH Branka u Opavy. Provedeným šetřením ze strany vyšetřovatele požárů HZS Opava bylo určeno, že neznámý pachatel založil požár vzrostlých tůjí po odpálení dělobuchu, který pod tyto tůje vhodil. Vzniklým požárem byly dále poškozeny kabely veřejného osvětlení, telefonního spojení a kabel elektřiny a celková škoda byla předběžně stanovena na finanční částku ve výši 90.000,- Kč. Poškozenými organizacemi jsou ČEZ-Správa majetku spol. s r.o. Děčín, O2 Telefonica a.s. Praha a muž ročníku narození 1939 z Opavy. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a případ je nadále v šetření ze strany policistů z obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí.


Vniknutí na pozemek rodinného domu v Kravařích a odcizení jízdního kola

Dne 19.5.2011 v době mezi 09:30 hod. a 13:00 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Hlučínské v Kravařích přečin „Porušování domovní svobody“ tím, že po přelezení uzamčeného oplocení vnikl na pozemek jednoho z rodinných domů, odkud z kovového stojanu odcizil zde odstavené a neuzamčené dámské jízdní kolo šedohnědé barvy, čímž byla poškozené ženě ročníku narození 1982 z Kravař způsobena škoda ve výši 1.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Kravařích.


Třiašedesátiletá žena tropila na ulici Ratibořské v Opavě-Kateřinkách výtržnost

Dne 19.5.2011 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu „Výtržnictví“ ženě ročníku narození 1948 ze Skřípova, neboť tato v době kolem 12:45 hod. dne 18.5.2011 poblíž objektu firmy Dřevop na ulici Ratibořské v Opavě-Kateřinkách nejprve slovně napadla vulgárními výrazy poškozenou ženu ročníku narození 1985 z Hněvošic, po které následně začala házet kamení, a to rovněž i po kočárku s dítětem, který poškozená vezla sebou, kdy kameny kočárek ani poškozenou nezasáhly a ke zranění osob nedošlo. Výše uvedeného hrubého jednání se třiašedesátiletá žena dopustila na místě veřejnosti přístupném a za účasti svědků, kdy věc byla původně šetřena jako přestupek proti veřejnému pořádku a jako přestupek proti občanskému soužití, ale na základě provedeného šetření byly ve věci zahájeny úkony trestního řízení.


Vloupání do zahradní kůlny v osadě Pod Srdečníkem v obci Slavkov

V přesně nezjištěné době od 18:30 hod. dne 18.5.2011 do 13:00 hod. dne 19.5.2011 neznámý pachatel spáchal v zahrádkářské osadě zvané Pod Srdečníkem v obci Slavkov přečin „Krádež“ a přečin „Porušování domovní svobody“ tím, že po přelezení uzamčeného oplocení vstoupil do jedné ze zahrad, kdy po vypáčení vstupních dveří vnikl do zahradní kůlny, ze které odcizil motorovou sekačku značky Mountfield R 434 červené barvy v hodnotě 2.000,- Kč, příklepovou vrtačku značky Einhel červené barvy v hodnotě 350,- Kč, ruční okružní pilu značky Trend Line TL 7007 v hodnotě 950,- Kč a elektrické nůžky značky Einhel červené barvy v hodnotě 650,- Kč, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1957 z Opavy způsobena celková škoda ve výši 3.950,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Odcizení kovových součástek z pozemku rodinného domu v obci Holasovice, část Loděnice

V blíže neupřesněné době ode dne 9.5.2011 do dne 18.5.2011 neznámý pachatel spáchal v obci Holasovice, část Loděnice přečin „Krádež“ v souběhu s přečinem „Porušování domovní svobody“ tím, že vnikl na pozemek jednoho z rodinných domů, kdy pozemek byl uzamčen a je oplocen plotem o výšce 150 cm po celém obvodu a následně z tohoto pozemku odcizil volně uložený elektromotor s převodovkou o výkonu 1,1 kw, 1410 ot./min. v hodnotě 8.000,- Kč a elektromotor s ventilátorem značky Janka typu RNE250 žluté barvy, roku výroby 1995 v hodnotě 3.500,- Kč, čímž byla poškozené soukromé firmě muže ročníku narození 1962 z Holasovic způsobena celková škoda ve výši 11.500,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem