Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 2.10.2011

Opava - Dva nálezy munice pocházející z II. světové války a další událsti (9 případů) 

Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu neděle 2.října 2011 v rámci teritoria Územní odboru Policie České republiky Opava celkem šest dopravních nehod. Při těchto nehodách utrpěny dvě osoby lehká zranění, přičemž hmotná škoda na majetku byla odhadnuta na částku 167.000,- Kč.
Krádež motorové nafty
K případu došlo v nočních hodinách z 1. na 2.října 2011 v Doním Benešově na ulici Bolatické na parkovišti u tamní restaurace. Neznámý pachatel na zde zaparkovaném nákladním automobilu tovární značky Volvo vypáčil víčko palivové nádrže, odšrouboval výpustný šroub a poté z nádrže odcizil celkem 150 litrů motorové nafty v celkové hodnotě 5.280,- Kč. Poškozením víčka nádrže přitom způsobil škodu v předběžné výši dvou tisíc korun, to vše jedné opavské dopravní společnosti.
Hlučínští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu krádeže vloupáním.
Nález munice pocházející z II. světové války na katastru obce Bolatice
Jednapadesátiletý muž z Chuchelné dne 2.října 2011 krátce po desáté hodině dopoledne telefonicky oznámil prostřednictvím tísňové linky čísla 158, že v lesním porostu mezi obcemi Bolaticemi a Chuchelnou nalezl nevybuchlou munici pocházející z II. světové války. Na místo nálezu se dostavili kravařští policisté a policejní pyrotechnik, který stanovil, že se jedná o tři ruční granáty (vzor 39), tři rozbušky a jeden kilogram pěchotní munice. Následně pyrotechnik rozhodl o zneškodnění této munice na místě jejího nálezu. Při zneškodňování munice nedošlo ke zranění osob ani ke škodě na majetku.
 Nález munice pocházející z II. světové války na katastru obce Kobeřice
K dalšímu nálezu munice pocházející z II. světové války, který byl policistům nahlášen prostřednictvím tísňového volání čísla 158, došlo dne 2.října 2011 kolem třinácté hodiny na katastru obce Kobeřice. Šestačtyřicetiletý muž z Kobeřic nalezl na poli dělostřeleckou střelu, ráže 122 mm. I v tomto případě přivolaný policejní pyrotechnik zneškodnil munici na místě jejího nálezu. Ke zranění osob ani ke škodě na majetku nedošlo. V průběhu zneškodňování munice toto místo uzavřeli a zabezpečili kravařští policisté.
Rodičům odcizil šperky
Policisté opavského obvodního oddělení sdělili dne 2.října 2011 osmnáctiletému muži z Opavy podezření ze spáchání přečinu krádeže. Tohoto skutku se měl podezřelý muž dopustit v době od 17.září do 1.října tohoto roku v rodinném domě svých rodičů, v jedné z opavských čtvrtí. Ve shora uvedené době odcizil z různých pokojů v domě šperky ze žlutého kovu (čtyři prsteny a dva řetízky s přívěsky) v celkové hodnotě 12.000,- Kč. Vzhledem k tomu, že jsou v dané věci splněny podmínky dle trestního řádu, policisté tento případ šetří formou zkráceného přípravného řízení.
Byl přistižen při krádeži láhve slivovice
Čtyřiašedesátiletý muž z Opavy, zaměstnanec ostrahy prodejny Lidl na ulici Olomoucké v Opavě, dne 2.října 2011 krátce po dvanácté hodině telefonicky oznámil prostřednictvím tísňové linky čísla 158, že neznámý pachatel odcizil z regálu v této prodejně půllitrovou láhev slivovice. Policistům dále sdělil, že neznámý pachatel z prodejny odešel a zaměstnanec ho pronásleduje. Podezřelého muže opavští policisté krátce nato vypátrali, a to na ulici Gogolové v Opavě. Muže zajistili a vzhledem k tomu, že byl v silně podnapilém stavu (pomocí přístroje Drager mu v dechu naměřili hodnotu 2,62 promile alkoholu), muže převezli a umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici. Jednalo se o třiatřicetiletého muže z Opavy. Odcizenou láhev alkoholu v hodnotě 235,- Kč pak policisté podezřelému muži odebrali a vrátili nepoškozenou zpět do prodeje.
Opavští policisté věc šetří jako přestupky proti majetku a veřejnému pořádku.
Vloupání do garáže v garážovišti na ulici Bílovecké
Činu se dopustil neznámý pachatel v přesněji nezjištěné době, a to v období od 15.září do 2.října tohoto roku v Opavě – Kylešovicích na ulici Bílovecké. V tamní garážovišti s pomocí paklíče vnikl do jedné z garáží. Z garáže následně odcizil propanbutanový ohřívač s lahví, železný šrot, starší horské kolo, dvě stavebnice Merkur, tři stavebnice Lego a sbírku autíček značky Matchbox. Tato sbírka byla v celkovém množství 100 až 120 kusů autíček, kdy nejstarší kus byl vyroben v roce 1960. Tato sbírka má v současné době historickou hodnotu 150.000,- Kč. Celkovou škodu ve výši 162.000,- Kč způsobil neznámý pachatel třiapadesátiletému muži z Opavy.  
Případ šetří opavští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Silně podnapilý muž napadl svou přítelkyni
Opavští policisté zajistili dne 2.října 2011 v 18:30 hodin v bytě činžovního domu na ulici Horní náměstí v Opavě čtyřicetiletého muže z Karviné. Muž, který byl v silně podnapilém stavu, napadl v tomto bytě svou čtyřiadvacetiletou přítelkyni z Ostravy. Ženu napadl nejdříve slovně a poté i fyzicky, přičemž žádné zranění jí naštěstí nezpůsobil. Vzhledem k tomu, že agresivní muž byl v silně podnapilém stavu (pomocí přístroje Drager mu byla v dechu naměřena hodnota 3,09 promile alkoholu), policisté ho převezli a následně i umístili k vystřízlivění na Protialkoholní záchytnou stanici v Opavě.
Věc šetří opavští policisté jako přestupek proti občanskému soužití.
Požár rotační pece v Opavě - Vávrovicích
K požáru rotační pece a zásobníků řízku z cukrové řepy došlo dne 2.října 2011 v době od 16:10 hodin do 17:10 hodin v areálu cukrovaru na ulici Vávrovické v Opavě – Vávrovicích. Na místě požáru byli přítomni opavští policisté a členové Hasičského záchranného sboru Opava, kteří požár uhasili. Šetření na místě byl přítomen také vyšetřovatel opavských hasičů, který jako důvod požáru rotační pece a zásobníku řízků z cukrové řepy uvedl přehřátí zásobníku vlivem nefunkčnosti technologie v důsledku nenadálého poklesu elektrické energie. Hmotná škoda na zařízení pece a technologii byla předběžně vyčíslena na částku 10.000,- Kč. Ke zranění osob nedošlo a nebyla ani nutná evakuace obyvatel z přilehlého okolí. Věc si na místě převzal do své kompetence vyšetřovatel Hasičského záchranného sboru Opava.  
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem