Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 2.12.2009

Policsté na Opavsku objasnili krádež hliníku v Radkově, pokus vloupání do rodinného domu v Třebomi ... (11 případů) 

 
Odcizení hliníku v obci Radkov – objasnění případu
Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě zahájil dne 2.12.2009 trestní stíhání 22letého muže z Vítkova, jako podezřelého ze spáchání trestného činu krádeže.
Podezřelý muž v měsíci říjnu letošního roku odcizil opavské společnosti, u které byl zaměstnán, z jejich areálu v Radkově, celkem 230 kg hliníkového elektrovodného drátu. Opavské společnosti tak podezřelý způsobil celkovou škodu ve výši 13.850,- Kč. Policistům byl tento případ oznámen v měsíci listopadu. Trestní stíhání pachatele je vedeno na svobodě.
Pokus krádeže vloupáním do rodinného domu v obci Třebom – objasnění případu
Policisté Obvodního oddělení PČR v Kravařích zahájili dne 17.11.2009 úkony trestního řízení ve věci trestných činů porušování domovní svobody a krádeže vloupáním, ve stádiu pokusu, z jehož spáchání  je podezřelý 34letý muže z Kravařska.
Podezřelý muž dne 16.11.2009 v době kolem 19:00 hod. vypáčil petlici zajišťující vchodové dveře do rodinného domu v obci Třebom. Pachatel vnikl neoprávněně do domu v úmyslu něco zde odcizit, dům prohledal, avšak nic neodcizil, neboť zde nic nenašel. Poté z domu odešel. Ve věci je kravařskými policisty vedeno zkrácené přípravné řízení. Podezření ze spáchání shora uvedených trestných činů bylo pachateli sděleno dne 2.12.2009.
Porušování domovní svobody v obci Třebom – zadržení pachatele
Dne 1.12.2009 v 15:50 hod. v Třebomi zadrželi dva občané z Třebomi 34letého muže z Kravařska, který vnikl do rodinného domu a neoprávněně tam setrval. Na místo se dostavili kravařští policisté a podezřelého muže v 16:10 hod. zadrželi a převezli na tamní policejní služebnu. Provedeným odborným měřením přístrojem Dräger byla podezřelému muži naměřena hodnota 2,64 promile alkoholu v jeho dechu, a proto byl policisty převezen a dodán na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Na stanici byl pak pachatel po celou dobu střežen policistou.  O jeho zadržení bylo vyrozuměno Okresní státní zastupitelství v Opavě.
Zadrženému muži bylo po jeho vystřízlivění, dne 2.12.2009 v dopoledních hodinách sděleno kravařskými policisty podezření ze spáchání trestného činu porušování domovní svobody a následně byl ze zadržení propuštěn na svobodu. Ve věci je vedeno zkrácené přípravné řízení. Ke zranění osob nedošlo, nedošlo ani k hmotné škodě na majetku.
Ohrožení pod vlivem návykové látky - Kravaře
Policisté Obvodního oddělení PČR v Kravařích zahájili dne 2.12.2009 úkony trestního řízení ve věci trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, z jehož spáchání je podezřelý 44letý muž z Karviné.
Podezřelý muž 1.12.2009 ve 23:50 hod. řídil po ulici Opavské v Kravařích osobní motorové vozidlo zn. Renault Laguna. Na výzvu kravařských policistů se řidič podrobil dechové zkoušce - odbornému měření pomocí digitálního přístroje Dräger, s pozitivním výsledkem (byla naměřena hodnota 1,04 promile alkoholu v dechu). I další dvě dechové zkoušky řidiče byly pozitivní, s výsledky 1,17 a 1,20 promile alkoholu v jeho dechu. Tedy, podezřelý muž řídil vozidlo ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodil vlivem návykové látky, vykonával činnost, při které by mohl ohrozit život nebo zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku. Jmenovaný na místě nesouhlasil s naměřenými hodnotami, proto byl policisty na vlastní žádost převezen k odbornému lékařskému vyšetření s odběrem vzorku krve na Protialkoholní záchytnou stanici v Opavě. Ve věci je vedeno zkrácené přípravné řízení.
Pracovní úraz v obci Holasovice
Policisté Obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích zahájili dne 2.12.2009 úkony trestního řízení ve věci ublížení na zdraví, kterého se mohl dopustit neznámý pachatel.
Dne 1.12.2009 v době kolem 23:55 hod. v areálu firmy Opametal v obci Holasovice mohl neznámý pachatel svou nedbalostí a neodbornou manipulací zapříčinit spuštění lisu na barevné kovy. Po spuštění tohoto lisu došlo k přiražení levé ruky 27letého muže z Opavska v lisovacím prostoru. Tímto došlo ke středně těžkému zranění levé ruky, s předpokládanou dobou léčení 2 - 3 měsíce.
Vloupání do motorových vozidel v Opavě
Dosud nezjištěný pachatel se dopustil spáchání trestných činů krádeže vloupáním a poškozování cizí věci v době od 1.12.2009 17:00 hod. do 2.12.2009 09:00 hod. v Opavě tím, že:
  1. Na ulici Na rybníčku, po předchozím rozbití skleněné výplně zadního okna levých dveří, pachatel vnikl do osobního motorového vozidla zn. Škoda Octavia, odkud odcizil černou koženou tašku v hodnotě 4.500,- Kč, ke škodě 32letého muže z Opavska. Pachatel přitom poškodil zámek levých předních dveří tím, že jej vylomil a poškodil lak vozidla, a to poškrábáním v okolí zámku. Poškozením vozidla pachatel způsobil škodu ve výši 15.000,- Kč, a to pražské leasingové společnosti.
  2. Na ulici Veleslavínové pachatel vnikl, po předchozím rozbití skleněné výplně trojúhelníkového předního okna pravých dveří, do osobního motorového vozidla zn. Renault Master, odkud odcizil navigaci zn. Garmin v hodnotě 3.500,- Kč, čelní panel autorádia zn. Panasonic a toto rádio poškodil (škoda ve výši 2.000,- Kč). Poškozením vozidla pachatel způsobil škodu ve výši 5.000,- Kč, to vše 44leté ženě z Opavy.
Zpronevěra v obci Sudice – pachatel známý
Kravařští policisté zahájili dne 2.12.2009 úkony trestního řízení ve věci trestného činu  zpronevěry, z jehož spáchání je podezřelý 59letý muž z Kravařka.
Podezřelý muž dne 4.9.2008 převzal v Sudicích od 54leté ženy finanční hotovost ve výši 80.000,- Kč za účelem opravy náhrobku hrobu. Vzhledem k tomu, že pachatel opravu náhrobku do dne 2.12.2009 neprovedl, nahlásila poškozená žena věc policistům. Pachatel se dopustil shora uvedeného trestného činu tím, že si přisvojil finanční částku, která mu byla svěřena. Ve věci je vedeno zkrácené přípravné řízení.
Porušování domovní svobody v obci Třebom – pachatel známý
Policisté Obvodního oddělení PČR v Kravařích zahájili dne 2.12.2009 úkony trestního řízení ve věci trestného činu porušování domovní svobody, z jehož spáchání je podezřelý 26letý muž z Kravařska. Pachatel byl přistižen při činu hlídkou kravařských policistů.
Podezřelý muž dne 1.12.2009 v době kolem 14:00 hod. vnikl, po předchozím přeskočení nízké cihlové zídky oplocení rodinného domu, na pozemek tohoto domu a po přistaveném žebříku pak i na nezajištěnou půdu domu, a to v úmyslu něco zde odcizit. Podezřelý však nic neodcizil, neboť zde nic nenašel. Ve věci je vedeno zkrácené přípravné řízení.
Vydírání v Opavě – pachatel neznámý
Dosud nezjištěný pachatel se dne 30.11.2009 v době kolem 14:50 hod. dopustil spáchání trestného činu vydírání.
Pachatel v Opavě na ulici Olomoucké před restaurací Split zastoupil cestu dítěti (12letému chlapci), když se vracel ze školy domů. Pachatel přinutil chlapce zastavit a vyžadoval po něm cigaretu. Poškozený toto neměl, a proto podezřelý požadoval částku 5,- Kč. Z obavy, že pachatel školáka napadne, chlapec vytáhl peněženku a vydal neznámému 20,- Kč. Pak poškozený pokračoval dále směrem k zastávce MHD U nemocnice. Pachatel jej ovšem doběhl, opětovně mu zastoupil cestu a požadoval vydání dalších peněz. Chlapec ze strachu vydal podezřelému dalších 17,- Kč.
Opavští policisté dne 2.12.2009 zahájili úkony trestního řízení ve věci shora uvedeného trestného činu.
Ohrožení pod vlivem návykové látky ve Vítkově
Vítkovští policisté zahájili dne 2.12.2009 úkony trestního řízení ve věci trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, z jehož spáchání je podezřelý 42letý muž z Vítkova.
Podezřelý muž dne 2.12.2009 v době kolem 19:00 hod. řídil po ulici Komenského ve Vítkově nákladní motorové vozidlo zn. Peugeot Partner, když byl zastaven a kontrolován hlídkou vítkovských policistů. Na výzvu policisty se řidič podrobil dechové zkoušce – odbornému měření - přístrojem Dräger, s pozitivním výsledkem (byla naměřena hodnota 1,47 promile alkoholu v dechu). I další dvě dechové zkoušky řidiče byly pozitivní, s výsledky 1,43 promile alkoholu v jeho dechu. Řidič s naměřenou hodnotou souhlasil a lékařské vyšetření s odběrem vzorku krve nežádal. Řidiči byl na místě zadržen jeho řidičský průkaz a byla mu zakázána další jízda s vozidlem. Ve věci je vedeno zkrácené přípravné řízení.
Dopravní nehodovost
V průběhu dne 2.12.2009 byly na Opavsku policisty dopravního inspektorátu šetřeny dvě dopravní nehody, při kterých byly dvě osoby zraněny lehce. Hmotná škoda na majetku činí dle odhadu Policie ČR 21.000,- Kč.

vytisknout  e-mailem