Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 2.3.2011

Opava - Je podezřelý ze spáchání pomluvy a další události (7 případů) 

Vloupání do restaurace v obci Darkovice
K případu došlo 2.března 2011 krátce po půlnoci v obci Darkovice v areálu tamního koupaliště. Neznámý pachatel vypáčil a poškodil cylindrickou vložku vstupních dveří do zdejší restaurace. Vnikl dovnitř, avšak nic odtud neodcizil. Poškozením cylindrické vložky způsobil Jednotce dobrovolných hasičů z obce Darkovice škodu v předběžné výši 1.000,- Kč.
Hlučínští policisté neznámého pachatele podezřívají z přečinu krádeže vloupáním, spáchaného ve stádiu pokusu.
Finanční hotovost 214 tisíc korun odcizil z rodinného domu v obci Markvartovice
Hlučínští policisté zahájili dne 2.března 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinů krádeže vloupáním a porušování domovní svobody, z jejichž spáchání je podezřelý neznámý pachatel.
Činu se dopustil v přesněji nezjištěné době, a to ode dne 10.února 2011 do 1.března 2011. Pachatel nezjištěným způsobem vnikl do obývacích prostor rodinného domu na ulici Werichové v Markvartovicích. Ze skříně v obývacím pokoji odcizil ze dvou dopisních obálek uložených mezi stránkami jedné knihy finanční hotovost ve výši 170.000,- Kč. Pachatel dále ze zásuvky obývací stěny odcizil šperky ze žlutého kovu, konkrétně řetízek (délky 40 cm a šířky 3 mm, tvořený překroucenými očky) a pánský náramek (šířky 5 mm, tvořený z oček), v celkové hodnotě 3.100,- Kč. Z dalších dvou dopisních obálek pak ještě odcizil finanční hotovost 44.000,- Kč, to vše ke škodě čtyřiasedmdesátiletého majitele domu. Na poškození zařízení domu škoda nevznikla.
Je podezřelý ze spáchání pomluvy
Na základě trestního oznámení od sedmatřicetileté ženy z Opavska, zahájili policisté opavského obvodního oddělení dne 2.března 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinu pomluvy, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel.
Činu se dopustil v době od 17.ledna 2011 do 1.března 2011 tím, že z jedné emailové adresy poslal podnět k prošetření jednání právě shora jmenované, která je ředitelkou jedné opavské základní školy. Podnět k prošetření neznámý pachatel poslal několika institucím, a to Krajskému úřadu v Ostravě, České školní inspekci, Inspektorátu bezpečnosti práce a Magistrátu města Opavy - odboru školství. Pachatel ve svém dopise uvedl nepravdivé údaje. Na základě tohoto podnětu pak byla v měsíci únoru provedena kontrola pracoviště shora jmenované ředitelky. Důkladná kontrola ale neshledala žádné pochybení, o čemž písemně informovala ředitelku této školy. Došlo tedy k ohrožení vážnosti shora jmenované a zejména k poškození pověsti v zaměstnání, jednak vůči podřízeným, ale i vůči institucím, jenž dohlíží na činnost této základní školy.
Vloupání do motorového vozidla na ulici Nádražní okruh v Opavě
Neznámý pachatel se dne 2.března 2011 v době od 17:00 hodin do 22:00 hodin vloupal do osobního automobilu tovární značky Peugeot 307, který stál zaparkován na parkovišti před zimním stadionem na ulici Nádražní okruh v Opavě. Pachatel rozbil okno pravých předních dveří a vnikl do vozu. Odtud z přední přihrádky před spolujezdcem odcizil doklady od vozidla a z přední sedačky spolujezdce pak igelitovou tašku. V tašce měla osmapadesátiletá žena z Opavy tři učebnice hudební výchovy, tři CD disky a dřevěné paličky. Shora jmenované pachatel odcizil věci v celkové hodnotě 950,- Kč, přičemž rozbitím okna jí způsobil škodu 3.500,- Kč. 
Případ šetří opavští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Dopravní nehodovost

Dopravní policisté šetřili v průběhu středy 2.března 2011 celkem tři dopravní nehody, ke kterým došlo na Opavsku. Při těchto nehodách utrpěla jedna osoba lehké zranění, přičemž hmotná škoda na majetku byla odhadnuta na částku 105.000,- Kč.
Dopravní nehoda podnapilé řidičky s jejím lehkým zraněním
K dopravní nehodě došlo dne 2.března 2011 kolem dvacáté hodiny v obci Opava – Komárov na ulici Ostravské, silnici I. třídy č. 11. Sedmadvacetiletá žena z Opavy řídila po uvedené silnici osobní automobil tovární značky Fait Bravo, a to ve směru jízdy na Ostravu. Plně se ale nevěnovala řízení (ve voze se snažila zvednout zvonící mobilní telefon) a s vozidlem vjela do protisměru, kde se střetla s protijedoucím automobilem pick-up tovární značky Mazda. Toto vozidlo řídil ve směru na Opavu jednatřicetiletý muž z Teplic.
Dechová zkouška řidiče vozidla Mazda byla negativní. Odborné měření provedené u řidičky pomocí přístroje Drager mělo ale pozitivní výsledek. Poprvé byla jmenované naměřena hodnota 2,02 promile alkoholu, po pěti minutách pak hodnota 1,98 promile alkoholu v jejím dechu. Při dopravní nehodě došlo k lehkému zranění řidičky, s dosud neustanovenou dobou léčení. Po nehodě byla z místa dopravní nehody převezena vozidlem Rychlé lékařské pomoci k ošetření do opavské nemocnice, po vyšetření odešla z nemocnice domů. Hmotná škoda na havarovaných vozidlech byla odhadnuta na částku 60.000,- Kč. Dopravní policisté řidičce na místě zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali jí další jízdu s vozidlem.
Tuto dopravní nehodu šetří policisté opavského dopravního inspektorátu jako přečin ohrožení pod vlivem návykové látky, z jehož spáchání je podezřelá právě řidička osobního vozidla Fiat.
Podnapilý cyklista
Dopravní policisté provedli dne 2.března 2011 krátce po dvacáté hodině na ulici Kolofíkovo nábřeží v Opavě – Kateřinkách silniční kontrolu jednačtyřicetiletého cyklisty. Policisté cyklistu spatřili v době, kdy se přesouvali na jiné stanoviště v Opavě. Cyklistu viděli, když s kolem přejížděl přes přechod pro chodce na ulici Ratibořské, kde navíc svítil na semaforu pro chodce červený na signál "Stůj". Cyklista poté pokračoval dále, na ulici Kolofíkovo nábřeží, kde jej policisté následně zastavili a kontrolovali. Na jejich výzvu se jmenovaný podrobil odbornému měření pomocí přístroje Drager, s pozitivním výsledkem. Vzhledem k tomu, že výsledky prvních dvou měření měly rozdíl větší deseti procent, policisté u cyklisty provedli celkem tři dechové zkoušky. Výsledek prvního měření měl hodnotu 2,14 promile alkoholu, druhý 2,41 promile alkoholu a potřetí byla cyklistovi naměřena hodnota 2,53 promile alkoholu v jeho dechu. Policisté jmenovanému na místě zakázali další jízdu s tímto nemotorovým vozidlem a případ šetří jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Ve správním řízení na Odboru dopravy Magistrátu města Opavy hrozí cyklistovi peněžitá pokuta od 25 do 50 tisíc korun.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem