Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 2.8.2011

Opava - Dopravní nehoda řidiče automobilu s chodkyní a další...(12 případů) 

 

Dopravní nehoda řidiče osobního automobilu s chodkyní na ulici Praskové v Opavě

Dne 2.8.2011 v době kolem 11:00 hod. řídil muž ročníku narození 1946 ze Sudic osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Fábia se zapojeným (prázdným) přívěsným vozíkem, se kterým jel po ulici Praskové v Opavě v levém průběžném jízdním pruhu ve směru jízdy od ulice Ratibořské ke křižovatce ulic Nádražní okruh-Jánská-Prasková, kdy před vyústěním ulice Hrnčířské na ulici Praskovou se plně nevěnoval řízení vozidla (podle jeho slov již sledoval barvy na semaforu ve výše uvedené křižovatce), přičemž přehlédl přecházející ženu ročníku narození 1928 z Mokrých Lazců, která přecházela vozovku mimo vyznačený přechod pro chodce, a to ve směru chůze od centra Opavy (z pohledu jízdy řidiče zprava doleva), kdy v levém průběžném jízdním pruhu došlo ke střetu levé přední části automobilu Škoda Fábia s levým bokem chodkyně. Při dopravní nehodě došlo k upadnutí ženy na vozovku. Sanitní vozidlo RZS Opava poté převezlo zraněnou chodkyni k lékařskému ošetření do Slezské nemocnice v Opavě, kdy podle předběžné lékařské zprávy žena utrpěla těžké zranění (zranění hrudní páteře) s předpokládanou dobou léčení přibliženě 6 měsíců a s její hospitalizací na oddělení chirurgie opavské nemocnice. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo a rovněž nevznikla žádná škoda na majetku. U řidiče automobilu i u chodkyně byly provedeny orientační dechové zkoušky detekčním digitálním přístrojem Dräger s negativními výsledky. Případ je předmětem dalšího šetření, čtyřiašedesátiletý muž je však již nyní důvodně podezřelý ze spáchání přečinu „Ublížení na zdraví z nedbalosti“.


Dopravní nehodovost

V průběhu dne 2.8.2011 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě ke 3 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých byla 1 osoba zraněna těžce a hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 30.000,- Kč.


Kontrola řidiče osobního automobilu v Hlučíně s vysloveným zákazem řízení

Dne 2.8.2011 policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu „Maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání“ muži ročníku narození 1990 z Ostravy, neboť tento byl hlučínskými policisty v době kolem 23:45 hod. dne 1.8.2011 na ulici Celní v Hlučíně stavěn a kontrolován jako řidič osobního motorového vozidla tovární značky Kia Pride, kdy provedenými lustracemi v dostupných evidencích bylo zjištěno, že od června letošního roku má rozhodnutím Magistrátu města Ostravy vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel na dobu 22 měsíců, přičemž tedy vykonával činnost, která mu byla zakázána správním orgánem. Celá záležitost je předmětem dalšího prověřování a prošetřování.


Vloupání do motorového vozidla na ulici Příční v Hlučíně

Dne 2.8.2011 policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v blíže neustanovené době ode dne 16.7.2011 do dne 31.7.2011 před jedním z domů na ulici Příční v Hlučíně po odstranění těsnění oken zadních dveří vnikl do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla značky Škoda 120 L, ze kterého odcizil autobaterii značky Caryon 12V/45 v hodnotě 1.500,- Kč, sadu gola klíčů v hodnotě 1.500,- Kč a odcizením těsnící okenní lišty dveří vznikla škoda v hodnotě 500,- Kč. Poškozenému muži ročníku narození 1963 z Hlučína tak byla způsobena celková škoda ve výši 3.500,- Kč.


Pracovní úraz osmačtyřicetiletého muže u budovy ZŠ na ulici Cihelní v Hlučíně

Dne 2.8.2011 ve 13:40 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 pracovník společnosti ČEZ Distribuční služby spol. s r.o. Ostrava (muž ročníku narození 1960 ze Stěbořic), že před chvíli došlo na ulici Cihelní v Hlučíně k pracovnímu úrazu muže ročníku narození 1963 z Háje ve Slezsku. Na místo byla ihned vyslána policejní hlídka z obvodního oddělení PČR v Hlučíně, která zjistila, že výše jmenovaný osmačtyřicetiletý muž pracoval na opravě a zateplování fasády budovy zdejší základní školy, kdy došlo k nechtěnému navrtání elektrického kabelu od rozvodové skříně. Navrtáním tohoto kabelu si muž přivodil drobné popáleniny na rukou, které si nechal jednorázově ošetřit ve Fakultní nemocnici s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Přerušením výše uvedeného kabelu vznikla společnosti ČEZ spol. s r.o. Ostrava předběžná škoda ve výši 3.500,- Kč, kdy k výpadku elektrické energie nedošlo.


Odcizení jízdního kola z vestibulu Domu služeb na ulici Hlučínské v obci Bolatice

Dne 2.8.2011 v době mezi 07:45 hod. a 14:30 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Hlučínské v obci Bolatice přečin „Krádež“ tím, že z prostoru vestibulu Domu služeb (naproti vstupu do lékárny) odcizil lankovým zámkem s kódovacím uzamykáním v hodnotě 300,- Kč zde uzamčené pánské horské jízdní kolo značky Kellys Madman červenočerné barvy v hodnotě 20.000,- Kč, včetně volně odložené černé dámské bundy značky Saewa v hodnotě 2.000,- Kč a černé šusťákové tašky se zipy v hodnotě 1.000,- Kč, umístěné na zadním nosiči jízdního kola. Poškozené ženě ročníku narození 1969 z Bohuslavic tak byla způsobena celková škoda ve výši 23.300,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Kravařích.


Čtyřiatřicetiletý muž zadržen na místě činu při vloupání do budovy firem v Opavě

Dne 2.8.2011 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu „Krádež“ ve stádiu pokusu muži ročníku narození 1977 z Opavy, neboť tento v době kolem 22:20 hod. dne 1.8.2011 vnikl po rozbití skleněné výplně sklepního okna do budovy soukromých firem na ulici Hradecké v Opavě, kdy sklepní prostory prohledal, nic zde neodcizil, na zařízení však vznikla poškozené společnosti Final-Sweet spol. s r.o. Opava celková škoda ve výši 3.000,- Kč. Čtyřiatřicetiletý muž byl po svém protiprávním jednání bezprostředně zadržen na místě činu pracovníky bezpečnostní ochranné služby Seys Security Opava a následně byl předán opavským policistům. Vzhledem k tomu, že pachatel majetkové trestné činnosti jevil známky silné podnapilosti (orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager u něj prokázala hodnotu 1,68 promile alkoholu v jeho dechu), byl zakročujícími policisty dodán na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Vše je i nadále předmětem dalšího prověřování a prošetřování ze strany opavských policistů i kriminalistů.


Vloupání do garáže u rekreační chaty na katastru obce Budišovice

Dne 1.8.2011 v době mezi 06:00 hod. a 22:00 hod. neznámý pachatel spáchal na katastru obce Budišovice, část Jankovec přečin „Krádež“ a přečin „Porušování domovní svobody“ tím, že po přelezení 180 cm vysokého oplocení vstoupil na pozemek jedné z rekreačních chat, kdy po vypáčení petlice vstupních dveřích vnikl do garáže, která je součástí chaty, odkud odcizil benzínový křovinořez v hodnotě 15.000,- Kč a dvě motorové benzínové pily v hodnotě 20.000,- Kč. Dále se z garáže pokusil odcizit zahradní traktorovou sekačku značky Husquarna se sběrným košem v hodnotě 80.000,- Kč, kterou vytlačil a ponechal na zahradě rekreační chaty, kdy na zařízení škoda způsobena nebyla. Poškozenou osobou je muž ročníku narození 1951 z Ostravy a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Neznámá osoba bez vědomí poškozeného muže protelefonovala více jak 6.000,- Kč

Dne 2.8.2011 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě na základě oznámení od poškozeného muže ročníku narození 1964 z Hrabyně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“ a přečinu „Porušování domovní svobody“, neboť na podkladě všech zjištěných skutečností je zřejmé, že v době od 09:40 hod. do 13:40 hod. dne 28.7.2011 neznámý pachatel dosud přesně nezjištěným způsobem vnikl do jednoho z pokojů v areálu ÚSP (Ústav sociální péče) v obci Hrabyně, kde následně protelefonoval z pevné linky finanční částku ve výši 6.112,- Kč, ke škodě výše uvedeného oznamovatele. Případ je nadále v prověřování a prošetřování ze strany opavských policistů.


Vloupání do dvou hotelových pokojů v hotelu Koruna na ulici Náměstí Republiky v Opavě

Dne 1.8.2011 v době mezi 10:00 hod. a 22:00 hod. neznámý pachatel spáchal v budově hotelu Koruna na ulici Náměstí Republiky v Opavě přečin „Porušování domovní svobody“ a přečin „Krádež“ tím, že s největší pravděpodobností za pomocí shodného klíče vnikl do jednoho z uzamčených pokojů hostů, odkud odcizil z náprsní kapsy bundy, která byla pověšená v šatní skříni, náhradní klíče k osobnímu motorovému vozidlu s klíčem od garáže v hodnotě 50 Euro (podle kurzu měn v hodnotě 1.237,- Kč), ke škodě muže ročníku narození 1926 z Německa. Dále s největší pravděpodobností za užití shodného klíče vnikl do vedlejšího uzamčeného hotelového pokoje, kdy z boční kapsy zde odloženého kufru odcizil náhradní klíče k dalšímu osobnímu motorovému vozidlu v hodnotě 50 Euro, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1956 z Německa způsobena škoda ve výši 1.237,- Kč. Celková škoda tak činí 2.474,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.

 


Zajištění čtyřiatřicetiletého muže po slovním napadení manželky v Opavě

Dne 2.8.2011 v 16:30 hod. telefonicky oznámila na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 žena ročníku narození 1980 z Opavy, že byla před chvíli ve společném bydlišti, a to v bytě jednoho z činžovních domů na ulici Ovocné v Opavě, slovně napadena svým manželem (mužem ročníku narození 1977). Po příjezdu přivolané policejní hlídky z obvodního oddělení PČR v Opavě shora jmenovaný muž ve svém protiprávním jednání i nadále pokračoval, kdy své manželce slovně nadával, že je kurva, piča a špína a byl neustále agresivnější. Vzhledem k tomu, že zde vznikla důvodná obava, že by mohl svou manželku napadnout i fyzicky, zakročující policisté po marných výzvách, aby zanechal svého jednání a chování, rozhodli o jeho zajištění. Čtyřiatřicetiletý muž však nadále svou manželku napadal, nereagoval na výzvy policistů, proto byly použity donucovací prostředky, a to hmaty a chvaty a byly mu nasazeny služební pouta. Po použití donucovacích prostředků si policisté všimli, že jmenovaný muž má drobnou oděrku nad pravým okem, proto byl převezen k lékařskému ošetření na chirurgickou ambulanci Slezské nemocnice v Opavě k jednorázovému ošetření. Policisté u muže rovněž provedli orientační dechovou zkoušku detekčním digitálním přístrojem Dräger na možnou přítomnost alkoholických nápojů v jeho těle, kdy mu byla naměřena hodnota 0,50 promile alkoholu v jeho dechu. Následně byl pachatel přestupkového jednání proti občanskému soužití převezen k lékařskému vyšetření na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě, kde ošetřující lékař neshledal důvody jeho umístění k vystřízlivění a uvedl, že výše uvedený muž je schopen procesních úkonů. Po provedeném podání vysvětlení a dalších nutných prvotních záležitostech byl čtyřiatřicetiletý muž ze zajištění propuštěn na svobodu. Ke zranění žádné jiné ze zúčastněných osob nedošlo, rovněž nebyla způsobena žádná škoda na majetku a celá záležitost je předmětem dalšího prověřování a prošetřování.


Vloupání do zahradní chaty v zahrádkářské osadě na ulici Bezručové ve Vítkově

V přesně nezjištěné době od 17:00 hod. dne 30.7.2011 do 15:30 hod. dne 1.8.2011 neznámý pachatel spáchal v zahrádkářské kolonii na ulici Bezručové ve Vítkově přečin „Krádež“ tím, že po přelezení uzamčeného oplocení vstoupil na zahradní parcelu muže ročníku narození 1928 z Vítkova, kdy následně po vypáčení dřevěného okna vnikl do celoročně neobývané zahradní chatky, ze které odcizil skleněnou sošku ve tvaru ryby modré barvy v hodnotě 200,- Kč a jedno balení kávy značky Jacobs v hodnotě 30,- Kč, přičemž na poškozeném zařízení vznikla škoda ve výši 100,- Kč. Celková škoda tak činí 330,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR ve Vítkově.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem