Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 2.9.2011

Opava - Dopravní nehoda sanitního vozidla u Březové a další...(8 případů) 

 

Dopravní nehoda řidiče osobního automobilu a cyklistky v obci Nové Sedlice

Dne 2.9.2011 v době kolem 05:50 hod. řídil muž ročníku narození 1973 z Krnova, okres Bruntál osobní motorové vozidlo tovární značky Seat Toledo, se kterým jel v pravém jízdním pruhu po čtyřproudové silnici I.třídy čísla 11 ve směru jízdy od obce Nové Sedlice na Komárov, kdy se plně nevěnoval řízení vozidla a přitom přehlédl u pravého okraje jedoucí cyklistu (ženu ročníku narození 1961 ze Štítiny) jedoucí ve stejném směru jízdy, která řídila jízdní kolo značky Merida a následně jí pravým zpětným zrcátkem srazil. Cyklistka upadla na zem, kde zůstala ležet. Při dopravní nehodě utrpěla padesátiletá žena těžké zranění (otřes mozku, krvácení do mozku a zlomeninu levého kotníku) s několikaměsíční dobou léčení, kdy byla převezena sanitním vozidlem RZS do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě a byla hospitalizována na oddělení JIP neurochirurgie. Orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Dräger byla u řidiče automobilu negativní, u cyklistiky nebyla provedena k povaze jejího zranění a byl u ní nařízen odběr krve. Dalším šetřením bylo zjištěno, že osobní motorové vozidlo značky Seat Toledo nemá platnou STK a jízdní kolo cyklistky nebylo vybaveno povinou výbavou (osvětlení jízdního kola, odrazky). Celková hmotná škoda byla stanovena na finanční částku ve výši 3.000,- Kč. Případ je předmětem dalšího šetření, osmatřicetiletý řidič motorového vozidla je však již nyní důvodně podezřelý ze spáchání přečinu „Těžké ublížení na zdraví z nedbalosti“.


Neznámý řidič vozidla poškodil závory železničního přejezdu v Háji ve Slezsku

Dne 2.9.2011 v době kolem 04:40 hod. podle zjištěných skutečností došlo k dopravní nehodě na katastru obce Háj ve Slezsku, a to tím způsobem, že dosud neznámý řidič s doposud nezjištěným vozidlem jel po silnici III.třídy čísla 4676 ve směru od obce Háj ve Slezsku na Dolní Benešov a z dosud nezjištěných příčin narazil do zřejmě již sklápějících se závor železničního přejezdu. Po tomto nárazu došlo k poškození obou závor, přičemž po střetu neznámý řidič z místa nehody ujel. Hmotná škoda na závorách byla vyčíslena na finanční částku ve výši 30.000,- Kč, ke škodě organizace SŽDC S.O. SDC Ostrava. Případ je šetřen pro podezření z přečinu „Poškozování a ohrožování provozu obecně prospěšného zařízení z nedbalosti“.

 

 

Dopravní nehoda sanitního vozidla na katastru obce Březová

Dne 2.9.2011 v době kolem 12:25 hod. řídil muž ročníku narození 1970 z Nového Jičína motorové vozidlo značky VW Transportér (v provedení sanitního vozidla), se kterým jel po silnici I/57 mezi obcemi Vrchy, okres Nový Jičín a Březová, okres Opava, a to ve směru na obec Březovou. Při jízdě měl na automobilu zaplý VRZ (výstražné světelné a zvukové zařízení-maják). V sanitním voze v té chvíli převážel pacienta (muže ročníku narození 1948 z Nového Jičína) z nemocnice v Novém Jičíně do LDN ve Vítkově. Při jízdě nepřizpůsobil rychlost jízdy povaze a stavu vozovky a svým schopnostem a v mírném klesání po projetí levotočivé zatáčky vyjel vpravo mimo vozovku do pravé silniční příkopy, následně narazil do čtyř vzrostlých listnatých stromů a převrátil se s vozidlem na levý bok. Při dopravní nehodě došlo k těžkému zranění řidiče, který byl se svým zraněním převezen sanitním vozidlem RZS Opava do Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě na oddělení urgentního příjmu. Bylo u něj zjištěno zranění povahy těžké, které nebylo blíže lékařským personálem specifikováno s tím, že byl hospitalizován na oddělení neurochirurgie JIP II. Třiašedesátiletý převážený pacient byl se svým zraněním převezen sanitním vozidlem RZS Opava do Slezské nemocnice v Opavě na oddělení chirurgie, kdy u něj bylo zjištěno zranění povahy těžké, které nebylo rovněž blíže specifikováno. U jednačtyřicetiletého řidiče nebyla z důvodu jeho zranění provedena orientační dechová zkouška a byl u něj nařízen odběr krve. Technická závada, jako příčina dopravní nehody, nebyla na místě ohledáním zjištěna ani uplatněna. Hmotná škoda na havarovaném sanitním vozidle byla vyčíslena na finanční částku ve výši 200.000,- Kč, na vybavení vozu ve výši 300.000,- Kč a na stromech došlo k hmotné škodě ve výši 5.000,- Kč. Lustrací v dostupných evidencích bylo dále zjištěno, že řidič má v této době vyslovenou blokaci řidičského oprávnění. Vše je předmětem dalšího prověřování a prošetřování.


Dopravní nehodovost

V průběhu dne 2.9.2011 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě k 5 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých byly 3 osoby zraněny těžce a 1 osoba lehce. Hmotná škoda byla vyčíslena na finanční částku ve výši 808.000,- Kč.


Odcizení jízdního kola z hospodářské budovy na ulici Okružní v obci Bohuslavice

Dne 2.9.2011 policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“ a přečinu „Porušování domovní svobody“, kterých se dopustil neznámý pachatel tím, že v době od 08:00 hod. do 19:00 hod. dne 1.9.2011 dosud nezjištěným způsobem vnikl do hospodářské budovy u jednoho z rodinných domů na ulici Okružní v obci Bohuslavice a zde odcizil odstavené jízdní kolo značky Olpran Atlantis zeleno-stříbrno-černé barvy, čímž byla poškozené ženě ročníku narození 1962 z Bohuslavic způsobena celková škoda ve výši 5.000,- Kč.


Odcizení železných vrat z areálu bývalých kasáren na katastru obce Leskovec

V neupřesněné době ode dne 13.8.2011 do dne 20.8.2011 neznámý pachatel spáchal v obci Březová, část Leskovec přečin „Krádež“ tím, že vnikl do nedostatečně zajištěného areálu bývalých vojenských kasáren, odkud z trafostanice odcizil dvoukřídlá celokovová vrata o rozměru 2,5 x 2,2 metrů v hodnotě 15.000,- Kč, z kotelny odcizil dvoukřídlá celokovová vrata o rozměru 2,4 x 2 metry v hodnotě 12.000,- Kč a jedno křídlo kovových dveří se skleněnou drátěnou výplní o rozměru 75 x 200 cm v hodnotě 8.000,- Kč a rovněž odcizil dosud neupřesněné množství měděných kabelů v nezjištěné hodnotě, ke škodě poškozené organizaci Obec Březová. Vzhledem k tomu, že celková škoda byla vyčíslena na finanční částku ve výši 35.000,- Kč, byl případ, jenž byl původně šetřen jako přestupek proti majetku, překvalifikován na shora uvedenou trestnou činnost. Vše je i nadále v šetření ze strany policistů z obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí.


Odcizení peněženky v kadeřnickém salónu na ulici Ostrožné v Opavě

Dne 2.9.2011 v době mezi 09:45 hod. a 10:05 hod. neznámý pachatel spáchal v kadeřnickém salónu ART na ulici Ostrožné v Opavě přečin „Krádež“ a přečin „Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku“ tím, že využil nepozornosti poškozené ženy ročníku narození 1978 z Opavy a z její volně odložené a otevřené kabelky jí odcizil dámskou koženou peněženku černé barvy bez hodnoty, ve které se nacházela finanční částka na hotovosti 19.070,- Kč, platební karta a různé osobní doklady. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Krádež dřevní hmoty na katastru obce Staré Těchanovice

V blíže neurčené době ode dne 23.8.2011 do dne 2.9.2011 neznámý pachatel spáchal na katastru obce Staré Těchanovice, a to v lesním porostu revíru Janské Koupele přečin „Krádež“ tím, že zde pokácel 3 vzrostlé stromy (souše) borovice o objemu 5 m3 v hodnotě 5.250,- Kč, 2 kusy vzrostlých zdravých modřínů o objemu 2 m3 v hodnotě 4.000,- Kč, 1 vzrostlý zdravý smrk o objemu do 1 m3 v hodnotě 1.750,- Kč a tyto stromy poté odvětvil, pokrátil a pomocí traktoru odtažením směrem k obci Staré Těchanovice odcizil. Zde kmeny z dosud nezjištěných důvodů uložil a uschoval, kdy je tedy ponechal na místě, vše ke škodě podniku Lesy ČR s.p., Lesní správa Vítkov. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR ve Vítkově.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem