Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 20.11.2009

Podnapilé mladistvé osoby na Vítkovsku, objasnění krádeže europalet v Opavě a další...(13 případů) 

 

Zadržení podnapilého řidiče motorového vozidla v Hradci nad Moravicí

Dne 20.11.2009 v době kolem 11:00 hod. byl policejní hlídkou z dopravního inspektorátu Policie České republiky Územního odboru vnější služby Opava na ulici Opavské v Hradci nad Moravicí stavěn a kontrolován řidič osobního motorového vozidla značky Seat Toledo, a to muž ročníku narození 1957 z Fulneku v okrese Nový Jičín, jedoucí ve směru jízdy od Opavy směrem na obec Kajlovec. Při kontrole byl tento řidič vyzván k podrobení se odbornému měření dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Dräger s pozitivním výsledkem a s naměřenou hodnotou 0,29 promile alkoholu v jeho dechu. Opětovné dechové zkoušky byly rovněž pozitivní s naměřenými hodnotami 0,22 promile a 0,26 promile alkoholu v jeho dechu. Následně byl dvaapadesátiletý muž vyzván k lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologických látek (krve nebo moči), čemuž vyhověl. Případ je nadále v šetření.


Zpronevěra finanční částky v restauraci Areál zdraví na ulici Bílovecké v Opavě-Kylešovicích – známý pachatel

Dne 20.11.2009 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili muži ročníku narození 1964 z Opavy podezření ze spáchání trestného činu „Zpronevěra“, neboť na podkladě zjištěných skutečností je zřejmé, že výše uvedený pětačtyřicetiletý muž koncem měsíce září letošního roku v restauraci Areál zdraví na ulici Bílovecké v Opavě-Kylešovicích po ukončení směny vzal z pokladny denní tržbu ve výši 12.000,- Kč, kterou měl při cestě domů odevzdat majiteli restaurace, a to muži ročníku narození 1963 z Opavy v místě jeho bydliště, kterou však do dnešního dne oprávněnému majiteli nepředal, tomuto se vyhýbá, nekomunikuje s ním a peníze z tržby použil pro svou potřebu. Případ je nadále v šetření.


Odcizení zboží v supermarketu Lidl na ulici Těšínské v Opavě – známý pachatel

Dne 20.11.2009 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě sdělili ve zkráceném přípravném řízení muži ročníku narození 1965 z Opavy podezření ze spáchání trestného činu „Krádež“, neboť tento muž dne 19.11.2009 v době kolem 17:00 hod. v supermarketu Lidl na ulici Těšínské v Opavě odcizil volně vystavené zboží (cigarety značky Claridge) v hodnotě 55,- Kč, se kterými prošel přes pokladnu, aniž by je řádně uhradil, kdy byl zadržen pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny a poté byl předán opavským policistům. Následným šetřením bylo zjištěno, že se uvedeného protiprávního jednání majetkového charakteru dopustil i přesto, že byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen trestním příkazem Okresního soudu v Opavě z prosince 2008 pro trestný čin „Krádež“, za což mu byl uložen trest odnětí svobody v délce trvání 5-ti měsíců s podmínečným odkladem na dobu dvou let, se zkušební dobou do února 2011 a tudíž se v jeho případě jedná o recidivu.
Dále bylo zjištěno, že po shora uvedeném muži bylo vyhlášeno celostátní pátrání, kdy příkaz k jeho zatčení vydal soudce Okresního soudu v Opavě začátkem listopadu letošního roku a proto byl tento čtyřiačtyřicetiletý muž umístěn do policejní cely Územního odboru Policie České republiky v Opavě a dne 20.11.2009 v dopoledních hodinách si jej převzal opavský soudce k dalším procesním úkonům, po kterých jej propustil ze zadržení.


Odcizení europalet z areálu společnosti Jurotrans na ulici Kolofíkovo nábřeží v Opavě-Kateřinkách – známí pachatelé, objasnění

Dne 19.11.2009 na základě oznámení operátorky Městské policie Opava byly policisty z obvodního oddělení PČR v Opavě zahájeny úkony trestního řízení ve věci trestného činu „Krádež“ spáchaného formou spolupachatelství, kterého se dopustili 2 muži ročníku narození 1987 z Raduně a ročníku narození 1989 z Vršovic, kteří společně s patnáctiletým mladíkem a čtrnáctiletým nezletilcem z Opavska po vzájemné domluvě odcizili z areálu společnosti Jurotrans spol. s r.o. Opava na ulici Kolofíkovo nábřeží v Opavě-Kateřinkách celkem 10 ks europalet v hodnotě 1.000,- Kč. Do areálu společnosti vnikl po překonání zídky nejstarší muž, který odcizené palety podával ostatním, kteří je společně naložili do přívěsného vozíku za osobním motorovým vozidlem značky Škoda Favorit. Po této majetkové trestné činnosti z místa činu odjeli, kdy bezprostředně poté byli stavěni motorizovanou hlídkou strážníků Městské policie Opava. Na dávaná znamení k zastavení nereagovali a pokračovali v jízdě (dokonce bez zapnutého osvětlení vozidla), kdy v průběhu jízdy na ulici Kolofíkovo nábřeží a Holasické vysypali z přívěsného vozíku několik europalet na silnici, poté u restaurace Astron na ulici Rolnické v Opavě-Kateřinkách nabourali do stojícího motorového vozidla a z místa nehody ujeli, svou bezohlednou jízdou neustále ohrožovali další účastníky silničního provozu, a to po celou dobu ujíždění před pronásledujícími strážníky Městské policie, z Opavy-Kateřinek pokračovali ve své jízdě přes Opavu-Jaktař až do obce Zlatníky a poté do obce Slavkov, kdy při odbočování na ulici Olomouckou ve Slavkově, ve směru jízdy na Opavu, nezvládl dvaadvacetiletý muž řízení motorového vozidla a s automobilem Škoda Favorit sjel do silniční příkopy. Ke zranění osob v průběhu celé události nedošlo, škoda byla způsobena jak na odcizených europaletách, tak na poškozených motorových vozidlech a vše je nadále v šetření ze strany opavských policistů i kriminalistů.


Podvodné jednání přes internetový portál Aukro.cz – neznámý pachatel

Dne 20.11.2009 na základě oznámení od muže ročníku narození 1991 z Opavy byly policisty z obvodního oddělení PČR v Opavě zahájeny úkony trestního řízení ve věci trestného činu „Podvod“, neboť na podkladě zjištěných skutečností je dostatečně zřejmé, že v době od 4.9.2009 do 20.11.2009 dosud neznámý pachatel prostřednictvím internetového portálu Aukro.cz, kde vystupoval pod e-mailem plesaaa@seznam.cz, prodal mobilní telefon značky HTC Touch Pro shora uvedenému oznamovateli, kdy tento zaplatil předem dohodnutou finanční částku, jenže ani přes opakované urgence do dnešní doby mobilní telefon neobdržel, peníze mu navráceny nebyly a neznámá osoba s ním přestala komunikovat. Shora jmenovanému osmnáctiletému muži tak byla způsobena celková škoda ve výši 7.312,- Kč. Případ je nadále v šetření.


Vloupání do kanceláří na ulici Masarykova třída v Opavě – neznámý pachatel

Dne 20.11.2009 v době od 13:00 hod. do 13:15 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Masarykova třída v Opavě trestný čin „Krádež“ a trestný čin „Krádež“ ve stádiu pokusu tím, že poté, co dosud nezjištěným způsobem překonal hlavní uzamčené vstupní dveře domu čísla 18 vnikl na chodbu v prvním patře budovy, kde po vyražení vstupních vnikl do kanceláře ČSSD, kterou prohledal, nic však zde neodcizil, ale na dveřích způsobil škodu ve výši 2.000,- Kč. Ve stejné době a na stejném místě vypáčil vstupní dveře se škodou 2.000,- Kč do notářské kanceláře, kterou prohledal a ze zásuvky psacího stolu odcizil obálku s finanční částkou na hotovosti ve výši 3.000,- Kč, dále 4 ks kolků v hodnotě 2.000,- Kč (jeden kolek v hodnotě 500,- Kč) a různé tiskopisy a pokladní doklady, čímž neznámý pachatel způsobil odcizením škodu ve výši 5.000,- Kč a na zařízení pak způsobil škodu ve výši 4.000,- Kč. Celková škoda tedy činí 9.000,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Zahoření střechy hospodářské budovy na ulici Jantarové ve Vávrovicích

Dne 20.11.2009 v 15:40 hod. byli policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě vysláni na ulici Jantarovou do Opavy, městské části Vávrovice, kde mělo dojít k požáru hospodářské budovy u jednoho z rodinných domů. Na místě již zasahovali hasiči HZS Opava, kdy bylo zjištěno, že v době kolem 15:00 hod. téhož dne došlo k zahoření stropu a části střechy této hospodářské budovy, a to z důvodu pálení rozličného odpadu v otevřeném krbu ze strany majitele, muže ročníku narození 1960 z Opavy. Případ si převzal k dalšímu šetření do své kompetence vyšetřovatel hasičů HZS Opava a škoda byla vyčíslena na částku 20.000,- Kč. Ke zranění osob nedošlo.


Odcizení hvězdářského dalekohledu ze sklepní místnosti domu na ulici Dělnické v Hlučíně – neznámý pachatel

Neznámý pachatel v době od 21:00 hod. dne 17.11.2009 do 16:00 hod. dne 18.11.2009, po odjištění pojistky větracího okna sklepní místnosti jednoho z domů na ulici Dělnické v Hlučíně, odcizil vytažením volně odložený hvězdářský dalekohled, jenž byl v bezprostřední blízkosti okna, kdy poškozenému muži ročníku narození 1962 z Hlučína byla způsobena škoda ve výši 13.000,- Kč. K poškození okna či k jiné krádeži věcí nedošlo a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně pro trestný čin „Krádež“.


Požívání alkoholických nápojů mladistvými osobami ve Vítkově

Dne 20.11.2009 policisté z obvodního oddělení Policie České republiky ve Vítkově ve spolupráci s pracovníky OSPOD (odbor sociální péče o děti) Městského úřadu ve Vítkově provedli kontrolu několika restauračních zařízení na Vítkovsku za účelem zjištění, zda-li nedochází k požívání alkoholických nápojů nebo jiných návykových látek (omamných a psychotropních látek a jedů, cigaret, případně nejsou provozovány hry na výherních automatech) mladistvými osobami či dokonce nezletilci.
Na základě provedeného opatření bylo ve dvou případech započato šetření ve věci přestupku na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomániemi. Kontrolou u restaurace Brixen v obci Vítkov, část Podhradí bylo totiž v době kolem 15:00 hod. zjištěno, že mladistvá dívka ročníku narození 1993 z Bruntálska v odpoledních hodinách téhož dne požila alkoholické nápoje, což prokázalo odborné měření dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Dräger, který u ní naměřil hodnotu 0,37 promile alkoholu v jejím dechu. Po provedených úkonech byla ještě ne šestnáctiletá dívka předána své zákonné osobě. V době kolem 20:30 hod. byla opětovně provedena kontrola v restauraci Brixen ve Vítkově, část Podhradí, kdy zde bylo rovněž zjištěno požití alkoholických nápojů osobou mladší osmnácti let, což prokázalo odborné měření dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Dräger, který naměřil hodnotu 0,12 promile alkoholu v dechu mladíka ročníku narození 1993 z Hranic v okrese Přerov. Po provedení nezbytných procesních úkonů byl i tento šestnáctiletý hoch předán oprávněné osobě, a to své matce. Případy jsou nadále v šetření, zjišťuje se míra zavinění jednotlivých osob, které podaly nebo umožnili podání a následné požívání alkoholických nápojů osobou mladší 18-ti let.


Dopravní nehodovost

Dne 20.11.2009 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky Opava ke dvěma nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých byly dvě osoby zraněny lehce, kdy hmotná škoda na majetku činí 157.000,- Kč.


Případ domácího násilí mezi bývalými manželi v obci Ludgeřovice

Dne 20.11.2009 v průběhu doby od 12:00 hod. do 18:00 hod. v jednom z rodinných domů v obci Ludgeřovice muž ročníku narození 1958 z Ludgeřovic slovně napadl svou bývalou manželku (ženu ročníku narození 1965 z Ludgeřovic), kterou ve společném domě opakovaně vulgárními výrazy urážel a vyhrožoval jí usmrcením a zapálením domu. Poškozená žena byla z důvodné obavy z možného fyzického napadení, ke kterému slovní napadání vedlo, nucena opustit svůj dům a přivolala policejní hlídku z obvodního oddělení PČR v Hlučíně. Policisté případ začali prošetřovat jako přestupek proti občanskému soužití, kdy bylo na místě protiprávního jednání zjištěno, že jednapadesátiletý muž je v silně podnapilém stavu (dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager u něj byla naměřena hodnota 3,51 promile alkoholu v jeho dechu) a vzhledem k tomu, že zde vznikla důvodná obava, že po odjezdu policejní hlídky bude v napadání své bývalé manželky pokračovat, bylo rozhodnuto o jeho převozu a umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Ke zranění osob ani ke škodě na majetku nedošlo.
Hlučínští policisté však celý incident dále prověřovali, kdy bylo zjištěno, že se ze strany shora uvedeného muže jedná o opakovaný slovní útok, v minulosti i o fyzické napadení, které má charakter stoupající tendence a trvá již dlouhodobě, a to od roku 1999, kdy je jednostranně vedený proti čtyřiačtyřicetileté ženě. Poškozená v minulosti podala 4 x oznámení na svého bývalého manžela, kdy tyto případy byly šetřeny policisty z obvodního oddělení PČR v Hlučíně jako přestupek proti občanskému soužití a v 1 případě již jako trestný čin „Týrání osoby žijící ve společně obývaném bytě nebo domě“. Vzhledem k tomu, že důkladným posouzením celé situace (zejména za použití speciálních otázek označených SARA-domácí násilí) byla zjištěna přítomnost všech znaků domácího násilí a po zhodnocení rizika budoucího nebezpečného útoku proti životu, zdraví, svobodě nebo zvlášť závažnému útoku proti lidské důstojnosti lze důvodně předpokládat, že k takovému útoku dojde, bylo rozhodnuto o vykázání výše jmenovaného muže na dobu 10 dnů z místa společného bydliště, kdy mu dále byl na uvedenou dobu zakázán vstup do uvedeného domu, suterénu a bezprostřední blízkosti domu. Vykázaná osoba vydala klíče od bytu a domu, k celé záležitosti byl sepsán úřední záznam o vykázání a tento byl zaslán na příslušné intervenční centrum Bílého kruhu bezpečí v Ostravě a na Okresní soud v Opavě. Případ je nadále v šetření.


Porušování domovní svobody v obci Opava, část Malé Hoštice – známý pachatel

Dne 20.11.2009 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z trestného činu „Porušování domovní svobody“ muži ročníku narození 1974 z Kobeřic, neboť tento dne 20.11.2009 v době kolem 11:45 hod. vnikl odemčenou brankou na pozemek rodinného domu muže ročníku narození 1949 z Opavy na ulici Smetanové v Opavě, městské části Malé Hoštice, kdy dále vnikl do otevřené garáže u tohoto rodinného domu, ze které odcizil volně odložený mobilní telefon značky Sony Ericsson, čímž byla shora uvedenému poškozenému muži způsobena škoda v celkové výši 3.000,- Kč. Případ je nadále v šetření.


Odcizení volně odložené kabelky ze stolu v sále kulturního domu na ulici Na Rybníčku v Opavě – neznámý pachatel

Dne 20.11.2009 v době od 21:00 hod. do 21:30 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Na Rybníčku v Opavě trestný čin „Neoprávněné držení platební karty“ tím, že v sále kulturního domu odcizil ze stolu poblíže tanečního parketu volně odloženou dámskou černou plátěnou kabelku v hodnotě 300,- Kč, ve které byla modrá látková peněženka značky Alpine Pro v hodnotě 300,- Kč, finanční částka na hotovosti ve výši 200,- Kč, mobilní telefon značky Nokia 5130 červené barvy v hodnotě 2.500,- Kč, dámské sportovní hodinky značky Timex fialové barvy v hodnotě 1.000,- Kč, svazek klíčů s čipovou kartou, různé osobní doklady, průkaz MHD a karta platební, čímž byla poškozené mladistvé ženě ročníku narození 1992 z Opavy způsobena celková škoda ve výši 4.300,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.

vytisknout  e-mailem