Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 20.6.2011

Opava - Objasnění několika případů vloupání na Opavsku a další...(10 případů) 

 

Dopravní nehoda cyklisty a osobního automobilu na ulici Ratibořské v Opavě

Dne 20.6.2011 v době kolem 14:40 hod. řídil muž ročníku narození 1981 ze Slatiny, okres Nový Jičín osobní motorové vozidlo značky Škoda Octávia po ulici Ratibořské v Opavě, kdy mu bezprostředně do jeho jízdní dráhy, a to z pravé strany ze stezky pro cyklisty, vjel cyklista (muž ročníku narození 1950 z Opavy-Kateřinek). Řidič automobilu zareagoval tak, že prudce sešlápl brzdový pedál, ale střetu již nedokázal zabránit, přičemž došlo k nárazu mezi přední částí vozidla značky Škoda a boční částí jízdního kola. Cyklista následně upadl na přední kapotu automobilu a poté na vozovku. Tento jednašedesátiletý muž byl převezen z místa dopravní nehody sanitním vozidlem RZS Opava na chirurgickou ambulanci do Slezské nemocnice v Opavě, kdy podle lékařské zprávy utrpěl zranění povahy těžké s předběžnou dobou léčení 6 týdnů a s jeho hospitalizací v opavské nemocnici s blíže neurčeným rozsahem zranění. U řidiče automobilu byla provedena orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Dräger s negativním výsledkem, u cyklisty byl nařízen odběr krve při lékařském ošetření, jelikož nebylo možno na místě dopravní nehody provést orientační dechovou zkoušku z důvodu jeho zranění. Hmotná škoda na vozidle značky Škoda Octávia činí 50.000,- Kč a na jízdním kole je škoda 500,- Kč. K jinému zranění osob nedošlo a vše je nadále v šetření.


Odcizení bronzové desky z památníku na katastru obce Děhylov

Dne 20.6.2011 zahájili policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v blíže neupřesněné době od 12:00 hod. dne 14.6.2011 do 16:00 hod. dne 19.6.2011 odcizil z pámátníku Osvobození na ulici Porubské v obci Děhylov bronzovou desku ve tvaru oválu o rozměrech 50 x 30 cm, čímž způsobil obci Děhylov škodu v předběžné výši přesahující finanční částku 5.000,- Kč.


Nález munice pocházející z období 2. světové války v Hradci nad Moravicí

Dne 20.6.2011 v 17:15 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1981 z Pardubic, že před chvíli při výkopových pracích na ulici Smetanové v Hradci nad Moravicí nalezl nějaký předmět, který vypadá jako munice pocházející z období 2. světové války. Místo nálezu zajistili policisté z obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí do příjezdu policejního pyrotechnika Krajského ředitelství Policie Moravskoslezského kraje, pracoviště ve Frýdku-Místku, který si následně převzal a k zneškodění odvezl dělostřelecký granát ruské výroby ráže 122 mm.


Případy vloupání do novostaveb v obci Otice a v obci Slavkov mají své pachatele

1) V noční době ze dne 2.6.2011 na den 3.6.2011 neznámý pachatel spáchal na ulici Za tratí v obci Otice přečin „Krádež“ tím, že po vypáčení oka petlice dveří vnikl do novostavby rodinného domu, čímž vznikla ženě ročníku narození 1964 z Opavy-Kateřinek škoda ve výši 80,- Kč. Z tohoto rozestavěného domu pak odcizil bourací kladivo značky Makita zelenomodré barvy v hodnotě 4.000,- Kč, ke škodě muže ročníku narození 1971 z Vršovic. Dále ze stejného místa odcizil brusku značky Bosch zelené barvy v hodnotě 1.500,- Kč, vrtačku značky Narex modré barvy s tzv. šlehačem v hodnotě 5.000,- Kč, elektrický kabel s bubnem o délce 50 metrů černé barvy v hodnotě 1.000,- Kč, čímž vznikla poškozenému muži ročníku narození 1960 z Opavy-Kateřinek celková škoda ve výši 7.500,- Kč. Dále došlo k odcizení elektrického kabelu na 380V o délce 40 metrů černé barvy v hodnotě 2.500,- Kč, 2 kusů 4.kolíkových koncovek červené barvy v hodnotě 1.200,- Kč a 1 kusu 5.kolíkové koncovky červené barvy v hodnotě 600,- Kč, vše v celkové hodnotě 4.300,- Kč, ke škodě soukromé firmy z Neplachovic. Celková škoda tak činí 15.880,- Kč.
2) V noční době ze dne 13.6.2011 na den 14.6.2011 neznámý pachatel spáchal na ulici Za tratí v obci Otice přečin „Krádež“ tím, že po rozlomení petlice visacího zámku Fab dveří vnikl do rozestavěné novostavby rodinného domu, dům prohledal a odcizil z něj skládací hliníkový žebřík v hodnotě 6.000,- Kč, kdy na zařízení vznikla škoda ve výši 200,- Kč. Poškozenému muži ročníku narození 1977 z Neplachovic tak byla způsobena celková škoda ve výši 6.200,- Kč.
3) V době kolem 22:00 hod. dne 14.6.2011 neznámý pachatel spáchal na ulici Otické v obci Slavkov přečin „Krádež“ tím, že po rozpletení uzamčeného pletivového oplocení vysokého 180 cm vnikl na pozemek, na kterém se nachází rozestavěná novostavba. Poté vnikl nezajištěným stavebním otvorem, určeným k usazení okenní výplně, do objektu tohoto rodinného domu, odkud odcizil hlinikový trojdílný žebřík v hodnotě 2.000,- Kč, ke škodě poškozeného muže ročníku narození 1965 z Opavy-Kylešovic.

Provedeným šetřením ze strany policistů z obvodního oddělení PČR v Opavě byli jako pachatelé uvedených skutků zjištěni muž ročníku narození 1962 z Hlubočce, muž ročníku narození 1989 z Hlubočce a žena ročníku narození 1978 z Hlubočce, kteří se ke skutkům v plném rozsahu doznali.
Celá záležitost bude nadále šetřena formou zkráceného přípravného řízení, kdy jmenovaným bylo dne 20.6.2011 sděleno podezření pro spáchání přečinu „Krádež“.


Odcizení jízdního kola před domem na ulici Fugnerové v Opavě-Kateřinkách

V době mezi 15:00 hod. a 16:00 hod. dne 19.6.2011 neznámý pachatel spáchal před jedním z činžovních domů na ulici Fügnerové v Opavě-Kateřinkách přečin „Krádež“ tím, že po přeštípnutí lankového zámku bez hodnoty odcizil ze stojanu na jízdní kola uzamčené dámské jízdní kolo značky Sundance tmavě modré barvy s černým košíkem v hodnotě 8.000,- Kč, ke škodě poškozené ženy ročníku narození 1964 z Opavy-Kateřinek. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.

 

Případy vloupání do pěti zahradních chatek v opavské zahrádkářské kolonii Mír objasněny

Policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě zahájili dne 23.3.2011 úkony trestního řízení ve věci přečinů „Krádež“, „Poškození cizí věci“ a „Porušování domovní svobody“, kterých se dopustil neznámý pachatel či pachatelé. Níže vyjmenované skutky spáchal(i) v noční době ze dne 22.3.2011 na 23.3.2011 v zahrádkářské kolonii Mír, nacházející se v opavských Městských sadech. V této kolonii se neznámý pachatel či pachatelé vloupal(i) hned do pěti zahradních chatek :
v prvním případě překonal uzamčené oplocení kolem zahradní chatky, patřící třiasedmdesátileté ženě z Opavy. Nezjištěným předmětem vypáčil dřevěnou okenici a okno chaty, do této vnikl a po jejím prohledání odcizil barevnou televizi v hodnotě 1.000,- Kč, finanční hotovost 200,- Kč, dále také instantní polévky a cukrovinky v hodnotě 200,- Kč. Na zařízení chatky způsobil škodu ve výši 1.000,- Kč
na pozemek druhé chaty vnikl po přestřižení pletivové výplně vstupní branky. Poté vysadil uzamčenou kovovou mříž a vypáčil vstupní dveře samotné chatky. Vnikl dovnitř a po prohledání prostor odcizil barevný televizor, kartušovou bazénovou filtraci, okružní elektrickou pilu, přímočarou pilu a sadu nerezových příborů i s příborníkem. Osmapadesátileté ženě z Opavy pachatel odcizil věci v celkové hodnotě 5.100,- Kč, přičemž poškozením zařízení jí způsobil škodu ve výši 2.500,- Kč
ve třetím případě pachatel překonal uzamčené oplocení, aby vnikl na pozemek chaty patřící čtyřiašedesátileté ženě z Opavy. Zde vypáčil vstupní dveře chatky, tuto prohledal a z ní odcizil elektrické čerpadlo na vodu v hodnotě 3.500,- Kč a blíže neurčené množství a druhy elektrického ručního nářadí v neurčené hodnotě. Na zařízení zahradní chatky pachatel způsobil dvoutisícovou škodu
majitelem čtvrté zahradní chaty, do které se neznámý pachatel vloupal, je osmdesátiletý muž z Opavy. Z této chatky odcizil, a to po vypáčení vchodových dveří, dvě láhve vodky v hodnotě 300,- Kč, přičemž na zařízení způsobil škodu 2.000,- Kč
u páté chatky rovněž vypáčil vchodové dveře, přičemž poškodil i dřevěné zárubně. Poté vnikl dovnitř, prostory chaty prohledal a odtud odcizil sadu gola klíčů v plastovém kufru, pokosovou pilu, dvě úhlové brusky, dvě elektrické vrtačky, vysavač, dvě okružní pily, pásovou brusku, dále také zimní kabát a zimní bundu. Čtyřiačtyřicetiletému muži z Opavy pachatel odcizil věci v celkové hodnotě 28.000,- Kč, přičemž poškozením zařízení chaty mu způsobil škodu ve výši 2.500,- Kč.
Dodatek : Na základě příhraniční spolupráce opavských kriminalistů s oddělením polské policie Komandy Powiatowe v Glubczycach byli jako pachatelé výše uvedené majetkové trestné činnosti zjištěni muži ročníku narození 1981 a 1985 z Polska, u kterých byla při provedených domovních prohlídkách zajištěna část odcizeného nářadí. Případ bude po zadokumentování postoupen v rámci právní pomoci cestou Okresního státního zastupitelství Opava ke sloučení do Polské republiky.


Dopravní nehoda podnapilého cyklisty a zaparkovaného automobilu v Kravařích

Dne 20.6.2011 v době kolem 22:45 hod. jel muž ročníku narození 1977 z Kravař na pánském horském jízdním kole po ulici Čemenka v Kravařích ve směru jízdy od ulice Opavské k ulici Nádražní. Vzhledem ke své podnapilosti však nezvládl řízení a při jízdě narazil pravou stranou řidítek do levého zpětného zrcátka u pravého okraje zde zaparkovaného dodávkového motorového vozidla značky Mercedes Vito. Po střetu došlo k pádu cyklisty na vozovku. Při dopravní nehodě utrpěl tento čtyřiatřicetiletý muž zranění, se kterým byl převezen sanitním vozidlem RLP do Slezské nemocnice v Opavě na oddělení chirurgie k ošetření. Podle sdělení lékařského personálu bude rozsah zranění a doba léčení upřesněna po provedených vyšetřeních. Policisté z obvodního oddělení PČR v Kravařích provedli po předchozí výzvě u cyklisty orientační dechovou zkoušku detekčním digitálním přístrojem Dräger s pozitivním výsledkem a s naměřenou hodnotou 1,98 promile alkoholu v jeho dechu. Při lékařském ošetření byl u něj rovněž proveden i odběr krve. Na jízdním kole nevznikla žádná hmotná škoda a škoda na automobilu činí 2.000,- Kč, ke škodě muže ročníku narození 1966 z Kravař. Celá záležitost je předmětem dalšího šetření.


Zajištění muže v hlučínské policejní cele po spáchání přestupkového jednání

Dne 20.6.2011 ve 22:30 hod. policejní hlídka z obvodního oddělení PČR v Hlučíně zajistila na ulici Hřbitovní v obci Ludgeřovice muže ročníku narození 1985 z Markvartovic, který chvíli předtím v jednom ze zahradních domků na ulici Rozvětvené v Ludgeřovicích slovně a fyzicky napadal svou přítelkyni, ženu ročníku narození 1989 z Ludgeřovic. Dále poškodil okenní výplň dvou dveří na tomto zahradním domku, čímž způsobil muži ročníku narození 1966 z Ludgeřovic celkovou škodu ve výši 2.000,- Kč. Přivolaní zakročující policisté provedli u šestadvacetiletého muže orientační dechovou zkoušku detekčním digitálním přístrojem Drager, kdy mu byla naměřena hodnota 0,85 promile alkoholu v jeho dechu. Vzhledem k tomu, že při prošetřování přestupku proti občanskému soužití a proti majetku se výše jmenovaný muž choval agresivně a arogantně a byla zde důvodná obava, že by ve svém protiprávním jednání pokračoval, bylo rozhodnuto o jeho zajištění a umístění do policejní cely v budově hlučínského obvodního oddělení PČR. Případ je předmětem dalšího prošetřování a prověřování, ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo.

Požár zahradní chatky v obci Ludgeřovice, prošetřování případu s možnou souvislostí s výše zmíněným skutkem

Dne 20.6.2011 policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání přečinu „Poškození cizí věcí“, kterého se mohl dopustit neznámý pachatel tím, že v době mezi 21:45 hod. a 22:00 hod. dne 20.6.2011 na křižovatce ulic Rozvětvená a Písečná, a to na zahradě jednoho z rodinných domů, dosud nezjištěným způsobem založil požár dřevěného zahradního domku o rozměru 3 x 7 metrů, kdy takto způsobil poškozenému muži ročníku narození 1966 z Ludgeřovic předběžnou škodu ve výši 20.000,- Kč. Na místě zasahovaly jednotky hasičů HZS Hlučín, HZS Ostrava a Sbor dobrovolných hasičů Ludgeřovice. Vyšetřovatel požárů HZS Opava šetřením na místě neurčil přesnou příčinu vzniku požáru a věc ponechal v šetření hlučínským policistům. Při požáru nedošlo ke zranění žádné ze zúčastněných osob.


Vloupání do garáže u rodinného domu na ulici Luční v obci Štěpánkovice

V přesně nezjištěné době od 22:00 hod. dne 19.6.2011 do 03:30 hod. dne 20.6.2011 neznámý pachatel spáchal na ulici Luční v obci Štěpánkovice přečin „Krádež“ a přečin „Porušování domovní svobody“ tím, že neuzamčenou vstupní brankou vešel na oplocený pozemek u jednoho z rodinných domů, kde rozbil plastové okno v zadní části zděné garáže, do které vnikl a odkud odcizil pánské horské jízdní kolo značky Ghost 2009 černobílé barvy v hodnotě 62.000,- Kč, kdy rozbitím okna způsobil škodu ve výši 1.500,- Kč. Poškozenému muži ročníku narození 1974 ze Štěpánkovic tak vznikla celková škoda ve výši 63.500,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Kravařích.

Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem