Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 20.6.2012

Opava - Loupežné přepadení České pošty v obci Litultovice a další...(15 případů) 

 

Loupežné přepadení pobočky České pošty v obci Litultovice

V těchto dnech, po provedených nezbytných procesních úkonech a po prvotních šetřeních, zahájili opavští policisté a kriminalisté úkony trestního řízení ve věci zločinu „Loupež“, kterého se měl dopustit doposud neznámý pachatel tím, že v době kolem 16:45 hod. dne 18.06.2012 maskován přes hlavu kuklou černé barvy s otvorem pro oči vstoupil do budovy pobočky České pošty v obci Litultovice, přičemž na zdejší pracovnici (ženu ročníku narození 1980 z Opavska) namířil blíže nespecifikovanou krátkou střelnou zbraň černé barvy a pod pohrůžkou jejího použití jí donutil k vydání finanční částky na hotovosti. Přepadená žena tak byla nucena mu vydat finanční hotovost, která se pohybovala kolem 25.000,- Kč. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a k popisu neznámého pachatele bylo zjištěno, že by se mělo jednat o muže vysokého 170-175 cm ve věku kolem 20 let, oblečen do tmavých oděvů. Vše je nadále v prověřování a v prošetřování.


Dopravní nehoda podnapilého řidiče osobního automobilu v Opavě-Kateřinkách

Dne 20.06.2012 v době kolem 12:00 hod. řídil muž ročníku narození 1972 z Hněvošic osobní motorové vozidlo značky Opel Corsa po ulici Raškové v Opavě-Kateřinkách ve směru ke křižovatce s ulicí Hlučínskou, kde nerespektoval dopravní značku „Dej přednost v jízdě“ a při průjezdu křižovatkou v přímém směru na ulici Čechovou tak nedal přednost zleva, po hlavní komunikaci, jedoucímu nezjištěnému nákladnímu motorovému vozidlu, jehož řidič musel náhle snížit rychlost jízdy. Dále výše uvedený řidič automobilu Opel Corsa pokračoval v jízdě až na ulici Čechovou v Opavě-Kateřinkách, kde vlivem své podnapilosti nezvládl řízení automobilu a pravým bokem a pravou přední částí svého vozu narazil do levého boku zde stojícího osobního motorového vozidla značky Škoda Felicia (majitel muž ročníku narození 1977 z Opavy) a dále narazil do pravého boku rovněž zde stojícího osobního motorového vozidla značky Škoda Favorit (majitel muž ročníku narození 1984 z Vítkova). Po střetech zůstal stát se svým vozem uprostřed komunikace, kdy se snažil opět nastartovat. V další jízdě mu však bylo zabráněno přítomnými svědky. Na místo byli přivoláni policisté ze Skupiny dopravních nehod Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě, kteří zjistili, že čtyřicetiletý řidič pro svou silnou podnapilost není schopen ani chůze a že svědci jej musí podepírat. Odborným měřením dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Drager mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami 4,61 promile a 4,65 promile alkoholu v dechu. Vzhledem k tomu, že neustále policistům uváděl, že před jízdou požil pouze jednu odlivku alkoholického nápoje, byl převezen na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve). Zde bylo službu konajícím personálem a zakročujícími policisty rozhodnuto o jeho umístění k vystřízlivění. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda na havarovaných vozidlech byla vyčíslena na finanční částku ve výši 15.000,- Kč (na každém automobilu škoda 5.000,- Kč). Čtyřicetiletému muži byl zadržen jeho řidičský průkaz, bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí, celá záležitost je nadále v prověřování a již nyní je důvodně podezřelý ze spáchání přečinu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“.


Dopravní nehodovost

V průběhu dne 20.06.2012 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě ke 3 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, bez zranění osob, kdy celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 169.000,- Kč.


Dvě ženy z Hlučína v době návštěvy u osoby seniorského věku kradly

Dne 20.06.2012 policisté z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu „Krádež“ ženě ročníku narození 1964 z Hlučína a ženě ročníku narození 1965 z Hlučína, neboť na podkladě všech zjištěných skutečností je zřejmé, že obě ženy společně v odpoledních hodinách dne 04.05.2012 byly na návštěvě v rodinném domě poškozeného muže ročníku narození 1935 z Darkovic, a to na ulici Na Malé Straně v obci Darkovice, kde popíjeli s majitelem domu alkohol, přičemž využili jeho nepozornosti a odcizili mu svazek klíčů v hodnotě 100,- Kč a pánskou koženou peněženku v hodnotě 100,- Kč s finanční částkou na hotovosti ve výši 57.000,- Kč. Poškozenému sedmasedmdesátiletému muži tak způsobily celkovou škodu ve výši 57.200,- Kč, přičemž případ objasnili hlučínští policisté ve spolupráci s opavskými kriminalisty.


Poškození mysliveckého posedu na katastru obce Bohuslavice

Dne 20.06.2012 policisté z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Poškození cizí věci“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že na okraji lesního porostu na katastru obce Bohuslavice, a to ve směru na obec Chuchelnou, poškodil v dopoledních hodinách dne 24.05.2012 zde stojící dřevěný myslivecký posed, čímž byla poškozenému Mysliveckému sdružení Bohuslavice způsobena škoda ve výši 16.800,- Kč.


Odcizení součástek z osobního automobilu zaparkovaného na katastru obce Markvartovice

Dne 20.06.2012 byly policisty z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájeny úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v době mezi 11:15 hod. a 11:50 hod. dne 20.06.2012 odcizil z přední části osobního motorového vozidla značky Audi Q7, které bylo odstaveno na katastru obce Markvartovice 2 kusy xenonových světlometů v hodnotě 60.000,- Kč, černý nárazník poškozený po dopravní nehodě bez hodnoty, ve kterém byly umístěny 4 kusy čidel pro parkování v hodnotě 10.000,- Kč, 2 kusy směrových světel oranžové barvy složené z řady LED diod v hodnotě 8.000,- Kč a 2 kusy osvětlení do mlhy složené z řady LED diod jasně modré barvy v hodnotě 8.000,- Kč. Poškozené soukromé firmě z Hlučína tak byla způsobena celková škoda ve výši 86.000,- Kč.


Odcizení finanční částky a notebooku z unimobuňky na ulici K Hradlu v obci Děhylov

Dne 20.06.2012 policisté z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v přesně nezjištěné době od 21:00 hod. dne 16.06.2012 do 08:00 hod. dne 17.06.2012 vešel do řádně nezajištěné unimobuňky v areálu autobazaru na ulici K Hradlu v obci Děhylov, odkud odcizil volně odloženou finanční částku na hotovosti ve výši 5.000,- Kč, různé osobní doklady a doklady k automobilu a dále odcizil volně odložený notebook značky Lenovo v hodnotě 15.000,- Kč. Poškozenému muži ročníku narození 1965 z Ostravy tak byla způsobena celková škoda ve výši 20.000,- Kč.


Požár lesního porostu na katastru obce Kozmice

Dne 20.06.2012 v 15:40 hod. bylo cestou IBC (Integrovaného bezpečnostního centra) Ostrava oznámeno policistům z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně, že před chvíli došlo na katastru obce Kozmice k požáru lesního porostu. Na místo byla ihned vyslána hlučínská policejní hlídka, která zjistila, že z dosud přesně neustanovených příčin došlo k zahoření travnatého a lesního porostu, přičemž celou záležitost si na místě převzal k dalšímu došetření a opatření vyšetřovatel hasičů HZS Opava. Poškozené organizaci Lesy ČR a.s., správa Šenov, okres Frýdek-Místek tak byla způsobena celková škoda v předběžné výši 10.000,- Kč. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo.


Odcizení ochranné sítě z areálu golfového hřiště v Kravařích

V blíže neupřesněné době od 17:00 hod. dne 19.06.2012 do 09:00 hod. dne 20.06.2012 neznámý pachatel spáchal v Kravařích přečin „Krádež“ tím, že z volně přístupného areálu golfového hřiště, a to u jamky čísla 9 odcizil nainstalovanou ochrannou síť zelené barvy o rozměrech 3 metry (výška) x 80 metrů (délka), čímž byla poškozené firmě z Ostravy způsobena předběžná škoda ve výši 20.000,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Kravařích.


Nález munice pocházející z období 2. světové války v Kravařích

Dne 20.06.2012 ve 14:00 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1950 ze Štítiny, že před chvíli nalezl v korytě řeky Opavy, a to poblíž ulice Ivana Kubince v Kravařích nějaký předmět, který vypadá jako munice pocházející z období 2. světové války. Místo nálezu zajistili policisté z Obvodního oddělení PČR v Kravařích do příjezdu policejního pyrotechnika Krajského ředitelství Policie Moravskoslezského kraje Ostrava, který si následně převzal a k zneškodnění odvezl dělostřeleckou minu ráže 82 mm.


Odcizení peněženky z kanceláře Obecního úřadu v obci Služovice

V době mezi 13:00 hod. a 16:30 hod. dne 20.06.2012 neznámý pachatel spáchal v obci Služovice přečin „Krádež“ a přečin „Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku“ tím, že vstoupil do neuzavřené budovy Obecního úřadu v obci Služovice, kdy dále vešel do neuzamčené kanceláře v druhém nadzemním podlaží a z pracovního stolu odcizil volně odloženou pánskou koženou peněženku v hodnotě 500,- Kč, ve které byla finanční částka na hotovosti ve výši 1.500,- Kč v různých bankovkách, ke škodě Obec Služovice a finanční částka na hotovosti ve výši 4.000,- Kč v různých bankovkách, ke škodě poškozeného muže ročníku narození 1983 ze Služovic. Dále byly odcizeny 2 kusy platebních karet. Celková škoda tak činí 5.500,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Kravařích.


Vloupání do osobního automobilu na ulici Šebelové v Opavě-Jaktaři

Dne 20.06.2012 v době mezi 10:45 hod. a 11:45 hod. neznámý pachatel spáchal před kostelem sv. Petra a Pavla na ulici Šebelové v Opavě, městské části Jaktař přečin „Krádež“ a přečin „Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku“ tím, že po vypáčení zámku předních dveří vnikl do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla značky Škoda Felicia, ze kterého odcizil dámskou kabelku modré barvy v hodnotě 200,- Kč, ve které se nacházel mobilní telefon značky Nokia černo-stříbrné barvy v hodnotě 2.500,- Kč, dámská kožená peněženka černé barvy v hodnotě 200,- Kč s finanční částkou na hotovosti 200,- Kč, s různými osobními doklady a s platební kartou. Dále se v kabelce nacházel mobilní telefon značky LG KP500 růžové barvy v hodnotě 4.000,- Kč a další dámská peněženka zlaté barvy v hodnotě 200,- Kč s finanční částkou na hotovosti 600,- Kč a s různými osobními doklady, přičemž poškozením zámku dveří automobilu vznikla škoda ve výši 5.000,- Kč. Následně neznámý pachatel v polední době téhož dne zneužil odcizenou platební kartu, kdy za pomocí PIN kódu, který byl uložen v jednom z odcizených mobilních telefonů, neoprávněným výběrem z opavského bankomatu získal finanční částku na hotovosti ve výši 1.800,- Kč. Poškozené ženě ročníku narození 1975 ze Znojma tak byla způsobena celková škoda ve výši 14.700,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Dvaatřicetiletý muž v místě bydliště úmyslně poškodil své matce televizor a automobil

Dne 20.06.2012 v době kolem 19:00 hod. spáchal muž ročníku narození 1980 z Opavy přečin „Poškození cizí věci“ tím, že v místě společného bydliště na ulici Ke Strážnici v obci Suché Lazce prorazil display plazmové televize značky Sharp a způsobil tak škodu ve výši 6.500,- Kč a dále na dvoře domu hodil svazek klíčů na zde zaparkované osobní motorové vozidlo značky Chevrolet, čímž způsobil oděrky na karoserii automobilu a na folii zadního skla se škodou ve výši 5.000,- Kč. Na stejném místě a ve stejné době poté poškodil vstupní branku na pozemek domu se škodou ve výši 2.500,- Kč. Celková škoda ve výši 14.000,- Kč tak byla způsobena matce shora uvedeného muže, a to ženě ročníku narození 1960 z Opavy. Celá záležitost je předmětem dalšího prověřování a prošetřování.


Požár lesního porostu na katastru Vítkova, část Podhradí

Dne 20.06.2012 ve 12:40 hod. byla policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR ve Vítkově vyslána na požár lesa v Anninom údolí ve Vítkově, části Podhradí. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že se zde již nachází jedno vozidlo hasičů HZS Vítkov, kdy hasiči prováděli hašení požáru. Lokalizace požáru se dále zúčastnili hasiči SDH Vítkov a SDH Budišov nad Budišovkou, přičemž došlo k zahoření starých travin s klestím na parcele v katastru obce Podhradí, jejímž vlastníkem jsou Lesy ČR s.p. Hradec Králové, Lesní závod Vítkov. K zahoření došlo na ploše přibližně 300 m2 pod vedením vysokého napětí. Velitel zásahu hasičů HZS Vítkov uvedl jako možnou příčinu požáru nedbalost s otevřeným ohněm ze strany neznámé osoby, nebo zkrat na vedení vysokého napětí, protože v době vzniku požáru zde došlo k výpadku elektrického proudu. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a podle vyjádření odpovědných osob nedošlo k žádné škodě na majetku.


Obvinění tří osob z krádeží měděného materiálu na Hlučínsku

Dne 19.06.2012 policejní komisař SKPV (Služby kriminální policie a vyšetřování) Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání muže ročníku narození 1988 z Hlučína jako obviněného z přečinů „Porušování domovní svobody“ a „Krádež“ a dále zahájil trestní stíhání ženy ročníku narození 1989 z Hlučína jako obviněné z přečinu „Krádež“, kterých se měli dopustit tím, že :
1) oba společně v polovině měsíce dubna letošního roku na ulici Farní v Hlučíně odcizili z budovy kostela 8 metrů měděného okapového svodu o průměru 150 mm a 1,6 metrů pozinkovaného okapového svodu o průměru 100 mm, dále poškodili objímky k uchycení okapových svodů a měděný parapet, kdy odcizené věci odevzdali do sběrny surovin a utržené peníze použili pro svou vlastní potřebu, přičemž popisovaným jednáním způsobili Římskokatolické farnosti Hlučín škodu na odcizených věcech ve výši 4.562,- Kč a poškozením zařízení pak škodu ve výši 1.000,- Kč.
2) shora uvedený muž sám, a to ve večerní době na začátku měsíce května letošního roku, odcizil z objektu pivovaru Avar na ulici Pode Zdí v Hlučíně 2 kusy bezpečnostních kamer, které byly umístěné pod střechou tohoto objektu, kdy následně odcizené kamery prodal neznámému muži a takto získané peníze použil pro svou vlastní potřebu. Tímto protiprávním jednáním majetkového charakteru způsobil poškozenému muži ročníku narození 1939 z Dobroslavic celkovou škodu ve výši 10.000,- Kč
3) jmenovaný muž sám v podvečerních hodinách v polovině měsíce května letošního roku odcizil v prodejně Lidl na ulici Celní v Hlučíně volně vystavené zboží, a to 8 kusů tyček salámu Vysočina v hodnotě 39,90,- Kč/ks a 2 čokolády v hodnotě 39,90,- Kč/ks, kdy takto odcizené zboží v celkové hodnotě 399,- Kč si uschoval do batohu a bez zaplacení prošel přes pokladní zónu. Následně byl zadržen obsluhou prodejny, přičemž společnosti Lidl žádná škoda nevznikla, poněvadž odcizené zboží bylo nepoškozené vráceno zpět do prodeje
4) obě výše jmenované osoby společně v noční době ze dne 21.05.2012 na den 22.05.2012 vstoupili na volně přístupný pozemek jednoho z rodinných domů na ulici Na Krásné Vyhlídce v Hlučíně, odkud odcizili měděné okapové svody o průměru 100 mm a o délce 2,5 metrů a dále odcizili 3 kusy měděných kolen o průměru 100 mm, kdy odcizené věci následně společně odevzdali do sběrny surovin a utržené peníze použili pro svou vlastní potřebu, přičemž poškozenému muži ročníku narození 1968 z Hlučína způsobili škodu ve výši 3.000,- Kč
5) shora uvedený muž a jmenovaná žena společně v noční době ze dne 23.05.2012 na den 24.05.2012 odcizili z volně přístupného objektu restaurace Sv. Florián na ulici Hrnčířské v Hlučíně 2,4 metrů měděného okapového svodu o průměru 120 mm, kdy odcizený svod následně odevzdali do sběrny surovin a utržené peníze použili pro svou vlastní potřebu, přičemž popisovaným jednáním způsobili poškozenému muži ročníku narození 1961 z Hlučína škodu ve výši 1.500,- Kč
6) oba společně v noční době ze dne 28.05.2012 na den 29.05.2012 odcizili z volně přístupné budovy prodejny HP Trend s.r.o. na ulici Hlučínské v Ludgeřovicích 3 metry měděného okapového svodu o průměru 100 mm, kdy odcizený svod následně společně odevzdali do sběrny druhotných surovin a utržené peníze použili pro svou vlastní potřebu, přičemž popisovaným jednáním způsobili výše uvedené společnosti škodu ve výši 1.500,- Kč.
Čtyřiadvacetiletý muž se uvedeného jednání dopustil, ačkoliv byl v posledních 3 létech za obdobný čin odsouzen, a to rozsudkem Okresního soudu v Opavě z června roku 2008 a trestním příkazem Okresního soudu v Opavě z listopadu roku 2007 k souhrnnému nepodmíněnému trestu odnětí svobody v trvání 6 měsíců, kdy trest mu byl zkrácen na 4 měsíce se stanovením zkušební doby 2 let a 6 měsíců.
Dne 20.6.2012 opavský policejní komisař zahájil trestní stíhání i muže ročníku narození 1985 z Ostravy, neboť tento se aktivně podílel na posledním uvedeném případu, kdy společně s výše jmenovanými osobami odcizil měděný okapový svod z budovy prodejny na ulici Hlučínské v obci Ludgeřovice. U tohoto sedmadvacetiletého muže se rovněž jedná o recidivu, poněvadž byl na základě rozhodnutí Okresního soudu v Opavě z února roku 2012 odsouzen pro přečin „Krádež“.
Celá záležitost je i nadále předmětem dalšího prověřování a prošetřování.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem