Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 20.7.2011

Opava - Dva případy odcizené dřevní hmoty a další události (12 případů) 

Dopravní nehodovost
V průběhu středy 20.července 2011 šetřili dopravní policisté na Opavsku celkem sedm dopravních nehod. Při těchto nehodách utrpěly dvě osoby lehká zranění, přičemž hmotná škoda na majetku byla odhadnuta na částku 726.000,- Kč.
Vloupání do autobusu v Hlučíně
K vloupání do autobusu tovární značky Sor došlo v nočních hodinách z 19. na 20.července 2011 v Hlučíně na ulici Tyršové. Neznámý pachatel vnikl do vnitřních prostor autobusu dosud nezjištěným způsobem. Odtud následně odcizil autorádio s CD přehrávačem a plastovou krabici s nářadím, vše v předběžné hodnotě 4.500,- Kč, ke škodě ostravské dopravní společnosti.
Případ šetří hlučínští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Vloupání do kůlny v obci Branka u Opavy
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu krádeže vloupáním. Tohoto skutku se dopustil v noční době z 19. na 20.července 2011 v obci Branka u Opavy na ulici Havlíčkové. Po předchozím rozbití a následném vytlačení okna kůlny, nacházející se u hospodářské budovy rodinného domu, do této vnikl. Z kůlny poté odcizil zde uložené palivové dřevo (tzv. odkory) v množství 1,5 m³ v celkové hodnotě 900,- Kč. Pachatel navíc vylomil i dveře kůlny zevnitř, čímž na zařízení způsobil škodu ve výši 300,- Kč, to vše dvaašedesátileté ženě z Branky u Opavy.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Hradci nad Moravicí.
Vloupání do rekreační chaty v obci Benkovice
Činu se dopustil neznámý pachatel v nočních hodinách z 19. na 20.července 2011 v obci Benkovice. Do rekreační chaty pětačtyřicetileté ženy z Ostravy pachatel vnikl po předchozím vytlačení a rozbití okna. Z místnosti kuchyně následně odcizil plazmový televizní přijímač značky LG, s úhlopříčkou 108 cm, v hodnotě 20.000,- Kč a dvouplotýnkový indukční vařič značky ECG, v hodnotě 4.000,- Kč. Poškozením zařízení způsobil neznámý pachatel majitelce chaty škodu ve výši 3.000,- Kč.
Případ šetří hradečtí policisté jako přečiny krádež vloupáním a porušování domovní svobody.
Silně podnapilý muž nezaplatil útratu v restauraci, policisté ho zajistili
Hradečtí policisté byli přivoláni do restaurace na ulici Podolí v Hradci nad Moravicí k případu nezaplacení útraty ze strany třicetiletého muže z Ostravy. Podezřelý muž neměl dle sdělení obsluhy finanční prostředky na zaplacení útraty, přičemž následně vysypal do svého svetru obsah odpadkového koše a odpad pak rozhazoval kolem sebe. Policisté podezřelého muže vyzvali k prokázání totožnosti, kterou však nebyl schopen na místě hodnověrně prokázat. Policisté ho proto předvedli na hradeckou policejní služebnu. Předtím ale u muže provedli prohlídku osoby. Na policejní služebně poté podezřelý muž slovně napadal přítomné policisty, snažil se vyvolat zvracení, snažil se sebe poškodit a přitom znečisťoval vybavení čekárny pliváním kolem sebe. Chování předvedeného muže bylo zmatené, agresivní, se sklony k možnému sebepoškození, a proto byli policisté nuceni použít k jeho překonání donucovací prostředky, hmaty, chvaty a nakonec mu přiložili pouta. Vzhledem k tomu, že v průběhu zákroku se na hlavě předvedeného i na podlaze objevila krev, policisté muže neprodleně převezli k ošetření na chirurgickou ambulanci opavské nemocnice. V té době již znali jeho totožnost, a proto ho zajistili a k ošetření do nemocnice jej eskortovali. Zde ošetřující lékař nezjistil žádné poranění. Po telefonické domluvě s lékařem opavské psychiatrické léčebny policisté zajištěného muže převezli a předali službu konajícímu lékaři jednoho z oddělení opavské léčebny. Zde pak zajištění muže ukončili.
Případ je předmětem dalšího šetření ze strany hradeckých policistů. V současné době věc prošetřují jako podezření ze spáchání přestupků proti majetku a proti občanskému soužití.
Nález munice pocházející z II. světové války na katastru obce Bolatice
Čtyřicetiletý muž z Karviné dne 20.července 2011 kolem třinácté hodiny telefonicky oznámil na linku tísňového volání čísla 158 nález munice pocházející z II. světové války. Nevybuchlou dělostřeleckou střelu ráže 100 mm nalezl při výkopových pracích plynovodu v kukuřičném poli za obcí Bolatice ve vzdálenosti cca dvou kilometrů od chaty Křemenky a ve vzdálenosti sto metrů od bývalého památníku II. světové války. Na místo se dostavili kravařští policisté a policejní pyrotechnik, který si následně nalezenou munici převzal ke zneškodnění.
Vloupání do bistra a kanceláře
Opavští policisté zahájili dne 20.července 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže vloupáním, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Tohoto skutku se dopustil v nočních hodinách z 19. na 20.července 2011 v Opavě – Kateřinkách na ulici Fügnerové.
V prvním případě se pachatel vloupal do tamního bistra, a to po předchozím vytlačení výdejního okna, kterým vnikl do výčepu. Odtud odcizil plastovou krabičku s finanční hotovostí 5.000,- Kč a různé druhy cigaret v hodnotě 4.000,- Kč. S pomocí zde nalezených klíčů od příručního skladu, vnikl i sem. Z tohoto skladu odcizil kovovou pokladnu v hodnotě 500,- Kč, s finanční hotovostí 6.000,- Kč, dále dvě plastové krabičky s drobnými mincemi (v celkové hodnotě 6.000,- Kč) a z dalšího neuzamčeného skladu lihovin odcizil celkem deset litrových láhví různého alkoholu v celkové hodnotě 3.000,- Kč. Devatenáctiletému muži z Opavy tím neznámý pachatel způsobil celkovou škodu ve výši 24.500,- Kč.
V druhém případě pachatel násilím vnikl do kanceláře jednatele tělovýchovné společnosti, a to spojovacími dveřmi vedoucími z bistra na chodbu, přičemž z chodby do samotné kanceláře vnikl po rozbití okna. Odtud pachatel odcizil kompletní počítač, LCD monitor a multifunkční tiskárnu značky HP 1300. V kanceláři pachatel dále vypáčil také petlici dvou skříní, ze kterých odcizil finanční hotovost 6.500,- Kč. Ve druhém případě neznámý pachatel odcizil věci v celkové hodnotě 17.500,- Kč, přičemž poškozením zařízení způsobil škodu ve výši 800,- Kč, to vše opavské tělovýchovné jednotě.
Odcizil střešní krytinu
K případu došlo v noční době z 19. na 20.července 2011 v Opavě na ulici Sadové. Neznámý pachatel vnikl nezjištěným způsobem do areálu bývalé společnosti Seliko, odkud z jedné z budov odcizil 66 m² střešní krytiny. Kotvící háky, kterým byla střešní krytina připevněna, pachatel nezjištěným předmětem uštípnul. Škodu ve výši 20.000,- Kč způsobil jedné opavské realitní společnosti.
Opavští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu krádeže.
Odcizil třicet balíků sena
Neznámý pachatel odcizil z nezajištěné louky zvané „Štumberk“, v katastrálním území obce Hořejší Kunčice, celkem třicet kulatých balíků sena o celkové hmotnosti 350 kg. Škodu ve výši 12.000,- Kč tím způsobil čtyřiašedesátiletému muži z Frýdku Místku. Balíky sena neznámý pachatel odcizil v době od 16. do 20.července 2011.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích jako přečin krádež.
Objasnění případu krádeže plechů
Vítkovští policisté sdělili dne 14.července 2011 čtyřiapadesátiletému muži z Budišova nad Budišovkou podezření ze spáchání přečinů krádeže vloupáním a porušování domovní svobody. Vyjmenovaných skutků se měl dopustit ve dvou případech:
  • K prvnímu případu došlo dne 25.dubna tohoto roku na volně přístupném pozemku u rodinného domu na ulici Generála Svobody v Budišově nad Budišovkou. Odtud měl podezřelý muž odcizit, hned za vstupní otevřenou bránou, zde volně uložená starší použitá stavební kolečka. Ta měl prodat za částku 200,- Kč a peníze pak použít ve svůj prospěch.
  • Druhého skutku se měl podezřelý muž dopustit 3.května 2011 opět v Budišově nad Budišovkou, avšak na ulici Československé armády. Ze dvora bývalé cementárny měl odcizit pět zrezivělých vlnitých plechů, které měl uschovat na dvorku ubytovny nacházející se rovněž na ulici Československé armády. Při další návštěvě dvora bývalé cementárny byl ale přistižen hlídkou strážníků Městské policie Budišov nad Budišovkou. Strážníky byl podezřelý muž donucen svého protiprávního jednání zanechat a již odcizené plechy jim dobrovolně vydal. Ve druhém případě měl podezřelý muž způsobit škodu odhadem ve výši 300,- Kč.
Případ si následně převzali do své kompetence policisté Obvodního oddělení Policie české republiky ve Vítkově. Ti lustrací ve svých policejních databázích zjistili, že shora jmenovaný se trestné činnosti majetkového charakteru v posledních třech letech již dopustil. Rozsudkem Okresního soudu v Opavě byl v měsíci listopadu roku 2009 potrestán k trestu odnětí svobody ve výměře osmi měsíců, s podmíněným odkladem na zkušební dobu dvou let, tedy do měsíce listopadu tohoto roku. Vítkovští policisté případ šetří formou zkráceného přípravného řízení.
Odcizení dřevní hmoty
Činu se dopustil neznámý v době od 14.června do 28.června 2011 na katastru obce Vítkov, v lesním úseku Čermná. Ze skládky odcizil zde uloženou dřevní hmotu smrku o celkovém objemu 9,1 m³. Na této skládce byla uložena dřevní hmota ze čtyř lesních porostů. Škoda, kterou tím neznámý pachatel způsobil Opavské lesní společnosti, byla vyčíslena na částku 15.015,- Kč.
Vítovští policisté věc zpočátku šetřili jako přestupek proti majetku. Na základě vyčíslení škody ale případ dne 20.července 2011 překvalifikovali na přečin krádež.
Další případ odcizené dřevní hmoty na katastru města Vítkova

K dalšímu případu odcizení dřevní hmoty došlo v době od 12.července do 20.července 2011 na katastru obce Vítkov, v lokalitě zvané Balaton – Tábor. Z tamní skládky dřeva neznámý pachatel odcizil zde uloženou dřevní hmotu smrku o celkovém objemu 19,73 m³.
Z druhé skládky dřeva nacházející se v lokalitě Balaton – Pod zatáčkou pak pachatel odcizil dřevní hmotu smrku o objemu 8,49 m³. Je třeba zmínit, že v obou případech se jednalo o smrkovou kulatinu kvality 3D v hodnotě 1.450,- Kč za m³ dřeva. Škoda, kterou v tomto případě neznámý pachatel způsobil Technickým službám města Vítkova, byla vyčíslena na částku 40.919,- Kč.
I tento případ šetří vítkovští policisté jako přečin krádež.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem