Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 20.7.2012

Opava - V rámci územního odboru Opava proběhla dopravně bezpečností akce "Cesta"...(10 případů) 

Dopravní nehoda podnapilého řidiče

K dopravní nehodě došlo dne 20.července 2012 v době kolem 08:00 hodin v Opavě – Kateřinkách na ulici U Cukrovaru. Devětapadesátiletý muž z Ostravy řídil po uvedené ulici nákladní automobil tovární značky Man, se kterým prováděl couvání do areálu tamní firmy. Při couvání narazil zadní částí vozidla, respektive nákladu přesahujícího přes jeho ložnou plochu, do sloupu oplocení této společnosti, přičemž došlo k následnému vyhnutí vrat.
Na výzvu dopravních policistů se řidič na místě nehody podrobil odbornému měření pomocí přístroje Drager, s pozitivním výsledkem. Jmenovanému byla poprvé naměřena hodnota 0,97 promile alkoholu a po pěti minutách hodnota 1,01 promile alkoholu v jeho dechu. Vzhledem k tomu, že řidič s naměřenými hodnotami nesouhlasil, byl vyzván k odbornému lékařskému vyšetření s odběrem vzorku krve. Tomuto se podrobil na Protialkoholní záchytné stanici v Opavě. Ke zranění osob při této nehodě nedošlo. Hmotná škoda na oplocení firmy byla odhadnuta na částku 10.000,- Kč. Škoda na nákladním automobilu ani na nákladu nevznikla. Dopravní policisté tomuto řidiči na místě dopravní nehody zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali mu další jízdu. Nehoda je předmětem dalšího šetření ze strany policistů opavského dopravního inspektorátu.
Dopravně bezpečnostní opatření „Cesta“

V rámci Územní odboru Opava proběhla ve dnech od 12.července do 19.července 2012 vždy po dvou hodinách každého dne dopravně bezpečnostní opatření „Cesta“. Akce byla zaměřena na dodržování všech ustanovení zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, zejména však na cyklisty, dále na řízení motorového vozidla řidiči bez příslušného řídičského oprávnění a rovněž také na řidiče jedoucí pod vlivem požití alkoholických nápojů či jiných omamných a psychotropních látek. Policisté se v rámci tohoto opatření zaměřili i na pátrání po hledaných osobách a pátrání po věcech pocházejících z trestné činnosti.
Do bezpečnostní akce „Cesta“ bylo nasazeno celkem 192 policistů (z opavského dopravního inspektorátu a příslušných obvodních oddělení - Opavy, Hlučína, Hradce nad Moravicí, Kravař, Velkých Heraltic a Vítkova). V průběhu opatření došlo k celkem 22 dopravním nehodám. Z tohoto počtu byli třikrát účastníci motocyklisté a šestkrát cyklisté. Dva z motocyklistů utrpěli při těchto nehodách zranění povahy těžké a jeden byl zraněn lehce. Cyklisté utrpěli v souvislosti s těmito nehodami jedenkrát těžké zranění a pětkrát zranění povahy lehké.
V rámci bezpečnostní opatření v dopravě zjistili policisté celkem 117 přestupků, za které uložili v blokovém řízení pokuty v celkové výši 34.300,- Kč. Čtyři z těchto přestupků policisté oznámili příslušnému správnímu orgánu. Ze sledovaných přestupků policisté řešili 14krát porušení překročení nejvyšší povolené rychlosti, 9krát nepoužití bezpečnostních pásů, 12krát přestupky týkající se cyklistů a v 35ti případech uložili pokuty v blokovém řízení za nevyhovující technický stav vozidel. V rámci akce byla vypátrána jedna hledaná osoba, která byla vedena v celostátním pátrání a jeden pachatel podezřelý ze spáchání trestné činnosti. Tři osoby byli přistiženi při řízení vozidla po předchozím požití alkoholických nápojů.


Dopravní nehodovost

Dopravní policisté šetřili v průběhu pátku dne 20.července 2012 v rámci teritoria Územního odboru Policie České republiky Opava celkem šest dopravních nehod. Při těchto nehodách utrpěli dva z účastníků zranění povahy lehké, přičemž způsobená hmotná škoda na majetku byla odhadnuta na částku 146.000,- Kč.
Byl přistižen při krádeži zboží

Kravařští policisté zahájili dne 20.července 2012 úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže, z jehož spáchání je podezřelý osmadvacetiletý muž z Opavska.
Shora uvedeného skutku se měl podezřelý muž dopustit dne 20.července 2012 v době kolem 11:40 hodin v prodejně Penny Market v Kravařích. Z prodejních regálů měl odcizit zboží (dvě balení tlačenky a čtyři vakuově balené sýry) v celkové hodnotě 263,40 Kč. Odcizené zboží měl podezřelý muž schovat pod bundu a takto projít prostorem pokladen bez zaplacení. Za pokladnami byl ovšem přistižen zaměstnancem ostrahy, který na místo přivolal Policii České republiky.
Dorazivší kravařští policisté následně shora jmenovaného na místě omezili svobodě a převezli ho na policejní služebnu v Kravařích. Zde ve svých policejních databázích zjistili, že muž byl za trestnou činnost majetkového charakteru v posledních třech letech již potrestán. Rozsudkem Okresního soudu Opava byl v měsíci květnu tohoto roku potrestán k podmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání pěti měsíců, se zkušební dobou do dubna příštího roku.
Vzhledem k tomu, že byl podezřelý muž v silně podnapilém stavu, policisté ho z policejní služebny v Kravařích převezli a následně umístili na opavskou protialkoholní záchytnou stanici k vystřízlivění. Případ bude šetřen formou zkráceného přípravného řízení.
Je podezřelý z přečinu pohrdání soudem

Policisté Obvodního oddělní v Suchdole nad Lužnicí sdělili dne 20.července 2012 třicetiletému muži z Opavska podezření ze spáchání přečinu pohrdání soudem.
Shora uvedeného skutku se měl podezřelý muž dopustit v době od měsíce září loňského roku do měsíce května tohoto roku. Je podezřelý z toho, že se v uvedené době opakovaně a bez dostatečné omluvy, nedostavil k třem hlavním líčením konaných u Okresního soudu v Opavě, ačkoli si předvolání k hlavnímu líčení osobně převzal. Opavským okresním soudem byl řádně předvolán jako svědek v jedné trestní věci. Předvolánky k hlavním líčením byly shora jmenovanému několikrát zasílány jednak prostřednictvím obsílky do vlastních rukou a jednak také prostřednictvím Policie České republiky. Tedy, shora jmenovaný opakovaně neuposlechl výzvu soudu a jednání soudu tím zmařil. Trestní úkony v této věci zahájili policisté opavského obvodního oddělení již dne 3.července 2012. Podezřelému muži hrozí za tento přečin v řízení před soudem trest odnětí svobody až na dvě léta nebo propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty.
Věci z vozidla odcizil v době, kdy jeho řidič spal

Činu se dopustil neznámý pachatel dne 20.července 2012 v době od 01:00 hodin do 05:00 hodin v Opavě na ulici Bruntálské na parkovišti u tamní čerpací stanice. Neznámý pachatel vnikl do zde zaparkovaného a nedostatečně zajištěného nákladního automobilu tovární značky Daf, a to právě v době, kdy ve vozidle spal jeho sedmapadesátiletý řidič ze Šumperku. Z vozu pachatel následně odcizil mobilní telefon značky Nokia, dále příruční koženkovou tašku s osobními doklady a černou koženou peněženku, která obsahovala finanční hotovosti 200,- Kč, 200,- Euro a 100,- Zlotých. Shora jmenovanému způsobil neznámý pachatel odcizením věcí celkovou škodu ve výši 8.800,- Kč.
Případ šetří opavští policisté jako přečin krádež na osobách.
Malý motocykl odcizil ze zahrady rodinného domu
K případu došlo v noční době z 19. na 20.července 2012 v obci Pustá Polom na ulici Družstevní. Neznámý pachatel vnikl, po předchozím zvednutí kovového pásku spojujícího vstupní branku se sloupkem, na pozemek jednoho z tamních rodinných domů. Zde se neoprávněně zmocnil tady zaparkovaného motocyklu tovární značky Jawa, červenočerné barvy. Jeho odcizením způsobil neznámý pachatel osmatřicetiletému muži škodu 2.000,- Kč.
Případ šetří opavští policisté jako přečiny neoprávněné užívání cizí věci a porušování domovní svobody.
Vloupání do bufetu
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu krádeže vloupáním. Činu se dopustil dne 20.července 2012 v době od 00:30 hodin do 10:00 hodin v Opavě – Kateřinkách na ulici Kolofíkovo nábřeží v areálu tamní střední odborné školy. Pachatel vnikl na nezajištěný pozemek této školy a po předchozím odstranění visacího zámku z ochranné mříže dveří, vnikl do zde se nacházejícího bufetu. Z bufetu následně odcizil alkohol v celkové hodnotě 2.815,- Kč a dále ruční brusku, kotoučovou pilu, elektrickou vrtačku (vše značek Bosh), aku vrtačku, reproduktor, dva plastové kelímky s finanční hotovostí 30,- Kč a příruční pokladnu s finanční hotovostí 1.600, Kč. Jednomu z opavských sportovních klubů způsobil neznámý pachatel odcizením shora uvedených věcí celkovou škodu ve výši 17.715,- Kč.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě.
Poškodil zaparkovaný automobil
 
K poškození osobního automobilu tovární značky BMW zaparkovaného v Opavě na ulici Palhanecké došlo dne 20.července 2012 v době od 15:40 hodin do 15:50 hodin. Neznámý pachatel vhodil na vozidlo betonovou tvárnici, následkem čehož došlo k poškození kapoty a prasklině čelního skla. Poškozením vozidla způsobil neznámý pachatel šestadvacetiletému muži z Bruntálu škodu v předběžné výši 6.500,- Kč.
Případ šetří opavští policisté jako přečin poškození cizí věci.
Vloupání do stodoly v obci Stěbořice
 
Heraltičtí policisté zahájili dne 20.července 2012 úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže vloupáním, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Tohoto skutku se dopustil dne 18.července 2012 v době od 13:30 hodin do 18:00 hodin v obci Stěbořice. Do tamní stodoly vnikl, po předchozím vypáčení závory vrat. Ze stodoly následně odcizil rám za traktor na drcení hrud (tzv. hroudovač), třicet dvoumetrových kovových trubek a jedny hydraulické pístnice ke kombajnu. Dvaasedmdesátiletému muži z Opavska způsobil neznámý pachatel odcizením věcí celkovou škodu ve výši 12.000,- Kč, přičemž poškozením zařízení způsobil škodu ve výši 500,- Kč.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová


 

vytisknout  e-mailem