Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 20.7.2013

Opava - Dvě dopravní nehody podnapilých řidičů a další ... (10 případů) 

Dopravní nehoda podnapilého řidiče

K dopravní nehodě došlo 20.července 2013 v době kolem 04:50 hodin v Děhylově na ulici Porubské. Devatenáctiletý muž z Ostravy řídil po uvedené ulici, ve směru jízdy na Hlučín, osobní automobil tovární značky Nissan. Před pravotočivou zatáčkou, pravděpodobně vlivem své podnapilosti, nezvládl řízení vozidla a v prostoru tamní křižovatky narazil přední částí vozu do zrcadla a betonové podezdívky oplocení rodinného domu.
Řidič se následně na výzvu policisty hlučínského obvodního oddělení podrobil odbornému měření pomocí přístroje Drager, s pozitivním výsledkem. Poprvé mu byla naměřena hodnota 2,51 promile alkoholu a po pěti minutách hodnota 2,31 promile alkoholu v jeho dechu. Jmenovaný s naměřenými hodnotami souhlasil a další odborné lékařské vyšetření nežádal. K jeho zranění nedošlo. Způsobená hmotná škoda na poškozeném majetku byla odhadnuta na částku 32.000,- Kč.
Dopravní policisté tomuto řidiči na místě dopravní nehody zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali mu další jízdu. Případ je dále šetřen jako podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.
Preventivně bezpečnostní opatření v obci Chuchelná

V době od 19.července 19:30 hodin do 20.července 2013 03:00 hodin proběhlo na území obce Chuchelná v rámci území Obvodního oddělení Kravaře preventivně bezpečnostní opatření v rámci konání koncertu skupiny Tublatanka. Do akce bylo nasazeno celkem 15 policistů: 6 policistů Obvodního oddělení Kravaře, 2 dopravní policisté a 7 členů Speciální pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje. V rámci tohoto opatření policisté zkontrolovali celkem 200 motorových vozidel, kdy zjistili šest dopravních přestupků, z nichž pět vyřešili na místě v blokovém řízení a s jedním přestupcem sepsali oznámení na příslušný městský úřad. Současně policisté zjistili jedno podezření ze spáchání trestního činu, který si na místě převzali do své kompetence policisté Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě. Jiné narušení veřejného pořádku při konání koncertu nebylo zjištěno.  
Krádež kabelky volně odložené na židli v zahradní restauraci
Činu se dopustil neznámý pachatel dne 19.července 2013 v době od 23:30 do 23:40 hodin v opavské zahradní restauraci na ulici Masarykova třída. Odtud pachatel odcizil zde volně odloženou kabelu, v hodnotě 500,- Kč. Jednapadesátiletá žena měla v kabele své osobní doklady, dále platební kartu, mobilní telefon, svetr a peněženku s finanční hotovostí 700,- Kč. Odcizením kabely způsobil neznámý pachatel shora jmenované škodu v celkové výši 2.400,- Kč.
Případ nyní dále prošetřují a prověřují opavští policisté jako přečin neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.
Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu soboty dne 20.července 2013 v rámci teritoria územního odboru Opava celkem dvě dopravní nehody. Při těchto nehodách nedošlo ke zranění žádného z účastníků, způsobená hmotná škoda na majetku byla odhadnuta na částku 57.000,- Kč.
Vloupání do budovy na fotbalovém hřišti
K případu došlo dne 20.července 2013 v době od 04:00 do 11:30 hodin v obci Branka u Opavy na tamním fotbalovém hřišti, kde se neznámý pachatel skrze okno vloupal do budovy. Odtud následně odcizil domácí kino značky Panasonic a deset lahví alkoholu, vše v celkové hodnotě 4.000,- Kč, ke škodě čtyřiadvacetiletého muže. Poškozením okna nebyla škoda doposud přesně vyčíslena, zjevně však nepřesáhne částku 5.000,- Kč. Majitelem budovy je obec Branka u Opavy.
Hradečtí policisté nyní neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu krádeže vloupáním.
Řídil motorového vozidlo, ačkoli to má rozhodnutím správního orgánu zakázáno. Navíc řídil vozidlo pod vlivem omamných a psychotropních látek
Policisté opavského obvodního oddělení zahájili dne 20.července 2013 úkony trestního řízení ve věci přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, z jehož spáchání je podezřelý devatenáctiletý muž. Uvedeného skutku se přitom měl dopustit dne 20.července 2013 hned ve dvou případech, kdy u něj byla v průběhu jednoho dne provedena dvakrát silniční kontrola:
  • V prvním případě měl shora uvedeného dne v době kolem 02:20 hodin řídit v Opavě po ulici Hradecké osobní automobil, kdy byl zastaven a následně kontrolován hlídkou strážníků Městské policie Opava. Jmenovaný se na výzvu strážníků podrobil orientačnímu testu pomocí přístroje Drugwipe 5+ ke zjištění, zda vozidlo neřídí pod vlivem omamné či psychotropní látky. Přestože výsledek testu byl pozitivní na látku Amphetamin, řidič se další výzvu strážníka odmítl podrobit odbornému lékařskému vyšetření s odběrem vzorků biologického materiálu.
  • Další silniční kontrolu shora jmenovaného řidiče provedli opavští policisté téhož dne v době kolem 13:15 hodin v Opavě – Kateřinkách na ulici Holasické. I ve druhém případě se řidič na výzvu policisty podrobil orientačnímu testu pomocí přístroje Drugwipe 5+ s pozitivním výsledkem na látku Amphetamin. Následné odborné lékařské vyšetření spojené s odběrem vzorků biologického materiálu rovněž odmítl.
Opavští policisté následně tohoto řidiče na místě silniční kontroly dle trestního řádu zadrželi a eskortovali ho na policejní služebnu. Zde lustrací ve svých policejních databázích zjistili, že muž má rozhodnutím Odboru dopravy Magistrátu města Opavy vysloven zákaz činnosti, spočívající v zákazu řízení motorových vozidel na dobu dvaceti měsíců, do února roku 2015. Po provedení dalších procesních úkonů policisté tohoto muže téhož dne v odpoledních hodinách propustili ze zadržení na svobodu. O zadržení muže a jeho následném propuštění bylo informováno Okresní státní zastupitelství v Opavě. Případ bude dále šetřen formou zkráceného přípravného řízení.
Mobilní telefon odcizil z kabelky volně odložené v klubu
Činu se dopustil neznámý pachatel dne 20.července 2013 v době od půlnoci do 01:00 hodin v opavském klubu na ulici Dolní náměstí. Z kabelky, volně odložené na židli u stolu v klubu, pachatel odcizil mobilní telefon značky Samsung Galaxy, bílé barvy, v hodnotě 5.200,- Kč, ke škodě třiadvacetileté ženy z Opavska.
Opavští policisté případ dále šetří jako přečin krádež.
Dopravní nehoda podnapilého řidiče
K dopravní nehodě došlo dne 20.července 2013 v době kolem 18:05 hodin v obci Píšť v křižovatce ulic Pekařské a Sportovní. Jednatřicetiletý muž z Opavska řídil po ulici Pekařské svůj osobní automobil, přičemž v křižovatce s ulicí Sportovní hodlal na tuto ulici odbočit vpravo. Je podezřelý z toho, že nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem, vlastnostem vozidla, dopravně technickém stavu pozemní komunikace (povrch vozovky je pokrytý mírnou nesouvislou vrstvou štěrku), vůz měl uvést do smyku, kdy následně automobil vyjel vlevo mimo vozovku ulice Sportovní, kde jeho levou přední částí narazil do svislé dopravní značky a dále do oplocení areálu tamní firmy.
Řidič se na výzvu dopravního policisty podrobil odbornému měření pomocí přístroje Drager, s pozitivním výsledkem. Poprvé mu byla naměřena hodnota 2,73 promile alkoholu a po pěti minutách hodnota 2,93 promile alkoholu v jeho dechu. Jmenovaný s naměřenými hodnotami souhlasil a další odborné lékařské vyšetření nežádal. Ke zranění řidiče nedošlo, způsobená hmotná škoda na havarovaném automobilu, oplocení a dopravní značce byla celkově odhadnuta na částku 30.000,- Kč.
Dopravní policisté tomuto řidiči na místě nehody zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali mu další jízdu. Nehoda je dále prověřována jako podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.
Vloupání do rodinného domu v Hlučíně
 
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinů krádeže vloupáním a porušování domovní svobody. Vyjmenovaných skutků se dopustil v noční době z 20. na dne 21.července 2013 v Hlučíně na ulici Antonína Dvořáka, kde neoprávněně vnikl na pozemek jednoho z tamních rodinných domů. Skrze sklepní okno se následně vloupal do garáže a sklepa tohoto domu, odkud poté odcizil pánské horské jízdní kolo značky Maxbike, červeno-černé barvy, v hodnotě 10.000,- Kč, a silniční pánské jízdní kolo značky Merida, bílé barvy, v předběžné hodnotě 30.000,- Kč.
Případ nyní dále prošetřují a prověřují policisté Obvodního oddělení v Hlučíně
Řídil motorové vozidlo, ačkoli to má rozhodnutím správního orgánu zakázáno

Policisté opavského obvodního oddělení sdělili dne 21.července 2013 pětatřicetiletému muži z Opavy podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.
Shora uvedeného skutku se měl podezřelý muž dopustit dne 21.července 2013 v nočních hodinách v Opavě – Kateřinkách na ulici U Cukrovaru, kde byl jako řidič osobního automobilu zastaven a kontrolován hlídkou opavských policistů. Následnou lustrací policistů v jejich databázích bylo zjištěno, že řidič má rozhodnutím Odboru dopravy Magistrátu města Opavy vysloven zákaz činnosti, spočívající v zákazu řízení motorových vozidel, na dobu deseti měsíců, do února roku 2014. Případ je šetřen formou zkráceného přípravního řízení.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová
 
 

vytisknout  e-mailem