Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 21.1.2012

Opava - Krádež v bytě osoby seniorského věku a další události (12 případů) 

Dopravní nehoda s lehkým zraněním chodce
K dopravní nehodě došlo dne 21.ledna 2012 v sedm hodin ráno na silnici I. třídy číslo 11, ve směru jízdy od Opavy na Bruntál. Osmatřicetiletý muž ze Vsetína řídil po uvedené silnici, ve směru jízdy na Bruntál, osobní automobil tovární značky Škoda Octavia. Za obcí Opava – Vlaštovičky, na přímém úseku komunikace, začal zleva předjíždět osobní vozidlo tovární značky Opel Corsa, které řídil osmadvacetiletý muž z Opavska. Když už se řidič se svým vozidlem Škoda nacházel na úrovni vozidla Opel, všiml si v protisměru čtyř vedle sebe jdoucích chodců. Chodci šli ve směru chůze od Bruntálu na Opavu. Na vzniklou situaci reagoval řidič vozidla Škoda tím způsobem, že strhl řízení vozidla co nejvíce vpravo, přičemž pravým bokem svého vozu narazil do levého boku automobilu Opel. Současně však došlo ke střetu levého zpětného zrcátka vozidla Škoda s tělem šestnáctiletého chodce, který po střetu upadl na vozovku. Ke střetu s ostatními chodci nedošlo. Dle vyjádření obou řidičů chodci nešli při pravém okraji vozovky, šli vedle sebe a navíc se nacházeli v celé šířce jízdního pruhu vedoucího na Opavu.
Při dopravní nehodě došlo k lehkému zranění šestnáctiletého chodce, který byl z místa nehody převezen vozidlem rychlé lékařské pomoci k ošetření do opavské nemocnice. Dle předběžné lékařské zprávy byla doba jeho léčení stanovena cca na sedm dní. Dechové zkoušky obou řidičů byly negativní, avšak odborná měření provedená pomocí přístroje Drager u chodců měla pozitivní výsledky. Zraněnému chodci policisté v dechu naměřili hodnotu 2,07 promile alkoholu a dalšímu chodci, pětadvacetiletému muži z Opavska, naměřili hodnotu 1,63 promile alkoholu v jeho dechu. Ostatní chodci se dechovým zkouškám nepodrobili, neboť místo dopravní nehody ještě před příjezdem dopravních policistů opustili.
Hmotná škoda na vozidle Škoda byla předběžně vyčíslena na částku 100.000,- Kč, škoda na automobilu Opel byla odhadnuta na částku 20.000,- Kč. Dopravní policisté v průběhu šetření nehody vyrozuměli otce zraněného šestnáctiletého chodce. Současně policisté vyrozumí pracovníky Odboru sociálně právní ochrany dětí a budou mimo jiné také zjišťovat, kdo šestnáctiletému chlapci alkoholické nápoje podal či prodal.
Policisté opavského dopravního inspektorát věc šetří jako přestupky proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
Dopravní nehoda podnapilého řidiče
K druhé dopravní nehodě došlo dne 21.ledna 2012 v době kolem 17:00 hodin došlo v Opavě na ulici Nákladní. Dle svědků, členů hlídky Městských strážníků Opava, se tato nehoda stala následujícím způsobem: Čtyřiačtyřicetiletý cyklista z obce na Opavsku řídil po ulici Nákladní, ve směru jízdy od ulice Pekařské k ulici Ratibořské, motokolo. V křižovatce s ulicí Vodní přejel vlevo, do protisměru a poté do ulice Vodní, přičemž levým řidítkem motokola narazil do pravého boku zde zaparkovaného osobního automobilu tovární značky Peugeot 206. Opavští strážníci následně cyklistu zastavili a na místo přivolali dopravní policisty.
Dorazivší dopravní policisté provedli u cyklisty odborné měření pomocí přístroje Drager, s pozitivním výsledkem. Poprvé mu naměřili hodnotu 3,26 promile alkoholu a po pěti minutách hodnotu 3,06 promile alkoholu v jeho dechu. Cyklista s naměřenými hodnotami souhlasil a další odborné lékařské vyšetření nežádal. Ke zranění osob při této nehodě nedošlo. Hmotná škoda na vozidle Peugeot, třiadvacetileté majitelky z Opavy, byla odhadnuta na částku 3.000,- Kč. Na motokole škoda způsobena nebyla.
Policisté opavského dopravního inspektorátu shora uvedeného cyklistu podezřívají ze spáchání přestupku proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.   
Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu soboty 21.ledna 2012 v rámci teritoria Územního odboru Policie České republiky Opava celkem dvě dopravní nehody. Při těchto nehodách utrpěl jeden z účastníků zranění povahy lehké, způsobená hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na částku 123.000,- Kč.
Byl přistižen při pokusu o vloupání

Hlučínští policisté zahájili dne 20.ledna 2012 úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže vloupáním, spáchaného ve stádiu pokusu. Podezřelým z tohoto skutku je sedmadvacetiletý muž z Ostravy.
Shora uvedeného skutku se měl podezřelý muž dopustit dne 20. ledna 2012 v době kolem 17:10 hodin v obci Děhylově na ulici Porubské. Nezjištěným předmětem měl vypáčit vstupní dveře, kterými měl vniknout do tamní budovy nádraží Českých drah. Páčením měl přitom poškodit další dveře uvnitř budovy. Přestože poškozením dveří způsobil Regionální správě majetku Českých drah, se sídlem v Olomouci, škodu ve výši 1.500,- Kč, z objektu nic neodcizil. Zřejmě proto, že věc nahlásil prostřednictvím tísňového volání na linku 158 dvaatřicetiletý svědek. Dorazivší hlučínští policisté následně podezřelého muže zajistili a po provedení procesních úkonů ho propustili na svobodu. Jedná se o muže, který je ostravskými policisty trestně stíhán za jinou již dříve spáchanou trestnou činnost. Případ proto bude postoupen Službě kriminální policie a vyšetřování v Ostravě.
Pokus vloupání do motorového vozidla v obci Chuchelná

Neznámý pachatel je podezřelý z přečinu krádeže vloupáním, spáchaného ve stádiu pokusu. Tohoto skutku se dopustil v nočních hodinách z 20. na 21.ledna 2012 v obci Chuchelné na ulici Křížkové. Nezjištěným předmětem poškodil páčením zámek levých předních dveří na zde zaparkovaném osobním automobilu tovární značky Škoda Superb. Pachatel poškodil lak vozidla v okolí zámku a zároveň kliku dveří. Do vozu se mu sice vniknout nepodařilo, avšak jeho poškozením způsobil čtyřiašedesátiletému muži z Bruntálu škodu ve výši 10.000,- Kč.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Kravařích.
Vloupání do garáže v obci Chuchelná

K případu vloupání do garáže nacházející se na ulici K. M. Lichovského v obci Chuchelné došlo v noční době z 20. na 21.ledna 2012. Neznámý pachatel vstoupil přes neuzamčenou vstupní branku na oplocený pozemek jednoho z tamních rodinných domů, kde u samostatně stojící dřevěné garáže nezjištěným způsobem vypáčil petlici s visacím zámkem, zajišťující vstupní vrata garáže. Vešel dovnitř, přičemž vnikl do zde zaparkovaného neuzamčeného osobního automobilu tovární značky Škoda Felicia. Vozidlo sice prohledal, avšak nic neodcizil. Padesátiletému muži způsobil neznámý pachatel poškozením zařízení škodu ve výši 200,- Kč.
Případ šetří kravařští policisté jako přečin porušování domovní svobody a přečin krádež vloupáním, spáchaný ve stádiu pokusu.
Podnapilá řidička

Opavští policisté provedli dne 21.ledna 2012 krátce před třetí hodinou ráno v Opavě – Kateřinkách na ulici Fügnerové silniční kontrolu osobního automobilu tovární značky Audi. Vozidlo řídila jednatřicetiletá žena z Opavska, která se na výzvu policisty podrobila odbornému měření pomocí přístroje Drager, s pozitivním výsledkem. V pětiminutových intervalech policisté ženě naměřili postupně hodnoty 0,59, 0,50 a 0,38 promile alkoholu v jejím dechu. Vzhledem k tomu, řidička s naměřenými hodnotami nesouhlasila, policisté ji vyzvali k odbornému lékařskému vyšetření s odběrem vzorku biologického materiálu. Tomuto se následně podrobila na Protialkoholní záchytné stanici v Opavě. Opavští policisté jí na místě silniční kontroly zakázali další jízdu, řidičský průkaz ženě nezadrželi, neboť tento neměla za jízdy u sebe. Policisté věc šetří jako přestupky proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
Vloupání do sklepního boxu činžovního domu
 
Činu se dopustil neznámý pachatel v době od 18. od 21.ledna 2012 v Opavě na ulici Těšínské. V jednom z tamních činžovních domů vnikl, po předchozím vytržení petlice zámku dveří, do sklepního boxu devětasedmdesátiletého obyvatele domu. Ze sklepa následně odcizil patnáct plechovek piva v celkové hodnotě 165,- Kč, přičemž na zařízení způsobil škodu ve výši 100,- Kč.
Případ šetří opavští policisté jako přečiny krádež vloupáním a porušování domovní svobody.
Využila smyšlené legendy u osoby seniorského věku a poté jí odcizila příruční trezor 
Policisté opavského obvodního oddělení zahájili dne 21.ledna 2012 úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Tohoto skutku se dopustil dne 20.ledna v 10:00 hodin v Opavě – Kateřinkách na ulici Antonína Sovy. Z ložnice bytu panelového domu odcizil uzamčený kovový příruční trezor (modro-stříbrné barvy, v hodnotě 500,- Kč) uložený v neuzamčené skříni. Osmasedmdesátiletá žena měla v odcizeném trezoru papírovou obálku s finanční hotovostí 40.000,- Kč, dále finanční hotovost 3.000,- Kč, dámské historické náramkové hodinky ze žlutého kovu, své osobní doklady a jiné úřední listiny. Shora jmenované odcizil neznámý pachatel věci v celkové hodnotě 46.500,- Kč.
Dle sdělení seniorky došlo k případu v době, kdy se žena dívala z okna svého bytu ve druhém patře panelového domu. Pod oknem ji oslovila jí neznámá kolemjdoucí žena s tím, že se přece znají, neboť spolu kdysi ležely v nemocnici. Přestože si seniorka na neznámou ženu nevzpomínala, pozvala ji do svého bytu. Obě ženy si v kuchyni povídaly, a když neznámá žena odešla, zjistila majitelka bytu, že byla okradena o trezor a věc oznámila na opavskou policejní služebnu. To, zda se na krádeži podílela či nepodílela další osoba, policisté v současné době dále prošetřují.
Popis neznámé ženy: Byla ve věku 40ti – 50ti let, bílé pleti, s vykulenými očima a tmavě hnědých až rezavých krátce střižených vlasů. Byla střední 170 cm vysoké postavy. To, co měla neznámá žena na sobě, policisté nezjistili, jen to, že měla na hlavě žíhaný baret a na nohou hnědé kozačky.     
Odmítl se podrobit dechové zkoušce
Hlučínští policisté provedli dne 21.ledna 2012 ve 22:35 hodin v Hlučíně na ulici ČSA silniční kontrolu osobního automobilu tovární značky Škoda Octavia. Vozidlo řídil šestatřicetiletý muž z Ostravy. Vzhledem k tomu, že z chování řidiče a z jeho dechu byl cítit zápach po požití alkoholických nápojů, policisté ho vyzvali k podrobení se odbornému měření pomocí přístroje Drager. Shora jmenovaný se však na výzvu policistů odmítl podrobit dechové zkoušce a následně se bezdůvodně odmítl podrobit i odbornému lékařskému vyšetření. Hlučínští policisté tomuto řidiči na místě silniční kontroly odebrali řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali mu další jízdu. Věc šetří jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Ve správním řízení hrozí shora jmenovanému peněžitý trest od 25ti do 50ti tisíc korun a zákaz činnosti, spočívající v zákazu řízení motorových vozidel na dobu jednoho roku až dvou let.
Byla napadena ze strany svého silně podnapilého přítele
Čtyřiadvacetiletá žena z Opavy dne 22.ledna 2012 v době kolem 00:25 hodin oznámila prostřednictvím tísňového volání na linku 158, že v jednom z barů v Opavě – Kateřinkách byla fyzicky napadena ze strany svého třiadvacetiletého přítele. Dorazivší opavští policisté z obavy, že muž bude ve svém protiprávním jednání dále pokračovat, tohoto zajistili. Vzhledem k tomu, že shora jmenovaný byl v silně podnapilém stavu, policisté ho převezli a následně umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici. Ke zranění napadené ženy naštěstí nedošlo. Muž se nebyl schopen podrobit dechové zkoušce.
Opavští policisté věc šetří jako přestupek proti občanskému soužití.
Odcizil dámské jízdní kolo
K případu došlo v době od 21.ledna 2012 20:30 hodin do 22.ledna 2012 01:30 hodin v Opavě na ulici Krnovské. Neznámý pachatel odcizil ze dvora tamní restaurace zde lankovým uzamčené dámské trekkingové jízdní kolo značky Sprinter, žluto-černé barvy. Devatenáctileté ženě z Opavy tím neznámý pachatel způsobil škodu ve výši 10.000,- Kč.
Případ šetří opavští policisté jako přečin krádež.                      
Zpracovala: Dagmar Schindlerová
 
 
 

vytisknout  e-mailem