Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 21.10.2009

Vloupání do prodejen, dopravní nehoda motorového vozidla a vlaku v Dolním Benešově a další...(13 případů) 

 

Dopravní nehoda motorového vozidla s osobním vlakem v Dolním Benešově

Dne 21.10.2009 v době kolem 11:10 hod. řídil muž ročníku narození 1982 z Bělé motorové vozidlo tovární značky Ford Transit ve směru jízdy od obce Dolní Benešov na obec Bolatice, kdy s tímto vozidlem vjel na železniční přejezd v době, kdy byla dávána výstraha dvěma červenými střídavě přerušovanými světly signálu přejezdového zabezpečovacího zařízení a na železničním přejezdu došlo ke střetu s osobním vlakem, který jel z pohledu řidiče automobilu zleva ve směru ze železniční stanice ČD Opava-východ do Hlučína. Strojvedoucím vlaku byl muž ročníku narození 1970 z Ostravy, který uvedl, že vlak jel v době střetu rychlostí přibližně 65 km/hod. a ve vlaku cestovalo asi 25 cestujících. Při dopravní nehodě došlo k lehkému zranění řidiče motorového vozidla, ke zranění jiných osob nedošlo. Na místě dopravní nehody byla jak u strojvedoucího, tak u řidiče motorového vozidla provedena dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Dräger s negativními výsledky. Vlivem dopravní nehody nebyla železniční trať v provozu do 13:45 hod. téhož dne. Na osobním vlaku vznikla hmotná škoda ve výši 200.000,- Kč a na motorovém vozidle značky Ford Transit pak škoda ve výši 80.000,- Kč. Případ je nadále v šetření, sedmadvacetiletý muž však je již nyní důvodně podezřelý ze spáchání trestného činu „Poškozování a ohrožování provozu obecně prospěšného zařízení“.


Zadržení podnapilého řidiče motorového vozidla v obci Nové Sedlice

Dne 21.10.2009 v 09:30 hod. byl policisty z dopravního inspektorátu Policie České republiky Územního odboru vnější služby Opava na ulici Opavské v obci Nové Sedlice, ve směru jízdy z Ostravy na Opavu, změřen policejním laserovým radarem řidič osobního motorového vozidla značky Škoda Favorit, a to muž ročníku narození 1976 z Bělé, který v uzavřené obci s povolenou rychlostí 50 km/hod. jel rychlostí 73 km/hod. Po následném zastavení automobilu a kontrole řidičových dokladů potřebných k provozu a řízení motorového vozidla bylo u něj rovněž provedeno i odborné měření dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager s pozitivním výsledkem a s naměřenou hodnotou 0,24 promile alkoholu v jeho dechu. Opakované odborné měření dechovou zkouškou bylo rovněž pozitivní s naměřenou hodnotou 0,24 promile alkoholu v jeho dechu. Třiatřicetiletý řidič se k předchozímu požití alkoholických nápojů doznal, s naměřenou hodnotou souhlasil a nepožádal o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči). Případ je nadále v šetření a uvedenému muži bylo na místě zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Zajištění podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 20.10.2009 ve 14:00 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1969 z Opavy, že byl před chvíli ve společném bydlišti na ulici U Cukrovaru v Opavě-Kateřinkách fyzicky napaden ze strany svého syna, muže ročníku narození 1987 z Opavy, který jej udeřil pěstí do obličeje a poté jej kopl do břicha. Toto napadení mu způsobilo zranění s následným převozem sanitním vozidlem RZS Opava do Slezské nemocnice v Opavě k lékařskému vyšetření. Policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě, kteří oznámení prošetřovali, zjistili, že pachatel přestupku proti občanskému soužití je v silně podnapilém stavu (dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager vyzněla pozitivně s naměřenou hodnotou 1,88 promile alkoholu v jeho dechu) a má i nadále agresivní chování, a proto bylo rozhodnuto o jeho umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Případ je nadále v šetření.


Zadržení dvou pachatelů trestné činnosti v Opavě, vloupání do restaurace na ulici Husové v Opavě

Ve 23:50 hod. dne 20.10.2009 byli policejní hlídkou z obvodního oddělení PČR Opava při výkonu noční služby zajištěni dva mladíci ve věku 15-ti a 17-ti let, kteří byli přistiženi při vloupání do restaurace Západní nádraží v areálu železniční stanice ČD Opava-západ na ulici Husové v Opavě. Vzhledem k tomu, že mladík ročníku narození 1992 z Ostravy byl v silně podnapilém stavu (dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager u něj prokázala hodnotu1,67 promile alkoholu v jeho dechu), byl umístěn na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Zadržený mladík ročníku narození 1994 z Frýdku-Místku byl umístěn do policejní cely Územního odboru PČR Opava. Dále bylo zjištěno, že oba zadržení mladíci jsou od dopoledních hodin dne 20.10.2009 na útěku z VÚM (výchovného ústavu mládeže) ve Vidnavé a jsou v celostátním pátrání. Případ si převzali opavští kriminalisté, kteří ve věci provedou další procesní úkony a budou zjišťovat i jejich případnou další trestnou činnost.


Vloupání do prodejny na ulici 9. května v obci Raduň – neznámý pachatel

V brzkých ranních hodinách dne 21.10.2009 neznámý pachatel spáchal na ulici 9. května v obci Raduň trestný čin „Krádež“ tím, že po rozbití skleněné výplně výlohy vnikl do prodejny Tempo, ze které odcizil různé druhy cigaret, různé druhy pracích prášků, bonboniéry, žvýkačky a ponožky, vše v předběžné výši 20.000,- Kč, kdy na rozbité výloze vznikla škoda ve výši 4.500,- Kč, vše ke škodě poškozené organizaci Tempo – Obchodní družstvo Opava. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí.


Vloupání do místnosti pro pečivo u prodejny potravin na ulici A.Vaška v obci Háj ve Slezsku – neznámý pachatel

V blíže neupřesněné ranní době dne 21.10.2009 neznámý pachatel vnikl na ulici A.Vaška v obci Háj ve Slezsku, a to po odstranění visacího zámku, do plechové místnosti u prodejny potravin, která slouží k uskladnění dovezeného pečiva, ze které odcizil různé druhy pečiva, čímž způsobil Obchodnímu družstvu Tempo Opava celkovou škodu ve výši 1.309,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR Hlučín pro trestný čin „Krádež“.


Vloupání do motorového vozidla na ulici Školní v Kravařích – neznámý pachatel

V době od 17:30 hod. dne 20.10.2009 do 06:30 hod. dne 21.10.2009 neznámý pachatel spáchal před budovou Hasičské zbrojnice na ulici Školní v Kravařích trestný čin „Krádež“ tím, že po odstranění skleněné výplně zadních dveří vnikl do ložného prostoru zde zaparkovaného motorového vozidla značky Ford Tranzit, ze kterého odcizil motorovou pilu značky Oleomac oranžové barvy v hodnotě 6.000,- Kč, kdy na vozidle vznikla škoda ve výši 1.000,- Kč a celkově tak firmě Habeka Kravaře byla způsobena škoda ve výši 7.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Kravařích.

 

Odcizení měděných okapů z budovy restaurace v obci Jilešovice – neznámý pachatel

V době od 23:00 hod. dne 20.10.2009 do 07:00 hod. dne 21.10.2009 neznámý pachatel vnikl do volně přístupného areálu u budovy restaurace Kamenec na ulici Kamenec v obci Jilešovice, kdy z budovy restaurace odcizil měděné okapové svody o průměru 100 mm v celkové délce 16,2 m a 8 ks měděných okapových kolen o průměru 100 mm, čímž odcizením těchto věcí vznikla škoda ve výši 7.300,- Kč a poškozením fasády restaurace pak škoda ve výši 1.000,- Kč, vše ke škodě firmě Trojek a.s. Praha. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně pro trestný čin „Krádež“.


Řízení motorového vozidla řidičem bez řidičského oprávnění v Opavě

Dne 21.10.2009 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili ženě ročníku narození 1976 z Pusté Polomi podezření z trestného činu „Řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění“, neboť tato dne 21.10.2009 v době kolem 14:30 hod. řídila po ulici Těšínské v Opavě osobní motorové vozidlo značky Citroën C 3, kdy byla bezprostředně po zastavení vozidla kontrolována na parkovišti u hypermarketu Globus policejní hlídkou z dopravního inspektorátu PČR Opava. Na výzvu policistů řidička nepředložila doklady potřebné k řízení a provozu motorového vozidla, kdy provedenou lustrací v dostupných evidencích bylo zjištěno, že není držitelkou příslušného řidičského oprávnění pro danou podskupinu motorových vozidel. Případ je nadále v šetření.


Zajištění podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 21.10.2009 v 17:00 hod. byl policisty z obvodního oddělení PČR v Opavě zajištěn a následně dodán na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění muž ročníku narození 1961 z Opavy, který chvíli předtím v prodejních prostorách hypermarketu Globus na ulici Těšínské v Opavě odcizil volně vystavené zboží v celkové hodnotě 320,- Kč. Dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager u něj vyzněla pozitivně s naměřenou hodnotou 2,50 promile alkoholu v jeho dechu. Případ je nadále v šetření, byl vyžádán rejstřík trestů výše jmenovaného osmačtyřicetiletého muže a pokud byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen soudem pro obdobnou trestnou činnost majetkového charakteru, bude se v daném případě jednat o jeho recidivu a tudíž o trestný čin „Krádež“. Jinak bude věc šetřena jako přestupek proti majetku.


Nález munice pocházející z období 2. světové války na katastru obce Josefovice

Dne 21.10.2009 v 16:10 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1963 z Kralup nad Vltavou, okres Mělník, že před chvíli nalezl při výstavbě nové silnice v obci Josefovice munici pocházející z období 2. světové války. Místo nálezu zajistili policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě do příjezdu policejního pyrotechnika Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, pracoviště ve Frýdku-Místku, který si převzal a k zneškodnění převezl 1 ks reaktivní střely ruské výroby o ráži 132 mm.


Dopravně bezpečnostní akce v okrese Opava

Dne 21.10.2009 v době od 05:00 hod. do 06:30 hod. a v době od 17:00 hod. do 19:00 hod. proběhla na teritoriu Územního odboru Policie České republiky Opava dopravně bezpečnostní akce s označením „X“ (zaměřená na vše, co se týká BESIPu - bezpečnosti a plynulosti silničního provozu), které se zúčastnilo 32 opavských policistů. Při této akci bylo zkontrolováno 288 motorových i nemotorových vozidel a jejich řidičů či cyklistů, kdy bylo zjištěno 19 dopravních přestupků.


Dopravní nehodovost

Dne 21.10.2009 došlo v okrese Opava ke čtyřem nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých byly dvě osoby zraněny lehce, hmotná škoda na majetku v souvislosti s nehodovostí činí 311.000,- Kč.

vytisknout  e-mailem