Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 21.4.2009

Požár auta, nálezy munice, odcizení markýzy z restaurace a další...(12 případů) 

 

Požár motorového vozidla na ulici Ratibořské v Opavě-Kateřinkách


V době kolem 07:45 hod. dne 21.4.2009 došlo před restaurací U Vávry, poblíže zastávky MHD, na ulici Ratibořské v Opavě-Kateřinkách z důvodu závady na elektroinstalaci k požáru motorové části motorového vozidla značky VW Transportér, který v té době řídil muž ročníku narození 1968 z Opavy. Na místě zasahovali hasiči HZS Opava, ke zranění osob nedošlo, škoda na vozidle byla vyčíslena na částku 50.000,- Kč. Věc si na místě převzal do své kompetence vyšetřovatel hasičů HZS Opava.



Vloupání na půdu ZŠ na ulici Vrchní v Opavě-Kateřinkách – neznámý pachatel


Dne 21.4.2009 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě zahájili úkony trestního řízení ve věci vloupání na půdu v budově základní školy, neboť na podkladě oznámení, zjištěných skutečností a ohledáním místa činu je zřejmé, že v době od 10:00 hod. dne 16.4.2009 do 07:00 hod. dne 21.4.2009 neznámý pachatel spáchal na ulici Vrchní v Opavě-Kateřinkách trestný čin „Krádež“ tím, že po předchozím vylezení na střechu budovy po pevně zabudovaném žebříku a po následném odstranění skleněné výplně střešního okna vnikl na půdu budovy Základní školy Vrchní, odkud odcizil lyžařský snowboard značky Nidecker Targeti černošedé barvy v hodnotě 4.522,- Kč a zimní boty na snowboard značky Salamon černomodré barvy v hodnotě 700,- Kč, čímž byla poškozené organizaci Základní škola Vrchní Opava-Kateřinky způsobena celková škoda ve výši 5.222,- Kč.



Nález munice pocházející z 2. světové války v podniku Seliko na ulici Sadové v Opavě


V 09:15 hod. dne 21.4.2009 oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1973 z Opavy, že před chvíli při výkopových pracích v objektu firmy Seliko na ulici Sadové v Opavě byl nalezen předmět, který připomíná munici pocházející z 2. světové války. Na místo byla ihned vyslána policejní hlídka z obvodního oddělení PČR Opava a byl povolán policejní pyrotechnik Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje z pracoviště ve Frýdku-Místku. Bylo zjištěno, že se jedná o leteckou pumu ruské výrovy s označením AO 50. Vzhledem k tomu, že vzniklo důvodné podezření, že tato munice je ještě funkční, byly evakuovány osoby z výrobních prostor firmy Seliko a.s. Opava a částečně osoby bydlící na ulici Mostní a Sadové v Opavě. Celkem bylo evakuováno na 70 osob. Po odkrytí pumy bylo zjištěno, že přední část je již vyhořelá a v zemi zůstala zadní část s vodicími křidélky, která již není nebezpečná. Po provedení pyrotechnického průzkumu okolí byly zbytky pumy odvezeny pyrotechnikem k likvidaci a evakuace obyvatel a pracovníků byla odvolána.



Odcizení markýzy z budovy restaurace Split na ulici Olomoucké v Opavě – neznámý pachatel


V době od 22:00 hod. dne 20.4.2009 do 08:30 hod. dne 21.4.2009 neznámý pachatel odcizil ze zahradní restaurace Split na ulici Olomoucké v Opavě upevněnou markýzu s nápisem Zlatovar o rozměrech 12 x 7 metrů v hodnotě 100.000,- Kč, ke škodě muže ročníku narození 1963 z Opavy. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR Opava pro trestný čin „Krádež“.



Nález munice pocházející z 2. světové války v obci Bohuslavice


Dne 21.4.2009 v 08:30 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1967 z Píště, že před chvíli nalezl při zemědělských pracích na poli po levé straně ulice Kozmické v obci Bohuslavice předmět, který připomíná munici pocházející z 2. světové války. Na místo byl ihned vyslán policista z obvodního oddělení PČR Hlučín, který potvrdil přijaté oznámení a do příjezdu policejního pyrotechnika Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, pracoviště ve Frýdku-Místku, zajistil místo nálezu. Následně byla ještě funkční dělostřelecká mina ráže 82 mm ruské výroby na místě zneškodněna řízenou detonací ze strany přivolaných pyrotechniků.



Odcizení notebooku z restaurace Safari na ulici Olomoucké v Opavě – neznámý pachatel


Dne 21.4.2009 v době od 03:00 hod. do 11:00 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Olomoucké v Opavě trestný čin „Krádež“ tím, že v restauraci Safari bar odcizil z prostoru pod barovým pultem volně odložený notebook značky HP šedé barvy s kartou na internet, který byl v koženkové tašce, čímž byla ženě ročníku narození 1982 z Opavy-Kateřinek způsobena škoda ve výši 10.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.



Vloupání do motorového vozidla u zahrádkářské osady Zátiší v Opavě – neznámý pachatel


Dne 21.4.2009 v době od 12:00 hod. do 14:20 hod. neznámý pachatel spáchal trestný čin „Krádež“ tím, že po předchozím rozbití skleněné výplně okna předních dveří vnikl do osobního motorového vozidla značky VW Passat combi, které bylo zaparkováno na parkovišti u tak zvaného Vojenského splavu poblíže zahrádkářské osady Zátiší na ulici Jaselské v Opavě, ze kterého odcizil sportovní batoh oranžovobílé barvy s černými popruhy v hodnotě 1.500,- Kč s kalhotami značky Alpine Pro oranžové barvy v hodnotě 1.500,- Kč, kdy na vozidle způsobil škodu ve výši 4.000,- Kč. Muži ročníku narození 1973 z Opavy-Kateřinek tak byla způsobena celková škoda ve výši 7.000,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.



Zahoření suché trávy na katastru obce Brumovice, část Pustý Mlýn


Dne 21.4.2009 ve 14:30 hod. bylo opavským policistům oznámeno, že došlo k zahoření suché trávy v blízkosti trati ČD v obci Brumovice, část Pustý Mlýn. Na místo byla ihned vyslána policejní hlídka z obvodního oddělení PČR Velké Heraltice, kdy se zde již nacházeli hasiči SDH Brumovice, kteří požár uvedli pod kontrolu. Na místo dále přijeli i hasiči HZS z Krnova, okres Bruntál a vyšetřovatel hasičů HZS Opava, který přesnou příčinu požáru nestanovil. Škoda způsobena nebyla a věc si převzal do své kompetence vyšetřovatel hasičů HZS ČD Olomouc.

 

Zajištění osoby na PZS Opava k vystřízlivění


V 16:30 hod. dne 21.4.2009 byl policejní hlídkou z obvodního oddělení PČR Opava u nákupního střediska Katka na ulici Partyzánské v Opavě-Kateřinkách zajištěn muž ročníku narození 1953 z Třince, okres Frýdek-Místek a následně byl dodán na protialkoholní záchytnou stanici Opava k vystřízlivění, poněvadž se na uvedeném místě v silně podnapilém stavu (orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager u něj prokázala hodnotu 1,92 promile alkoholu v jeho dechu) pohyboval po vozovce a tím ohrožoval svůj život, zdraví a BESIP. Případ je šetřen jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.



Zajištění osoby na PZS Opava k vystřízlivění


Dne 21.4.2009 v 18:15 hod. byl policejní hlídkou z obvodního oddělení PČR Opava na ulici Sadové v Opavě zajištěn muž ročníku narození 1977 z Opavy, který v silně podnapilém stavu (orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager mu byla naměřena hodnota 1,37 promile alkoholu v dechu) před jedním z činžovních domů slovně a fyzicky napadl muže ročníku narození 1986 z Valašského Meziříčí, okres Vsetín a poté při služebním zákroku neuposlechl výzev přivolaných zakročujících policistů a proto musely být proti němu použity donucovací prostředky, a to hmaty a chvaty sebeobrany. Vzhledem k tomu, že byla důvodná obava, že by ve svém protiprávním jednání i nadále pokračoval, bylo rozhodnuto o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Případ je šetřen jako přestupek proti veřejnému pořádku, jako přestupek proti občanskému soužití a jako přestupek proti majetku se škodou 750,- Kč shora uvedenému poškozenému muži.



Řízení motorového vozidla řidičem bez řidičského oprávnění v Opavě


Dne 21.4.2009 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z trestného činu „Řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění“, a to muži ročníku narození 1978 z Opavy, neboť tento dne 21.4.2009 v době kolem 19:50 hod. řídil po ulici Olomoucké v Opavě ve směru jízdy na Olomouc osobní motorové vozidlo značky Škoda Felicia, kdy byl před prodejnou řeznictví Raida stavěn a kontrolován policejní hlídkou dopravního inspektorátu PČR Opava. Následnou kontrolou a lustrací bylo zjištěno, že jednatřicetiletý muž není v současné době držitelem příslušného řidičského oprávnění. Případ je nadále v šetření.



Dopravní nehodovost


Dne 21.4.2009 byly na teritoriu územního odboru Policie České republiky Opava šetřeny čtyři dopravní nehody, bez zranění osob. Hmotná škoda na majetku v souvislosti s nehodovostí činí 135.000,- Kč.

vytisknout  e-mailem