Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 21.7.2012

Opava - Krádeže se dopustil přímo v budově policejní služebny a další události (11 případů) 

Peněženku s platební kartou odcizil z volně odložené bundy
 
K případu došlo v době od 20.7.2012 23:00 hodin do 21.7.2012 05:45 hodin v hlučínském baru na ulici Mírové náměstí. Neznámý pachatel odcizil z kapsy zde volně odložené pánské bundy pánskou peněženku hnědé barvy. Čtyřiadvacetiletý muž z Hlučínska měl v odcizené peněžence své osobní doklady, dále finanční hotovost 7.000,- Kč a platební kartu, vše v celkové hodnotě 7.300,- Kč.
Hlučínští policisté nyní neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinů krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.


 
Nález munice pocházející z II. světové války na katastru obce Bohuslavice
 
Čtyřicetiletý muž z Dolního Benešova dne 21.července 2012 v době kolem 09:40 hodin oznámil prostřednictvím tísňové linky čísla 158, že v lesním porostu na katastrálním území obce Bohuslavice nalezl munici pocházející z II. světové války. Na místo se dostavili hlučínští policisté a policejní pyrotechnik, který uvedl, že se jedná o celkem tři dělostřelecké miny (ráže 8 cm) a tyto si následně převzal ke zneškodnění.
Nález munice pocházející z II. světové války na katastru obce Dobroslavice
Sedmadvacetiletý muž z Hlučínska dne 21.červecnce 2012 v době kolem 15:35 hodin oznámil prostřednictvím tísňové linky čísla 158, že v lesním porostu na katastrálním území obce Dobroslavice nalezl munici pocházející z II. světové války. Na místo se dostavili hlučínští policisté a policejní pyrotechnik, který se stanovil, že se jedná o dělostřeleckou minu, ráže 82 mm, a tuto si následně převzal ke zneškodnění.
Je podezřelý z vloupání do kiosku

Policisté opavského obvodního oddělení sdělili dne 21.července 2012 čtyřiadvacetiletému muži z Bruntálu podezření ze spáchání přečinu krádeže vloupáním.
Shora uvedeného skutku se měl podezřelý muž dopustit dne 21.července 2012 v době kolem 02:55 hodin v Opavě – Malých Hošticích na ulici Sportovní. Na této ulici měl skrze otevřenou branku vstoupit na tamní fotbalové hřiště. S pomocí kladiva měl následně po předchozím vypáčení dveří vniknout do zde se nacházejícího kiosku. Ze stánku měl odcizit použitý pánský deodorant, dále prázdný parfém, strunu do strunové sekačky, plochý šroubovák, křížový šroubovák, cvikací kleště a drobné mince, vše v celkové hodnotě 420,- Kč. Čtyřicetiletému muži z Opavska měl poškozením zařízení způsobit navíc škodu ve výši 150,- Kč.  
Na místě činu byl však podezřelý muž přistižen majitelem kiosku, který prostřednictvím tísňové linky čísla 158 přivolal Policii České republiky. Dorazivší opavští policisté následně podezřelého muže na místě činu dle trestního řádu zadrželi a umístili ho do policejní cely. Po sdělení podezření ze spáchání shora uvedeného přečinu policisté následně tohoto muže propustili ze zadržení na svobodu. O zadržení muže a jeho následném propuštění policisté informovali Okresní státní zastupitelství v Opavě. Všechny odcizené věci z kiosku byly vráceny zpět jeho majiteli.
Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu soboty dne 21.července 2012 v rámci teritoria Územního odboru Policie České republiky Opava celkem čtyři dopravní nehody. Při těchto nehodách nedošlo ke zranění žádného z účastníků, způsobená hmotná škoda na majetku byly vyčíslena na částku 81.000,- Kč.
Je podezřelý z krádeže ruční svítilny. Činu se dopustil přímo v budově policejní služebny
Hlučínští policisté zahájili dne 21.července 2012 úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže, z jehož spáchání je podezřelý třiatřicetiletý muž z Opavska.
Shora vedeného skutku se měl podezřelý muž dopustit dne 21.července 2012 v odpoledních hodinách přímo v budově Obvodního oddělení v Kravařích. Zde byl kravařskými policisty předveden z důvodu projednání předtím spáchaného přestupku. Po provedení úkonů byl shora jmenovaný propuštěn. Po jeho odchodu však jeden z policistů zjistil, že mu byla z jeho jízdního kola odstaveného v budově odcizena ruční svítilna v hodnotě 500,- Kč. Vzhledem k podezření, že se jedná právě o shora jmenovaného, policisté po něm začali pátrat. Krátce nato podezřelého muže zadrželi, přičemž zjistili, že svítilnu má skutečně u sebe, a to schovanou pod spodním prádlem.
Policisté podezřelého zadrželi dle trestního řádu a eskortovali ho opětovně na policejní služebnu v Kravařích, kde jim svítilnu vydal. Lustrací ve svých databázích policisté navíc zjistili, že shora jmenovaný se trestné činnosti majetkového charakteru v posledních třech letech již dopustil. Rozsudkem Okresního soudu Opava byl v měsíci červenci tohoto roku potrestán k podmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání osmnácti měsíců. Po provedení dalších procesních úkonů policisté muže téhož dne ve večerních hodinách propustili ze zadržení na svobodu. O zadržení muže a jeho následném propuštění policisté informovali Okresní státní zastupitelství v Opavě.
Vloupání do hospodářské budovy a zahradního domku
K případu došlo v době od 10.července do 21.července 2012 v obci Třebom. Neznámý pachatel nezjištěným způsobem vnikl na oplocený a zajištěný pozemek jednoho z tamních rodinných domů. Zde, po předchozím vytlačení okna, vnikl do hospodářské budovy. Hospodářskou budovu sice prohledal, avšak nic odtud neodcizil. Na tomto pozemku pachatel dále, po předchozím vypáčení okna, vnikl i do zahradního domku. Odtud odcizil celkem osmdesát metrů čtyřžilového měděného kabelu, v celkové hodnotě 2.100,- Kč. Na zařízení pachatel škodu nezpůsobil.
Případ šetří kravařští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Tisíc pět set litrů motorové nafty odcizil ze čtyř palivových nádrží
Činu se dopustil neznámý pachatel v nočních hodinách z 20. na 21.července 2012 ve Vítkově na ulici Čermenské. Skrze neúplné oplocení vnikl do tamního areálu jedné vítkovské společnosti, kde nezjištěným předmětem vypáčil čtyři víčka palivových nádrží dvou zde zaparkovaných nákladních automobilů továrních značek Volvo a Mercedes. Z nádrží následně odčerpal a odcizil celkem 1.500 litrů motorové nafty v celkové hodnotě 45.000,- Kč. Poškozením nádrží a palivových víček způsobil pachatel shora uvedené společnosti navíc škodu ve výši 8.800,- Kč.
Vítkovští policisté nyní neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinů krádeže vloupání a poškození cizí věci.
Dopravní nehoda s těžkým zraněním spolujezdkyně
K dopravní nehodě došlo dne 22.července 2012 v době kolem  03:20 hodin v Opavě – Kateřinkách na ulici Rolnické. Třiatřicetiletý muž z Opavska řídil po uvedené ulici, ve směru jízdy do centra města, osobní automobil tovární značky Audi. V křižovatce ulic Rolnické a Mostní je řidič podezřelý z toho, že nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem, když pravým předním kolem vozu najel na vyvýšený obrubník. Následně s vozidlem vyjel mimo pozemní komunikaci, kde nejprve narazil do zdi rodinného domu, poté do oplocení, zahrádky a zdi dalšího rodinného domu.
Při dopravní nehodě došlo ke zranění třiadvacetiletého spolujezdkyně, která byla z místa nehody převezena vozidlem rychlé záchranné služby k ošetření do opavské nemocnice. Dle předběžné lékařské zprávy utrpěla zranění povahy těžké, blíže nespecifikované, s předpokládanou dobou léčení čtyř až pěti měsíců. Řidič při nehodě utrpěl dle ošetřujícího lékaře zranění povahy lehké, s předpokládanou dobou léčení dvou až tří týdnů. Vzhledem k tomu, že se řidič na místě nehody nebyl schopen z důvodu svého zranění podrobit odbornému měření pomocí přístroje Drager, byl dopravními policisty vyzván k odbornému lékařskému vyšetření s odběrem vzorku biologického materiálu na opavské protialkoholní záchytné stanici. Tam byl převezen hlídkou opavských policistů. Poté policisté tohoto řidiče předali do odborné lékařské péče personálu opavské nemocnice.
Hmotná škoda na havarovaném vozidle a nemovitostech byla celkově vyčíslena na částku 280.000,- Kč. Na místě nehody zasahovali rovněž členové Hasičského záchranného sboru Opava, kteří provedli úklid a vyčištění vozovky. Po dobu šetření této dopravní nehody byla ulice Rolnická uzavřena, a to v době od 03:30 hodin do 05:30 hodin. Odklon dopravy zajišťovali dopravní policisté společně se strážníky Městské policie Opava.
Dopravní nehodu šetří policisté opavského dopravního inspektorátu jako podezření ze spáchání přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.
Vloupání do sklepního boxu
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinů krádeže vloupáním a porušování domovní svobody. Vyjmenovaných skutků se dopustil dne 21.července 2012 v době od 14:30 hodin do 21:00 hodin v panelovém domě na ulici Tyršové v Hlučíně. Po předchozím vylomení cylindrické vložky zámku vnikl do sklepního boxu šestadvacetiletého obyvatele domu. Ze sklepa následně odcizil zde odstavené pánské crossové jízdní kolo značky Sprinter, černé barvy, s bílými čtverečky na konci rámu. Jeho odcizením a odcizením visacího zámku způsobil neznámý pachatel shora jmenovanému škodu v celkové výši 13.800,- Kč.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Hlučíně.
Policisté mu v době řízení naměřili v dechu hodnotu přes dvě promile alkoholu
Heraltičtí policisté zahájili dne 22.července 2012 úkony trestního řízení ve věci přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, z jehož spáchání je podezřelý šestačtyřicetiletý muž z Opavska.
Shora uvedeného skutku se měl podezřelý muž dne 22.července 2012 v době kolem 04:10 hodin na silnici III. třídy v obci Štemplovec, po které měl řídit osobní automobil tovární značky Škoda Felicia. Na této silnici shora jmenovaného zastavili a následně kontrolovali heraltičtí policisté. Řidič se na jejich výzvu podrobil odbornému měření pomocí přístroj Alcosenzor, s pozitivním výsledkem. Poprvé mu byla naměřena hodnota 2,09 promile alkoholu a po pěti minutách hodnota 2,04 promile alkoholu v jeho dechu. Jmenovaný s naměřenými hodnotami souhlasil a další odborné lékařské vyšetření nežádal. Heraltičtí policisté tomuto řidiči na místě silniční kontroly zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali mi další jízdu.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová
 
 

vytisknout  e-mailem