Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 22.10.2009

Objasnění vloupání do autobusů, vloupání do šatny tělocvičny a další...(12 případů) 

 

Zadržení podnapilého řidiče motorového vozidla v obci Mokré Lazce

Dne 22.10.2009 v době kolem 07:00 hod. byl na ulici Sokolovské v obci Mokré Lazce policejní hlídkou z dopravního inspektorátu Policie České republiky Územního odboru vnější služby Opava zastaven a kontrolován muž ročníku narození 1975 z Hlučína jako řidič osobního motorového vozidla značky Renault Megané Scénic, kdy odborným měřením dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager u něj byly naměřeny hodnoty 0,53 a 0,52 promile alkoholu jeho v dechu. Čtyřiatřicetiletý muž s naměřenými hodnotami souhlasil, předchozí požití alkoholických nápojů doznal a o lékařské vyšetření, spojené s odběrem biologických látek (krve nebo moči), nepožádal. Na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Případ je předmětem dalšího šeření.


Zadržení řidiče motorového vozidla pod vlivem návykových látek v obci Nové Sedlice

Dne 22.10.2009 v době kolem 09:30 hod. policejní hlídka dopravního inspektorátu PČR Opava zastavila a kontrolovala 300 metrů za obcí Nové Sedlice ve směru na obec Hrabyně osobní motorové vozidlo značky VW Golf, kdy řidič na výzvu předložil všechny doklady potřebné k řízení a provozu motorového vozidla. Policisté tak zjistili, že řidičem je muž ročníku narození 1984 z Hradce nad Moravicí, který se však choval podezřele a jevil známky ovlivnění alkoholem nebo jinou návykovou látkou. Na výzvu policistů se tedy podrobil odbornému měření na přítomnost alkoholických nápojů dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Dräger s negativním výsledkem. Dále byl vyzván k testu na případnou přítomnost omamných a psychotropních látek testrem Drugwipe 5+, kdy toto odmítl s tvrzením, že spěchá. Následně byl vyzván k podrobení se lékařskému vyšetření, spojenému s odběrem biologického materiálu na protialkoholní záchytné stanici v Opavě, což rovněž odmítl. Na místě bylo s pětadvacetiletým mužem sepsáno oznámení o dopravním přestupku, byl mu zadržen jeho řidičský průkaz, bylo s ním sepsáno potvrzení o zadržení řidičského průkazu a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí příslušného správního orgánu dopravního odboru Magistrátu města Opavy.


Odcizení peněženky z kočárku na ulici Generála Svobody v Hlučíně – známý pachatel, objasnění

Dne 22.10.2009 policejní komisař ÚO SKPV Opava obvinil muže ročníku narození 1988 z Hlučína ze spáchání trestných činů „Krádež“ a „Neoprávněné držení platební karty“, kterých se dopustil tím, že dne 10.9.2009 v době kolem 14:00 hod. odcizil u prodejny drogerie na ulici Generála Svobody v Hlučíně, a to z golfového kočárku, který měla poškozená žena ročníku narození 1988 z Ostravy odstavený u sebe, její volně odloženou peněženku s finanční částkou na hotovosti 1.100,- Kč, s osobními doklady a s platební kartou, čímž jí byla způsobena celková škoda ve výši 1.300,- Kč. Případ této majetkové trestné činnosti byl objasněn policisty z obvodního oddělení PČR v Hlučíně.


Výtržnictví během fotbalového utkání mezi SFC Opava a FC Baník Ostrava – další obviněný muž na základě vyhodnocených videozáznamů

Dne 22.10.2009 policejní komisař Územního odboru SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje zahájil trestní stíhání muže ročníku narození 1982 z Opavy jako obviněného ze spáchání trestného činu „Výtržnictví“, kterého se dopustil tím, že dne 16.9.2009 v době kolem 19:10 hod., v průběhu fotbalového utkání mezi celky SFC Opava a Baník Ostrava, vběhl na hrací plochu fotbalového stadiónu v Městských sadech na ulici Lipové v Opavě, kde se snažil napadat fanoušky hostujícího Baníku Ostrava a taktéž členy bezpečnostní agentury Seys Security Opava. Pořízené videozáznamy z tohoto fotbalového utkání jsou i nadále prověřovány ze strany opavských kriminalistů, kteří se zabývají diváckým násilím a extrémismem se snahou ztotožnit další osoby, jenž páchaly protiprávní jednání mající znaky trestné činnosti či přestupkového charakteru.


Odcizení jízdního kola před restaurací ČD Opava-východ na ulici Jánské v Opavě – známý pachatel, objasnění

Dne 10.10.2009 v době kolem 18:30 hod. spáchal muž ročníku narození 1989 z Opavy-Kateřinek před budovou restaurace v železniční stanici ČD Opava-východ na ulici Jánské v Opavě trestný čin „Krádež“ tím, že odcizil muži ročníku narození 1972 z Opavy-Kateřinek lankovým zámkem uzamčené pánské horské jízdní kolo značky Author v hodnotě 2.000,- Kč, kdy se u něj jedná o recidivu, poněvadž výše uvedený dvacetiletý muž byl odsouzen Okresním soudem v Opavě ze září 2008 pro trestný čin „Krádež“ k obecně prospěšným pracím ve výměře 300 hodin, které do současné doby nevykonal. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem je případ šetřen ve zkráceném přípravném řízení a muži již bylo sděleno podezření ze spáchání trestné činnosti.


Odcizení peněženky z neuzamčeného motorového vozidla na ulici Ostravské v Hlučíně – neznámý pachatel

Dne 21.10.2009 v době mezi 13:40 hod. a 14:00 hod., v průběhu vykládky materiálu na ulici Ostravské v Hlučíně, využil neznámý pachatel nepozornosti poškozeného muže ročníku narození 1988 z Hlučína a z nezajištěného motorového vozidla značky Citroën Berlingo mu odcizil jeho pánskou černou koženou peněženku s finanční částkou na hotovosti ve výši 2.000,- Kč, s různými osobními doklady a s platební kartou a dále volně odložený mobilní telefon značky Sony Ericsson v hodnotě 3.000,- Kč s vloženou SIM kartou v hodnotě 150,- Kč, čímž mu byla způsobena celková škoda ve výši 5.350,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně pro trestné činy „Krádež“ a „Neoprávněné držení platební karty“.


Odcizení zboží v hypermarketu Globus na ulici Těšínské v Opavě – známý pachatel

Dne 22.10.2009 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě sdělili muži ročníku narození 1961 z Opavy ve zkráceném přípravném řízení podezření z trestného činu „Krádež“, neboť tento dne 21.10.2009 v době kolem 16:50 hod. v prodejních prostorách hypermarketu Globus na ulici Těšínské v Opavě odcizil volně vystavené zboží v hodnotě 320,- Kč, se kterým prošel bez zaplacení pokladnami a následně byl zadržen pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny. Uvedeného protiprávního jednání majetkového charakteru se dopustil osmačtyřicetiletý muž přesto, že byl pro trestný čin „Krádež“ v posledních třech letech (recidiva) pravomocně odsouzen rozsudkem Okresního soudu Opava, za který mu byl uložen trest odnětí svobody nepodmíněně v délce trvání 2 měsíců.


Odcizení zboží v prodejně potravin na Horním náměstí v Opavě – známý pachatel

Dne 22.10.2009 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z trestného činu „Krádež“ ženě ročníku narození 1959 z Ostravy, neboť tato dne 22.10.2009 v době kolem 10:40 hod. odcizila v prodejně potravin Tempo na Horním náměstí v Opavě vystavené zboží, a to láhev 0,5 litru alkoholu značky Vodka v hodnotě 99,- Kč, ačkoli byla za trestný čin „Krádež“ v posledních třech letech pravomocně odsouzena a potrestána Okresním soudem v Ostravě z února 2009 k trestu odnětí svobody nepodmíněně na dobu 6-ti měsíců. V tomto případě se jedná u padesátileté ženy o její recidivu a tudíž o majetkovou trestnou činnost.


Objasnění krádeží různých věcí na Hlučínsku, vloupání do autobusů a vloupání do prodejny - známí pachatelé, objasnění

Dne 22.10.2009 policejní komisař Územního odboru SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje zahájil trestní stíhání muže ročníku narození 1989 z Bolatic jako obviněného ze spáchání trestných činů „Krádež“, „Poškozování cizí věci“ a „Neoprávněné držení platební karty“, kterých se dopustil tím, že :
1)sám ve večerní době dne 26.7.2009 před restaurací Štika na ulici Opavské v Dolním Benešově odcizil zde odstavené a uzamčené pánské trekinkové jízdní kolo značky Sprinter, čímž byla muži ročníku narození 1977 z Dolního Benešova způsobena celková škoda ve výši 7.750,- Kč
2)sám v noční době dne 1.8.2009 v letní restauraci Kravín na ulici Hájecké v Dolním Benešově odcizil ze stolu volně odloženou dámskou kabelku, ve které byla dámská kožená peněženka s finanční částkou na hotovosti 1.600,- Kč, s osobními doklady a s platební kartou, dále byla v kabelce dámská kosmetika, mobilní telefon značky Sony Ericsson s paměťovou kartou a sluchátky, čímž způsobil poškozené ženě ročníku narození 1990 z Chlebičova celkovou škodu ve výši 7.040,- Kč
3)sám v noční době ze 17.8.2009 na 18.8.2009 u místního fotbalového hřiště na ulici Osada Míru v Dolním Benešově vyšplhal na střechu autobusu značky Croswey a po vytržení zadního střešního větracího víka vnikl do něj, kdy páčením poškodil pokladnu sloužící zároveň jako strojek na vydávání lístků, ze které odcizil finanční hotovost ve výši 1.600,- Kč, ke škodě poškozeného muže ročníku narození 1956 z Dolního Benešova a poškozením zadního větracího víka a pokladny autobusu vznikla společnosti Veolia Transport Morava a.s. Ostrava škoda v celkové výši 24.532,- Kč
4)sám ve stejné době a na stejném místě vyšplhal na střechu autobusu značky SOR, kdy po vytržení zadního střešního větracího víka do něj vnikl, kde poškodil krabičku na mýtné a odcizil tankovací kartu a osobní kartu řidiče v celkové hodnotě 224,- Kč, kdy poškozením zadního větracího víka vznikla škoda ve výši 9.662,- Kč a krabičky na mýtné vznikla škoda ve výši 1.550,- Kč, vše ke škodě společnosti TQM Holding spol. s r.o. Opava
5)sám se ve stejné době a na stejném místě vyšplhal na střechu dalšího autobusu značky SOR, kdy po vytržení zadního střešního větracího víka vnikl rovněž dovnitř, autobus prohledal, nic z něho neodcizil, poškozením zadního větracího víka autobusu však vznikla společnosti TQM Holding spol. s r.o. Opava škoda ve výši 9.791,- Kč
6)výše uvedený dvacetiletý muž společně s mladíkem ročníku narození 1993 z Opavska v noční době z 23.8.2009 na 24.8.2009 na ulici Náměstí Svobody v Dolním Benešově vnikli do objektu pekárny Jordan, kdy mladší z nich rozbil kamenem skleněnou výplň vstupních dveří, vzniklým otvorem prostrčil ruku a odemkl vstupní dveře klíčem, který byl zevnitř v zámku, poté vešli do prostor pekárny, odkud z neuzamčené zásuvky pod prodejním pultem odcizili finanční částku na hotovosti ve výši 1.500,- Kč, dále z prodejny odcizili různé cukrovinky v celkové hodnotě 300,- Kč, 3 láhve alkoholu v celkové hodnotě 710,- Kč, nealko nápoj v hodnotě 27,- Kč a cigarety různých značek v celkové hodnotě 1.300,- Kč, čímž způsobili na odcizených věcech škodu v celkové výši 2.337,- Kč a rozbitím skleněné výplně vstupních dveří škodu ve výši 2.580,- Kč, vše ke škodě muže ročníku narození 1973 z Dolního Benešova.
Policejní komisař ÚO SKPV PČR Opava tudíž obvinil i mladistvého šestnáctiletého muže, a to ze spáchání provinění z trestného činu „Krádež“.

Výše uvedená trestná činnost byla objasněna policisty z obvodního oddělení Policie České republiky v Hlučíně, a to na základě místní a osobní znalosti osob i prostředí a zároveň i díky spolupráci s opavskými kriminalisty. Celková škoda byla poškozenými právnickými i fyzickými osobami vyčíslena na částku ve výši 67.066,- Kč. Protiprávní jednání obou obviněných mužů je nadále v šetření ze strany opavských policistů SKPV, kdy se prověřují okolnosti, zda-li shora jmenovaní muži případně nespáchali i jinou trestnou činnost.


Dopravní nehodovost

Dne 22.10.2009 opavští policisté šetřili dvě nahlášené dopravní nehody, při kterých byla lehce zraněna jedna osoba a hmotná škoda na majetku v souvislosti s nehodovostí činí 50.000,- Kč.


Dopravně bezpečnostní akce v okrese Opava

Dne 22.10.2009 v době od 05:00 hod. do 06:30 hod. proběhla na teritoriu Územního odboru Policie České republiky Opava dopravně bezpečností akce s označením „X“ (zaměřená na vše, co se týká BESIPu-bezpečnosti a plynulosti silničního provozu). Této akce se zúčastnilo 23 policistů okresu Opava, kteří zkontrolovali 106 motorových i nemotorových vozidel a jejich řidičů či cyklistů, kdy zjistili 13 přestupků v dopravě.


Vloupání do šatny tělocvičny ZŠ Šrámkova v Opavě-Kateřinkách – neznámý pachatel

Dne 22.10.2009 v době od 20:20 hod. do 21:45 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Šrámkové v Opavě-Kateřinkách trestný čin „Krádež“ a trestný čin „Neoprávněné držení platební karty“ tím, že po vypáčení petlice zámku dveří vnikl do šatny, která se nachází v prvním patře budovy tělocvičny Základní školy Šrámkova, ze které odcizil odložené sportovní dámské tenisky značky Adidas velikosti 41, barvy bílé s modrými pruhy v hodnotě 1.500,- Kč a dámské ponožky bílé barvy značky Adidas s černým znakem v hodnotě 100,- Kč, čímž byla ženě ročníku narození 1958 z Opavy způsobena škoda ve výši 1.600,- Kč. Dále ve stejné době a na stejném místě odcizil pověšené dámské sportovní kalhoty značky Hanah černé barvy, velikosti M v hodnotě 1.000,- Kč, ke škodě ženy ročníku narození 1968 z Opavy, dále odcizil pověšenou pánskou sportovní šusťákovou soupravu značky Puma velikosti L, barvy tmavě modré se světle modrými pruhy a červeným znakem Puma v hodnotě 1.500,- Kč, pánské sportovní boty značky Nike velikosti 43, modré barvy v hodnotě 1.000,- Kč a svazek 7 klíčů v hodnotě 300,- Kč, vše ke škodě muže ročníku narození 1972 z Opavy-Kateřinek za celkovou finanční částku ve výši 2.800,- Kč. Ze šatny byly dále odcizeny pánské sportovní boty značky Adidas velikosti 42, černé barvy v hodnotě 1.700,- Kč, ke škodě muže ročníku narození 1969 z Opavy, dále pověšená plátěná sportovní brašna značky Adidas šedé barvy v hodnotě 300,- Kč, ve které byly různé osobní doklady, svazek 8 klíčů v hodnotě 400,- Kč, klíč s dálkovým ovládáním od motorového vozidla v hodnotě 3.000,- Kč, dálkový ovládač vjezdu v hodnotě 500,- Kč a brašna na jízdní kolo černé barvy v hodnotě 1.000,- Kč, čímž byla muži ročníku narození 1970 z Opavy-Kateřinek způsobena škoda ve výši 5.200,- Kč. V šatně byla rovněž odcizena odložená sportovní taška černo hnědé barvy v hodnotě 300,- Kč, ve které byl svazek 9 klíčů v hodnotě 400,- Kč, čip pro vstup do kanceláře v hodnotě 100,- Kč, mobilní telefon značky Nokia 6300 černo stříbrné barvy v hodnotě 2.500,- Kč, pánská černá kožená peněženka v hodnotě 300,- Kč s osobními doklady, s platební kartou a finanční částkou na hotovosti 300,- Kč a z věšáku byla odcizena pověšená sportovní pánská šusťáková bunda černo modré barvy v hodnotě 400,- Kč a pánská mikina černo bílé barvy v hodnotě 200,- Kč, čímž byla způsobena muži ročníku narození 1966 z Opavy celková škoda ve výši 5.000,- Kč. Neznámý pachatel svým protiprávním jednáním majetkového charakteru tak způsobil poškozeným osobám celkovou škodu ve výši 17.300,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.

vytisknout  e-mailem