Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 22.10.2011

Opava - Kontrola mladistvých osob v restauračním zařízení ve Štěpánkovicích a další...(10 případů)  

 

Dopravní nehoda podnapilého řidiče osobního automobilu ve Velkých Heralticích

Dne 21.10.2011 v době kolem 23:30 hod. řídil muž ročníku narození 1974 z Velkých Heraltic osobní motorové vozidlo značky Škoda Octávia, a to po ulici Opavské v obci Velké Heraltice, kdy nepřizpůsobil rychlost jízdy vlastnostem vozidla a svým schopnostem a vlivem silné podnapilosti nezvládl řízení automobilu, vybočil vpravo a narazil pravým předním rohem vozu do vstupních dveří a do zdi budovy Motorestu Iva. Následně od budovy vycouval a z místa nehody ujel. Zastavil pak za místem nehody, a to přibližně 100 metrů na odstavné ploše u hasičské zbrojnice a poté dále pokračoval v jízdě ve směru na Opavu. Na ulici Nákladní v Opavě byl výše jmenovaný muž i s poškozeným vozidlem značky Škoda Octávia zastaven policejní hlídkou z obvodního oddělení PČR v Opavě. Policisté u něj provedli odborné měření dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Drager s pozitivními výsledky a s naměřenými hodnotami 2,47 promile a 2,39 promile alkoholu v jeho dechu. Sedmatřicetiletý muž odmítl podepsat výtisk o dechové zkoušce, byl značně pod vlivem alkoholických nápojů, téměř neschopen komunikace, se silně vrávoravou chůzi, špatnou orientací a nevěděl, co se stalo a kde se nachází. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem bylo rozhodnuto o jeho umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Poněvadž si tento muž nebyl schopen sám zajistit automobil a vytékal z něho olej, bylo vozidlo odtaženo a uschováno v Autocentru Vild Opava. Přivolaní hasiči HZS Opava pak provedli úklid a očištění vozovky od oleje na ulici Nákladní v Opavě a na ulici Opavské ve Velkých Heralticích. Dalším šetřením a lustracemi v dostupných evidencích bylo zjištěno, že řidič nevlastní žádné řidičské oprávnění a má vysloven několikanásobný zákaz řízení všech motorových vozidel od ledna 2007 do května roku 2017. Hmotná škoda na vozidle byla vyčíslena na finanční částku ve výši 30.000,- Kč a na budově Motorestu Iva škoda činí 50.000,- Kč. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo. Vše je nadále v prověřování a prošetřování pro podezření ze spáchání přečinu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“ a přečinu „Maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání“.


Dopravní nehodovost

V průběhu dne 22.10.2011 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě ke 2 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, bez zranění osob, kdy hmotná škoda na majetku činí 10.500,- Kč.


Zajištění podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 22.10.2011 ve 12:15 hod. policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně zajistili na ulici Na Chromině v obci Hať muže ročníku narození 1948 z Ostravy, který v silně podnapilém stavu ležel na zemi, nebyl schopen samostatného pohybu ani komunikace, bezprostředně ohrožoval svůj život a zdraví a budil veřejné pohoršení u kolemjdoucích osob. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem bylo rozhodnuto o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a případ je šetřen jako přestupek proti veřejnému pořádku.


Vloupání do motorového vozidla v Hlučíně, části Malánky

Dne 22.10.2011 policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“ a přečinu „Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku“, kterých se dopustil neznámý pachatel tím, že v době kolem 13:00 hod. dne 22.10.2011 po rozbití skleněné výplně okna zadních dveří vnikl do osobního motorového vozidla značky Škoda Fábia, které bylo zaparkováno na parkovišti u hřbitova zvaného Březiny v Hlučíně, části Malánky, odkud odcizil černou koženkovou kabelku v hodnotě 300,- Kč s dámskou černou koženkovou peněženkou v hodnotě 100,- Kč, ve které se nacházela finanční částka na hotovosti ve výši 500,- Kč a různé osobní doklady, v kabelce byl dále mobilní telefon značky Nokia v hodnotě 1.000,- Kč, 2 kusy platebních karet s přiloženými PIN kódy, dioptrické brýle v hodnotě 2.000,- Kč a doklady k automobilu. Následně neznámý pachatel neoprávněně použil jednu z výše uvedených odcizených platebních karet a před zablokováním této karty vybral z bankomatu v Hlučíně finanční hotovost ve výši 2.200,- Kč. Poškozené ženě ročníku narození 1956 z Bohumína, okres Karviná tak byla způsobena celková škoda odcizením věcí ve výši 6.100,- Kč a poškozením výplně okna dveří automobilu pak škoda ve výši 2.000,- Kč.


Kontrola podávání alkoholických nápojů mladistvým osobám ve Štěpánkovicích

Dne 22.10.2011 v době mezi 00:20 hod. a 00:50 hod. byla v součinnosti policistů z obvodního oddělení Policie České republiky v Kravařích, v Hlučíně, opavského policejního psovoda, strážníků Městské policie Kravaře a pracovnice OSPODu Městského úřadu v Kravařích provedena kontrola návštěvníků diskotéky Kobra na ulici Hlavní v obci Štěpánkovice, která byla zaměřená na podávání alkoholických nápojů osobám mladší 18 let a podnapilým osobám. Během kontroly bylo na místě pro svou podnapilost zajištěno celkem 6 mladistvých osob, které byly převezeny do budovy obvodního oddělení PČR v Kravařích a po provedení nutných procesních úkonů byly osobně předány svým rodičům. Zajištěni byli mladíci ročníku narození 1995 z Dolního Benešova, 1995 z Dolního Benešova, 1994 z Dolního Benešova, 1994 z Kravař, 1995 z Kravař a sedmnáctiletá dívka ročníku narození 1993 z Opavy.


Sedmatřicetiletá žena okradla v Opavě sedmatřicetiletého muže

Dne 21.10.2011 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“, kterého se dopustila žena ročníku narození 1974 z Opavy-Komárova tím, že v době kolem 10:15 hod. dne 21.10.2011 odcizila v restauraci na vlakovém nádraží ČD Opava-východ na ulici Jánské v Opavě poškozenému muži ročníku narození 1974 z Otic jeho peněženku. Jak bylo šetření ze strany opavských policistů zjištěno, výše jmenovaná žena nejprve společně s poškozeným mužem konzumovala alkoholické nápoje v Absolut baru na ulici Zámecký okruh v Opavě a poté i v restauraci na vlakovém nádraží Opava-východ. Žena následně využila toho, že poškozený muž vlivem své podnapilosti usnul na stole v této restauraci, přičemž mu ze zadní kapsy kalhot vytáhla jeho pánskou peněženku, kdy z části finančních prostředků, které se nacházely v peněžence, uhradila útratu za zkonzumovaný alkohol a poté, aniž by muži jeho peněženku vrátila zpět, tak s touto odešla z restaurace pryč, přičemž byla na křižovatce ulic Jánská a Nádražní okruh v Opavě zadržena strážníkem Městské policie Opava. Na protiprávní jednání ženy byl službu konající strážník upozorněn servírkou restaurace. Případ si poté převzali opavští policisté, kterým výše jmenovaná žena při provádění nezbytných procesních úkonů předala odcizenou peněženku s finanční částkou na hotovosti ve výši 5.500,- Kč. Případ je nadále v prověřování a v prošetřování.


Kontrola podnapilého řidiče osobního automobilu v Opavě

Dne 22.10.2011 v době kolem 05:00 hod. byl policejní hlídkou z obvodního oddělení PČR v Opavě stavěn a kontrolován na ulici Sadové v Opavě řidič osobního motorového vozidla značky Opel Corsa, a to muž ročníku narození 1987 z Kravař. Odborným meřením dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Drager mu byly naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami 1,97 promile, 1,76 promile a 2,23 promile alkoholu v jeho dechu. Čtyřiadvacetiletý řidič byl následně vyzván k lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči), což bezdůvodně odmítnul. Vzhledem k jeho silné podnapilosti bylo rozhodnuto o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Policisté mu dále zakázali řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí, vše je nadále v šetření, přičemž již nyní je důvodně podezřelý ze spáchání přečinu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“.


Vloupání do sklepní místnosti v bytovém domě na ulici Sadové v Opavě

V blíže neupřesněné době od 08:00 hod. dne 18.10.2011 do 08:00 hod. dne 22.10.2011 neznámý pachatel spáchal v jednom z bytových domů na ulici Sadové v Opavě přečin „Krádež“ a přečin „Porušování domovní svobody“ tím, že po vypáčení petlice zámku dveří vnikl do sklepní místnosti, odkud odcizil nářadí v plastovém kufru v hodnotě 1.500,- Kč, sekeru v hodnotě 350,- Kč a velkou ruční pilu na dřevo v hodnotě 850,- Kč, přičemž na zařízení vznikla škoda ve výši 1.000,- Kč. Poškozenému muži ročníku narození 1956 z Opavy tak byla způsobena celková škoda ve výši 3.700,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Vloupání do sklepního boxu v panelovém domě na ulici Milady Horákové v Opavě

V přesně nezjištěné době od 21:30 hod. dne 21.10.2011 do 17:40 hod. dne 22.10.2011 neznámý pachatel spáchal v jednom z panelových domů na ulici Milady Horákové v Opavě přečin „Krádež“ a přečin „Porušování domovní svobody“ tím, že po vypáčení oka petlice dveří vnikl do sklepního boxu, ze kterého odcizil pánské horské jízdní kolo značky Olpran Laser červené barvy v hodnotě 3.500,- Kč, které bylo uzamčeno lankovým zámkem v hodnotě 150,- Kč a dále odcizil kompletní dětskou hokejovou výstroj v hodnotě 2.500,- Kč, přičemž na zařízení způsobil škodu ve výši 150,- Kč. Poškozenému muži ročníku narození 1976 z Mladecka tak vznikla celková škoda ve výši 6.300,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.

 

 

Zajištění podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 22.10.2011 ve 20:30 hod. policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě zajistili v restauraci Pod Lipami na ulici Slavkovské v Opavě muže ročníku narození 1958 z Brna, který odmítal uhradit zkonzumované lihoviny, choval se arogantně a vzhledem k jeho silné podnapilosti (orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager mu byla naměřena hodnota 2,31 promile alkoholu v jeho dechu) zakročující policisté rozhodli o jeho umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Případ je šetřen jako přestupek proti majetku.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem