Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 22.11.2009

Odcizení peněženek z nezajištěné šatny v Opavě a další události (13 případů) 

Dopravní nehoda podnapilého řidiče v Opavě
Dne 21.11.2009 kolem 23:05 hod. došlo v Opavě na ulici Krnovské k dopravní nehodě, a to tak, že 26letý muž z Ostravy řídil osobní motorové vozidlo zn. Škoda Fabia, ve směru jízdy z centra města k ulici Bochenkové, když mu z levé strany u průjezdu domu do jeho jízdní dráhy vycouvalo osobní motorové vozidlo zn. Hundai Lantra, které řídil 29letý muž z Opavy. Došlo k nárazu pravé zadní části vozidla Hundai Lantra do levého předního boku vozidla Škoda Fabia. Při dopravní nehodě nedošlo ke zranění osob. U řidičů byly provedeny dechové zkoušky pomocí digitálního přístroje Dräger, u řidiče vozidla Škoda s negativním výsledkem, u řidiče vozidla Hyundai byla dechová zkouška pozitivní (s naměřenou hodnotou 2,68 promile alkoholu v jeho dechu). I další dvě, po pěti minutách následující, dechové zkoušky řidiče byly pozitivní, s hodnotami 2,32 a 2,47 promile alkoholu v jeho dechu. Hlídka podnapilému řidiči na místě zadržela jeho řidičský průkaz a zakázala mu další jízdu s vozidlem.
Policisté opavského dopravního inspektorátu zahájili dne 22.11.2009 úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky.
Podnapilý řidič v obci Palhanec
Dne 22.11.2009 kolem 07:55 hod. spatřila hlídka opavských policistů dopravního inspektorátu Opavě – Kateřinkách na ulici Rolnické osobní motorové vozidlo zn. Škoda Octavia, jehož řidič předjížděl, přestože je v uvedeném místě předjíždění vozidel zakázáno dopravní značkou. Vozidlo jelo ve směru jízdy z centra města na ulici Palhaneckou. Policisté za tímto vozidlem vyjeli se zapnutým majákem. Pronásledované vozidlo s jeho 39letým řidičem bylo hlídkou dojeto a zastaveno v obci Palhanec u křižovatky ulic Mlynářské a U Lávky. Na výzvu policisty se jmenovaný podrobil dechové zkoušce – odbornému měření – pomocí digitálního přístroje Dräger, s pozitivním výsledkem (řidiči byla naměřena hodnota 0,43 promile alkoholu v jeho dechu) i další dechové zkoušky řidiče byly pozitivní, s hodnotami 0,41 promile alkoholu v dechu. Řidič s naměřenou hodnotou souhlasil a lékařské vyšetření spojené s odběrem vzorku krve nebo moči nežádal. Policisté podezřelému řidiči na místě zadrželi jeho řidičský průkaz a zakázali mu další jízdu s vozidlem.
Věc je šetřena policisty opavského dopravního inspektorátu jako přestupky proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
Poškození motorového vozidla ve Vítkově – pachatel neznámý
Neznámý pachatel dne 3.11.2009 kolem 05:00 hod. ve Vítkově na ulici Opavské na autobusovém nádraží poškodil čelní monitor na výherním automatu Multi Loto. Poškozené společnosti Auto Games Trade, s. r. o., se sídlem v Uherském Brodě, tak pachatel způsobil celkovou škodu ve výši 20.121,- Kč. Věc byla původně šetřena jako přestupek proti majetku, po vyčíslení škody majitelem automatu byla věc překvalifikována na trestný čin poškozování cizí věci.
Vítkovští policisté zahájili úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání shora uvedeného trestného činu dne 22.11.2009
Krádež rotopedů v Opavě – pachatel neznámý
Opavští policisté zahájili dne 22.11.2009 úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu zpronevěry. Dosud nezjištěný pachatel dne 31.5.2006 v Opavě na ulici Olomoucké v prodejně Prima převzal, oproti platným dokladům o navrácení zboží celkem 15 rotopedů zn. Olpran v celkové hodnotě 28.489,- Kč. Tyto rotopedy byly určeny k prodeji, protože se však neprodaly, měly být dle předem dohodnutých obchodních podmínek navráceny zpět společnosti Olpran, se sídlem v Olomouci, která je do prodeje dodala. Do současné doby nebyly uvedené rotopedy, po převzetí ze strany doposud neustanovené osoby v prodejně Prima, společnosti Olpran doručeny. Poškozeným je v tomto případě společnost Ahold Czech republic, se sídlem v Brně, která byla v dané době provozovatelem obchodu Prima a které nebyly vráceny peníze od společnosti Olpran.
Pokus vloupání do základní školy v Opavě – pachatel neznámý
Neznámý pachatel se dne 21.11.2009 v době kolem 05:00 hod. dopustil spáchání trestného činu krádeže vloupáním, ve stádiu pokusu.  Pachatel poté, co vylezl po požárním žebříku, který je nainstalován na fasádě budovy Základní školy Vrchní v Opavě - Kateřinkách, na střechu budovy, vnikl přes střešní okno na půdu této školy. Byl však vyrušen alarmem zabezpečovacího zařízení a místo činu opustil, aniž by cokoli odcizil. Střešní okno bylo z vnitřní strany zabezpečeno na pevno nainstalovanou dřevěnou deskou, kterou pachatel vyrazil.
Policisté opavského obvodního oddělení zahájili dne 22.11.2009 úkony trestního řízení ve věci shora uvedeného trestného činu.
Zajištění osoby a její umístění na PZS k vystřízlivění - Opava
Dne 21.11.2009 ve 23:10 hod. byl hlídkou opavských policistů na ulici Dolní náměstí v Opavě zajištěn 49letý muž z Opavy, který v silně podnapilém stavu bezdůvodně napadl 20letou ženu z Opavy. Podnapilý muž napadenou ženu udeřil do obličeje, přičemž žena lékařské ošetření nevyhledala. Pro jeho silnou podnapilost, byl muž policisty převezen a dodán na Protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění.
Věc je šetřena policisty opavského obvodního oddělení jako přestupek proti občanskému soužití.
Zajištění osoby a její umístění na PZS k vystřízlivění - Opava
Opavští policisté dne 21.11.2009 ve 23:50 v Opavě na ulici Dolní náměstí zajistili 32letého muže z Opavska, který v silně podnapilém stavu bezdůvodně napadl 23letého muže Opavy. Podnapilý napadeného muže chytil pod krkem, přičemž k jeho zranění nedošlo. Podnapilý muž byl policisty převezen a dodán k vystřízlivění na Protialkoholní záchytnou stanici v Opavě.
Věc je šetřena policisty opavského obvodního oddělení jako přestupek proti občanskému soužití.
Krádež jízdního kola v obci Strahovice – pachatel neznámý
Neznámý pachatel dne 22.11.2009 v době od 00:30 hod. do 04:00 hod. v obci Strahovice u bočního vchodu do restaurace, po předchozím přestřižení lankového zámku, odcizil pánské horské jízdní kolo zn. Kellys, červenočerné barvy, v hodnotě 10.000,- Kč, ke škodě 22letého muže ze Strahovic.
Kravařští policisté zahájili dne 22.11.2009 úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu krádeže.
Vloupání do kanceláře v obci Staré Oldřůvky – pachatel neznámý
Dosud nezjištěný pachatel se v době ode dne 21.11.2009 11:00 hod. do dne 22.11.2009 08:40 hod. v Budišově nad Budišovkou, části Staré Oldřůvky, dopustil spáchání trestného činu krádeže vloupáním. Pachatel, po odstranění skla z vchodových dveří a po rozbití skleněné výplně okna, vnikl do vnitřních prostor budovy, ve které se nacházejí kanceláře. Pachatel budovu prohledal a následně odcizil 1 tlakový čistič v hodnotě 1.000,- Kč, drobné mince v celkové hodnotě 80,- Kč, 4 láhve piva Radegast v celkové hodnotě 40,- Kč, 1 láhev domácí slivovice v hodnotě 250,- Kč a 1,5 l piva zn. Staropramen v plastovém obalu v hodnotě 25,- Kč. Pachatel způsobil odcizením věcí 37letému majiteli z Budišova na d Budišovkou celkovou škodu ve výši 1.325,- Kč. Poškozením dveří a rozbitím okna pachatel způsobil škodu v předběžné výši 3.000,- Kč, a to společnosti Vojenské lesy a statky, se sídlem v Libavé.
Vítkovští policisté ve věci shora uvedeného trestného činu zahájili dne 22.11.2009 úkony trestního řízení.
Zajištění osoby a její umístění na PZS k vystřízlivění - Opava
Dne 22.11.2009 kolem 13:00 hod. byl hlídkou opavských policistů na ulici Na Rybníčku v Opavě před tamní restaurací zajištěn 45letý muž z Kravařska, který zde ležel na chodníku a nebyl schopen vlastní chůze ani komunikace. Protože podnapilý muž budil svým stavem veřejné pohoršení kolemjdoucích spoluobčanů, byl policisty převezen a dodán k vystřízlivění na Protialkoholní záchytnou stanici v Opavě. Na stanici byla muži pomocí digitálního přístroje Drager naměřena hodnota 1,49 promile alkoholu v jeho dechu.
Věc je opavskými policisty šetřena jako přestupek proti veřejnému pořádku.
Podnapilá řidička bez řidičského oprávnění v Budišově nad Budišovkou
Policisté vítkovského obvodního oddělení zahájili dne 22.11.2009 úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestných činů řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Ze spáchání těchto skutků je podezřelá 68letá žena z Vítkovska. Žena dne 22.11.2009 v 15:15 hod. řídila osobní motorového vozidlo zn. Ford Fiesta v Budišově nad Budišovkou po ulici Dvorecké a byla zastavena hlídkou strážníků Městské policie Budišov nad Budišovkou. Lustrací strážníků bylo zjištěno, že podezřelá má vysloven zákaz činnosti, spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel do měsíce dubna roku 2011, a to rozsudkem Okresního soudu v Opavě. Na místo se proto dostavila hlídka PČR Vítkov. Vzhledem k tomu, že byl z dechu řidičky cítit zápach po alkoholu, byla policisty vyzvána k provedení dechové zkoušky – odbornému měření - pomocí digitálního přístroje Drager, s pozitivním výsledkem (byla naměřena hodnota 0,61 promile alkoholu v jejím dechu). I další dvě, po sobě následující, dechové zkoušky řidičky byly pozitivní.
V dané věci je vedeno vítkovskými policisty zkrácené přípravné řízení. Dne 22. 11. 2009 bylo řidičce sděleno podezření ze spáchání výše uvedených trestných činů.
Odcizení peněženek z nezajištěné šatny v Opavě – pachatel neznámý
Neznámý pachatel se dne 22.11.2009 v době od 17:40 hod. do 18:50 hod. v Opavě dopustil spáchání trestných činů krádeže a neoprávněného držení platební karty. Pachatel odcizil z volně odložených bund v nezajištěné šatně tělocvičny Základní školy Otická:
  • hnědou koženou peněženku v hodnotě 500,- Kč, ve které se nacházela finanční hotovost ve výši 1.000,- Kč, osobní doklady, doklady od vozidla a platební karta. V prvním případě pachatel způsobil celkovou škodu ve výši 1.500,- Kč, a to 36letému muži z Opavy.
  • hnědou koženou peněženku zn. Baťa v hodnotě 800,- Kč, ve které se nacházela finanční hotovost ve výši 1.250,- Kč, osobní doklady a platební karta. V tomto případě pachatel způsobil 39letému muži z Opavy škodu v celkové výši 2.050,- Kč.
  • černou koženou peněženku v hodnotě 500,- Kč, ve které se nacházela finanční hotovost ve výši 1.000,- Kč a osobní doklady. Ve třetím případě byla pachatelem způsobena celková škoda ve výši 1.500,- Kč, a to jeho majiteli, 32letému muži z Kravařska.
Dopravní nehodovost
Za den 22.11.2009 nebyla v rámci teritoria Územního odboru vnější služby Opava šetřena dopravními policisty žádná dopravní nehoda.

vytisknout  e-mailem