Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 22.5.2013

Opava - Opavští policisté šetří případy výtržnictví v Opavě a další...(8 případů) 

 

Dopravní nehodovost

V průběhu dne 22.05.2013 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě ke 3 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, bez zranění osob, kdy celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 75.500,- Kč.


Kontrola podnapilého řidiče motocyklu na ulici Dukelské v Hlučíně

Dne 22.05.2013 byly policisty z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájeny úkony trestního řízení ve věci přečinu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“, kterého se dopustil muž ročníku narození 1976 z Hlučína tím, že v době kolem 19:30 hod. dne 22.05.2013 řídil po ulici Dukelské v Hlučíně motocykl značky Keway Matrix 50, přičemž byl stavěn a kontrolován hlídkou strážníků Městské Policie Hlučín a vzhledem k tomu, že motocyklista jevil známky požití alkoholických nápojů nebo jiných omamných a psychotropních látek či jedů, byla na místo přivolána policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně. Následným odborným měřením dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Dräger byly tomuto muži naměřeny pozitivní výsledky s hodnotami 1,98 promile a 1,96 promile alkoholu v dechu. V daném případě tedy sedmatřicetiletý muž vykonával činnost ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodil vlivem návykové látky a vykonával tak činnost, při které by mohl ohrozit život nebo zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku. Motocyklista s naměřenými hodnotami souhlasil, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal, na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Čtyřiatřicetiletý muž z Holasovic páchal trestnou činnost v Opavě-Kateřinkách

Dne 22.05.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu „Výtržnictví“ a z přečinu „Ublížení na zdraví“ muži ročníku narození 1979 z Holasovic, neboť tento v době kolem 01:50 hod. dne 06.04.2013 se na místě veřejnosti přístupném dopustil hrubé neslušnosti tím, že po předchozí slovní rozepři údery pěstí úmyslně rozbil skleněnou výplň předních dveří za zde zaparkovaném osobním motorovém vozidle značky Škoda Felicia, které stálo zaparkováno na sídlištním parkovišti ulice Antonína Sovy v Opavě-Kateřinkách, kdy na místě řidiče tohoto automobilu se v danou dobu nacházela žena ročníku narození 1988 z Chvalíkovic, kterou následně udeřil dvěma údery pěstí do hlavy a ucha a začal ji vulgárně urážet slovy : „Ty děvko, pičo“. Poté se celým svým tělem naklonil přes rozbité okno do vozidla a snažil se fyzicky napadnout i ženu ročníku narození 1988 z Opavy-Kateřinek, která seděla na místě spolujezdce, přičemž ji chytil za bundu a snažil se ji přitáhnout k sobě, čímž došlo k roztržení bundy a dále loktem své ruky opět udeřil prvně jmenovanou ženu do nosu, čímž ji bylo způsobeno zranění (natržení ucha, bolesti hlavy), které si vyžádalo lékařské ošetření ve Slezské nemocnici v Opavě s dobou léčení do 17.4.2013. Čtyřiatřicetiletý muž rozbitím skleněné výplně okna dveří automobilu způsobil muži ročníku narození 1987 z Chvalíkovic škodu ve výši 500,- Kč. Celá záležitost je nadále v prověřování a v prošetřování.


Vloupání do sklepního boxu v panelovém domě na ulici Gudrichové v Opavě-Kylešovicích

V noční době od 19:30 hod. dne 21.05.2013 do 05:30 hod. dne 22.05.2013 neznámý pachatel spáchal v jednom z panelových domů na ulici Gudrichové v Opavě-Kylešovicích přečin „Krádež“ a přečin „Porušování domovní svobody“ tím, že po vypáčení oka petlice zámku dveří vnikl do sklepního boxu poškozeného muže ročníku narození 1954 z Opavy-Kylešovic, odkud odcizil černý plastový kufřík s různým nářadím v hodnotě 2.000,- Kč a šedý plastový kufřík s gola klíči v hodnotě 500,- Kč, přičemž na zařízení vznikla škoda ve výši 100,- Kč. Celková škoda tak činí 2.600,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Odcizení peněženky z kanceláře společnosti na ulici Těšínské v Opavě

Dne 22.05.2013 v době mezi 08:30 hod. a 09:45 hod. neznámý pachatel spáchal v areálu společnosti Bid Vest na ulici Těšínské v Opavě přečin „Krádež“ a přečin „Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku“ tím, že z kanceláře v 1. patře administrativní budovy odcizil volně odloženou hnědou koženou peněženku v hodnotě 600,- Kč s finanční částkou na hotovosti 50.000,- Kč, se 43 Euro, s různými osobními doklady, s doklady k vozidlům a s platební kartou, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1956 ze Slavkova způsobena celková škoda ve výši 51.675,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Pětadvacetiletý muž z Opavy spáchal výtržnictví v Opavě-Kateřinkách

Dne 22.05.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Výtržnictví“, neboť na podkladě všech doposud zjištěných skutečností je zřejmé, že se muž ročníku narození 1987 z Opavy v době kolem 17:00 hod. dne 22.05.2013 před vchodem do jednoho z panelových domů na ulici Ratibořské v Opavě-Kateřinkách, tedy na místě veřejnosti přístupném, dopustil hrubé neslušnosti tím, že napadl kopem do břicha muže ročníku narození 1981 z Opavy, a to z důvodu dlužné finanční částky, přičemž napadený muž v důsledku kopu upadl na zem a zde byl ještě několikráte kopnut a udeřen do těla a do hlavy. Když napadený muž ze země vstal, ustupoval k místnímu podchodu a v ruce držel telefon s tím, že zavolá policii, tak mu agresivní pětadvacetiletý muž podkopl nohy a dále jej kopal do hlavy a do oblasti hrudníku. Jakmile zjistil, že napadený muž přivolal policisty, úmyslně kopem rozbil skleněnou výplň dveří do vchodu jednoho z panelových domů na shora uvedené ulici, čímž způsobil Společenství vlastníků bytových jednotek škodu ve výši 5.000,- Kč. Fyzickým napadením bylo dvaatřicetiletému muži způsobeno zranění (pohmoždění lokte ruky, zhmoždění prostředníčku ruky s přiložením dláhy a naražení zápěstí) s následným lékařským ošetřením ve Slezské nemocnici v Opavě s dobou léčení 3 týdny. Pětadvacetiletý muž se svého protiprávního jednání dopustil i přesto, že byl Okresním soudem v Opavě z ledna roku 2011 potrestán trestním příkazem pro trestný čin „Výtržnictví“ k trestu obecně prospěšných prací s výměrou 180 hodin, kdy trest byl v únoru roku 2012 změněn na nepodmíněný trest odnětí svobody s výměrou 159 dnů, který vykonal v září loňského roku. Vše je nadále v prověřování a v prošetřování, kdy tento muž byl v 17:30 hod. téhož dne vzhledem k dalším procesním úkonům umístěn do policejní cely Územního odboru Policie České republiky v Opavě.


Zajištění silně podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 22.05.2013 v 18:30 hod. policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Opavě zajistila v supermarketu Spar v Obchodním centru Breda na ulici U Fortny v Opavě muže ročníku narození 1995 z Opavy, který v této prodejně odcizil volně vystavené zboží v hodnotě 365,- Kč. Bez úhrady tohoto zboží prošel přes pokladní zónu, kde byl zadržen pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny a následně byl předán opavským policistům. Vzhledem k tomu, že zakročující policisté zjistili, že pachatel majetkové trestné činnosti či přestupkového jednání je v silně podnapilém stavu (orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager mu byla naměřena hodnota 1,53 promile alkoholu v dechu), bylo rozhodnuto o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Vše je nadále v prověřování a v prošetřování.


Vloupání do osobního automobilu na ulici U Pánského mlýna v Opavě

Dne 22.05.2013 v době mezi 16:00 hod. a 19:15 hod. neznámý pachatel spáchal v blízkosti bývalého mlýna na ulici U Pánského mlýna v Opavě-Kylešovicích přečin „Krádež“ tím, že po vypáčení zámku dveří a po rozbití skleněné výplně předních dveří vnikl do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Suzuki Vitara, odkud odcizil černošedý sportovní batoh v hodnotě 500,- Kč, ve kterém se nacházela sportovní plátěná černá peněženka s finanční částkou na hotovosti 3.500,- Kč, cyklistická pláštěnka červené barvy v hodnotě 150,- Kč, Otický krájený balený chléb v hodnotě 28,- Kč a tvarohový závin v hodnotě 25,- Kč, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1969 z Vršovic způsobena celková škoda ve výši 4.203,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem