Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 22.7.2012

Opava - Poškodil zaparkovaný osobní automobil a další události (7 případů) 

Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu neděle 22.července 2012 v rámci teritoria Územního odboru Policie České republiky Opava celkem pět dopravních nehod. Při těchto nehodách utrpěl jeden z účastníků zranění povahy těžké, přičemž způsobená hmotná škoda na majetku byla odhadnuta na částku 466.000,- Kč.
Odcizil dvě dětská jízdní kola
Činu se dopustil neznámý pachatel dne 22.července 2012 v Hlučíně v tamním rekreačním středisku u Hučínského jezera. Po předchozím přestřižení ocelového lanka odtud odcizil dvě zde odstavená a uzamčená dětská horská jízdní kola značky Jumper Super, jedno černo-červené barvy a druhé barvy černo-zelené. Jejich odcizením způsobil neznámý pachatel padesátiletému muži z Karviné celkovou škodu ve výši 10.000,- Kč.
Případ šetří hlučínští policisté jako přečin krádež.
Vloupání do kiosku na hradeckém koupališti
Hradečtí policisté zahájili dne 22.července 2012 úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže vloupáním, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Tohoto skutku se dopustil v době od 20.července do 22.července 2012 v Hradci nad Moravicí na ulici Gudrichové v areálu tamního koupaliště. Pachatel nejprve překonal 2,2 metrů vysoké oplocení areálu a poté vyrazil otvor do dveří zde se nacházejícího kiosku. Skrze vytvořený otvor vnikl dovnitř a z kiosku odcizil celkem 35 plechovek piva (alkoholického i nealkoholického), 18 půllitrových plastových lahví nealkoholického nápoje, 3 litrové láhve s bílým vínem, jednu láhev tvrdého alkoholu, dále 5 zapalovačů a různé druhy cukrovinek. Jak policisté ohledáním místa činu zjistili, pachatel na zpáteční cestě část odcizených věcí ponechal. Jednalo se o sedm lahví nealkoholického nápoje a jednu plechovku s nealkoholickým pivem. Toto zboží bylo následně předáno zástupci majitele kiosku, kterým je jedná opavská společnost. Této společnosti způsobil neznámý pachatel odcizením shora uvedeného zboží celkovou škodu ve výši 3.079,- Kč. Poškozením zařízení kiosku byla způsobena škoda Městu Hradci nad Moravicí, a to ve výši 2.000,- Kč.
Poškodil zaparkovaný osobní automobil
K případu došlo dne 12.července 2012 v době od 13:00 hodin do 14:40 hodin v obci Raduň na parkovišti před tamním hřbitovem. Neznámý pachatel na zde zaparkovaném osobním automobilu tovární značky Škoda Octavia nezjištěným předmětem propíchl pneumatiku pravého předního kola a rozbil skleněnou výplň pátých dveří. Jedné napajedelské společnosti tím způsobil škodu v předběžné výši 15.000,- Kč.
Hradečtí policisté nyní neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu poškození cizí věci.
Silně podnapilý muž napadal členy své rodiny
Šestatřicetiletý muž z obce na Opavsku dne 22.července 2012 v době kolem 20:15 hodin oznámil prostřednictvím tísňové linky čísla 158, že jeho šestadvacetiletý bratr v rodinném domě slovně napadá ostatní členy rodiny. Dorazivší kravařští policisté na místě zjistili, že muž je v silně podnapilém stavu (pomocí přístroje Drager mu byla v dechu naměřena hodnota 3,23 promile alkoholu). Vzhledem k tomu, že agresivní muž i po předchozí výzvě policistů, aby svého protiprávního jednání zanechal, i nadále slovně vyhrožoval členům své rodiny a policisté měli důvodnou obavu, že v tomto bude i nadále pokračovat, muže zajistili. Následně ho převezli a umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici. Případ se udál v jedné obci na Kravařsku.
Věc šetří kravařští policisté jako přestupek proti občanskému soužití.
Sprejerství v Českém Těšíně
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu poškození cizí věci. Skutku se dopustil v noční době z 21. na 22.července 2012 na vlakovém nádraží v Českém Těšíně. Zde pomaloval vlakovou soupravu CityElefant, která stála odstavená na koleji. Pachatel na motorový vůz a současně i na vložený vůz této vlakové soupravy nastříkal spreji šedé, zelené, žluté, růžové, černé, fialové a bílé barvy dva nesrozumitelné nápisy. Depu kolejových vozidel Bohumín tím způsobil škodu zřejmě převyšující částku 5.000,- Kč.
Oznámení o shora uvedeném přečinu přijali policisté opavského obvodního oddělení dne 22.července 2012. Celý spisový materiál však bude dle místní příslušnosti postoupen k dalšímu šetření policistům Obvodního oddělení Policie České republiky v Českém Těšíně.
Řidič vozidla se na výzvu policisty odmítl podrobit dechové zkoušce
Policisté Speciálně pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje provedli dne 22.července 2012 v době kolem 23:30 hodin v Opavě – Kateřinkách na ulici Rolnické silniční kontrolu osobního automobilu tovární značky Škoda Felicia. Vozidlo řídil čtyřicetiletý muž z Bruntálu, který se na výzvu policisty odmítl podrobit odbornému měření pomocí přístroje Alcosensor ke zjištění, zda v době řízení není pod vlivem předchozího požití alkoholických nápojů. Shora jmenovaný se následně na další výzvu policisty odmítl podrobit také odbornému lékařskému vyšetření s odběrem vzorku biologického materiálu. Vzhledem k tomu, že řidič nebyl schopen na místě hodnověrně prokázat svou totožnost, policisté ho předvedli na policejní služebnu v Opavě. Po zjištění a prokázání jeho totožnosti, ho policisté propustili. Řidičský průkaz tomuto řidiči nezadrželi, neboť tento neměl u sebe. Zakázali mu však další jízdu. Věc dále šetří policisté opavského obvodního oddělení jako přestupky proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Za tyto přestupky hrozí ve správním řízení peněžitá pokuta od 25 do 50 tisíc korun a zákaz činnosti, spočívající v zákazu řízení motorových vozidel, na dobu od jednoho roku do dvou let.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová
                       
 

vytisknout  e-mailem