Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 23.10.2009

Vloupání do motorových vozidel, dopravní nehoda podnapilého řidiče motorového vozidla a další...(11 případů) 

 

Dopravní nehoda podnapilého řidiče motorového vozidla v Opavě-Kateřinkách

Dne 23.10.2009 v době kolem 16:30 hod. řídil muž ročníku narození 1961 z Krnova, okres Bruntál osobní motorové vozidlo značky Kia Sportage po ulici Ratibořské v Opavě, ve směru jízdy od centra města do Opavy-Kateřinek. Na přímém úseku pozemní komunikace nezvládl řízení vozidla, kdy levou přední části vozidla vjel na travnatý dělicí pás, kde narazil do svislé dopravní značky „přikázaný směr objíždění“, kterou zlomil v držáku a dále došlo k proražení levé přední pneumatiky automobilu. Po nehodě řidič na místě nezastavil a pokračoval ve své jízdě. Následně byl vypátrán policejní hlídkou skupiny dopravního inspektorátu Policie České republiky Územního odboru vnější služby Opava mezi obcemi Opava a Malé Hoštice (v prostoru u světelné signalizace při výstavbě nové silnice-obchvatu), kde se snažil provést výměnu levého předního kola. U jmenovaného řidiče bylo provedeno odborné měření dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Dräger s pozitivním výsledkem a s naměřenou hodnotou 2,56 promile alkoholu v jeho dechu. Opětovné odborné měření bylo rovněž pozitivní s naměřenými hodnotami 2,44 promile a 2,47 promile alkoholu v jeho dechu. Na místě byl osmačtyřicetiletému řidiči zadržen jeho řidičský průkaz, bylo mu vydáno potvrzení o zadržení řidičského průkazu a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Při dopravní nehodě nedošlo ke zranění osob, hmotná škoda na vozidle byla vyčíslena na částku 150.000,- Kč a na dopravním značení ve výši 2.000,- Kč. Případ je nadále v šetření, shora uvedený muž je však již nyní důvodně podezřelý ze spáchání trestného činu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“.


Zadržení podnapilého řidiče motorového vozidla v obci Nové Sedlice

Dne 23.10.2009 v době kolem 08:10 hod. byl na ulici Opavské v obci Nové Sedlice, ve směru jízdy od Ostravy na Opavu, stavěn a kontrolován muž ročníku narození 1972 z Háje ve Slezsku jako řidič osobního motorového vozidla značky Ford Escort, který byl změřen policejním radarem v obci, kde je povolená rychlost 50 km/hod., jak jel rychlostí 83 km/hod. Při řešení tohoto přestupku proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu byl sedmatřicetiletý muž vyzván k provedení odborného měření dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager s pozitivním výsledkem a s naměřenými hodnotami 0,27 a 0,25 promile alkoholu v jeho dechu. Řidič s naměřenou hodnotou souhlasil, k předchozímu požití alkoholických nápojů se doznal, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal. Na místě mu bylo zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí správního orgánu příslušného odboru dopravy Magistrátu města Opavy a případ je nadále v šetření.


Rozbití výlohy na zastávce MHD na ulici Zámecký okruh v Opavě – neznámý pachatel

Dne 9.10.2009 v době kolem 22:45 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Zámecký okruh v Opavě trestný čin „Poškozování cizí věci“ tím, že ve výše uvedené době úmyslně rozbil údery pěstí a kopy nohou světelnou reklamní tabuli na zastávce MHD číslo 214, čímž poškozené firmě Euro AWK Ostrava byla způsobena celková škoda ve výši 10.615,- Kč. Případ byl původně šetřen policisty z obvodního oddělení PČR v Opavě jako přestupek proti majetku a na základě vyčíslené škody byl překvalifikován na trestný čin „Poškozování cizí věci“.


Vloupání do motorového vozidla v obci Vávrovice, část Palhanec – neznámý pachatel

Dne 21.10.2009 v době kolem 12:00 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Vávrovické v obci Vávrovice, část Palhanec trestný čin „Krádež“ a trestný čin „Neoprávněné držení platební karty tím, že po rozbití skleněné výplně pravých zadních dveří vnikl do osobního motorového vozidla značky BMW 540i, ze kterého odcizil brašnu na notebook, ve které byl notebook značky Dell Latitude E 4200 černé barvy v hodnotě 47.000,- Kč, klíče od motorového vozidla s ovládačem červené barvy v hodnotě 2.500,- švýcarských franků (cca 42.750,- Kč), různé osobní doklady, naslouchadlo značky Widex v hodnotě 42.750,- Kč, iPOD 80GB v hodnotě 8.550,- Kč, fotoaparát značky Casio Elixim stříbrné barvy v hodnotě 5.100,- Kč, náhradní klíče od motorového vozidla v hodnotě 2.000,- Kč, pánská peněženka černé barvy v hodnotě 500,- Kč s finanční částkou na hotovosti ve výši 100,- Euro (cca 2.580,- Kč), 100,- švýcarských franků (cca 1.710,- Kč), 3 ks platebních karet, 3 ks USB Flash disků v hodnotě 5.000,- Kč a dioptrické brýle se stříbrnými obroučky v hodnotě 15.000,- Kč, vše ke škodě muže ročníku narození 1955 z Opavy, kdy poškozením skleněné výplně okna dveří byla na vozidle způsobena škoda ve výši 3.500,- Kč. Případ je šetřen policisty z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Zajištění podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 23.10.2009 v 09:30 hod. telefonicky oznámila na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 žena ročníku narození 1954 z Vítkova, že byla v místě svého bydliště před chvíli fyzicky napadena ze strany jistého muže ročníku narození 1951 z Vítkova. Policisté z obvodního oddělení PČR ve Vítkově na místě zadrželi shora uvedeného muže, který se choval agresivně a byl v silně podnapilém a proto bylo rozhodnuto o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Ke zranění osob nedošlo, případ je šetřen jako přestupek proti občanskému soužití.


Postřelení diabolkou na ulici Hlavní v Opavě-Kylešovicích – neznámý pachatel

Dne 23.10.2009 na základě oznámení od muže ročníku narození 1955 z Opavy byly policisty z obvodního oddělení PČR v Opavě zahájeny úkony trestního řízení ve věci pokusu trestného činu „Ublížení na zdraví“, neboť na podkladě zjištěných skutečností je zřejmé, že v době kolem 11:00 hod. dne 23.10.2009 neznámý pachatel vystřelil z blíže nezjištěného místa a z dosud nezjištěné zbraně na ženu ročníku narození 1951 z Opavy-Kylešovic, která byla na schodišti před vstupem do jednoho z rodinných domů na ulici Hlavní v Opavě-Kylešovicích, kdy jí bylo způsobeno střelné poranění diabolkou, určenou do vzduchové pistole, a to v oblasti pravého spánku, které si vyžádalo jednorázové lékařské ošetření ve Slezské nemocnici v Opavě. Případ je nadále v šetření a jakékoliv informace, které by vedly k zjištění osoby pachatele a rovněž tak k důvodu tohoto protiprávního jednání, nechť případně i anonymně volají na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158.

 


Vloupání do motorového vozidla na ulici Opavské v Kravařích – neznámý pachatel

V době od 15:30 hod. do 15:40 hod. dne 23.10.2009 neznámý pachatel spáchal na parkovišti před nákupním střediskem Tempo na ulici Opavské v Kravařích trestný čin „Krádež“ tím, že po odstranění skleněné výplně levých zadních, tzv. pátých dveří vozidla, vnikl do zde zaparkovaného motorového vozidla značky Ford Tranzit, kdy z ložného prostoru automobilu odcizil svařovací aparát modré barvy v hodnotě 15.000,- Kč, elektrickou vrtačku značky Makita v hodnotě 5.000,- Kč, elektrickou přímočarou pilu na stavební materiál značky Makita v hodnotě 7.000,- Kč a elektrické stavební míchadlo značky Protocol v hodnotě 5.000,- Kč, kdy odstraněním a následným odcizením skleněné výplně dveří vozidla způsobil předběžnou škodu v hodnotě 2.000,- Kč, vše ke škodě společnosti Stasof spol. s r.o. Praha se škodou v celkové výši 34.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Kravařích.


Zajištění podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 23.10.2009 v 17:30 hod. byl policisty z obvodního oddělení PČR v Opavě na ulici Purkyňové v Opavě zajištěn muž ročníku narození 1973 z Opavy, který ležel v silně podnapilém stavu u okraje vozovky, bezprostředně ohrožoval svůj život, zdraví a BESIP, nebyl schopen vlastní chůze ani komunikace a svým stavem budil veřejné pohoršení u kolemjdoucích osob. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem bylo rozhodnuto o jeho umístění na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager u něj prokázala hodnotu 3,43 promile alkoholu v jeho dechu. Případ je šetřen jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu a jako přestupek proti veřejnému pořádku.


Vloupání do motorového vozidla na ulici Krnovské v Opavě-Jaktaři – neznámý pachatel

Dne 23.10.2009 v době od 18:30 hod. do 18:50 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Krnovské v Opavě-Jaktaři trestný čin „Krádež“ tím, že na parkovišti před supermarketem Terno, po rozbití okna pravých zadních dveří, vnikl do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla značky Škoda Octávia, ze kterého odcizil dámskou koženou kabelku bílé barvy v hodnotě 400,- Kč, s mobilním telefonem značky Nokia černé barvy v hodnotě 500,- Kč a s 2 ks platebních karet, dále odcizil plátěnou kabelu od notebooku černé barvy v hodnotě 300,- Kč s firemními daňovými doklady a s doklady k motorovému vozidlu, čímž na odcizených věcech způsobil muži ročníku narození 1959 z Neplachovic škodu v celkové výši 1.200,- Kč a rozbitím okna pak majiteli vozidla, muži ročníku narození 1982 z Velkých Heraltic škodu ve výši 2.000,- Kč. Celková škoda činí 3.200,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Dopravně bezpečnostní akce v okrese Opava

V rámci opatření k zajištění bezpečnosti a plynulosti silničního provozu se uskutečnila na teritoriu Územního odboru PČR Opava v době od 05:00 hod. do 06:30 hod. a v době od 17:00 hod. do 19:00 hod. dne 23.10.2009 dopravně bezpečnostní akce s označením „X“ (zaměřená na vše ohledně BESIPu). Dopravní akce se zúčastnilo 28 policistů, kteří zkontrolovali 199 motorových i nemotorových vozidel a jejich řidičů a cyklistů, kdy zjistili 8 přestupků (2 přestupky spáchali cyklisté tím, že neměli osvětlená jízdní kola za snížené viditelnosti).


Dopravní nehodovost

Dne 23.10.2009 byly v okrese Opava šetřeny ze strany opavských policistů dvě dopravní nehody, při kterých nedošlo ke zranění, hmotná škoda na majetku v souvislosti s nehodovostí byla vyčíslena na částku 362.000,- Kč.

vytisknout  e-mailem