Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 23.2.2010

Vloupání do motorových vozidel na Opavsku a další...(12 případů) 

 

Uviděl policejní hlídku a začal couvat
 

V úterý 23.2.2010 krátce po poledni byl v Opavě na ulici Krnovské zastaven a kontrolován hlídkou opavských dopravních policistů 67letý řidič osobního motorového vozidla Škoda Felície. Ten totiž v momentě, kdy policisty spatřil, začal urychleně couvat k blízkému autosalonu. Jejich podezření, že u řidiče zřejmě nebude vše v pořádku, se potvrdilo v momentě, kdy ho vyzvali k podrobení se dechové zkoušce pomocí digitálního přístroje Dräger. Naměřené hodnoty 0,67, 0,59 a 0,37 promile alkoholu v jeho dechu, spolu s jeho přiznáním požití 14ti stupňového piva kolem 23 hodiny předchozího dne, už jen potvrdilo následné odborné lékařské vyšetření spojené s odběrem krve na protialkoholní záchytné stanici v Opavě, kterému se řidič krátce poté dobrovolně podrobil.
Dopravní policisté řidiče podezřívají ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.


Vloupal se do prodejny a bral věci z regálů

Dne 23.2.2010 policejní komisař Územního odboru SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) PČR v Opavě zahájil trestní stíhání sedmnáctiletého mladíka z Mikolajic, který je obviněný ze spáchání provinění krádež a provinění poškozování cizí věci.
Mladíka zřejmě zlákalo zboží vystavené v regálech v prodejně v obci Mikolajice a tak v čase uzavření prodejny,v době od 10.2.2010 odpoledne do 11.2.2010 ráno, do prodejny násilným způsobem ( po rozbití skleněné výplně dvou vstupních dveří ) vnikl. V regálech ho zaujaly pouze bonboniéry, alkohol a cigarety různých značek v předběžné hodnotě 17.000,- Kč. Při odchodu ještě „zkontroloval“ pokladnu a odcizil z ní mince v celkové hodnotě 500,- Kč.
Celková škoda se tak, i díky zničeným dveřím, vyšplhala na 29.500,- Kč.


Tašku jí vytrhl přímo z ruky

Dne 23.2.2010 sdělili opavští policisté osmatřicetiletému muži z Opavy podezření ze spáchání přečinu krádeže, kterého se dopustil krátce po desáté hodině dopolední dne 19.2.2010 před restaurací Admirál v Opavě na Dolním náměstí. Muž měl zřejmě dobrou intuici, neboť v igelitce, kterou vytrhl z ruky procházející jednašedesátileté ženě, se nenacházel pouze její občanský průkaz a různé písemnosti, a1e i finanční hotovost 6.300,- Kč.

 

 

Ukradl batoh a okradeného zranil

Nepříjemná vzpomínka, škoda 1.750,- Kč a dva až tři týdny léčení zůstanou na paměti jednatřicetiletému muži ze Slovenska, který si dne 22.2.2010 kolem 22 hodiny večerní, v prostoru vedle budovy Českých drah na ulici Jánské, odložil na lavici vedle sebe batoh.
Ten se totiž zalíbil neznámému pachateli natolik, že neváhal použít násilí a úderem pěstí do břicha i následnými kopy do nohy, znemožnil okradenému muži získat svůj batoh zpět.
Okradený měl v batohu mobilní telefon značky Nokia, peněženku s finanční hotovostí 550,- Kč, osobní doklady a platební kartu.
Opavští policisté šetří věc jako přečiny ublížení na zdraví, krádež a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

 

 

Místo k benzinové pumpě přišel natankovat k autobusu

Vidina natankovat bez úhrady zřejmě zlákala neznámého pachatele natolik, že v době od 22.2.2010 17:00 hod. do 23.2.2010 04:00 hod. neváhal zariskovat a odcizil z nádrže zaparkovaného autobusu 170 litrů motorové nafty. Ten stál v uvedené době na parkovišti v obci Bolatice na Družstevní ulici.
Pachatel, který si tímto lupem přišel na bezmála 5 tisíc korun, je podezřelý ze spáchání přečinu krádež. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Kravařích.

 

 

Zalíbily se mu přepravky s lahvemi a zeleninové přepravky

Policisté z Hradce nad Moravicí šetří případ vloupání do venkovního skladu prodejny se smíšeným zbožím v obci Pustá Polom. Pachatele totiž tentokrát nezlákal „obsah“ lahví, ani nechtěl doplnit vitamíny, nýbrž si vystačil s prázdnými přepravkami. A tak si jich v době mezi sedmou hodinou večerní dne 22.2.2010 a šestou hodinou ranní dne 23.2.2010, po předchozím odstranění visacího zámku skladových dveří, odnesl hned 21 kusů ( 14 kusů plastových pivních přepravek s lahvemi, 6 kusů přepravek s lahvemi různých značek a 1 plastovou přepravku na zeleninu ). Způsobená škoda činí 3.450,- Kč, z toho 200,- Kč škoda způsobená na zařízení skladu.
Pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu krádeže vloupáním.

 

 

Vykradením dodávek způsobil škodu přes 80 tisíc korun

Jak velkou škodu může způsobit vykradení dvou zaparkovaných dodávkových motorových vozidel se dne 23.2.2010 přesvědčili hlučínští policisté. Neznámý pachatel totiž v době mezi sedmou hodinou večerní dne 22.2.2010 a šestou hodinou ranní dne 23.2.2010 vnikl v obci Markvartovice hned do dvou objektů. Na ulici U potoka se na oploceném a nezajištěném pozemku vloupal do dodávkového motorového vozidla značky Ford Tranzit. Po vypáčení předních i zadních zámků dveří odcizil z vozidla dvě elektrické vrtačky, tři AKU vrtačky, AKU úhlovou brusku, dvě elektrické úhlové brusky a elektrickou přímočarou pilu, vše v hodnotě 50 tisíc Kč. Na ulici Okružní vnikl na neoplocený pozemek rodinného domu a stejným způsobem odcizil ze zde zaparkovaného dodávkového motorového vozidla značky Fiat Ducato dvě kompletní pneu k terénnímu motocyklu v hodnotě 25 tisíc Kč. Jeho pozornost pak ještě zřejmě upoutala keramická soška trpaslíka v hodnotě 500,- Kč, která se nacházela ve vedle zaparkovaném osobním motorovém vozidle Škoda Octavia a tak vypáčil zámek předních dveří tohoto vozidla a sošku si odnesl.
Poškozeným tak kromě škody na odcizených věcech vznikla i škoda na poškozených vozidlech, a to v částce 10 tisíc Kč.
Věc šetří policisté Obvodního oddělení PČR v Hlučíně jako přečiny krádež, porušování domovní svobody a poškození cizí věci.


Odcizil propanbutanové lahve s plynem

Hlučínští policisté řeší šetří případ krádeže 12ti propanbutanových lahví o objemu 10 kg plynu v každé lahvi. Těch se zmocnil neznámý pachatel, který v době od 22.2.2010 19:30 hod. do 23.2.2010 06:30 hod. odstranil a odcizil dva visací zámky z kovové klece umístěné na travnaté ploše před prodejnou v obci Kozmice na ulici Poručíka Hoši. Způsobená škoda činí 16.340,- Kč, z toho 200,- Kč škoda vzniklá odcizením zámků.


Příruční pokladna v mateřské škole byla prázdná

Neznýmý pachatel, který se dne 23.2.2010 kolem 14.30 hod. vloupal do kanceláře Mateřské školy v Hlučíně na ulici Cihelní, byl asi hodně zklamaný. Poté, co prohledal kancelář ředitelky školy, ho zaujala nezajištěná příruční pokladna. Po jejím otevření však zjistil, že je prázdná. To ho zřejmě rozladilo natolik, že po dalších věcech nepátral a jediná škoda, kterou způsobil, byla na poškozených dveřích, a to ve výši 4 tisíce Kč.
Případ šetří hlučínští policisté jako přečin krádež vloupáním ve stadiu pokusu.


Vloupal se do vozidla na parkovišti před prodejnou Lídl

Hlučínští policisté řeší případ vloupání do nákladního motorového vozidla VW Transporter, ke kterému došlo dne 23.2.2010 po 17:30 hod. odpolední na parkovišti před prodejnou Lídl v Hlučíně. Neznámému pachateli stačila chvilka, aby vypáčil zámek předních dveří a z vozidla odcizil kožený kufřík, ve kterém bylo firemní razítko, kalkulačka Casio a dodací fakturační listy, to vše v hodnotě 1.100,- Kč. Poškozením vozidla však byla způsobena škoda daleko vyšší, a to ve výši 5.000,- Kč.
Pachatel je podezřelý z přečinu krádež a přečinu poškození cizí věci.

 

 

Řídil i přesto, že to měl zakázané

V úterý 23.2.2010 kolem osmnácté hodiny večerní byl v obci Velké Heraltice na ulici Opavské kontrolován hlídkou policistů z obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích 33letý řidič osobního motorového vozidla Audi. Na základě šetření policisté zjistili, že řidiči byl vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel platný do 22.8.2010.
Policisté z obvodního oddělení ve Velkých Heralticích podezřívají muže ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Další šetření případu bude předáno na SKPV ( službu kriminální policie a vyšetřování ) v Opavě.

 

 

 

Ze skříňky odcizil látkovou ledvinku

Neznámý pachatel, který se dne 23.2.2010 v době mezi 13:30 hod. a 22:00 hod. vloupal do plechové šatní skříňky ve výrobním podniku v Opavě na ulici Těšínské, si sice odnesl pouze látkovou ledvinku, zato však s pánskou peněženkou s finanční hotovostí 6.500,- Kč. Mezi dalšími věcmi, které měl v ledvince 33letý muž z Ostravy, byly také veškeré osobní doklady, síťová jízdenka a tři platební karty. Celková škoda, kterou pachatel svým jednáním způsobil, se tak vyšplhala až na 8.290,- Kč.
Případ šetří opavští policisté jako přečiny krádež a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

 

Zpracovala :

Pavla Šabacká

vytisknout  e-mailem