Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 23.2.2012

Opava - Silně podnapilý muž vyrazil dveře cizího bytu a neoprávněně v něm setrval a další (9 případů) 

Dopravní nehodovost

Dopravní policisté šetřili v průběhu čtvrtka 23.února 2012 v rámci teritoria Územního odboru Policie České republiky Opava pouze jednu dopravní nehodu. Při této nehodě nedošlo ke zranění žádného z účastníků, hmotná škoda na majetku byla odhadnuta na částku 3.000,- Kč.
Peněženku jí odcizil z batohu
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinů krádež na osobách a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Vyjmenovaných skutků se dopustil dne 23.února 2012 v době od 11:30 hodin do 13:00 hodin v nákupním středisku na ulici Novinářské v Ostravě. Z batohu, který měla osmapadesátiletá žena z Opavy u sebe, pachatel odcizil její dámskou koženou peněženku. Okradená žena měla v peněžence své osobní doklady, stravenky v hodnotě 700,- Kč, dále finanční hotovost 3.354,- Kč, různé zákaznické a slevové karty, dálniční známku na rok 2012 v hodnotě 1.500 a platební kartu. Shora jmenované způsobil neznámý pachatel odcizením peněženky škodu v celkové výši 5.554,- Kč.
Případ poškozená oznámila dne 23.února 2012 na Obvodním oddělení Policie České republiky v Hlučíně. Vzhledem k tomu, že hlučínští policisté nejsou místně příslušní k prošetřování této věci, spisový materiál postoupí na Obvodní oddělení policie v Ostravě – Mariánských horách.
Je podezřelý z porušování domovní svobody. V silně podnapilém stavu vyrazil dveře cizího bytu a neoprávněně vněm setrval
Policisté opavského obvodního oddělení sdělili dne 22.února 2012 pětatřicetiletému muži z Opavy podezření ze spáchání přečinů poškození cizí věci a porušování domovní svobody.
Shora vyjmenovaných skutků se měl podezřelý muž dopustit dne 8.ledna tohoto roku v době kolem 02:45 hodin v Opavě – Kylešovicích na ulici 17. listopadu. V pátém patře v jednom z tamních panelových domů měl vykopnout vstupní dveře do bytu šestadvacetiletého muže. Následně měl majitele bytu fyzicky napadnout, přičemž mu naštěstí žádné zranění nezpůsobil. Poškozenému měl ovšem poničením dveří bytu způsobit škodu ve výši 10.000,- Kč. Vzhledem k tomu, že útočník i přes slovní výzvu poškozeného, aby jeho byt opustil, v něm i nadále neoprávněně setrvával, muž na místo přivolal Policii České republiky. Dorazivší opavští policisté následně agresivního muže zajistili, a protože byl v silně podnapilém stavu, převezli ho a umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici.
Opavští policisté věc ze samého počátku šetřili jako přestupky proti majetku a občanskému soužití. Na podkladě zjištění dalších upřesňujících skutečností a vyčíslení škody policisté případ ještě téhož dne, tedy dne 8.ledna 2012, překvalifikovali na shora uvedené přečiny. Věc je šetřena formou zkráceného přípravného řízení.
Poškodil lak karoserie dvou motorových vozidel
Opavští policisté zahájili dne 23.února 2012 úkony trestního řízení ve věci přečinu poškození cizí věci, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Činu se dopustil v době od 21.února do 23.února 2012 v Opavě na ulici Strossmayerové, kde poškodil lak karoserie dvou zde zaparkovaných automobilů.
V prvním případě se jednalo osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia. Na levém blatníku vozidla způsobil pachatel v laku karoserie vryp dlouhý 22 cm a dále způsobil vrypy i na levých předních a levých zadních dveřích, délky 10 cm a 8 cm. Čtyřiadvacetiletému muži z Karviné způsobil poškozením vozidla škodu ve výši 20.000,- Kč.
Ve druhém případě pachatel poškodil osobní automobil tovární značky Peugeot. Pachatel způsobil nezjištěným předmětem vrypy na předním blatníku, levých předních dveřích a levém zadním blatníku.  Jedné pražské společnosti tím způsobil škodu v předběžné výši 15.000,- Kč.
Vloupání do zahradní chatky
Činu se dopustil neznámý pachatel v přesněji nezjištěné době, a to v době od 12.února do 23.února 2012 v zahrádkářské osadě „U Řeky“ nacházející se na ulici Těšínské v Opavě. Pachatel, po předchozím překonání oplocení metr vysokého oplocení, vstoupil na pozemek chaty patřící třiašedesátiletému muži z Opavy. U chaty rozbil skleněnou výplň vstupních dveří, vnikl dovnitř a z chatky následně odcizil tři polštáře a starší oblečení, vše v hodnotě 200,- Kč. Na zařízení přitom způsobil škodu ve výši 500,- Kč.
Opavští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinů krádeže vloupáním a porušování domovní svobody.
Byla přistižena při krádeži zboží
 
Ze spáchání přestupku proti majetku je podezřelá čtyřiadvacetiletá žena z Karviné. Dne 23.února 2012 v době kolem 14:10 hodin měla z prodejních regálů v hypermarketu Kaufland, nacházejícího se na ulici Hlučínské v Opavě – Kateřinkách, odcizit zde volně vystavené zboží v celkové hodnotě 3.741,- Kč. Zboží měla shora jmenovaná v batohu, který byl z vnitřní strany opatřen alobalem, přenést pokladnami bez zaplacení, přičemž byla zastavena zaměstnancem ostrahy této prodejny, který na místo přivolal Policii České republiky. Dorazivší opavští policisté ženu zajistili, následně převezli na policejní služebnu k provedení procesních úkonů. Poté ženu ze zajištění propustili. Odcizené zboží bylo nepoškozené vráceno zpět do prodeje.
  
Cigarety odcizil z prodejny tabáku
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu krádeže. Tohoto skutku se dopustil v době od 22.2.2012 17:00 hodin do 23.2.2012 15:30 hodin v prodejně tabáku na ulici Na Pastvisku v Opavě – Kateřinkách. Využil nepozornosti prodávající, sedmatřicetileté ženy, a ze skříňky, která se nachází vedle prodejního pultu, jí odcizil celkem 12 kartonů, respektive 120 krabiček, cigaret značky Start. Jedné opavské společnosti tím neznámý pachatel způsobil škodu v celkové výši 7.820,- Kč. Jedná o prodejnu tabáku, která je součástí komplexu tamní prodejny Billa.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě.
Nález střelné zbraně na půdě rodinného domu

Pětadvacetiletý muž z Uhlířova dne 23.února 2012 v době kolem 16:00 hodin telefonicky oznámil prostřednictvím tísňové linky čísla 158, že při úklidu skříně na půdě jednoho z rodinných domů v obci Uhlířov nalezl v látce zabalenou dlouhou střelnou zbraň. Na místo se dostavili opavští policisté, kteří nalezenou zbraň převzali a následně tuto předali policistům Odboru zbraní a střeliva v Opavě. Informace o nálezu zbraně bude vyvěšena na úřední desce Policie České republiky, Územního odboru Opava, v Hrnčířské ulici č. 17. Ten, kdo se jako majitel zbraně policistům přihlásí, musí podle zákona hodnověrně prokázat svůj vlastnický vztah k této zbrani.
Nálezce zbraně se zachoval zcela správně, když věc oznámil Policii ČR. V opačném případě, pokud osoba nález zbraně neohlásí, hrozí jí trestní stíhání z přečinu nedovoleného ozbrojování.    
Měděné svody odcizil ze tří budov
 
K případu došlo v době od 14.února do 17.února 2012 v obci Větřkovice. Ze tří zdejších budov odcizil neznámý pachatel měděné svody. V prvním případě se jednalo o budovu místní požární zbrojnice, ze které pachatel odcizil měděný svod, v hodnotě 2.400,- Kč. Ve druhém případě odcizil měděný svod z budovy základní školy, tento v hodnotě 2.700,- Kč. V obou případech byla celková škoda ve výši 5.100,- Kč způsobena Obecnímu úřadu Větřkovice. Ve třetím případě pachatel vešel na volně přístupný pozemek jednoho z rodinných domů, odkud ze zdi domu odcizil měděný svod, v hodnotě 3.000,- Kč, ke škodě pětapadesátiletého muže a šestatřicetileté ženy z Vítkovska.
Případ šetří vítkovští policisté jako přečin krádež.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem