Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 23.3.2012

Opava - Vloupání do garáže v obci Pustá Polom zná pachatele a další...(13 případů) 

 

Dopravní nehodovost

V průběhu dne 23.03.2012 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě ke 2 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých byla 1 osoba zraněna lehce a hmotná škoda na majetku činí 70.000,- Kč.


Požár motorového vozidla při jízdě po ulici Lipové v obci Hať

Dne 23.03.2012 v 09:30 hod. pracovník IBC (Integrovaného bezpečnostního centra) Ostrava vyslal policejní hlídku z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně na ulici Lipovou do obce Hať, kde mělo dojít k požáru automobilu. Šetřením policistů na místě bylo zjištěno, že došlo k zahoření motorové části osobního motorového vozidla značky Renault Laguna, přičemž požár již byl uhašen hasiči. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a řidička (majitelka vozu, žena ročníku narození 1980 z Hatě) vyčíslila hmotnou škodu na finanční částku ve výši 20.000,- Kč. Celou záležitost si převzal k dalšímu opatření podle věcné příslušnosti vyšetřovatel hasičů HZS Opava.


Odcizení měděného okapového svodu z rodinného domu na ulici Čeňka Trunčíka v Kravařích

V přesně nezjištěné době od 18:00 hod. dne 21.03.2012 do 20:00 hod. dne 22.03.2012 neznámý pachatel spáchal na ulici Čeňka Trunčíka v Kravařích přečin „Porušování domovní svobody“ tím, že vstoupil na oplocený pozemek u jednoho z rodinných domů, ze kterého odcizil měděný opakový svod o délce 3,5 metrů a o průměru 100 mm, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1973 z Kravař způsobena celková škoda ve výši 2.500,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Kravařích.


Vloupání do společnosti Hyundai na ulici Přemyslovců v Opavě-Jaktaři

Dne 23.03.2012 v době mezi 02:30 hod. a 03:50 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Přemyslovců v Opavě-Jaktaři přečin „Krádež“ a přečin „Poškození cízí věci“ tím, že vnikl na střechu budovy společnosti Hyundai Opava, kde po vypáčení okna vnikl do prostoru kotelny a dále po vyražení dveří vnikl do dalších prostor, kdy se pokusil vniknout do kovového trezoru, což se mu nepodařilo, přičemž na trezoru způsobil škodu ve výši 8.000,- Kč. Dále vnikl do dalších kanceláří, které prohledal a z kovové pokladničky odcizil finanční částku na hotovosti ve výši 14.140,- Kč. Poškozením okna, dveří a dalšího zařízení kanceláří vznikla škoda ve výši 9.000,- Kč. Poškozené společnosti Reprecar spol. s r.o. Opava tak byla způsobena celková škoda ve výši 31.140,- Kč a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Zajištění podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 23.03.2012 v 01:20 hod. policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Opavě zajistila na ulici Otické v Opavě před restaurací Uno muže ročníku narození 1971 ze Slovenska, který chvíli předtím v silně podnapilém stavu slovně a poté i fyzicky napadl ženu ročníku narození 1973 z Opavy. Z důvodu toho, že výše jmenovaný muž pokračoval ve svém protiprávním jednání i před policisty, choval se agresivně a arogantně a neuposlechl výzev, zakročující policisté použili donucovací prostředky, a to hmaty, chvaty a služební pouta. Poté byl převezen na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění, kde orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager mu byla naměřena hodnota 2,70 promile alkoholu v dechu. Čtyřicetiletý muž se po celou dobu při převozu a následně i při lékařském vyšetření choval arogantně, agresivně a s hlídkou ani s lékařským personálem nechtěl spolupracovat, policistům se odmítl podrobit dechové zkoušce a této se podrobil až přítomnému lékaři. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a rovněž nevznikla žádná škoda na majetku. Případ je předmětem dalšího šetření.


Zajištění podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 23.03.2012 v 08:15 hod. policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě zajistili na ulici Ostrožné v Opavě muže ročníku narození 1971 z Neplachovic, který chvíli předtím v silně podnapilém stavu ležel na chodníku před budovou ČSOB, nebyl schopen chůze ani komunikace a svým jednáním budil veřejné pohoršení u kolemjdoucích osob. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem zakročující policisté rozhodli o dodání výše jmenovaného muže na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Případ je šetřen jako přestupek proti veřejnému pořádku.


Odcizení prstenů během návštěvy v bytě na ulici A. Sovy v Opavě-Kateřinkách

Dne 23.03.2012 policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“, neboť na podkladě všech zjištěných skutečností je zřejmé, že v průběhu návštěvy v době mezi 15:00 hod. a 22:30 hod. dne 21.03.2012 v jednom z bytů v panelovém domě na ulici Antonína Sovy v Opavě-Kateřinkách využil nepozornosti poškozeného muže ročníku narození 1980 z Opavy a odcizil mu plastovou krabičku bez hodnoty, ve které se nacházelo celkem 5 kusů prstenů ze žlutého kovu v hodnotě 12.000,- Kč. Vše je předmětem dalšího šetření.


Vloupání do objektu autosalónu Toyota na ulici Ostravské v Opavě, městské části Komárov

Dne 23.03.2012 v době kolem 03:15 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Ostravské v Opavě, městské části Komárov přečin „Krádež“ ve stádiu pokusu tím, že po přelezení uzamčeného oplocení o výšce 180 cm vstoupil na pozemek autosalónu Toyota, kde dále po vypáčení plastového okna a po rozlomení vložky zámku Fab dveří vnikl do dílny, následně však z místa činu utekl, aniž by něco odcizil, přičemž na zařízení byla poškozené společnosti Auto-Moto Styl spol. s r.o. Ostrava způsobena celková škoda ve výši 4.000,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Případ vloupání do garáže u domu na ulici Lihovarské v obci Pustá Polom zná pachatele

Dne 23.03.2012 v době mezi 03:30 hod. a 04:00 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Lihovarské v obci Pustá Polom přečin „Krádež“ a přečin „Porušování domovní svobody“, tím, že přes otevřenou bránu vstoupil na pozemek u jednoho z rodinných domů, kdy dále přes nezajištěné dveře vnikl do přilehlé garáže, odkud odcizil 4 kusy hliníkových (ALU chrom) kol značky Martin Bross v hodnotě 20.000,- Kč se 4 kusy pneu v hodnotě 3.200,- Kč, detektor kovu značky Garnett 250 žluté barvy s náhradní cívkou v hodnotě 8.000,- Kč, dohledávač kovů značky Garnett černé barvy v hodnotě 3.000,- Kč, taktickou vestu s vojenským vzorem v hodnotě 700,- Kč, vojenský batoh zelené barvy v hodnotě 300,- Kč a vojenskou lopatku s kompasem v hodnotě 350,- Kč. Dále v garáži prohledal neuzamčené tři vozidla, kdy z jednoho automobilu odcizil navigaci značky Siemens stříbrné barvy v hodnotě 3.500,- Kč a dálkové ovládání k pojezdové bráně černé barvy se čtyřmi oranžovými tlačítky v hodnotě 500,- Kč. Poškozenému muži ročníku narození 1972 z Ostravy tak byla způsobena celková škoda ve výši 39.550,- Kč. Případ šetřili policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě, kteří následně zjistili, že pachatelem výše uvedeného protiprávního jednání majetkového charakteru je muž ročníku narození 1989 z Ostravy, jemuž ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ze shora uvedené trestné činnosti.


Vloupání do areálu firmy na ulici Novosvětské v Opavě, městské části Vávrovice

Dne 23.03.2012 v době mezi 05:00 hod. a 09:00 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Novosvětské v Opavě, městské části Vávrovice přečin „Krádež“ tím, že po přestřižení uzamčeného kovového oplocení o výšce 175 cm vnikl do areálu firmy Semera, kde z volně odstaveného dřevěného válce odmotal a následně odcizil celkem 200 metrů sdělovacího optického kabelu černé barvy o průměru 12 mm v hodnotě 5.000,- Kč, který postupně rozstříhal a smotal do 8 rolí a přenesl přes díru v plotu a uschoval ve vzdálenosti 30 metrů od díry v plotu na přilehlém poli, přičemž pracovníci poškozené společnosti po nálezu rolí optického kabelu si tento na místě převzali. Neznámý pachatel však z odstavených neuzamčených naftových cívkových vodičů odcizil celkem 30 litrů motorové nafty (35,- Kč/litr) v hodnotě 1.050,- Kč, čímž byla poškozené společnosti GA Energo Technik spol. s r.o. Plzeň způsobena celková škoda ve výši 6.050,- Kč. Rozstižením oplocení areálu škoda nevznikla a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Zajištění silně podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 23.03.2012 v 19:00 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1989 z Větřkovic, že jeho spolubydlící (muž ročníku narození 1977 z Ostravy) byl na chodbě domu na ulici Olomoucké v Opavě slovně i fyzicky napaden ze strany jejich souseda, muže ročníku narození 1971 z Opavy. Na místo byla ihned vyslána policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Opavě, která po provedeném šetření zajistila čtyřicetiletého muže, který byl v silně podnapilém stavu (orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager mu byla naměřena hodnota 3,39 promile alkoholu v dechu) a který byl následně umístěn na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a rovněž nevznikla žádná škoda na majetku. Případ je šetřen jako přestupek proti občanskému soužití.


Jednašedesátiletý muž neoprávněně užívá dům v obci Jakartovice, část Deštné

Dne 23.03.2012 policisté z Obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu „Neoprávněný zásah do práva k domu, bytu nebo k nebytovému prostoru“ muži ročníku narození 1950 z Jakartovic, neboť na podkladě všech dosud zjištěných skutečností je zřejmé, že v době od poloviny června roku 2011 do současné doby bez právního důvodu obývá dům v obci Jakartovice, část Deštné, neplatí za užívání domu, nepodílí se na nákladech spojených s provozem domu a na oprávněné výzvy spoluvlastníků rodinného domu, aby dům opustil, nereaguje a se spoluvlastníky nekomunikuje. Rovněž nerespektuje a nereaguje na rozsudek Okresního soudu v Opavě z února roku 2010, na základě kterého je jako žalovaný, povinen vyklidit budovu-objekt k bydlení do 30-ti dnů od právní moci rozsudku, což do současné doby neučinil a dům nadále protiprávně užívá, ke škodě spoluvlastníků nemovitosti. Za uvedený skutek byl již 1 x odsouzen, a to rozsudkem Okresního soudu v Opavě z května roku 2011. Celá záležitost je i nadále v šetření.


Požár motorového vozidla na katastru obce Lhotka u Litultovic

Dne 23.03.2012 v 15:45 hod. pracovník IBC (Integrovaného bezpečnostního centra) Ostrava vyslal na silnici poblíž obce Lhotka u Litultovic policejní hlídku z Obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích, poněvadž zde mělo dojít při jízdě k požáru motorového vozidla značky MCC Smart. Na místě bylo policisty zjištěno, že požár vozidla již lokalizují hasiči, kdy ke zranění zúčastněných osob nedošlo a poškozené ženě ročníku narození 1967 z Jakartovic vznikla škoda ve výši 50.000,- Kč. Celou záležitost si pro technickou závadu převzal do své kompetence k dalšímu opatření vyšetřovatel hasičů HZS Opava.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem