Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 23.4.2012

Opava - Objasnění případu krádeže železného šrotu a další události (8 případů) 

 
Dopravní nehodovost
 
Dopravní policisté šetřili v průběhu pondělí 23.dubna 2012 v rámci teritoria Územního odboru Policie České republiky Opava celkem dvě dopravní nehody. Při těchto nehodách nedošlo ke zranění žádného z účastníků, hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na částku 60.000,- Kč.
Vloupání do dvou motorových vozidel v Hlučíně

Hlučínští policisté zahájili dne 23.dubna 2012 úkony trestního řízení ve věci přečinů krádeže vloupáním a poškození cizí věci, z jejichž spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Vyjmenovaných skutků se dopustil v noční době z 22. na 23.dubna 2012 v Hlučíně na ulici Celní ve dvoře tamního penzionu. Zde se pachatel do jednoho automobilu vloupal, přičemž do dalšího vozidla se pokusil vniknout:
  • V prvním případě se pachatel pokusil vniknout do zde zaparkovaného a řádně zajištěného automobilu tovární značky Mercedes. Pachatel páčením poškodil zámek a karoserii zadních dveří nákladového prostoru, přičemž dovnitř vozidla nevnikl. Přesto, poškozením zámku a karoserie dveří způsobil škodu v předběžné výši 2.000,- Kč.
  • V druhém případě pachatel násilím vnikl do dalšího zde zaparkovaného motorového vozidla, automobilu tovární značky Mercedes Sprinter. Páčením poškodil karoserii zadních dveří nákladového prostoru a karoserii bočních posuvných dveří. Následně vnikl dovnitř a z nákladového prostoru vozu odcizil zde volně položenou elekrocentrálu značky Kipor Sinemaster, žluté barvy, v předběžné hodnotě 12.000,- Kč a ze skříňky v prostoru pro obsluhu kamery sebral externí harddisk značky WD Mybook, v předběžné hodnotě 2.500,- Kč. Poškozením druhého vozidla způsobil pachatel navíc škodu ve výši 4.000,- Kč. Odcizením věcí a poškozením obou automobilu způsobil neznámý pachatel jedné pražské společnosti celkovou škodu v předběžné výši 20.500,- Kč.
  
Svítidla odcizil z průchodu kulturního centra
K případu došlo v nočních hodinách z 12. na 13.dubna 2012 v Hlučíně na ulici Zámecké v prostoru volně přístupného průchodu, který vede z malého nádvoří do prostor Kulturního domu. Ze stropu průchodu odcizil neznámý pachatel dvě mosazná svítidla, včetně skleněného krytu žárovky.
Hlučínští policisté věc původně prošetřovali jako přestupek proti majetku, na základě vyčíslení škody případ dne 23.dubna 2012 překvalifikovali na přečin krádež. Kulturnímu centru v Hlučíně způsobil neznámý pachatel celkovou škodu ve výši 24.000,- Kč.
Objasnění případu krádeže železného šrotu
Policisté opavského obvodního oddělení zahájili dne 23.dubna 2012 úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže, z jehož spáchání je podezřelý třiačtyřicetiletý muž z Opavy.
Shora uvedeného skutku se měl podezřelý muž dopustit někdy v první polovině měsíce dubna tohoto roku, a to v Opavě – Malých Hošticích na ulici Družstevní. Z nezajištěného, volně přístupného a v současné době neobývaného domu měl odcizit zde uložený železný žebřík, nefunkční elektrický bojler na vodu, kamna na tuhá paliva a litinovou vanu, vše v celkové hodnotě 800,- Kč, ke škodě jednatřicetiletého muže z Opavy.
Případ objasnili policisté opavského obvodního oddělení, kteří ve svých databázích zjistili, že shora jmenovaný byl za trestnou činnost majetkového charakteru v posledních třech letech již potrestán. Rozsudkem Okresního soudu v Opavě byl v měsíci červnu roku 2010 odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání deseti měsíců, se zkušební dobou do měsíce června tohoto roku. Případ je šetřen formou zkráceného přípravného řízení.
Vloupání do skladu sportovního klubu
Činu se dopustil neznámý pachatel v době od 18.dubna do 22.dubna 2012 v Opavě na ulici Jaselské. Na této ulici vnikl, po předchozím odstranění zámků z mříže okna a po samotném vypáčení okna, do tamního objektu sportovního klubu. Ze skladu budovy následně odcizil startovací vzduchový píst, elektrický kompresor, jízdní kolo tzv. jednokolku, desetikilogramovou propanbutanovou lahev, plynový hořák a motorový benzínový křovinořez, vše v celkové hodnotě 44.500,- Kč. Na pozemku sportovního klubu pachatel dále prohodil kámen oknem zde stojící stavební buňky. Do buňky ale nevnikl. Poškozením zařízení způsobil sportovnímu klubu navíc škodu ve výši 1.000,- Kč.
Opavští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu krádeže vloupáním.
Krádež dokladů a tří platebních karet na opavské diskotéce
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu neoprávněného opatření, padělání pozměnění platebního prostředku. Tohoto skutku se dopustil v době od 21.4.2012 23:00 hodin do 22.4.2012 02:30 hodin v Opavě – Kateřinkách na ulici Ratibořské v tamním disco klubu. Ze zadní kapsy kalhot odcizil sedmatřicetiletému muži z Opavy kožené pouzdro na doklady, bez hodnoty. Oznamovatel měl v pouzdře své osobní doklady a tři platební karty.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě.
  
Nenastoupila Výkon trestu odnětí svobody
Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě zahájil dne 23.dubna 2012 trestní stíhání třiapadesátileté ženy z Opavy, jako podezřelé ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.
Shora uvedeného skutku se měla podezřelá žena dopustit v měsíci únoru tohoto roku. Do pěti dnů od převzetí si písemné výzvy Okresního soudu v Opavě k nastoupení Výkonu trestu odnětí svobody do ostravské věznice, do výkonu trestu bez závažného důvodu nenastoupila. Na základě příkazu stejného soudu z měsíce března pak opavští policisté odsouzenou dne 21.března 2012 dodali do ostravské vazební věznice. Tedy, shora jmenovaná mařila výkon rozhodnutí soudu tím, že bez závažného důvodu nenastoupila na výzvu soudu trest odnětí svobody. Podezřelá se toho času již nachází ve Výkonu trestu odnětí svobody v opavské věznici.  
 
Řídil vozidlo pod vlivem návykové látky
Hlučínští policisté provedli dne 23.dubna 2012 ve 22:50 hodin v Dolním Benešově na ulici Opavské silniční kontrolu osobního automobilu tovární značky Opel. Vozidlo řídil, ve směru jízdy na obec Kozmice, čtyřiadvacetiletý muž z Hlučínska. Na výzvu policisty se podrobil odbornému měření pomocí přístroje Drager, s negativním výsledkem. Následně se řidič podrobil i orientačnímu měření pomocí přístroje Drugwipe 5+ ke zjištění, zda v době řízení není pod vlivem jiné návykové látky. Výsledek tohoto měření byl pozitivní na přítomnost látek Cannabis, amfetamin/methamfetamin. Poté se jmenovaný na výzvu policisty podrobil dalšímu odbornému lékařskému vyšetření s odběrem vzorků biologického materiálu na Protialkoholní záchytné stanici v Opavě. Policisté tomuto řidiči na místě silniční kontroly zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali mu další jízdu. Věc je předmětem dalšího šetření ze strany hlučínských policistů.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem