Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 23.5.2012

Opava - Policisté vyšetřují dvě vážné dopravní nehody a další události (8 případů) 

Dopravní nehoda s těžkým zraněním nezletilé chodkyně
K dopravní nehodě došlo dne 23.května 2012 v době kolem 16:25 hodin ve Vítkově na ulici Zemědělské. Devětapadesátiletý muž z Vítkovska řídil po uvedené ulici osobní automobil tovární značky Ford, a to ve směru jízdy na obec Větřkovice. Z vjezdu u jednoho z tamních rodinných domů tomuto řidiči z pravé strany, ve směru jeho jízdy, vstoupila do vozovky, bezprostředně do jízdní dráhy jeho vozidla, nezletilá jedenáctiletá chodkyně. Následně došlo k nárazu levého boku chodkyně s pravým zpětným zrcátkem automobilu Ford. Po střetu upadla dívenka na vozovku.
Dívka byla z místa dopravní nehody převezena vozidlem rychlé záchranné služby k ošetření do opavské nemocnice. Dle předběžné lékařské zprávy utrpěla zranění povahy těžké, s předpokládanou dobou léčení tří až čtyř měsíců. Dechová zkouška řidiče byla negativní. Hmotná škoda na vozidle byla vyčíslena na částku 1.000,- Kč.
Dopravní nehoda je předmětem dalšího šetření ze strany policistů opavského dopravního inspektorátu.
Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu středy 23. května 2012 v rámci teritoria Územního odboru Policie České republiky Opava celkem sedm dopravních nehod. Při těchto nehodách utrpělo pět osob lehká zranění, přičemž jeden z účastníků utrpěl zranění povahy těžké. Způsobená hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na částku 276.000,- Kč.
Dva motory odcizil z volně přístupného pozemku
Činu se dopustil neznámý pachatel v nočních hodinách z 22. na 23.května 2012 v obci Kozmice na ulici Hlavní. Z volně přístupného pozemku nacházejícího se za tamní karosářskou dílnou odcizil dva motory pocházející z osobních automobilů. Jednalo se motor z vozidla tovární značky Renault Megane a motor z vozidla Fiat Bravo. Jedné kozmické společnosti tím neznámý pachatel způsobil škodu v celkové výši 10.000,- Kč.
Případ šetří hlučínští policisté jako přečin krádež.
 
Měděný kabel odcizil z venkovního posezení restaurace
K případu došlo dne 23.května 2012 v době od 10:30 hodin do 13:30 hodin v Hlučíně na ulici Ostravské. Neznámý pachatel vnikl, po překonání dvou metrů vysokého oplocení, na pozemek tamní restaurace. Z prostoru venkovního posezení následně odcizil celkem patnáct metrů měděného kabelu a pět kusů činelů tvořící osvětlení tohoto posezení. Dvaatřicetiletému muži z Ostravy tím způsobil škodu v celkové výši 3.500,- Kč.
Hlučínští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu krádeže vloupáním.
25 tisíc korun odcizil z garáže
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu krádeže vloupáním. Tohoto skutku se dopustil v době od 9.května do 12.května 2012 v Opavě – Kateřinkách na ulici 28. října. Nezjištěným způsobem vnikl do jedné z tamních garáží, odkud z neuzamčené skříňky pracovního stolu odcizil zde uloženou finanční hotovost 25.000,- Kč. Škodu neznámý pachatel způsobil devětasedmdesátiletému muži z Opavy.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě.
Je podezřelý z podvodu
Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě sdělil dne 23.května 2012 pětatřicetiletému muži z Opavska podezření ze spáchání přečinu podvodu.  Tohoto skutku se měl dopustit hned ve třech případech:
  • K prvnímu případu mělo dojít dne 30.ledna tohoto roku v obci Dolní Lutyně na Karvinsku. V úmyslu se neoprávněně obohatit, měl shora jmenovaný vylákat, pod záminkou nákupu linolea a jeho pokládky, od sedmatřicetiletého muže z Karvinska částku 15.000,- Kč. Podezřelý muž však poškozenému do současné doby linoleum nedodal a nevrátil mu ani finanční hotovost. Peníze použil pro vlastí potřebu.  
  • Dalšího skutku se měl podezřelý muž dopustit dne 20.února 2012 v Háji ve Slezsku, části Lhotě. Opětovně v úmyslu se neoprávněně obohatit, měl od dvaašedesátileté ženy z Opavska vylákat finanční hotovost. Od poškozené měl pod záminkou nákupu linolea a jeho pokládky převzít částku 9.000,- Kč, aniž hodlal cokoli uskutečnit.
  • K poslednímu, třetímu případu podvodu mělo dojít dne 27.února 2012 v Opavě – Kateřinkách. V úmyslu se neoprávněně obohatit, měl rovněž pod záminkou nákupu linolea a jeho pokládky od sedmapadesátileté ženy z Opavy vylákat finanční hotovost ve výši 10.000,- Kč. Ani v tomto případě však podezřelý muž linoleum nedodal, přičemž ženě nevrátil ani její peníze. Tyto měl opět použít pro svou potřebu.
Policisté přitom lustrací ve svých databázích zjistili, že shora jmenovaný se obdobné majetkové trestné činnosti v minulosti již dopustil. Rozsudkem Okresního soudu v Opavě byl v měsíci prosinci roku 2010 potrestán k trestu odnětí svobody v trvání pěti měsíců, s podmíněným odkladem trestu na zkušební dobu patnácti měsíců. Nyní hrozí podezřelému muži v řízení před soudem trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta.
Dopravní nehoda podnapilého řidiče
K dopravní nehodě došlo dne 23.května 2012 v době kolem 21:25 hodin v Opavě na ulici Mostní. Šedesátiletý muž z Opavy řídil po ulici Mostní, ve směru jízdy k ulici Wolkerové, osobní automobil tovární značky VW Polo. Je podezřelý z toho, že na přímém úseku komunikace nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem, vlastnostem vozidla, stavu a povaze vozovky a dále vlivem své silné podnapilosti nezvládl řízení svého vozidla, s tímto přejel do levé části komunikace, kde levou přední částí automobilu narazil do levé přední části zde zaparkovaného vozidla tovární značky Renault. Po nárazu řidič pokračoval dále v jízdě, ve směru k ulici Čapákovo nábřeží, kdy před jedním z rodinných domů, opět levou přední částí svého vozu, narazil do dalšího zde zaparkovaného automobilu tovární značky Renault Megane. Toto vozidlo bylo následně vlivem nárazu posunuto dozadu, kde zadní částí narazilo do přední části třetího zde zaparkovaného automobilu tovární značky Škoda Octavia. Po posledním nárazu zůstalo vozidlo VW Polo na tomto místě stát. V době dopravní nehody se v poškozených zaparkovaných vozidlech nikdo nenacházel.
Ke zranění osob při této dopravní nehodě nedošlo. Shora jmenovaný řidič se na výzvu dopravních policistů podrobil odbornému měření pomocí přístroje Drager, s pozitivním výsledkem. Poprvé mu byla naměřena hodnota 2,61 promile alkoholu a po pěti minutách hodnota 2,50 promile alkoholu v jeho dechu. Řidič s naměřenými hodnotami souhlasil a další odborné lékařské vyšetření nežádal. Vzhledem k důvodné obavě vyšetřujících policistů, že podezřelý muž bude ve svém protiprávním jednání dále pokračovat, policisté ho na místě dle trestního řádu zadrželi a z důvodu silné podnapilosti ho převezli a následně i umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici. O zadržení podezřeného policisté informovali Okresní státní zastupitelství v Opavě. Hmotná škoda na čtyřech havarovaných vozidlech byla celkově vyčíslena na částku 81.000,- Kč. Řidičský průkaz policisté tomuto řidiči nezadrželi, neboť tento neměl za jízdy u sebe. Po vystřízlivění byl podezřelý muž následujícího dne, dne 24.května 2012 v ranních hodinách propuštěn ze zadržení na svobodu.
Shora jmenovaný je podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, neboť vykonával ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodil vlivem návykové látky, činnost, při které by mohl ohrozit život nebo zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku. Je podezřelý ze spáchání výše uvedené dopravní nehody. Případ šetří policisté opavského dopravního inspektorátu.
Policisté zajistili a na PZS umístili k vystřízlivění silně podnapilého muže
Kravařští policisté zajistili dne 23.května 2012 ve 23:20 hodin za obcí Třebom v silničním příkopu pětadvacetiletého muž z Kravařska. Ten prostřednictvím tísňové linky čísla 158 oznámil, že byl slovně (výhrůžkami ublížením na zdraví) a posléze i fyzicky napaden ze strany svých dvou bratrů ve věku 31ti a 36ti let. Vzhledem ke zjištění dorazivších kravařských policistů, že se oznamovatel v příkopu nacházel v silně podnapilém stavu, kdy nebyl schopen vlastní chůze a svým jednáním bezprostředně ohrožoval svůj život a zdraví, policisté ho, jak je výše uvedeno zajistili, následně převezli a umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici. Pomocí přístroje Drager mu naměřili v dechu hodnotu 3,2 promile alkoholu. Ke svému prvotnímu oznámení se zajištěný muž odmítl blíže vyjádřit. Pouze uvedl, že svými bratry byl skutečně fyzicky napaden, o čemž svědčily krvavé škrábance v jeho obličeji.
Věc šetří kravařští policisté jako přestupek proti občanskému soužití, z jehož spáchání mohou být podezřelí bratři oznamovatele, muži ve věku 34ti a 36ti let z Kravařska.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem