Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 23.7.2011

Opava - Podnapilí cyklisté na Opavsku a další události (8 případů) 

Dopravní nehoda podnapilého cyklisty

K dopravní nehodě došlo dne 23.července 2011 krátce po devatenácté hodině na silnici III. třídy č. 4643 mezi obcemi Jakubčovicemi a Chvalíkovicemi. Dvaatřicetiletý muž z Bruntálu řídil po uvedené silnici, ve směru jízdy na obec Chvalíkovice jízdní kolo značky Leader Fox, když v klesání komunikace, po průjezdu mírné levotočivé zatáčky nezvládl řízení svého kola (pravděpodobně vlivem podnapilosti a nepřizpůsobení rychlosti jízdy svým schopnostem) a s kolem vyjel vpravo mimo komunikaci do silničního příkopu, kde i s jízdním kolem upadl.
Při dopravní nehodě došlo k lehkému zranění cyklisty, s doposud neupřesněnou dobou léčení. Z místa nehody byl vozidlem rychlé lékařské pomoci převezen k ošetření do opavské nemocnice. Na výzvu dopravního policisty se podrobil odbornému měření pomocí přístroje Drager, s pozitivním výsledkem. V pětiminutových intervalech byly jmenovanému postupně naměřeny hodnoty 0,82, 0,84 a 0,80 promile alkoholu v jeho dechu. Cyklista s naměřenými hodnotami souhlasil a odborné lékařské vyšetření s odběrem vzorku krve nežádal. Hmotná škoda na jízdním kole byla vyčíslena na částku 2.000,- Kč.
Dopravní nehodu šetří policisté opavského dopravního inspektorátu jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu soboty 23.července 2011 celkem tři dopravní nehody, ke kterým došlo na Opavsku. Při těchto nehodách utrpěly tři osoby lehká zranění, přičemž hmotná škoda na majetku byla odhadnuta na částku 92.000,- Kč.
Odcizil měděné dráty z rekonstruované rekreační chaty
Činu se dopustil neznámý pachatel v době od 16. do 22.července 2011 v obci Budišov nad Budišovkou na ulici Pivovarské. Do vnitřních prostor rekonstruované rekreační chaty pachatel vnikl po vypáčení okna koupelny. Ze všech místností následně odcizil novou měděnou elektroinstalaci, odhadem sto metrů, v předběžné hodnotě 7.000,- Kč. Z chaty pachatel navíc odcizil i vzduchovku značky Slavie, v hodnotě 3.000,- Kč. Dvaačtyřicetiletému muži z Opavy tedy neznámý pachatel odcizil věci v celkové hodnotě 10.000,- Kč, přičemž poškozením zařízení mu způsobil škodu ve výši 2.000,- Kč.
Případ šetří vítkovští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Silně podnapilý muž narušoval občanské soužití
 
Hlučínští policisté zajistili dne 24.července 2011 kolem půl páté ráno v rodinném domě v obci Markvartovice třicetiletého muže z Karviné. Ten v silně podnapilém stavu fyzicky napadl svého šestapadesátiletého otce. Vzhledem k tomu, že agresivní muž chtěl v napadání pokračovat i v přítomnosti policejní hlídky, policisté byli k překonání tohoto muže nuceni použít donucovací prostředky, konkrétně hmaty a chvaty sebeobrany a následně muži přiložili pouta. Poté ho převezli a umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici. Podnapilý muž se na výzvu policisty odmítl podrobit dechové zkoušce. Ke zranění napadeného otce naštěstí nedošlo.
Věc šetří hlučínští policisté jako přestupek proti občanskému soužití.
Podnapilý řidič v Hradci nad Moravicí
Hradečtí policisté zahájili dne 23.července 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, z jehož spáchání je podezřelý pětapadesátiletý muž z Hradce nad Moravicí.
Shora uvedeného skutku se měl dopustit dne 23.července 2011 kolem dvaadvacáté hodiny v Hradci nad Moravicí v prostoru tamní benzínové čerpací stanice, když řídil osobní automobil tovární značky Fiat. Zde u něj provedli silniční kontrolu hradečtí policisté a tohoto řidiče vyzvali k odbornému měření pomocí přístroje Drager. Výsledek měření byl pozitivní. Jmenovanému byla poprvé naměřena hodnota 1,21 promile alkoholu a po pěti minutách hodnota 1,24 promile alkoholu v jeho dechu. Hradečtí policisté mu na místě silniční kontroly zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali mu další jízdu s vozidlem. Věc šetří formou zkráceného přípravného řízení.
Podnapilý cyklista na katastru obce Hlavnice
Heraltičtí policisté provedli dne 23.července 2011 kolem jednadvacáté hodiny na silnici III. třídy č. 46015 mezi obcemi Hlavnicí a Litultovicemi silniční kontrolu dvaadvacetiletého cyklisty z Opavska. Jmenovaný se na výzvu policisty podrobil odbornému měření pomocí přístroje Alcosencor IV, s pozitivním výsledkem. Poprvé byla cyklistovi naměřena hodnota 1,16 promile alkoholu, po pěti minutách pak hodnota 1,10 promile alkoholu v jeho dechu. Heraltičtí policisté mu na místě zakázali další jízdu s jízdním kolem a případ šetří jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
Další podnapilý cyklista na katastru obce Hlavnice
Silniční kontrolu dalšího podnapilého cyklisty, rovněž dvaadvacetiletého muže z Opavska, provedli heraltičtí policisté ve stejnou dobu a na stejném místě jako v předešlém případě. I tento cyklista se na výzvu policisty podrobil odbornému měření pomocí přístroje Alcosencor IV, s pozitivním výsledkem. Poprvé mu byla naměřena hodnota 0,31 promile alkoholu a po pěti minutách hodnota 0,32 promile alkoholu v jeho dechu. I tomuto cyklistovi policisté zakázali další jízdu a věc šetří jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
Je třeba zmínit, že spolu s těmito dvěma již zmíněnými cyklisty jeli ve skupince další dva osmnáctiletí cyklisté. Heraltičtí policisté jednomu z nich naměřili v dechu hodnoty 0,08 promile alkoholu a 0,00, druhému z nich pak hodnoty 0,14 a 0,18 promile alkoholu v dechu. I tito dva cyklisté jsou podezřelí ze spáchání přestupku proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
Podnapilý řidič v Budišově nad Budišovkou
Vítkovští policisté provedli dne 24.července 2011 v 00:50 hodin v Budišově nad Budišovkou v křižovatce ulic Generála Svobody a Nábřeží silniční kontrolu osobního automobilu tovární značky Ford Escort. Vozidlo řídil osmnáctiletý muž z Vítkovska, který se na výzvu policisty podrobil odbornému měření pomocí přístroje Drager, s pozitivním výsledkem. Jmenovanému byla naměřena výsledná hodnota 0,30 promile alkoholu v jeho dechu. Řidič s naměřenou hodnotou souhlasil a další odborné lékařské vyšetření nežádal. Policisté mu na místě silniční kontroly zakázali další jízdu s vozidlem a případ šetří jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Ve správním řízení hrozí řidiči zákaz činnosti, spočívající v zákazu řízení motorových vozidel na dobu od šesti měsíců do jednoho roku, a peněžitá pokuta od deseti do dvaceti tisíc korun.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem