Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 23.9.2009

Nálezy munice z 2. světové války, pracovní úraz a další...(11 případů) 

 

Podnapilý řidič motorového vozidla na ulici Hlučínské v Opavě-Kateřinkách


 

Dne 23.9.2009 v době kolem 15:15 hod. řídil muž ročníku narození 1979 z Ostravy osobní motorové vozidlo tovární značky Ford Fiesta, přičemž byl na ulici Hlučínské v Opavě-Kateřinkách, po odbočení ve směru jízdy od centra města k nákupnímu centru Kaufland, zastaven a následně kontrolován policejní hlídkou dopravního inspektorátu Policie České republiky Územního odboru vnější služby v Opavě. Řidič byl vyzván k předložení dokladů potřebných k provozu a řízení motorových vozidel, které předložil. Dále se na výzvu policistů podrobil odbornému měření, a to dechové zkoušce pomocí detekčního digitálního přístroje Dräger, které vyznělo opakovaně pozitivně s výsledky 0,43 promile, 0,39 promile a 0,41 promile alkoholu v jeho dechu. Řidič doznal požití alkoholických nápojů téhož dne, ovšem s naměřenou hodnotou nesouhlasil. Proto byl policejní hlídkou převezen k odbornému lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě. Lustrací přes radiostanici bylo zjištěno, že výše uvedený muž měl Magistrátem města Brna vysloven zákaz činnosti, a to zákaz řízení všech motorových vozidlem od června 2006 do března 2007. Protože však po ukončení trestu nezažádal o navrácení řidičského oprávnění, je nadále považován za neřidiče. Třicetiletému muži bylo zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a případ je nadále v šetření.


 


 

Vloupání do šaten na ulici Sportovní v obci Vřesina – neznámý pachatel


 

Dne 23.9.2009 byly policisty z obvodního oddělení PČR v Hlučíně započaty úkony trestního řízení ve věci trestného činu „Krádež“ a trestného činu „Poškozování cizí věci“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v době od 15:45 hod. dne 22.9.2009 do 06:00 hod. dne 23.9.2009 za užití zjevného násilí, a to po narušení kování okna, které pak i vysadil, vnikl na ulici Sportovní v obci Vřesina do rekonstruovaného objektu budovy tělovýchovné jednoty, odkud po vykopnutí dřevěných dveří místnosti skladu odcizil elektrickou ruční míchačku značky Einhel v hodnotě 2.000,- Kč a elektrickou úhlovou brusku značky Mac Allister v hodnotě 1.000,- Kč, to vše ke škodě poškozeného muže ročníku narození 1956 z Vřesiny. Poškozením okna a dveří skladu způsobil poškozené firmě z Opavy dosud přesně neustanovenou škodu, zjevně však vyšší než 5.000,- Kč.


 


 

Krádež dřeva na katastru obce Svatoňovice – neznámý pachatel


 

V přesně nezjištěné době od 12:00 hod. dne 21.9.2009 do 06:30 hod. dne 23.9.2009 neznámý pachatel spáchal u lesního porostu na katastru obce Svatoňovice, poblíž Kružberské přehrady, trestný čin „Krádež“ tím, že ze zdejší skládky odcizil 17,12 m3 pilařské kulatiny v hodnotě 23.968,- Kč a 5,65 m3 surových kmenů do průměru 19 cm v hodnotě 3.786,- Kč, čímž způsobil poškozené společnosti Lesy České republiky s.p. Lesní správa Vítkov škodu v celkové výši 27.754,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR ve Vítkově.

 


 


 

Pracovní úraz v podniku Ostroj na ulici Těšínské v Opavě


 

Dne 23.9.2009 v době kolem 08:00 hod. došlo na stavbě technických laboratoří v podniku Ostroj v Opavě na ulici Těšínské k pracovnímu úrazu poškozeného muže ročníku narození 1985 ze Slovenska, který pomocí lana usměrňoval umístění ocelové jeřábové dráhy do prvního patra haly, a to do výšky 5 m, přičemž došlo k vysmeknutí ocelové jeřábové dráhy z vázacího drátu a ta při pádu na zem spadla poškozenému muži na patu a způsobila mu těžké zranění dolní končetiny (paty) s dobou léčení deseti týdnů s následnou hospitalizaci ve Slezské nemocnici v Opavě na oddělení traumatologie. V průběhu šetření zatím nebylo zjištěno cizí zavinění, případ však nadále zůstává v prověřování a o celé záležitosti byl vyrozuměn i Inspektorát bezpečnosti práce, který si provede vlastní šetření, zda-li nedošlo k nějakému pracovnímu pochybení.


 


 

Vloupání do motorového vozidla v bci Ludgeřovice – neznámý pachatel


 

Dne 23.9.2009 policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně započali úkony trestního řízení ve věci trestného činu „Krádež“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že výše uvedeného dne v době mezi 11:05 hod. a 11:20 hod. vnikl po předchozím rozbití skleněné výplně okna předních dveří do osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Octávia combi, které stálo zaparkované v prostoru parkoviště u restaurace Obecní dům na ulici Hlučínské v obci Ludgeřovice a odcizil z něj satelitní navigaci značky Mio, čímž způsobil poškozenému muži ročníku narození 1975 z Hlučína škodu ve výši 6.000,- Kč. Dále pak z vozidla odcizil věci v dosud přesně neustanovené hodnotě, a to digitální fotoaparát značky Canon, detektor úniku plynu značky Sewerin a digitální teploměr značky Testo, to vše ke škodě poškozené společnosti Gass-eko spol. s r.o. se sídlem v obci Hať. Této firmě byla navíc vlivem poškození vozidla způsobena škoda nepřevyšující částku 5.000,- Kč.

 


 

 

Nález munice pocházející z 2. světové války na katastru obce Hrabyně


 

Dne 23.9.2009 v 16:15 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1958 z Prahy, že před chvílí nalezl mezi obcemi Háj ve Slezsku a Hrabyně při výstavbě silničního obchvatu, munici pocházející z druhé světové války. Po příjezdu policejní hlídky z obvodního oddělení PČR v Kravařích bylo zjištěno, že se jedná o dělostřeleckou minu ráže 82 mm, kterou v 17:50 hod. na místě zneškodnil přivolaný policejní pyrotechnik Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, pracoviště ve Frýdku-Místku. Při zneškodnění munice nedošlo ke zranění osob ani ke škodě na majetku.

 


 

 

Nález munice pocházející z 2. světové války na katastru obce Oldřišov


 

Dne 23.9.2009 v 16:30 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1970 z Opavy, že před chvílí na poli na katastru obce Oldřišov nalezl munici pocházející z druhé světové války. Po příjezdu policejní hlídky z obvodního oddělení PČR v Kravařích bylo zjištěno, že se jedná o dělostřeleckou minu ráže 82 mm, kterou si poté převzal a ke zneškodnění odvezl přivolaný policejní pyrotechnik Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, pracoviště Frýdek-Místek.


 

 

Bezpečnostní opatření k zajištění fotbalového utkání v Hlučíně


 

Na základě rozkazu vedoucího Územního odboru vnější služby Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, bylo dne 23.9.2009 v době od 14:30 hod. do 18:50 hod. provedeno bezpečnostní opatření v souvislosti se zajištěním vnitřního pořádku a bezpečnosti při konání fotbalového utkání 3. kola poháru ČMFS Ondrášovka Cupu mezi mužstvy FC Hlučín a FK Teplice, a to na fotbalovém stadiónu v Hlučíně. Do tohoto opatření bylo nasazeno celkem 34 policistů, z toho 12 policistů z obvodního oddělení PČR v Hlučíně, 4 policisté dopravního inspektorátu PČR v Opavě, 15 policistů obvodního oddělení PČR v Opavě - pořádková jednotka Krajského ředitelství Policie Severomoravského kraje, kriminalista Územního odboru SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) PČR v Opavě a 4 strážníci Městské policie Hlučín. Dále bylo použito osm služebních motorových vozidel. Utkání přihlíželo 680 diváků. Přítomnost fanoušků FK Teplice, ani jiných klubů nebyla zjištěna. V průběhu celého bezpečnostního opatření nedošlo za strany fanoušků k narušení veřejného pořádku.


 


Zajištění osoby na PZS Opava k vystřízlivění


 

Dne 23.9.2009 v 17:45 hod. policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě zajistili na ulici Bílovecké v Opavě-Kylešovicích muže ročníku narození 1951 z Raduně, který v silně podnapilém stavu (dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager prokázala hodnotu 2,80 promile alkoholu v jeho dechu) ležel na ulici, nebyl schopen vlastní chůze a ohrožoval tak svůj život a zdraví a také BESIP (bezpečnost silničního provozu) a budil veřejné pohoršení kolemjdoucích osob. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem bylo rozhodnuto o jeho umístění na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Případ je šetřen jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu a jako přestupek proti veřejnému pořádku.


 


 

Odcizení nafty z pracovních strojů v Kravařích – známý pachatel


 


 

Dne 23.9.2009 komisař Územního odboru SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) PČR v Opavě zahájil trestní stíhání muže ročníku narození 1989 ze Štěpánkovic jako obviněného ze spáchání trestného činu „Krádež“ a trestného činu „Krádež“ ve stadiu pokusu, kterých se měl dopustit tím, že:

  1. v měsíci dubnu letošního roku v areálu MH na ulici Jasanové v obci Štěpánkovice, po předchozím odstranění výpustného šroubu nádrže odcizil z odstaveného nákladního motorového vozidla tovární značky Tatra 815, celkem 40 litrů motorové nafty, čímž způsobil poškozené firmě POHL CZ a.s. škodu v celkové výši 1.040,- Kč,

  2. začátkem měsíce srpna 2009 na parkovišti před restaurací Damika na ulici Novodvorské v obci Kravaře, po předchozím odstranění výpustného ventilu palivové nádrže odcizil z odstaveného nákladního motorového vozidla tovární značky Tatra 815 celkem 150 litrů motorové nafty a dále z nezajištěné nádrže pracovního vibračního válce typu VV 102 odcizil 200 litrů motorové nafty, čímž způsobil společnosti Jankostav spol. s r.o. se sídlem v Ostravě celkovou škodu ve výši 9.500,- Kč,

  3. dne 6.9.2009 v době kolem 14:15 hod. se na staveništi na ulici Osvoboditelů v obci Velká Polom pokusil povolit výpustné šrouby palivových nádrží nákladních motorových vozidel tovární značky Man FE410A a Mercedes Actros 4143, s cílem odcizit motorovou naftu z těchto vozidel, kdy v palivové nádrži vozidla Man bylo v uvedené době přibližně 200 litrů motorové nafty a v palivové nádrží vozidla Mercedes Actros také přibližně 200 litrů motorové nafty. Odstranění těchto šroubů se mu však nepodařilo a k odcizení nafty nedošlo, na poškozených hlavicích výpustných šroubů u obou vozidel však byla poškozené firmě Skanska Dopravní stavby a.s. způsobena škoda ve výši 200,- Kč.

Celková škoda způsobená tímto protiprávním jednáním činí 10.740,- Kč a případ byl objasněn opavskými kriminalisty. Jeho případná další trestná činnost je i nadále v šetření.


 


 

Dopravní nehodovost


 

Dne 23.9.2009 došlo na teritoriu Územního odboru PČR Opava celkem ke třem dopravním nehodám, při kterých byly tři osoby zraněny lehce a jeden účastník řídil motorové vozidlo po předchozím požití alkoholických nápojů. Celková hmotná škoda v souvislosti s nehodovostí byla vyčíslena na částku 11.000,- Kč.


 


 

Zpracovali :

Pavla Šabacká

René Černohorský

vytisknout  e-mailem