Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 24.10.2011

Opava - Třiapadesátiletý muž anonymně oznámil uložení bomby v opavském hypermarketu a další...(10 případů) 

 

Dopravní nehodovost

V průběhu dne 24.10.2011 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě ke 2 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých byla 1 osoba zraněna lehce a hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na celkovou finanční částku ve výši 45.000,- Kč.


Zajištění silně podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 24.10.2011 v 16:30 hod. policejní hlídka z obvodního oddělení PČR v Hlučíně zajistila v obci Šilheřovice, část Paseky muže ročníku narození 1968 ze Šilheřovic, který v průběhu dne, a to v silně podnapilém stavu, opakovaně volal na bezplatnou linku tísňového volání a dožadoval se příjezdu policistů s následnými výhrůžkami, že jinak někoho podřízne. Po příjezdu hlučínských policistů na uvedené místo třiačtyřicetiletý muž nic nepožadoval a nedokázal vysvětlit své chování. Vzhledem k tomu, že orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager u něj byla naměřena hodnota 1,56 promile alkoholu v jeho dechu, zakročující policisté rozhodli o dodání tohoto muže na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Případ je předmětem dalšího prověřování a prošetřování.


Odcizení nepojízdného osobního automobilu na ulici Šeříkové v Opavě

V noční době od 22:00 hod. dne 23.10.2011 do 05:30 hod. dne 24.10.2011 neznámý pachatel spáchal na ulici Šeříkové v Opavě přečin „Krádež“ a přečin „Porušování domovní svobody“ tím, že ve shora uvedené době nejprve nezjištěným způsobem porušil bezpečnostní zámek na kladce vstupních kovových vrat do zahrady u jednoho z rodinných domů, kdy vstoupil na pozemek, ze kterého následně odcizil nepojízdné osobní motorové vozidlo značky Citroen XM 2.0 I barvy šedé metalízy, registrační značky 6T6 6692, roku výroby 1995, přestavba na LPG v hodnotě 40.000,- Kč, ve kterém se nacházely 2 stany žluté a modré barvy v hodnotě 2.000,- Kč, 2 matrace bez hodnoty, doklady k automobilu a k přívěsným vozíkům, přičemž na zařízení škoda nevznikla. Poškozenému muži ročníku narození 1953 z Opavy tak byla způsobena celková škoda ve výši 42.000,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Odcizení žulové desky z hrobu na Městském hřbitově na ulici Otické v Opavě

V přesně neustanovené době ode dne 25.8.2011 do dne 20.10.2011 neznámý pachatel spáchal v areálu Městského hřbitova na ulici Otické v Opavě přečin „Krádež“ tím, že z jednoho ze zdejších rodinných hrobů odcizil část leštěné náhrobní žulové desky o rozměru 50 x 110 x 3 cm, čímž byla poškozené ženě ročníku narození 1942 z Opavy-Kateřinek způsobena celková škoda ve výši 8.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Nález munice pocházející z období 2. světové války v Opavě, městské části Malé Hoštice

Dne 24.10.2011 ve 13:00 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1965 z Kobeřic, že před chvíli nalezl při výkopových pracích na pozemku zahradnictví na ulici Opavské v Opavě, městské části Malé Hoštice nějaký předmět, který vypadá jako munice pocházející z období 2. světové války. Místo nálezu zajistili policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě do příjezdu policejního pyrotechnika Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, pracoviště ve Frýdku-Místku, který si následně převzal a k zneškodnění odvezl dělostřeleckou střelu OF ráže 76 mm.


Odcizení finanční částky z peněženky ve volně odložené kabelce v budově SŠHaS v Opavě

Dne 19.10.2011 v době mezi 08:00 hod. a 14:45 hod. neznámý pachatel spáchal v budově SŠHaS (Střední školy hotelnictví a služeb) na ulici Tyršové v Opavě přečin „Krádež“ tím, že odcizil z dámské černé koženkové peněženky, kterou měla poškozená dívka ročníku narození 1994 z Frýdku-Místku uloženou v dámské bílé sportovní kabelce na uzávěr, která se nacházela na podlaze pod školní lavicí ve třídě III.D., finanční částku na hotovosti ve výši 7.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě, kteří se o skutku dozvěděli dne 24.10.2011.


Nález munice pocházející z období 2. světové války na katastru obce Josefovice

Dne 24.10.2011 v 16:30 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1977 z Hrabyně, že před chvíli nalezl v lesním porostu „Hudečkův Kut“ na katastru obce Josefovice nějaké předměty, které vypadají jako munice pocházející z období 2. světové války. Místo nálezu zajistili policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě do příjezdu policejního pyrotechnika Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, pracoviště ve Frýdku-Místku, který si následně převzal a k zneškodnění odvezl ruční granát vzoru 39 a dělostřeleckou minu ráže 82 mm.


Podnapilý třiapadesátiletý muž ohlásil výskyt výbušniny v opavském hypermarketu

Dne 24.10.2011 v 17:02 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 neznámý muž, a to z telefonního automatu v centru Statutárního města Opavy, že v hypermarketu Albert Hypernova na ulici Olomoucké v Opavě je bomba, která do hodiny vybuchne a poté zavěsil. Na místo se ihned dostavili policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě, kteří provedli neodkladné prvotní úkony na uvedeném místě, kdy se převážně jednalo o evakuaci nakupujících osob a personálu všech prodejen a dále byl zamezen příjezd všech motorových vozidel na parkoviště uvedeného hypermarketu a příchod nových osob k budově prodejny. Na místo se rovněž dostavil opavský policejní komisař, opavský policejní psovod, policejní pyrotechnik, hasiči HZS Opava a další oprávněné osoby. Dne 24.10.2011 v 19:00 hod. opavští policisté po provedeném šetření zadrželi muže ročníku narození 1958 z Velvar, okres Kladno, který je důvodně podezřelý z výše uvedeného případu anonymního oznámení o uložení nástražného výbušného systému. Vzhledem k tomu, že tento třiapadesátiletý muž byl v době svého zadržení v silně podnapilém stavu (orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager mu byla naměřena hodnota 1,9 promile alkoholu v jeho dechu), bylo rozhodnuto o jeho umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Dále bylo zjištěno, že se jedná o propuštěného pacienta Psychiatrické léčebny v Opavě a celá záležitost je i nadále v prověřování a v prošetřování ze strany opavských policistů a kriminalistů. Nástražný výbušný systém nalezen nebyl, ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo.


Odcizení motorové nafty ze strojů v areálu Zemědělského družstva v obci Litultovice

V blíže neupřesněné době od 15:00 hod. dne 23.10.2011 do 06:00 hod. dne 24.10.2011 neznámý pachatel spáchal v areálu Zemědělského družstva ZOD v obci Litultovice přečin „Krádež“ tím, že po vyháčení pletiva oplocení vstoupil do uzamčeného areálu poškozené organizace, kde po vyháčení zajišťovacího háku vrat uzamčených visacím zámkem Fab vnikl do skladu obilnin a zemědělské techniky, odkud ze zde zaparkovaných tří kombajnů, jednoho nákladního motorového vozidla značky Škoda MTS a univerzálního nakladače značky UNK 320 odcizil celkem 1.000 litrů motorové nafty v hodnotě 34,- Kč/litr, čímž tedy byla poškozené organizaci Zemědělské obchodní družstvo Litultovice způsobena celková škoda ve výši 34.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích.


Vloupání do motorového vozidla poblíž místního hřbitova v obci Melč

Dne 24.10.2011 v době mezi 11:10 hod. a 11:20 hod. neznámý pachatel spáchal na pozemní komunikaci v blízkosti místního hřbitova v obci Melč přečin „Krádež“ ve stádiu pokusu tím, že rozbil skleněnou výplň předních dveří spolujezdce na zde zaparkovaném osobním motorovém vozidle značky Opel Vectra, kdy k odcizení žádných věcí nedošlo, přičemž poškozením automobilu vznikla poškozenému muži ročníku narození 1967 z Vítkova celková škoda ve výši 3.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR ve Vítkově.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem