Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 24.2.2010

Vloupání do kanceláře opavské prodejny na ulici Polní a další...(10 případů) 

 

Koupila si zboží na úvěr, zaplatila však pouze jednu splátku

Jak jednoduše lze nakoupit zboží se dne 16.4.2009 kolem desáté hodiny ranní přesvědčila osmatřicetiletá žena z Opavy, která v tuto dobu přišla do prodejny mobilů v Opavě na Horním náměstí. Protože hotovost v její peněžence byla pouze 900,- Kč a cena vybraného zboží 9.000,- Kč, zbylých 8.100,- se rozhodla zaplatit formou měsíčních splátek na základě sepsání žádosti o poskytnutí úvěru. O svém tehdejším zaměstnání, jakož i o jejím měsíčním příjmu, však uvedla nepravdivé údaje. Jen ona tak zřejmě věděla, že se splácením to nebude jednoduché. Přesto, že od doby první splátky, kterou žena uhradila, uběhlo už devět měsíců, žádná další splátka, ani přes veškeré výzvy věřitele, už uhrazena nebyla.
Opavští policisté dne 18.2.2010 zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu úvěrový podvod.

 

 

Z projížďky ve „vypůjčeném“ automobilu ho neodradil ani zákaz řízení

Teprve devatenáctiletý mladík z Hlučína se kolem půlnoci dne 17.1.2010 rozhodl k noční projížďce z Hlučína do obce Markvartovice. Na tom by nebylo nic neobvyklého, pokud by ovšem neužil k jízdě osobní motorové vozidlo Peugeot bez vědomí a souhlasu jeho majitele. Vozidlo stálo v uvedenou dobu zaparkované před jedním z domů na ulici J. Seiferta v Hlučíně. Těsně po půlnoci dne 18.1.2010 byl však zastaven a kontrolován hlídkou hlučínských policistů, kteří navíc záhy zjistili, že mladíkovi byl rozhodnutím Magistrátu města Ostravy, odborem dopravně správních činností, vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel, a to do 3.10.2010.
Policejní komisař Územního odboru SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) PČR v Opavě zahájil dne 24.2.2010 trestní stíhání mladíka, a to pro přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a přečin neoprávněné užívání cizí věci.

 

 

Připálený olej zaplnil dům dýmem, přijeli i hasiči

Když se krátce před čtvrtou hodinou ranní dne 24.2.2010 vrátil sedmadvacetiletý muž z Uhlířova z restaurace do svého bydliště, nevěděl, co se děje. Rodinný dům byl totiž plný dýmu. Ihned vytočil linku 150, aby přivolal hasiče. Na místo se sjely hned tři vozidla profesionálních hasičů z Opavy spolu dobrovolnými hasiči z Uhlířova a provedli odvětrání domu. K samotnému požáru v domě naštěstí vůbec nedošlo. Vyšetřovatel opavských hasičů, který si věc na místě převzal, určil jako příčinu zadýmení připálení oleje na elektrickém sporáku. Na majetku nebyla způsobena žádná škoda, nikdo nebyl zraněn.

 

 

 

Ze šatní skříňky odcizil finanční hotovost

Opavští policisté řeší přečin krádeže vloupáním, kterého se dopustil neznámý pachatel. Ten dne 24.2.2010 po šesté hodině ranní za pomocí shodného klíče otevřel šatní skříňku v mužské šatně opavské akciové společnosti a z kapsy bundy devětatřicetiletého muže z Holasovic
odcizil finanční hotovost 3.000,- Kč.

 

 

Z klubovny TJ Darkovice odnesl, co se dalo

Dosud neznámý pachatel zřejmě dobře veděl, proč vnikl v době mezi desátou hodinou večerní dne 23.2.2010 a devátou hodinou ranní dne 24.2.2010 do klubovny TJ Darkovice. Když rozbil dřevěnou výplň výčepního okna a dostal se do klubovny, doslova bral vše, co se dalo. Jeho lupu neunikl počítač, včetně monitoru, plazmový televizor, satelitní přijímač, nezjištěné množství alkoholu různých značek ( to vše v hodnotě 23.000,- Kč ) a v neposlední řadě ani finanční hotovost 11.200,- Kč. Škoda na poškozeném okně činí 500,- Kč.
Případ šetří hlučínští policisté jako přečin krádež vloupáním.

 

 

Vloupání do kanceláře mělo za následek škodu bezmála čtvrt miliónu korun

Opavští policisté šetří případ vloupání do kanceláře opavské prodejny na ulici Polní. Neznámý pachatel využil doby, kdy bývá prodejna uzavřena a někdy v průběhu této doby, z večera dne 23.2.2010 do rána dne 24.2.2010, vypáčil dveře vedoucí do kanceláře. Z této pak odcizil osm LCD monitorů, scanner, dva mobilní telefony a bluetooth – hands free, to vše v hodnotě 45.400,- Kč. Na odchodu ještě prohlédl zásuvky stolu a z jedné z nich odcizil dvě platební karty. Neváhal a zanedlouho poté už z každé z nich vybíral částku 100.000,- Kč. Svým protiprávním jednáním tak způsobil poškozené opavské společnosti škodu v celkové výši 248.400,- Kč, z toho 3.000,- Kč škodu na zařízení prodejny.
Pachatel je podezřelý z přečinu krádež vloupáním a přečinu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

 

 

V základní škole odcizil i peníze vybrané na ozdravný pobyt

O tom, jak lépe zabezpečit majetek, budou už nyní uvažovat na základní škole v obci Hrabyně. Do tamní základní školy se totiž díky nedostatečně zajištěným vstupním dveřím dostal neznámý pachatel v době od počátku jarních prázdnin, dne 15.2.2010, do dne 24.2.2010. Jeho „práci“ mu ještě ulehčily klíče, ponechané v zámku dveří do kanceláře ředitelky školy. Po odemčení zámku zamířil k psacímu stolu, z jehož zásuvky odcizil kovovou pokladničku s finanční hotovostí 3.045,- Kč a plastovou krabičku, kde se nacházely finanční prostředky získané od rodičů žáků jako zálohy na ozdravný pobyt v částce 7.000,- Kč.
Policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě šetří věc jako přečin krádež.

 

 

Byla silně podnapilá a ještě se snažila napadat manžela

Dokonce 3,1 promile alkoholu naměřili opavští policisté čtyřiačtyřicetileté ženě z Opavy, která dne 24.2.2010 kolem páté hodiny odpolední ležela na chodbě jednoho z domů na Palackého ulici v Opavě. Žena svým chováním budila veřejné pohoršení sousedů a navíc se krátce před tím snažila fyzicky napadat svého šestapadesátiletého manžela. Policisté ženu převezli a umístili na opavskou protialkoholní záchytnou stanici k vystřízlivění.

 

 

Vykopl vstupní dveře, z domu však nic neodcizil

Jaké pohnutky vedly devětapadesátiletého muže z Raduně k tomu, že dne 24.2.2010 vykopl uzamčené vstupní dveře v prvním patře jednoho z rodinných domů v obci Vršovice, to šetří policisté z obvodního oddělení PČR z Hradce nad Moravicí. Stalo se tak výše uvedeného dne v době mezi 17:45 a 19:00 hodinou odpolední. Muž sice poté do bytu vešel a prohledal ho, ale nic z něj neodcizil. Po jeho návštěvě zůstala „pouze“ škoda na zárubni vstupních dvěří ve výši 1.000,- Kč.
Případ šetří hradečtí policisté jako přečin porušování domovní svobody.

 

 

Dopravní nehodovost

Opavští dopravní policisté šetřili v průběhu dne 23.2.2010 jednu dopravní nehodu bez zranění osob. Na majetku byla způsobena hmotná škoda ve výši 78.000,- Kč. V průběhu následujícího dne, a to 24.2.2010, si jedna dopravní nehoda vyžádala ošetření jednoho lehkého zranění. Hmotná škoda dosáhla částky 35.000,- Kč.


Zpracovala : Pavla Šabacká

vytisknout  e-mailem