Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 24.4.2012

Opava - Do domu handicapovaného muže vešel pod záminkou opisu elektřiny a další ...(9 případů) 

Dopravní nehodovost

Dopravní policisté šetřili v průběhu úterý 24.dubna 2012 v rámci teritoria Územního odboru Policie České republiky Opava celkem tři dopravní nehody. Při těchto nehodách utrpěly čtyři osoby zranění povahy lehké, hmotná škoda na majetku byla odhadnuta na částku 201.500,- Kč.
Byl přistižen při krádeži čtyř bonboniér
Hlučínští policisté sdělili dne 24.dubna 2012 dvaapadesátiletému muži z Hlučína podezření ze spáchání přečinu krádeže.
Shora uvedeného skutku se měl podezřelý muž dopustit dne 24.dubna 2012 v době kolem 11:50 hodin v Hlučíně na ulici Opavské v prodejně Billa. Z prodejního regálu měl odcizit celkem čtyři bonboniéry v celkové hodnotě 400,- Kč, se kterými měl projít prostorem pokladen bez zaplacení. Za pokladnami byl poté zastaven zaměstnancem ostrahy prodejny, který na místo přivolal Policii České republiky.
Dorazivší hlučínští policisté následně podezřelého muže předvedli na policejní služebnu, kde lustrací ve svých databázích zjistili, že shora jmenovaný byl za trestnou činnost majetkového charakteru v posledních třech letech již potrestán. Rozsudkem Okresního soudu v Ostravě byl v měsíci prosinci roku 2008 odsouzen k nepodmíněnému trestu odnětí svobody ve výměře čtyř roků. V roce 2010 mu byl zbytek výkonu trestu Okresním soudem v Jablonci nad Nisou přeměněn na zkušební dobu v délce trvání pěti let. Po provedení procesních úkonů policisté podezřelého muže propustili na svobodu. Případ je šetřen formou zkráceného přípravného řízení.
Do domu handicapovaného muže vešel pod záminkou opisu elektřiny
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinů krádeže vloupáním a porušování domovní svobody. Vyjmenovaných skutků se dopustil dne 24.dubna 2012 v době kolem 10:10 hodin v Ludgeřovicích. Do obytné části rodinného domu sedmačtyřicetiletého muže vešel za užití lsti, pod záminkou opisu elektřiny. V domě pachatel využil nepozornosti jeho majitele a z obývacího pokoje mu odcizil zde volně položenou černou příruční tašku, bez hodnoty. V tašce měl poškozený muž doklady od svého motorového vozidla, dále klíče k tomuto vozidlu, klíče k zabezpečení řadicí páky a ovládací panel autorádia, vše v celkové hodnotě 1.200,- Kč. Poškozeným je invalidní důchodce, osoba s tělesným postižením.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Hlučíně.
K popisu pachatele se policistům podařilo zjistit jen to, že se jednalo o muže silnější postavy (s velkým, výrazným břichem), který měl na sobě oblečení v tmavých barvách.
Podnapilý řidič v Ludgeřovicích
Hlučínští policisté provedli dne 24.dubna 2012 v obci Ludgeřovice na ulici Nad Mlýnem silniční kontrolu osobního automobilu tovární značky Škoda Fabia. Vozidlo řídil čtyřiatřicetiletý muž z Hlučínska, který se na výzvu policisty podrobil odbornému měření pomocí Dräger, s pozitivním výsledkem. Poprvé mu byla naměřena hodnota 0,65 promile alkoholu a po pěti minutách hodnota 0,62 promile alkoholu v jeho dechu. Jmenovaný s naměřenými hodnotami souhlasil a další odborné lékařské vyšetření nežádal. Policisté tomuto řidiči na místě silniční kontroly zakázali další jízdu, věc šetří jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
Nález munice pocházející z II. světové války na katastru obce Pusté Jakartice
Jednačtyřicetiletý muž z Opavy dne 24.dubna 2012 v době kolem 16:15 hodin oznámil prostřednictvím tísňové linky čísla 158, že při výkopových pracích v poli na katastru obce Pusté Jakartice nalezl munici pocházející z II. světové války. Na místo se dostavili kravařští policisté a policejní pyrotechnik, který si následně nalezený dělostřelecký granát, průměru 122 mm, převzal ke zneškodnění.
Je podezřelý z násilí proti úřední osobě
Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě zahájil dne 24.dubna 2012 trestní stíhání třiapadesátiletého muže z Opavy, jako podezřelého ze spáchání přečinu násilí proti úřední osobě.
Shora uvedeného skutku se měl podezřelý muž dopustit dne 23.dubna 2012 v době kolem 02:25 hodin v bytě činžovního domu v Opavě, části předměstí. Do bytu opavští policisté dorazili na základě oznámení prostřednictvím tísňové linky čísla 158. Shora jmenovaný byl v silně podnapilém stavu a narušoval občanské soužití obyvatelů bytu. Vzhledem k tomu, že podezřelý muž ve svém protiprávním jednání pokračoval i před zasahujícími policisty, policisté byli nuceni k jeho překonání využít svého zákonné oprávnění a použít donucovací prostředky. Při služebním zákroku policejní hlídky měl ovšem shora jmenovaný, po předchozích slovních urážkách a opakované výzvě policistů, aby tohoto zanechal, fyzicky napadnout jednoho ze zakročujících policistů. Podezřelý měl policistu udeřit pěstí do obličeje, přičemž ke zranění policisty ani podezřelého nedošlo. Současně nebyla způsobena ani žádná škoda na majetku.
Tedy, shora jmenovaný měl užít násilí v úmyslu působit na výkon pravomoci úřední osoby. Policisté užili při služebním zákroku donucovací prostředky, hmaty, chvaty a údery a následně podezřelému přiložili pouta. Poté muže dle trestního řádu zadrželi, o čemž informovali Okresní státní zastupitelství. Vzhledem k tomu, že zadržený muž byl v silně podnapilém stavu, pomocí přístroje Drager mu byla v dechu naměřena hodnota 2,02 promile alkoholu, policisté muže převezli a umístili na Protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Po jeho vystřízlivění a po provedení procesních úkonů byl shora jmenovaný se souhlasem Okresního státního zastupitelství Opava ze zadržení propuštěn na svobodu.
Odcizil měděný kabel
Činu se dopustil neznámý pachatel v nočních hodinách z 23. na 24 dubna 2012 v Opavě na ulici Růžové. Ze stavebního výtahu, umístěného za jedním z domů, odcizil celkem osmdesát metrů měděného, 17ti žilového kabelu, značky GDO 500, o průměru dvou centimetrů. Jedné ostravské stavební společnosti tím způsobil škodu ve výši 65.000,- Kč.
Opavští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečin krádeže.
Pokus vloupání do dílny v obci Stěbořice
K případu pokusu vloupání do pracovní dílny nacházející na volně přístupném dvoře v obci Stěbořice došlo v době od 20.dubna do 24.dubna 2012. Neznámý pachatel se u pojízdných vrat dílny pokusil urazit visací zámek. Toto se mu nezdařilo, a pravděpodobně proto vytrhl ze zdi kovový trn s okem i se závorou a visacím zámkem. Poté dílnu otevřel, avšak nic odtud neodcizil. Přesto, poškozením visacího zámku a kovového trnu s okem způsobil Obci Stěbořice škodu ve výši 1.000,- Kč.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky ve velkých Heralticích jako přečin krádež vloupáním, spáchaný ve stádiu pokusu.  
Objasnění případu vloupání do areálu bývalého vepřína
Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě zahájil dne 24.dubna 2012 trestní stíhání tří mužů ve věku 25ti, 29ti a 32ti let z Ostravy, kteří jsou podezřelí ze spáchání přečinů krádeže vloupáním a poškození cizí věci.
Skutku se měli shora jmenovaní dopustit formou spolupachatelství, všichni tři společně, a po předchozí domluvě, dne 6.března tohoto roku v době kolem poledne na katastru obce Služovice. Po překonání oplocení měli vniknout do řádně zabezpečeného areálu bývalého vepřína. Po následném vypáčení vstupních dveří měli vejít do budovy pitevny, odkud měli ze dvou chladicích boxů odcizit hliníkové, měděné a nerezové součástky chladící soustavy, tyto v celkové hodnotě 626,- Kč. Chladicí boxy tímto učinili neupotřebitelné a způsobili na nich navíc škodu ve výši 18.000,- Kč, to vše jedné společnosti se sídlem v Hořovicích. Podezřelí jsou stíháni na svobodě. Jedná se o muže s trestní minulostí.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem