Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 25.1.2012

Opava - Neoprávněné protelefonování finanční částky do zahraničí a další...(12 případů) 

 

Dopravní nehoda řidiče osobního automobilu po vyhnutí chodci na ulici Těšínské v Opavě

Dne 25.1.2012 v době kolem 18:30 hod. řídil muž ročníku narození 1989 z Háje ve Slezsku osobní motorové vozidlo tovární značky VW Golf, se kterým jel v pravém jízdním pruhu čtyřproudé komunikace po ulici Těšínské v Opavě ve směru od Obchodního centra Tesco směrem na Ostravu, přičemž nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem a jiným okolnostem, které je možno předvídat, kdy v místě před prodejnou Auto Kelly si na poslední chvíli všiml uprostřed vozovky stojícího chodce, na kterého zareagoval tak, že strhl řízení automobilu vpravo, následně vyjel vpravo mimo komunikaci na chodník a přední částí vozu narazil do sloupu veřejného osvětlení. Při dopravní nehodě došlo k lehkému zranění řidiče, který utrpěl pohmožděniny na těle a tržnou ránu na hlavě s předběžnou dobou léčení přibližně 1 týden. Dále došlo k těžkému zranění spolujedoucí v automobilu, a to dívky ročníku narození 1996 z Chvalíkovic, která utrpěla zlomeninu záprstních kůstek pravé ruky, pohmoždění hrudníku a nohou s předběžnou dobou léčení přibližně 3 měsíce. Z místa dopravní nehody byly zraněné osoby převezeny sanitním vozidlem RZS do Slezské nemocnice Opava, kdy žena byla hospitalizována na oddělení chirurgie a muž byl po lékařském ošetření propuštěn domů. Na místě dopravní nehody se nacházely dvě jednotky hasičů HZS Opava, které provedly zajištění místa a následný úklid vozovky. Vůz VW Golf byl z důvodů zranění účastníků zajištěn odtahovou službou Vild Opava. Totožnost neznámého chodce zjištěna nebyla. Šetřením na místě dopravní nehody bylo dále zjištěno, že řidič ani spolujedoucí nebyli připoutáni bezpečnostními pásy. Hmotná škoda na osobním motorovém vozidle byla vyčíslena na finanční částku ve výši 50.000,- Kč a škoda na sloupu veřejného osvětlení činí 1.000,- Kč. Vše je v šetření.


Dopravní nehodovost

V průběhu dne 25.1.2012 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě ke 4 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých byly 2 osoby zraněny lehce a 1 osoba těžce, přičemž hmotná škoda na majetku činí 60.000,- Kč.


Zajištění silně podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 25.1.2012 ve 20:20 hod. bylo anonymně telefonicky oznámeno na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158, že v blízkosti autobusové zastávky u tzv. ruského hřbitova na ulici Rovniny v Hlučíně leží na zemi silně podnapilý neznámý muž. Na místo byla ihned vyslána policejní hlídka z obvodního oddělení PČR v Hlučíně, která v silně podnapilé osobě zjistila, že se jedná o muže ročníku narození 1947 z Hlučína. Vzhledem k tomu, že tento muž nebyl schopen vlastní chůze ani komunikace, bezprostředně ohrožoval svůj život a zdraví a budil veřejné pohoršení u kolemjdoucích, bylo ze strany zakročujících policistů rozhodnuto o jeho zajištění a umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Zde byla u čtyřiašedesátiletého muže provedena orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Dräger s naměřenou hodnotou 3,16 promile alkoholu v dechu. Případ je šetřen jako přestupek proti veřejnému pořádku.


Pětačtyřicetiletý muž odcizil pivní přepravku v hypermarketu Tesco Opava

Dne 25.1.2012 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu „Krádež“ muži ročníku narození 1966 z Opavy, neboť tento v době kolem 15:15 hod. dne 22.1.2012 odcizil v prodejních prostorách hypermarketu Tesco na ulici Těšínské v Opavě volně odloženou přepravku od piva s 20 prázdnými lahvemi v celkové hodnotě 160,- Kč, ke škodě společnosti Tesco Stores ČR a.s. Následným šetřením se zjistilo, že se u pětačtyřicetiletého muže jedná o recidivu, poněvadž tento byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen rozsudkem Okresního soudu v Opavě, a to ze září roku 2011 pro přečin „Krádež“, za což mu byl vyměřen trest obecně prospěšných prací v počtu 250 hodin, které však do současné doby nevykonal.


Vloupání do motorového vozidla na ulici U Pánského dvora v Opavě

V noční době od 21:30 hod. dne 24.1.2012 do 07:00 hod. dne 25.1.2012 neznámý pachatel spáchal na ulici U Pánského dvora v Opavě přečin „Krádež“ tím, že po rozbití zadního trojúhelníkového okna vnikl do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla značky Škoda Fábia, ze kterého odcizil externí navigaci značky Tomtom GO 1005 černé barvy v hodnotě 5.500,- Kč, ke škodě muže ročníku narození 1985 z Olomouce a dále z tohoto automobilu odcizil vestavěný středový ovládací panel černé barvy v hodnotě 3.000,- Kč, ke škodě společnosti Ald Automotice spol. s r.o. Praha. Této společnosti vznikla i škoda na zařízení ve výši 1.000,- Kč. Neznámý pachatel dále odcizil z prostoru kufru vozu kovový kufr stříbrné barvy s předváděcími vzorky šroubů v hodnotě 1.000,- Kč, ke škodě společnosti Fabory CZ Holding spol. s r.o. Brno. Celková škoda tak činí 10.500,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Pokus vloupání do garáže na ulici 8. května v Opavě-Kylešovicích

V blíže neupřesněné době od 09:00 hod. dne 15.1.2012 do 08:30 hod. dne 25.1.2012 neznámý pachatel spáchal v garážovišti na ulici 8. května v Opavě-Kylešovicích přečin „Krádež“ ve stádiu pokusu tím, že po vylomení cylindrické vložky zámku Fab dveří se pokusil vniknout do jedné z garáží, což se mu nepodařilo, nic neodcizil, na zařízení však způsobil poškozenému muži ročníku narození 1954 z Opavy-Kylešovic škodu ve výši 500,- Kč. Případ šetří opavští policisté.


Neoprávněné protelefonování finanční částky přes internet do zahraničí

Dne 25.1.2012 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě zahájili na základě oznámení od oprávněných zaměstnanců úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“, neboť na podkladě všech doposud zjištěných skutečností je zřejmé, že neznámý pachatel v průběhu dne 18.12.2011 se prostřednictvím sítě internet neoprávněně připojil na telefonní ústřednu na bázi počítačové sítě internet ISDN, jenž je přidělena Slezskému gymnáziu na ulici Zámecký okruh v Opavě a uskutečnil celkem 87 hovorů v délce více jak 12 hodin do zahraničí, a to do Velké Británie. Poškozené organizaci Slezské gymnázium Opava tak byla způsobena celková škoda ve výši 7.610,- Kč a případ je předmětem dalšího prověřování a prošetřování ze strany opavských policistů.


Odcizení peněženky z bundy v nezajištěné kanceláři na ulici Palhanecké v Opavě-Jaktaři

Dne 24.1.2012 v době mezi 08:00 hod. a 14:30 hod. neznámý pachatel spáchal v areálu společnosti Top Modern na ulici Palhanecké v Opavě-Jaktaři přečin „Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku“ tím, že z kapsy bundy, která byla volně odložená v nezajištěné kanceláři odcizil pánskou koženou peněženku hnědé barvy v hodnotě 1.000,- Kč, ve které byla finanční částka na hotovosti 2.700,- Kč, 3 kusy platebních karet, různé osobní doklady a doklady k motorovým vozidlům, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1984 z Opavy způsobena celková škoda ve výši 3.700,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Požár ve sklepních prostorách panelového domu na ulici 17. listopadu v Opavě-Kylešovicích

V době kolem 15:00 hod. dne 25.1.2012 došlo k zahoření a následnému zadýmení jednoho ze sklepních boxů ve sklepních prostorách panelového domu na ulici 17.listopadu v Opavě-Kylešovicích. Na místo byla ihned vyslána policejní hlídka z obvodního oddělení PČR v Opavě, která zjistila, že zde již zasahují 4 vozidla hasičů HZS Opava a požár byl lokalizován. K evakuaci osob bydlících v tomto 6-ti patrovém domě nemuselo dojít, zraněna byla pouze jadna osoba, a to muž ročníku narození 1974 z Kravař, který se nadýchal zplodin hoření, když se sám pokoušel požár uhasit. Následně byl tento převezen sanitním vozidlem RZS Opava na pozorování do Slezské nemocnice v Opavě, bez ohrožení života. Celou záležitost si na místě ve své kompetenci k dalšímu došetření a opatření převzal vyšetřovatel hasičů HZS Opava, přesnou příčinu vzniku zahoření sklepního boxu však nezjistil a škoda byla předběžně vyčíslena na finanční částku ve výši 4.000,- Kč, ke škodě muže ročníku narození 1971 z Opavy.


Třicetiletý muž odcizil zboží v supermarketu Penny Market v Opavě

Dne 25.1.2012 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu „Krádež“ muži ročníku narození 1982 z Opavy-Kateřinek, neboť tento v době kolem 17:30 hod. dne 25.1.2012 odcizil v supermarketu Penny Market na ulici Rybářské v Opavě volně vystavené zboží, a to 15 kusů čokolád Studenská pečeť v celkové hodnotě 718,50,- Kč, ke škodě společnosti Penny Market Opava. S tímto odcizeným zbožím prošel bez zaplacení přes pokladny, kde byl zadržen pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny a byl předán opavským policistům. Následnou lustrací v dostupných evidencích bylo zjištěno, že se u třicetiletého muže jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních třech letech pravomocně odsouzen a potrestán rozsudkem Okresního soudu v Opavě z června roku 2009 pro trestný čin „Krádež“, za což mu byl uložen nepodmíněný trest odnětí svobody na dobu 4 měsíců.


Poškození osobního automobilu na ulici Komenského ve Vítkově

Neznámý pachatel spáchal na ulici Komenského ve Vítkově přečin „Poškození cizí věci“ tím, že v blíže neurčené době od 15:00 hod. dne 15.1.2012 do 14:30 hod. dne 19.1.2012 na parkovišti před budovou Základní školy neznámým předmětem poškodil zde zaparkované osobní motorové vozidlo značky Nissan Note, kdy v povrchovém oranžovém laku způsobil dva škrábance o celkové délce 49 cm, čímž způsobil poškozené ženě ročníku narození 1981 z Nového Jičína celkovou škodu ve výši 15.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR ve Vítkově.


Případ výtržnictví v Budišově nad Budišovkou zná tři pachatele

Dne 25.1.2012 policejní komisař SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání muže ročníku narození 1992 z Budišova nad Budišovkou jako obviněného ze spáchání přečinu „Výtržnictví“, muže ročníku narození 1989 z Vítkova jako obviněného ze spáchání přečinu „Výtržnictví“, přečinu „Nebezpečné vyhrožování“ a přečinu „Porušování domovní svobody“ a muže ročníku narození 1989 z Havířova, okres Karviná jako obviněného ze spáchání přečinu „Výtržnictví“, přečinu „Nebezpečné vyhrožování“ a přečinu „Porušování domovní svobody“, kterých se měli dopustit tím, že společně v době kolem 00:30 hod. dne 21.8.2011 na chodbě jednoho z panelových domů na ulici Na Sídlišti v Budišově nad Budišovkou, tedy na místě veřejnosti přístupném za přítomnosti dalších osob, hlasitým křikem a nadávkami rušili noční klid, kdy poté, co na své nevhodné chování byli upozorněni nájemníky domu, tak nejdříve slovně a pak i fyzicky, kopy vedenými na tělo, napadli poškozeného muže ročníku narození 1943 z Budišova nad Budišovkou. Poté, co se napadený muž společně se svou družkou (ženou ročníku narození 1947 z Budišova nad Budišovkou) v obavě z dalšího napadení ukryli a uzamkli ve svém bytě, tak všichni tři obvinění muži rozkopali a vyrazili vstupní dveře do jejich bytu, dva z nich vnikli dovnitř a zde neoprávněně a proti vůli nájemníků setrvali, přičemž oba tito muži poškozeným vyhrožovali slovy : „Ty kurvo, Ty pičo, ten Tvůj bude zítra mrtvý“, „Já Tě zabiju“ a plivali jim přitom do obličeje. V obou poškozených osobách toto jednání vyvolalo důvodnou obavu o svůj život a zdraví, že takto obvinění muži učiní, kdy během popsaného jednání poškozený muž utrpěl zranění (pohmožděninu levé ruky a tržnou ránu zápěstí pravé ruky) bez lékařského ošetření a škoda na jejich zařízení byla vyčíslena na finanční částku ve výši 2.800,- Kč. Devatenáctiletý muž z Budišova nad Budišovkou se skutku dopustil přesto, že byl trestním příkazem Okresního soudu v Opavě z listopadu roku 2010 pravomocně odsouzen, mimo jiné pro přečin „Výtržnictví“ a byl mu uložen podmíněný trest odnětí svobody v délce trvání 6 měsíců se zkušební dobou na 1 rok. Dvaadvacetiletý muž z Vítkova se svého protiprávního jednání dopustil i přesto, že byl trestním příkazem Okresního soudu v Opavě z listopadu roku 2010 pravomocně odsouzen, mimo jiné pro přečin „Výtržnictví“ a byl mu uložen podmíněný trest odnětí svobody v trvání 6 měsíců se zkušební dobou na 1 rok. Trestní stíhání všech mužů je vedeno na svobodě.

 

Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem