Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 25.11.2012

Opava - Vloupání do rodinných domů v obci Slavkov a další...(10 případů) 

 

Kontrola podnapilého řidiče osobního automobilu na ulici Palhanecké v Opavě-Jaktaři

Dne 25.11.2012 v době kolem 09:40 hod. vykonávala policejní hlídka z Dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě výkon služby na ulici Palhanecké v Opavě, městské části Jaktař, kdy stavěla a kontrolovala řidiče osobního motorového vozidla, a to muže ročníku narození 1951 z Neplachovic. Řidič byl zastaven z důvodu toho, že na automobilu byla rozsvícena mlhová světla, ačkoliv klimatické podmínky nenasvědčovaly tomu, že by mohlo být vozidlo takto osvětleno. Po předložení všech dokladů potřebných k provozu a řízení vozidla se shora uvedený muž podrobil odbornému měření dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Dräger s pozitivními výsledky a s naměřenými hodnotami 0,50 promile a 0,47 promile alkoholu v dechu. Jednašedesátiletý řidič se k předchozímu požití alkoholických nápojů doznal, kdy uvedl, že pil předchozího večera, s naměřenými hodnotami souhlasil a nepožádal o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči). Na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Při kontrole technického stavu automobilu bylo dále zjištěno, že platnost STK vozu již skončila začátkem měsíce listopadu letošního roku a rovněž i emisní kontrola je propadlá od měsíce října roku 2012. Vše je předmětem dalšího prověřování a prošetřování.


Dopravní nehodovost

V průběhu dne 25.11.2012 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě ke 3 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých byla 1 osoba zraněna lehce a celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 65.000,- Kč.


Kontrola řidiče osobního automobilu pod vlivem návykových látek v obci Bolatice

Dne 25.11.2012 v době kolem 02:50 hod. řídil muž ročníku narození 1990 z Opavy po ulici Hlučínské v obci Bolatice osobní motorové vozidlo značky VW Golf, a to po předchozím požití omamných a psychotropních látek či jedů, což bylo zjištěno při silniční kontrole ze strany policistů z Obvodního oddělení PČR v Kravařích, kdy test za pomocí testeru Drugwipe 5+ vyzněl pozitivně na návykovou látku Amphetamin. Dvaadvacetiletý řidič se na výzvu ze strany zakročujících policistů odmítl podrobil odběru biologického materiálu (krve nebo moči) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě, na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Devětadvacetiletý muž z Opavy odcizil měděný okapový svod z budovy opavského Marianum

Dne 24.11.2012 v době kolem 23:20 hod. muž ročníku narození 1983 z Opavy spáchal na ulici Rooseveltové v Opavě přečin „Krádež“ tím, že odcizil 185 cm dlouhou část měděného okapového svodu z budovy Marianum, přičemž se daného skutku majetkového charakteru dopustil i přesto, že se u něj jedná o recidivu, poněvadž byl v posledních 3 létech pravomocně potrestán, a to rozsudkem Okresního soudu v Opavě z dubna roku 2011, k podmíněnému trestu odnětí svobody na 2 roky se zkušební dobou do března roku 2015. Příspěvkové organizaci Marianum Opava tak způsobil dosud přesně neustanovenou škodu, která nebude vyšší jak 5.000,- Kč. Devětadvacetiletý muž byl bezprostředně po svém protiprávním jednání zadržen poblíž místa činu ze strany službu konajících policistů z Obvodního oddělení PČR v Opavě, kdy následně byl umístěn do opavské policejní cely z důvodů provedení nezbytných procesních úkonů, po kterých byl propuštěn na svobodu. Ve věci je vedeno zkrácené přípravné řízení pro přečin „Krádež“.


Předvedení ženy k prokázání totožnosti

Dne 25.11.2012 v 04:20 hod. policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Opavě předvedla do budovy opavské policie z baru A.D.S. na ulici Pekařské v Opavě jim neznámou ženu, která nedokázala hodnověrně prokázat na místě svou totožnost. Následně bylo lustracemi v dostupných evidencích zjištěno, že se jedná o ženu ročníku narození 1964 z Opavy, která byla po provedených nutných procesních úkonech propuštěna.


Odcizení jízdních kol ze sklepní místnosti v činžovním domě na ulici Pekařské v Opavě

V blíže neustanovené době ode dne 20.10.2012 do dne 25.11.2012 neznámý pachatel spáchal v jednom z činžovních domů na ulici Pekařské v Opavě přečin „Krádež“ a přečin „Porušování domovní svobody“ tím, že z volně přístupné a neuzamčené sklepní místnosti odcizil dvě jízdní kola, a to pánské horské jízdní kolo značky Author typu Modus modré barvy s komponenty Shimano Deore (převody 3x7, odpružená přední vidlice) v hodnotě 5.000,- Kč a silniční jízdní kolo značky Merida typu Road Lite 905 černobílé barvy s prvky Shimano (pedály SPD) v hodnotě 15.000,- Kč, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1972 z Opavy způsobena celková škoda ve výši 20.000,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Nález munice pocházející z období 2. světové války na katastru obce Josefovice

Dne 25.11.2012 v 10:00 hod. telefonicky oznámil muž ročníku narození 1971 z Ostravy, že před chvíli nalezl u polní cesty přibližně 100 metrů od silnice I/11 v tak zvaném Josefovském kopci mezi obcemi Velká Polom a Josefovice nějaký předmět, který vypadá jako munice pocházející z období 2. světové války. Místo nálezu zajistili policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě do příjezdu policejního pyrotechnika PČR z Expozitury ve Frýdku-Místku, který si následně převzal a k zneškodnění odvezl leteckou pumu FAB 50 o průměru 30 cm a o délce 50 cm.


Kontrola řidiče osobního automobilu pod vlivem návykových látek v Kravařích

Dne 25.11.2012 v době kolem 22:40 hod. policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Kravařích stavěla a kontrolovala na ulici Opavské v Kravařích řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Felicie, a to muže ročníku narození 1984 z Opavy. Po předložení všech dokladů potřebných k provozu a řízení automobilu byl tento muž vyzván k podrobení se orientační dechové zkoušce detekčním digitálním přístrojem Drager s negativním výsledkem. Test za pomocí testeru Drugwipe 5+ na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v jeho těle však vyzněl pozitivně na návykové látky canabis, amfetamin, cocaine. Osmadvacetiletý řidič se na výzvu ze strany zakročujících policistů podrobil odbornému lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve a moči) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě, na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Vloupání do rodinných domů na ulicích Osvobození a Olomoucká v obci Slavkov

V přesně nezjištěné době od 08:00 hod. dne 23.11.2012 do 18:30 hod. dne 25.11.2012 neznámý pachatel spáchal v obci Slavkov přečin „Porušování domovní svobody“, přečin „Krádež“ a přečin „Poškození cizí věci“ tím, že :
1) vstoupil na pozemek jednoho z rodinných domů na ulici Osvobození v obci Slavkov, kdy po rozbití dvojité skleněné výplně okna vnikl do prostor tohoto domu, odkud odcizil finanční částku na hotovosti ve výši 500 Norských korun (v přepočtu 1.700,- Kč), přičemž na zařízení vznikla škoda ve výši 6.500,- Kč. Poškozenému muži ročníku narození 1970 ze Slavkova tak byla způsobena celková škoda ve výši 8.200,- Kč
2) po přelezení oplocení vstoupil na pozemek jednoho z rodinných domů na ulici Olomoucké v obci Slavkov, kdy ze zahrady odcizil 2 krtkoplaše v hodnotě 600,- Kč, dále po rozbití skleněné výplně okna vnikl do samotného domu, ze kterého odcizil brašnu s notebookem značky HP černé barvy v hodnotě 15.000,- Kč a fotoaparát značky Canon v hodnotě 6.000,- Kč, čímž způsobil společnosti G.M.Project spol. s r.o. Opava škodu ve výši 21.000,- Kč. Z domu rovněž odcizil i notebook značky HP černé barvy v hodnotě 6.500,- Kč, notebook značky Toshiba bílé barvy v hodnotě 14.000,- Kč, oranžovou tašku s nápisem Coldrex v hodnotě 1.000,- Kč a akušroubovák zelené barvy v plastovém obalu v hodnotě 2.000,- Kč, přičemž na zařízení vznikla škoda ve výši 6.000,- Kč. Poškozenou osobou je muž ročníku narození 1966 ze Slavkova.
Případy šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Dva muži neoprávněně vnikli na pozemek rodinného domu v Opavě-Kylešovicích

Dne 25.11.2012 v době kolem 23:00 hod. muž ročníku narození 1984 z Opavy-Kylešovic a muž ročníku narození 1994 z Opavy spáchali na ulici Ruské v Opavě-Kylešovicích přečin „Porušování domovní svobody“ tím, že zatím co mladší z mužů hlídal, tak starší z nich přelezl oplocení a vstoupil na uzamčený pozemek jednoho z rodinných domů, kdy poté nezajištěným oknem vnikl do sklepních prostor tohoto domu, přičemž byl přistižen majitelem domu (mužem ročníku narození 1972 z Opavy-Kylešovic). Následně byli oba muži zadrženi přivolanou policejní hlídkou z Obvodního oddělení PČR v Opavě a umsítěni v opavské policejní cele. Vše je nyní předmětem dalšího prověřování a prošetřování ze strany opavských policistů a kriminalistů.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem