Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 25.4.2009

Podnapilí řidiči, požáry, případ domácího násilí a další...(14 případů) 

 

Zadržení podnapilého řidiče motorového vozidla na ulici Těšínské v Opavě


Dne 25.4.2009 v době kolem 09:50 hod. byl poblíže benzínové čerpací stanice Shell na ulici Těšínské v Opavě, ve směru jízdy do centra města, zastaven a kontrolován řidič osobního motorového vozidla značky Ford Fiesta, a to muž ročníku narození 1949 z Opavy. Policisté dopravního inspektorátu územního odboru vnější služby Policie České republiky Opava provedli s řidičem v rámci silniční kontroly orientační dechovou zkoušku detekčním digitálním přístrojem Drager, která vyzněla pozitivně s naměřenou hodnotou 0,65 promile alkoholu v jeho dechu. Shora uvedený řidič s naměřenou hodnotou souhlasil, přiznal předchozí požití alkoholických nápojů z předešlého dne, byl si vědom přestupku proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu a přestupku proti alkoholismu a jiným toxikomaniím a lékařské vyšetření ani odběr biologického materiálu (krve nebo moči) nežádal. Na místě kontroly s ním byl sepsán tiskopis Oznámení o dopravním přestupku a bylo mu zakázáno řízení motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.



Zadržení podnapilého řidiče motorového vozidla na ulici Těšínské v Opavě


Dne 25.4.2009 v době kolem 08:00 hod. byl na ulici Těšínské v Opavě, ve směru jízdy na obec Opava-Komárov, policejní hlídkou dopravního inspektorátu PČR Opava stavěn a kontrolován muž ročníku narození 1969 z Jesenicka, který řídil osobní motorové vozidlo značky Peugot 106. Řidič byl vyzván k předložení dokladů potřebných pro provoz a řízení motorového vozidla, což učinil. Dále byl vyzván k podrobení se orientační dechové zkoušce detekčním digitálním přístrojem Dräger, která byla pozitivní s naměřenou hodnotou 0,15 promile alkoholu v jeho dechu. Shora uvedený muž doznal požití alkoholu z minulého dne a s naměřenou hodnotou souhlasil. Lékařské vyšetření spojené s odběrem krve nebo moči nežádal a na místě mu bylo zakázáno řízení motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.



Zajištění osoby na PZS Opava k vystřízlivění


Dne 25.4.2009 v 01:45 hod. policejní hlídka z obvodního oddělení PČR Opava na ulici náměstí Svaté Trojice v Opavě zajistila ženu ročníku narození 1957 z Opavy, která v silně podnapilém stavu svým křikem rušila noční klid před jedním z činžovních domů. Pro svou podnapilost a protiprávní jednání ve věci přestupku proti veřejnému pořádku byla dodána na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. U shora jmenované ženy byla provedena orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Dräger, kdy jí byla naměřena hodnota 3,1 promile alkoholu v dechu.



Vloupání do motorových vozidel v Opavě – neznámý pachatel


Dne 25.4.2009 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě zahájili úkony trestního řízení ve věci vloupání do motorových vozidel, neboť na podkladě oznámení, zjištěných skutečností a ohledáním míst činů je zřejmé, že v době od 19:00 hod. dne 24.4.2009 do 07:30 hod. dne 25.4.2009 neznámý pachatel spáchal trestný čin „Krádež“ a trestný čin „Poškozování cizí věci“ tím, že :

  1. po předchozím páčení zámku předních dveří a odstranění těsnící gumy z okna předních dveří vnikl do osobního motorového vozidla značky Alfa Romeo 146, které bylo zaparkováno na parkovišti u areálu sběrných surovin na ulici Hálkové v Opavě-Kateřinkách, kdy z přístrojové desky vozidla vytrhl autorádio značky Panasonic, které však zanechal na zadním sedadle vozidla, odcizil ale čelní panel tohoto autorádia v hodnotě 4.000,- Kč a na vozidle způsobil škodu ve výši 4.000,- Kč, vše ke škodě muže ročníku narození 1990 ze Slavkova

  2. po předchozím odstranění těsnících gum dveří a rozbití trojúhelníkového okna zadních dveří vnikl do osobního motorového vozidla značky Škoda Felicia, které stálo zaparkováno na parkovišti u panelového domu na ulici Jurečkové v Opavě, ze kterého odcizil autorádio značky Pioneer s CD a MP3 přehrávačem černé barvy v hodnotě 4.500,- Kč, dále odcizil pletenou šálu španělského národního fotbalového týmu s nápisem Espaňa v hodnotě 250,- Kč a na vozidle způsobil škodu ve výši 2.000,- Kč, čímž byla muži ročníku narození 1986 z Opavy způsobena škoda ve výši 6.750,- Kč.

Celková škoda tak činí 14.750,- Kč.



Zahoření lokomotivy v depu ČD Opava-východ na ulici Jánské v Opavě


Dne 25.4.2009 v 08:15 hod. oznámil opavským policistům operátor hasičů HZS Opava, že hasiči nyní vyjeli na požár lokomotivy do areálu depa ČD Opava-východ na ulici Janské v Opavě. Po uhašení požáru vyšetřovatel hasičů HZS Opava určil jako příčinu požáru technickou závadu na motoru lokomotivy a věc si převzal k šetření do své kompetence. Ke zranění osob nedošlo, škoda byla vyčíslena na částku 100.000,- Kč společnosti České dráhy.



Odcizení mobilního telefonu z batohu při jízdě trolejbusem MHD v Opavě – neznámý pachatel


Dne 24.4.2009 v době od 12:00 hod. do 13:00 hod. neznámý pachatel spáchal trestný čin „Krádež“ tím, že v blíže neupřesněné době a na přesně neurčeném místě v Opavě, při jízdě v trolejbuse MHD čísla 201 nebo při jízdě autobusem MHD čísla 219, odcizil z batohu, který měla poškozená žena ročníku narození 1943 z Opavy zavěšený na zádech, její mobilní telefon značky Nokia 7360 růžové barvy, čímž jí byla způsobena škoda ve výši 2.500,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.



Odcizení dřeva z lesního porostu na katastru obce Opava, část Podvihovské Chaloupky – neznámý pachatel


V době od 17:15 hod. dne 17.4.2009 do 09:00 hod. dne 25.4.2009 neznámý pachatel spáchal v lesním porostu pod obcí Opava, část Podvihovské Chaloupky trestný čin „Krádež“ tím, že v přesně nestanovené době vytěžil z volně přístupného lesního porostu celkem 6 ks vzrostlých listnatých stromů (určené jako palivové dřevo) v celkovém objemu 7,1 m3, kdy poškozenému muži ročníku narození 1947 ze Stěbořic vznikla škoda ve výši 1.500,- Kč a muži ročníku narození 1966 z Opavy vznikla škoda ve výši 6.000,- Kč. Celková škoda tedy činí 7.500,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.




Nález munice pocházející z 2. světové války na katastru obce Bohuslavice


Dne 25.4.2009 v 09:20 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1960 z Chuchelné, že před chvíli nalezl munici pocházející z období 2. světové války, a to v lesním porostu na katastru obce Bohuslavice. Oznámení bylo potvrzeno policisty z obvodního oddělení PČR Hlučín, kteří místo nálezu zajistili do příjezdu policejního pyrotechnika Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, pracoviště ve Frýdku-Místku. Ten si na místě převzal a k zneškodnění převezl 1 ks protipancéřového dělostřeleckého granátu ráže 75 mm, 1 ks protipancéřového dělostřeleckého granátu ráže 105 mm, 1 ks dělostřeleckého granátu ráže 37 mm, 2 ks dělostřeleckých granátů ráže 75 mm, 3 ks dělostřeleckých nábojů ráže 45 mm, 3 ks roznětek a 13 ks nábojů do trhavých dělostřeleckých granátů.



Požár rodinného domu na ulici Hlučínské v Opavě-Kateřinkách


Dne 25.4.2009 ve 12:35 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání PČR čísla 158 muž ročníku narození 1947 z Opavy-Kateřinek, že na ulici Hlučínské v Opavě-Kateřinkách, z rodinného domu muže ročníku narození 1941 z Opavy-Kateřinek vychází kouř a na místo již přivolal i hasiče HZS Opava. Po uhašení požáru se dostavil na místo i vyšetřovatel hasičů HZS Opava, který jako příčinu požáru uvedl technickou závadu na elektroinstalaci a věc si na místě převzal k došetření do své kompetence. Hmotná škoda na rodinném domě a zařízení byla předběžně vyčíslena na částku 750.000,- Kč. Vzhledem k tomu, že se majitelka domu, žena ročníku narození 1945 z Opavy-Kateřinek nadýchala kouře při hašení požáru, byla sanitním vozidlem RZS Opava převezena na interní oddělení Slezské nemocnice v Opavě k lékařskému ošetření a k hospitalizaci na pozorování. K dalšímu zranění osob nedošlo.



Zadržení podnapilého řidiče motorového vozidla v obci Velké Heraltice


Dne 25.4.2009 v době kolem 17:20 hod. na ulici Opavské v obci Velké Heraltice byl při řízení osobního motorového vozidla značky Škoda Favorit zastaven a kontrolován muž ročníku narození 1976 z Ostravy. Policisté z obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích u něj provedli i orientační dechovou zkoušku detekčním přístrojem Alcosensor IV, která vyzněla pozitivně s naměřenou hodnotou 0,96 promile alkoholu v jeho dechu. Shora uvedený muž se na výzvu policistů podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu. Na místě mu byl zadržen řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.



Zajištění osoby na PZS Opava k vystřízlivění


Dne 25.4.2009 v 17:30 hod. byl policejní hlídkou z obvodního oddělení PČR Opava zajištěn muž ročníku narození 1955 z Opavy, který se před jedním z činžovních domů na ulici Pekařské v Opavě v silně podnapilém stavu (orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager u něj prokázala hodnotu 3,54 promile alkoholu v jeho dechu) válel po zemi, ohrožoval svůj život a zdraví a tímto budil veřejné pohoršení kolemjdoucích spoluobčanů. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem bylo rozhodnuto o jeho umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění.

Dopravní nehoda podnapilého řidiče motorového vozidla, který nevlastní řidičský průkaz u Budišova nad Budišovkou


Dne 25.4.2009 v době kolem 18:20 hod. řídil muž ročníku narození 1984 z Budišova nad Budišovkou osobní motorové vozidlo značky Škoda Favorit v obci Staré Oldřůvky ve směru jízdy na obec Budišov nad Budišovkou, kdy při průjezdu levotočivé zatáčky nepřizpůsobil rychlost stavu a povaze vozovky a rovněž i vzhledem ke své podnapilosti nezvládl řízení, s vozidlem dostal smyk, kdy vjel až do levého silničního příkopu, kde došlo k převrácení vozidla na pravý bok a k nárazu automobilu do stromu. Při dopravní nehodě vznikla hmotná škoda na vozidle Škoda Favorit ve výši 10.000,- Kč, ke škodě ženy ročníku narození 1980 z Budišova nad Budišovkou a zároveň došlo k lehkému zranění řidiče, který musel být sanitním vozidlem RZS Opava převezen k lékařskému ošetření na oddělení traumatologie Slezské nemocnice v Opavě s dobou léčení přibližně 7 dnů. Na místě dopravní nehody byla u řidiče provedena orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Dräger s pozitivním výsledkem a s naměřenou hodnotou 1,80 promile alkoholu v jeho dechu. Dále byla provedena lustrace v evidencích řidičů motorových vozidel, kterou bylo zjištěno, že shora uvedený muž není vlastníkem řidičského oprávnění pro danou podskupinu motorových vozidel. Čtyřiadvacetiletý muž je již nyní důvodně podezřelý z trestných činů „Řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění“ a „Ohrožení pod vlivem návykové látky“. Případ je nadále v šetření ze strany opavských policistů.



Případ domácího násilí v obci Kozmice


Dne 25.4.2009 v době po 14:00 hodině v rodinném domě na ulici Por.Hoši v obci muž ročníku narození 1976 z Kozmic fyzicky napadl svou manželku, ženu ročníku narození 1984 z Kozmic, kterou ve společném bydlišti několikrát udeřil pěstí do zad a rukou, cloumal s ní a narazil jí na dveře, čímž upadla na zem. Poškozené ženě se podařilo poté utéct z bytu, kdy sama vyhledala lékařské ošetření na traumatologické ambulanci Městské nemocnice v Ostravě-Fifejdách, kde byla jednorázově ošetřena. Případ byl původně kvalifikován policisty z obvodního oddělení PČR v Hlučíně jako přestupek proti občanskému soužití, vzhledem však k tomu, že následným prošetřením bylo zjištěno, že se jedná o opakovaný fyzický útok se stoupající tendenci, který trvá již dlouhodobě, a to od roku 2005 a je jednostranně vedený, bylo ze strany hlučínských policistů přistoupeno k institutu vykázání osoby pachatele ze společného obydlí a vyslovení zákazu vstupu do něj na předepsanou dobu 10-ti dnů. Případ je nadále v šetření policistů z obvodního oddělení PČR Hlučín ve spolupráci s příslušnými pracovníky Městského úřadu Hlučín.



Vloupání do rodinného domu v Dolním Benešově – neznámý pachatel


Dne 25.4.2009 policisté z obvodního oddělení PČR Hlučín zahájili úkony trestního řízení ve věci trestného činu „Krádež“, trestného činu „Porušování domovní svobody“ a trestného činu „Neoprávněné držení platební karty“, kterých se dopustil neznámý pachatel tím, že dne 25.4.2009 v době od 14:00 hod. do 17:15 hod. na ulici Podubí v Dolním Benešově vnikl přes neuzamčené vchodové dveře do jednoho z rodinných domů, kdy z ložnice odcizil dámskou kabelku černé barvy v hodnotě 1.000,- Kč, ve které byly dioptrické brýle v hodnotě 6.000,- Kč, mobilní telefon značky Nokia v hodnotě 8.000,- Kč, dámská kožená peněženka v hodnotě 500,- Kč s finanční částkou na hotovosti ve výši 4.500,- Kč, s 12 ks stravenek v hodnotě 960,- Kč, s časovou jízdenka DPMO Ostrava v hodnotě 1.700,- Kč, s čipovou kartou zaměstnance, s platební kartou a dalšími osobními doklady, čímž byla poškozené ženě ročníku narození 1959 z Hlučína způsobena celková škoda ve výši 22.660,- Kč.

vytisknout  e-mailem