Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 25.4.2010

Opava - Dopravní nehoda motocyklisty ve Vítkově a další...(9 případů) 

 

Dopravní nehoda podnapilého řidiče motorového vozidla v Opavě

Dne 25.4.2010 v době kolem 03:00 hod. řídil muž ročníku narození 1968 z Lichnova, okres Bruntál osobní motorové vozidlo značky Škoda Fábia, a to po ulici Fügnerové směrem k ulici Kolofíkovo nábřeží v Opavě-Kateřinkách, kdy z důvodu své silné podnapilosti nezvládl řízení automobilu, z vyúsťující komunikace projel přes ulici Kolofíkovo nábřeží v přímém směru přes obrubník mimo vozovku a následně sjel do koryta řeky Opavy. Ke zranění osob nedošlo, dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Dräger byly u řidiče naměřeny hodnoty 2,39 promile, 2,45 promile a 2,33 promile alkoholu v jeho dechu. Na místě byl řidiči zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí. Hasiči HZS Opava provedli vyproštění havarovaného automobilu z vodního toku, k úniku ropných látek z vozidla nedošlo a škoda byla vyčíslena na částku 20.000,- Kč. Jednačtyřicetiletý muž je důvodně podezřelý ze spáchání přečinu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“.


Dopravní nehoda s těžkým zraněním motocyklisty na Vítkovsku

Dne 25.4.2010 v době kolem 14:30 hod. řídil muž ročníku narození 1956 z Krnova, okres Bruntál motocykl značky Yamaha XV 750 po ulici Opavské (označena jako vedlejší silnice dopravní značkou „Dej přednost v jízdě“) ve Vítkově ve směru od obce Podhradí, kdy v křižovatce s ulicí Zemědělskou (označena jako hlavní silnice) nedal přednost v jízdě osobnímu motorovému vozidlu značky Škoda Felicia, které řídil muž ročníku narození 1973 ze Starých Oldřůvek ve směru od obce Větřkovice na Odry. Přitom došlo ke střetu mezi levým bokem motocyklu a pravým bokem automobilu a k pádu motocyklu na pravý bok. Při dopravní nehodě došlo k hmotné škodě v celkové výši 27.000,- Kč a k těžkému zranění motocyklisty s předběžnou dobou léčení přibližně 12-ti týdnů. Tento čtyřiapadesátiletý muž byl převezen sanitním vozidlem RZS do Slezské nemocnice Opava, kde byl lékařsky ošetřen a následně byl převezen k hospitalizaci do nemocnice v Krnově. Dechové zkoušky u řidiče automobilu i u motocyklisty vyzněly negativně. Případ je nadále v šetření.


Zadržení podnapilého řidiče motorového vozidla ve Vítkově

Dne 25.4.2010 policisté z obvodního oddělení PČR ve Vítkově sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“ muži ročníku narození 1979 z Ústí nad Labem, neboť tento byl dne 24.4.2010 v době kolem 21:30 hod. kontrolován vítkovskými policisty na ulici Oderské ve Vítkově jako řidič osobního motorového vozidla tovární značky Seat Cordoba, které řídil po předchozím požití alkoholických nápojů. Tuto skutečnost prokázalo odborné měření dechovými zkouškami na alkohol detekčním digitálním přístrojem Drager s naměřenými hodnotami 2,53 promile, 2,72 promile a 2,48 promile alkoholu v jeho dechu. S výsledky měření jednatřicetiletý muž souhlasil, o lékařské vyšetření spojené s odběrem krve či moči nepožádal, byl mu zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Zajištění silně podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 24.4.2010 ve 22:40 hod. telefonicky oznámila na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 žena ročníku narození 1945 z Kravař, že jí v místě trvalého bydliště na ulici Hlučínské v Kravařích, části Kouty někdo chodí po balkónu a klepe na okna. Na místo ihned vyjela policejní hlídka z obvodního oddělení PČR v Kravařích, která zjistila, že na balkónu tohoto rodinného domu je jeden ze spolumajitelů, a to muž ročníku narození 1974 z Kravař, který je v silně podnapilém stavu a schválně bouchá oznamovatelce do oken, hlasitě ji nadává vulgárními výrazy, a to i za přítomnosti kravařské policejní hlídky. Několikrát byl tento muž policisty uklidňován a vyzýván, aby zanechal svého protiprávního jednání s výstrahou, že jinak bude použito donucovacích prostředků. Na tyto výzvy pětatřicetiletý muž nereagoval a proto byl zajištěn a dodán na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Při zajišťování pachatele přestupku proti veřejnému pořádku a přestupku proti občanskému soužití tento kladl policistům aktivní odpor, proto byly použity donucovací prostředky, a to hmaty, chvaty sebeobrany a pouta. Orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager mu byla naměřena hodnota 1,7 promile alkoholu v jeho dechu. Při použití donucovacích prostředků v souvislosti se služebním zákrokem nedošlo ke zranění zúčastněných osob ani ke škodě na majetku.


Vloupání do motorového vozidla na ulici Antonína Dvořáka v Hlučíně

Neznámý pachatel v blíže neupřesněné době od 23:50 hod. dne 24.4.2010 do 08:00 hod. dne 25.4.2010 po vypáčení zámku předních dveří vnikl do osobního motorového vozidla značky Mazda Demio, které bylo zaparkováno na ulici Antonína Dvořáka v Hlučíně, ze kterého odcizil autorádio s CD přehrávačem značky JVC typu KD-R401 v hodnotě 1.500,- Kč, kdy na zařízení vznikla škoda ve výši 3.000,- Kč, vše ke škodě muže ročníku narození 1963 z Hlučína. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně pro přečin „Krádež“.


Zadržení podnapilého řidiče motorového vozidla v obci Čermná ve Slezsku

Dne 25.4.2010 policisté z obvodního oddělení PČR ve Vítkově sdělili ve zkráceném přípravném řízení muži ročníku narození 1989 z Vítkova podezření z přečinu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“, neboť tento dne 25.4.2010 v době kolem 13:30 hod. řídil na katastru obce Čermná ve Slezsku osobní motorové vozidlo tovární značky BMW 138 po předchozím požití alkoholických nápojů, což bylo potvrzeno odborným měřením dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Dräger s pozitivním výsledkem a s naměřenými hodnotami 1,36 promile, 1,09 promile a 1,22 promile alkoholu v jeho dechu. Podezřelý muž s výsledky měření souhlasil, o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologických látek (krve nebo moči) nepožádal a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Vloupání do rodinného domu ve Vítkově, části Klokočov

Neznámý pachatel spáchal v přesně neustanovené době přečin „Porušování domovní svobody“, přečin „Krádež“ a přečin „Poškození cizí věci“ tím, že v době od 14:00 hod. dne 18.4.2010 do 12:00 hod. dne 25.4.2010 se pokusil páčením vstupních dveří vniknout do rekonstruovaného rodinného domu ve Vítkově části Klokočov, což se mu nepodařilo, dále se do tohoto domu snažil vniknout po vypáčení dvou křídel eurooken, což se mu také nepodařilo, do domu však vnikl po vykopnutí dveří půdních prostorů a z domu odcizil 4 litry alkoholu Slivovice, 1 litr alkoholu Metaxa a 1 kus pilového kotouče do cirkulárky. Odcizením výše uvedených věcí byla muži ročníku narození 1974 z Opavy-Kateřinek způsobena celková škoda ve výši 2.700,- Kč a poškozením zařízení pak škoda ve výši 10.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR ve Vítkově.


Zajištění silně podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 25.4.2010 v 19:30 hod. telefonicky oznámila na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 žena ročníku narození 1970 z Opavy, že na ní neustále zvoní muž ročníku narození 1954 z Opavy, a to na její pronajatý byt v jednom z činžovních domů na ulici Na Rybníčku v Opavě. Přivolaná policejní hlídka z obvodního oddělení PČR v Opavě na místě zjistila, že šestapadesátiletý muž je v silně podnapilém stavu a dožaduje se vstupu do bytu oznamovatelky. Vzhledem k tomu, že vznikla důvodná obava, že muž bude ve svém protiprávním jednání i nadále pokračovat, bylo rozhodnuto o jeho zajištění a dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Při orientační dechové zkoušce detekčním digitálním přístrojem Drager mu byla naměřena hodnota 2,59 promile alkoholu v jeho dechu. Opavští policisté v následujících dnech budou prověřovat důvod jednání výše uvedeného pachatele přestupku proti občanskému soužití.


Dopravní nehodovost

V průběhu dne 25.4.2010 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky Opava ke dvěma nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých byla jedna osoba zraněná těžce. V souvislosti s nehodovostí vznikla škoda na majetku ve výši 50.000,- Kč.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem