Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 25.4.2012

Opava - Dopustil se nebezpečného pronásledování a další události (12 případů) 

 
Dopustil se nebezpečného pronásledování
Policisté opavského obvodního oddělení zahájili dne 16.dubna 2012 úkony trestního řízení ve věci přečinu nebezpečného pronásledování, z jehož spáchání byl podezřelý šestadvacetiletý muž z Východních Čech.
Tohoto skutku se měl shora jmenovaný dopustit v době od 1.dubna do 16.dubna 2012 v Opavě, části předměstí. V uvedené době měl dlouhodobě pronásledovat dvacetiletou ženu z Opavy. S pravidelností ob jeden den, měl na ženu pískat před jejím současným bydlištěm, čekat na ni před domem, kde bydlí, a to před nástupem do práce i po práci, doprovázet ji do práce, volat poškozené a psát jí zprávy na její mobilní telefon. Tímto měl podezřelý u ženy vyhledávat její osobní blízkost a trvale ji prostřednictvím SMS zpráv a voláním kontaktovat.
V době od 16.dubna do 24.dubna 2012, kdy si poškozená vyměnila SIM kartu v telefonu, měl shora jmenovaný opětovně vyhledávat její osobní blízkost, a to tím že jí měl pravidelně psát zprávy na veřejném portálu Facebook. Takto měl ženu dlouhodobě pronásledovat, vyhledávat její osobní blízkost a vytrvale ji prostřednictvím prostředků elektronických komunikací písemně a telefonicky kontaktovat.
Policisté opavského obvodního oddělení podezřelého muže dne 24.dubna 2012 ve 14:45 hodin v místě jeho opavského bydliště, se souhlasem Okresního státního zastupitelství Opava, dle trestního řádu zadrželi a umístili ho do policejní cely. Téhož dne mu policisté sdělili podezření ze spáchání přečinu nebezpečného pronásledování. Následujícího dne, dne 25.dubna 2012 byl poté shora jmenovaný rozhodnutím Okresního soudu v Opavě potrestán podmíněným trestem odnětí svobody v délce trvání dvou měsíců, se zkušební dobou na jeden rok. Tímto rozhodnutím má odsouzený rovněž uložen zákaz vyhledání osobní blízkosti poškozené ženy či jiného kontaktování její osoby. Případ policisté šetřili formou zkráceného přípravného řízení. 
Dopravní nehodovost
V průběhu středy 25.dubna 2012 nešetřili dopravní policisté v rámci teritoria Územního odboru Policie České republiky Opava žádnou dopravní nehodu.
Je podezřelý ze spáchání výtržnictví
Hlučínští policisté sdělili dne 25.dubna 2012 sedmadvacetiletému muži z Kravařska podezření ze spáchání přečinů výtržnictví a poškození cizí věci.
Shora uvedených skutků se měl podezřelý muž dopustit dne 25.února 2012 v době kolem 17:50 hodin v Hlučíně na ulici ČSA. Na místě veřejnosti přístupném měl kovovým odpadkovým košem úmyslně bezdůvodně nejméně pětkrát udeřit do bezpečnostních prosklených hliníkových vchodových dveří jednoho z tamních panelových domů. Tímto měl na poškozených dveřích způsobit Opavskému bytovému družstvu škodu ve výši 15.500,- Kč. Případ je šetřen formou zkráceného přípravného řízení.
Řídila vozidlo pod vlivem návykových látek
Kravařští policisté provedli dne 25.dubna 2012 v době kolem 09:20 hodin v Bolaticích na ulici Nádražní silniční kontrolu osobního automobilu tovární značky Škoda Felicia. Vozidlo řídila dvaadvacetiletá žena z Kravařska, která se na výzvu policisty podrobila orientačnímu testu pomocí přístroje Drugwipe 5+ ke zjištění, zda v době řízení není pod vlivem návykových látek. Výsledek testu byl pozitivní na látku amfetamin. Následně se jmenovaná na další výzvu policisty podrobila odbornému lékařskému vyšetření s odběrem vzorků krve a moči na opavské protialkoholní záchytné stanici. Kravařští policisté této řidičce na místě silniční kontroly zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali jí další jízdu. Věc je předmětem dalšího šetření.
Námel munice pocházející z II. světové války na katastru obce Kobeřice

Čtyřiašedesátiletý muž z Kobeřic dne 25.dubna 2012 krátce před polednem oznámil prostřednictvím tísňové linky čísla 158, že při procházce na katastru obce Kobeřice nalezl v poli, ve vzdálenosti asi 1500 m od Statku Padělky, munici pocházející z II. světové války. Na místo se dostavili kravařští policisté a policejní pyrotechnik, který si následně nalezenou leteckou pumu AO 10, o průměru 90 mm převzal ke zneškodnění.
Policisté vyhlásili celostátní pátrání po odcizeném automobilu Škoda Octavia
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu neoprávněného užívání cizí věci. Tohoto skutku se dopustil v nočních hodinách z 24. na 25.dubna 2012 v Opavě na ulici Tolstého. Na této ulici se neoprávněně zmocnil zde zaparkovaného a řádně zajištěného osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Octavia combi, registrační značky 7T8 4873, modré metalické barvy, roku výroby 2007. V palivové nádrži automobilu se tou dobou nacházelo 54 litrů motorové nafty. Jeho odcizením způsobil neznámý pachatel osmatřicetiletému muži z Opavy celkovou škodu ve výši 101.890,- Kč.
Případ šetří policisté opavského obvodního oddělení, kteří dne 25.dubna 2012 vyhlásili po odcizeném vozidle celostátní pátrání.
Vyhlášení celostátního pátrání po odcizeném vozidle Škoda Fabia

K dalšímu odcizení osobního motorového vozidla došlo rovněž v nočních hodinách z 24. na 25.dubna 2012, avšak v obci Hrabyně. Neznámý pachatel se neoprávněně zmocnil zde zaparkovaného a řádně zajištěného automobilu tovární značky Škoda Fabia, registrační značky 6T4 8027, modré barvy, roku výroby 2006. Ve vozidle se v době jeho odcizení nacházely dvě dětské sedačky a v zavazadlovém prostoru dvě umělohmotné přepravky a pánský svetr. Na automobilu byla na čelním skle vylepena dálniční známka, v hodnotě 1.500,- Kč. Součástí vozu bylo též autorádio značky Sonny, v hodnotě 1.300,- Kč, bez odnímatelného čelního panelu. Pětatřicetileté ženě z Hrabyně způsobil neznámý pachatel odcizením vozidla celkovou škodu ve výši 85.000,- Kč.
I tento případ šetří opavští policisté jako přečin neoprávněné užívání cizí věci. Téhož dne bylo po odcizeném vozidle vyhlášeno celostátní pátrání.
Silně podnapilá žena napadla obsluhu restaurace
Devětačtyřicetiletý muž z Opavska dne 25.dubna 2012 ve 14:10 hodin oznámil prostřednictvím tísňové linky čísla 158, že byl jako obsluhující v opavské restauraci nacházející na ulici Olomoucké slovně napaden ze strany hosta, čtyřiašedesátileté ženy z Opavy. Dorazivší opavští policisté následně ženu, která byla v silně podnapilém stavu, zajistili, a to vzhledem k tomu, že měli důvodnou obavu, že bude ve svém protiprávním jednání pokračovat. Policisté ženu převezli a umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici. Pomocí přístroje Drager jí v dechu naměřili hodnotu 1,68 promile alkoholu.
Věc šetří opavští policisté jako přestupek proti občanskému soužití.
Poškodil zaparkovaný automobil
Činu se dopustil neznámý pachatel v noční době z 24. na 25.dubna 2012 v Opavě na ulici Otické na parkovišti před tamní restaurací. Na zde zaparkovaném osobním automobilu tovární značky Kia Ceéd ulomil krytky víka nádrže a nezjištěným způsobem promáčkl levý zadní blatník. Pachatel dále způsobil promáčkliny také na pravé hraně levých zadních dveří a nad zámkem levých předních dveří. Jedné pražské leasingové společnosti tím způsobil škodu v předběžné výši 6.500,- Kč.
Opavští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu poškození cizí věci.
Poškození dalšího zaparkovaného vozidla
K dalšímu poškození motorového vozidla došlo ve stejnou dobu na ulici Havlíčkové. Na této ulici dosud nezjištěný pachatel poškodil zde zaparkovaný osobní automobil tovární značky BMW. Neznámým předmětem způsobil rýhy v laku karoserie vozidla, a to v přední kapotě, levém a pravém zadním blatníku, zadním spojleru a v pravých zadních dveřích. Dvaatřicetileté ženě z Opavska způsobil neznámý pachatel škodu v předběžné výši 50.000,- Kč.
I tento případ šetří opavští policisté jako přečin poškození cizí věci.
Trampolínu a hliníkové žebříky odcizil z pozemku zahradní chatky
K případu došlo v noční době z 24. na 25.dubna 2012 v Opavě na ulici Olomoucké. Neznámý pachatel vnikl, po předchozím odstranění lankového zámku, kterým byla uzamčena branka a který poté odcizil, na pozemek zahradní chatky osmatřicetiletého muže z Opavy. Z tohoto pozemku odcizil skákací trampolínu, modré barvy, o průměru 3,6 metrů, s ochrannou sítí, v hodnotě 7.000,- Kč a dva hliníkové skládací žebříky (jeden dlouhý sedm metrů a druhý délky dvou metrů). Odcizením těchto věcí způsobil neznámý pachatel shora jmenovanému celkovou škodu ve výši  13.000,- Kč.
Případ šetří opavští policisté jako přečiny krádež vloupáním a porušování domovní svobody.
Je podezřelý ze zavinění dvou dopravních nehod. U obou mu policisté v dechu naměřili hodnotu téměř tři promile alkoholu
Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě zahájil dne 25.dubna 2012 trestní stíhání třiatřicetiletého muže z Opavska, jako podezřelého ze spáchání pokračujícího přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Tohoto skutku se měl dopustit hned ve dvou případech, u dvou dopravních nehod:
  • K první dopravní nehodě, z jejíž zavinění je shora jmenovaný podezřelý, došlo dne 7.dubna 2012 ve 20:25 hodin v Opavě v křižovatce ulic Otické (označené jako hlavní pozemní komunikace) a Purkyňové (označené jako vedlejší pozemní komunikace). Jako řidič osobního automobilu tovární značky Renault měl předjet jednadvacetiletého řidiče z Opavy jedoucího osobním vozidlem Škoda Forman, v té době odbočujícího vlevo z ulice Purkyňové na ulici Otickou, ve směru jízdy k ulici Vaškovo náměstí. Podezřelý měl vozidlo Škoda Forman svým automobilem Renault zablokovat, v důsledku čehož došlo k nárazu levé části vozu Škoda Forman do pravého boku vozidla Renault. Dopravní nehodě mělo předcházet, ze strany řidiče automobilu Renault, pronásledování osádky vozidla Škoda, přičemž v jednom případě, a to na ulici Rooseveltové mělo dojít k verbálnímu konfliktu, kdy podezřelý měl vystoupit ze svého vozidla a snažit se otevřít dveře u řidiče vozu Škoda. Poškozený ale na toto reagoval tím, že z místa vycouval a odjel.
Řidič automobilu Škoda na místě výše uvedené dopravní nehody v křižovatce ulic Purkyňové a Otické nezastavil a za stálého pronásledování vozidlem řízeným podezřelým pokračoval v jízdě na ulici Vaškovo, na Obvodní oddělení Policie České republiky. Podezřelý v průběhu jízdy k policejní služebně měl ale způsobit další dopravní nehodu. Při odbočování vlevo, měl levým bokem svého vozu narazit do levého zadního rohu automobilu Ford Focus. Na místo nehody se dostavili dopravní policisté, kteří u řidičů obou vozidel provedli dechové zkoušky. U řidiče automobilu Škoda byl výsledek negativní, zato u řidiče vozidla Renault byly odborným měřením pomocí přístroje Drager v pětiminutových intervalech naměřeny postupně hodnoty: 3.02, 2.6 a 2.87 promile alkoholu v jeho dechu. Následně se řidič na výzvu policisty podrobil i odbornému lékařskému vyšetření s odběrem vzorku krve na opavské protialkoholní záchytné stanici. Při nehodě nedošlo ke zranění osob, hmotná škoda způsobena na třech havarovaných vozidlech byla odhadnuta na částku 4.000,- Kč.
  • K druhé dopravní nehodě došlo dne 24.dubna 2012 v době kolem 22:10 hodin v Opavě. Podezřelý třiatřicetiletý muž měl řídit po ulici Vaškovo náměstí, ve směru jízdy od ulice Vyhlídalové, osobní automobil tovární značky Nissan. V prostoru tříramenné křižovatky ulic místních komunikací pravděpodobně vlivem své silné podnapilosti nezvládl řízení vozidla a pravou přední částí svého vozidla měl narazit do levé zadní části automobilu tovární značky Škoda Yeti, které stálo zaparkováno u pravého okraje ulice Vaškovo náměstí. Vlivem nárazu došlo k posunu vozidla Škoda, které následně přední částí narazilo do zadní části dalšího zde zaparkovaného automobilu Toyota Yaris. Toto vozidlo bylo rovněž posunuto vpřed, a to na třetí zde zaparkovaný vůz tovární značky VW Passat.
Při této dopravní nehodě došlo ke zranění dvou spolujedoucích ve vozidle Nissan: dvaatřicetileté ženy a devětadvacetiletého muže, pocházejících z Opavska. Oba byli z místa nehody převezeni vozidlem rychlé lékařské pomoci k ošetření do opavské nemocnice. Dle předběžné lékařské zprávy utrpěli zranění povahy lehké, blíže neurčené. Řidič vozidla Nissan se na místě nehody podrobil na výzvu dopravních policistů odbornému měření pomocí přístroje Drager, s pozitivním výsledkem. Poprvé mu byla naměřena hodnota 3,38 promile alkoholu a po pěti minutách hodnota 2,94 promile alkoholu v jeho dechu. Vzhledem k tomu, že rozdíl naměřených hodnot byl větší než deset procent, řidič se na výzvu policisty podrobil i odbornému lékařskému vyšetření s odběrem vzorku krve na opavské protialkoholní záchytné stanici. Zde jej policisté následně umístili k vystřízlivění. Hmotná škoda na čtyřech havarovaných vozidlech: Nissan, Škoda Toyota a VW Passat byla celkově vyčíslena na částku 150.000,- Kč.  
Řidičský průkaz policisté shora uvedenému řidiči nezadrželi, neboť tento neměl za jízdy u sebe. K případu je třeba dále dodat, že třiatřicetiletý řidič byl na místě druhé dopravní nehody dle trestního řádu a se souhlasem Okresního státního zastupitelství Opava zadržen. Po jeho vystřízlivění, dne 25.dubna 2012 krátce po poledni, byl umístěn do policejní cely, kde se nachází dosud. V současné době rozhoduje soudce Okresního soudu v Opavě na návrh státního zástupce o vzetí jmenovaného do vazby. Policisté mimo jiné ve svých databázích zjistili, že podezřelý muž byl za takový čin v měsíci únoru loňského roku rozhodnutím Okresního soudu Opava potrestán k podmíněnému trestu odnětí svobody, a to v délce trvání čtyř měsíců, se zkušební dobou do března tohoto roku. Současně mu byl stejným soudem uložen zákaz činnosti, spočívající v zákazu řízení motorových vozidel, s podmíněným upuštěním od výkonu, se zkušební dobou do měsíce ledna roku 2013.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová
 

vytisknout  e-mailem