Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 25.5.2010

Opava - Cyklista byl po dopravní nehodě s vážným zraněním letecky transportován do ostravské nemocnice a další ... (7 případů) 

Dopravní nehoda s těžkým zraněním cyklisty v Opavě
K dopravní nehodě došlo 25.května krátce před jednadvacátou hodinou v Opavě v křižovatce ulic Pivovarské a Nákladní. Čtyřicetiletý cyklista z Opavska jel na jízdním kole Liberta po ulici Pivovarské (z kopce dolů) směrem ke křižovatce s ulicí Nákladní. Kterým směrem hodlal cyklista křižovatku projet, se policistům dosavadním šetřením zjistit nepodařilo. Přesto, cyklista je podezřelý z toho, že nerespektoval dopravní značku „Dej přednost v jízdě“ a při průjezdu touto křižovatkou nedal přednost v jízdě nákladnímu vozidlu Avia, které řídil osmadvacetiletý muž z Šumperku. Cyklista narazil do levého boku kabiny nákladního automobilu, který projížděl křižovatkou po ulici Nákladní v přímém směru k ulici Rybářské. Po střetu upadl cyklista na vozovku.
S těžkým zraněním, a to poraněním hlavy a hrudníku a byl letecky transportován do Fakultní nemocnice v Ostravě Porubě. Dechová zkouška řidiče nákladního vozidla byla negativní, u cyklisty policisté nařídili odběr vzorku krve v rámci jeho lékařského ošetření. Při dopravní nehodě došlo na jízdním kole k hmotné škodě ve výši 1.000,- Kč, na nákladním automobilu ke škodě ve výši 5.000,- Kč.
Případ dále šetří policisté opavského dopravního inspektorátu a žádají svědky, kteří se pohybovali v uvedené době v místě této dopravní nehody, aby se přihlásili vyšetřujícímu policistovi prap. Martinu Tihelkovi nebo na tísňovou linku 158.  
V silně podnapilém stavu narušoval občanské soužití
Jednačtyřicetiletý Vítkovan se 24.května v době mezi 23:00 hod. a 24:00 hod. v silně podnapilém stavu dobýval do rodinného domu čtyřiačtyřicetileté majitelky v obci Vítkov, část Prostřední Dvůr. Muž bouchal na okna a dveře domu, přitom křičel a domáhal se vstupu do obydlí. Vlivem silné podnapilosti několikrát upadl na zem a způsobil si zranění hlavy.
Muže na místě zajistili vítkovští policisté, kteří u něj provedli přístrojem Drager dechovou zkoušku. V dechu mu naměřili hodnotu 2,36 promile alkoholu. Vzhledem k tomu, že podnapilý muž svým jednáním ohrožoval svůj život a zdraví a policisté měli obavu, že bude ve svém jednání pokračovat, převezli jej a umístili na opavskou protialkoholní záchytnou stanici k vystřízlivění. Předtím jej ale policisté ještě předali k ošetření na chirurgickou ambulanci opavské nemocnice. Dalším policejním šetřením zjistili, že téhož dne, tedy 24.května, byl podezřelý muž propuštěn z hospitalizace, kterou absolvoval v opavské psychiatrické léčebně. Muž měl lékařem předepsány léky, na které se nesmí požívat alkoholické nápoje.
Případ šetří vítkovští policisté jako přestupek proti občanskému soužití.
V opavském hypermarketu byl přistižen při krádeži salámu v hodnotě 33 korun, navíc byl v silně podnapilém stavu
Policisté Obvodního oddělení PČR v Opavě sdělili 25.května osmadvacetiletému Opavanovi podezření ze spáchání přečinu krádeže.
Podezřelý muž se skutku dopustil 25.května krátce po deváté hodině ranní v hypermarketu Lidl na ulici Těšínské v Opavě. Z regálu chladicího boxu odcizil balený krájený salám Vysočina v hodnotě 33,- Kč, přičemž byl přistižen ostrahou prodejny. Pětadvacetiletý člen ochranné služby vyzval podezřelého, aby vyčkal do příjezdu policejní hlídky. Podezřelý se mu ale vysmekl a spadl na plexisklo v prodejně. Tím společnosti Lidl způsobil celkovou škodu ve výši 533,- Kč. Vzhledem k tomu, že podezřelý byl v silně podnapilém stavu (přístrojem Drager mu byla naměřena hodnota 2,10 promile alkoholu v dechu), policisté muže převezli a umístili na opavskou protialkoholní záchytnou stanici k vystřízlivění.
Ve svých databázích policisté navíc zjistili, že muž byl za trestnou činnost majetkového charakteru v posledních třech letech již potrestán, a to rozsudkem Okresního sodu Opava k podmíněnému trestu odnětí svobody, se zkušební dobou do prosince letošního roku. Policisté případ šetří formou zkráceného přípravného řízení.
Vloupání do opavské firmy na ulici Horovo náměstí
Neznámý pachatel se v přesně nezjištěné době v období mezi 7.květnem a 25.květnem vloupal do firmy na ulici Horovo náměstí v Opavě. Nedostatečně zajištěným sklepním oknem vnikl do vnitřních prostor firmy, nacházejících se v suterénu činžovního domu. Odstranil lišty a skleněnou výplň vnitřních dveří, tyto následně odjistil a z provozovny odcizil elektrické nářadí, dvoje dveře a dosud nezjištěné množství dveřních kování včetně komponentů. Opavské firmě tak pachatel způsobil škodu zjevně převyšující částku 50.000,- Kč. Škoda na poškození zařízení nebyla doposud vyčíslena, pravděpodobně ale nepřesáhne částku 5.000,- Kč.
Případ šetří policisté Služby kriminální policie a vyšetřování Opava jako přečin krádež vloupáním.
Zadýmení bytu panelového domu na ulici Antonína Sovy v Opavě - Kateřinkách
Operátor Hasičského záchranného sboru Opava 25.května ve 13:35 hod. telefonicky oznámil na linku 158, že v panelovém domě na ulici Antonína Sovy v Opavě - Kateřinkách došlo k zadýmení přízemního bytu. Na místě zasahovaly dvě vozidla HZS Opava. Opavští policisté a hasiči šetřením zjistili, že majitel bytu, osmapadesátiletý muž, vysypal před odchodem z bytu kolem 13:00 hod. popelník s nedopalkem cigarety do plastového kbelíku v kuchyni. K zadýmení prostor bytu tedy došlo od nedopalku cigarety. Ke vznícení nedošlo. Nedošlo ani ke zranění osob a ani k hmotné škodě na majetku. Věc si na místě převzal do své kompetence vyšetřovatel opavských hasičů. Vzhledem k tomu, že se v bytě nikdo nenacházel a hrozilo nebezpečí z prodlení, museli byt otevřít opavští hasiči. Majitel bytu se dostavil po vyrozumění.
Vloupání do garáže v obci Stěbořice
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinů krádeže vloupáním a porušování domovní svobody.
Skutků se dopustil v době od 19.května do 23.května ve Stěbořicích. Překonal oplocení zajištěného pozemku a rozbil okno garáže, která je součástí rodinného domu. Rozbitým oknem pak vnikl do garáže a odtud odcizil úhlovou brusku a plechový šuplík v celkové hodnotě 1.500,- Kč. Rozbitím okna garáže pachatel způsobil třísetkorunovou škodu, to vše sedmdesátiletému muži ze Stěbořic.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích.
Dopravní nehodovost
V průběhu 25.května šetřili dopravní policisté na Opavsku celkem čtyři dopravní nehody, s těžkým zraněním jedné osoby. Hmotná škoda na majetku byla odhadnuta na částku 266.000,- Kč.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem