Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 25.6.2010

Opava - Dopravní nehoda podnapilé řidičky automobilu a další...(10 případů) 

 

Dopravní nehoda podnapilé řidičky motorového vozidla v Opavě

Dne 25.6.2010 v době kolem 16:20 hod. řídila žena ročníku narození 1972 z Mokrých Lazců osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Fábia combi po ulici Hradecké v Opavě, kdy po příjezdu na křižovatku ulic Hradecká-Sady Svobody-Nádražní okruh chtěla s automobilem dále pokračovat v jízdě vpravo na ulici Nádražní okruh. S vozidlem najela do křižovatky, přičemž nejela při pravém okraji vozovky, ale přejela do protisměru, kde narazila levou přední částí vozidla Škoda Fábia combi do levé zadní části vozidla značky Opel Astra Caravan. Tento automobil řídil muž ročníku 1976 z Opavy-Kateřinek a jel ve směru jízdy od ulice Nádražní okruh a odbočoval vlevo na ulici Hradeckou. Za vozidlem značky Opel Astra Caravan projíždělo další osobní motorové vozidlo tovární značky Ford Focus, které řídil muž ročníku narození 1969 z Opavy, kdy tento řidič zareagoval na vzniklou situaci (viděl vozidlo Škoda Fábia combi jak přejíždí do protisměru a směřuje na vozidla Opel a Ford) tak, že strhl řízení svého automobilu Ford vpravo, kde v tuto dobu projížděla křižovatkou žena ročníku narození 1973 z Jakartovic s osobním motorovým vozidlem značky VW Passat Variant jedoucí ve směru od ulice Nádražní okruh v přímém směru na ulici Olbrichovou. Při tomto manévru došlo ke střetu mezi pravou přední částí vozidla Ford Focus a levým bokem vozidla značky VW Passat Variant.
Žena ročníku narození 1972 z Mokrých Lazců, jenž řídila automobil Škoda Fábia combi po nárazu do vozidla značky Opel Astra Caravan nezastavila a dále pokračovala v jízdě ve směru na ulici Nádražní okruh a Těšínská k obchodnímu centru OC Silesia (hypermarket Tesco), kde vozidlo odstavila na parkovací ploše.
Při jednotlivých střetů automobilů nedošlo ke zranění žádných z účastníků dopravní nehody, kdy celková hmotná škoda byla vyčíslena na částku 85.000,- Kč.
Orientační dechové zkoušky u řidičů osobních motorových vozidel značky Opel Astra Caravan, Ford Focus a VW Passat Variant vyzněly negativně. U osmatřicetileté řidičky, která celou dopravní nehodu zavinila, bylo provedeno odborné měření dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Dräger s pozitivními výsledky a s naměřenými hodnotami 2,35 promile a 3,09 promile alkoholu v jejím dechu. Dále byla řidička vyzvána k podrobení se odbornému lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči), kdy toto bez udání důvodu odmítla. Na místě jí byl zadržen její řidičský průkaz a bylo jí zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.
Celý průběh dopravní nehody sledovala svědkyně, která jela po celou dobu za vozidlem značky Škoda Fábia combi, a to již od ulice Otické až po odstavení vozidla před OC Silesia na ulici Těšínské v Opavě a případ oznámila opavským policistům. Věc je nadále v šetření.


Zadržení řidiče motorového vozidla pod vlivem návykové látky v obci Velké Hoštice

Dne 24.6.2010 v době kolem 22:15 hod. policisté z obvodního oddělení PČR v Kravařích stavěli na ulici Opavské v obci Velké Hoštice řidiče osobního motorového vozidla značky Škoda Felicia, a to muže ročníku narození 1988 z Opavy. Po předložení všech dokladů potřebných k provozu a řízení automobilu byl tento muž vyzván k podrobení se testu na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek a jedů v jeho těle. Testerem Drugwipe 5+ byl zjištěn pozitivní výskyt látky cannabis. Jednadvacetiletý řidič byl následně vyzván k podrobení se odbornému lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve a moči na protialkoholní záchytné stanici v Opavě, čemuž vyhověl. Na místě mu byl dále zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Zajištění silně podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 25.6.2010 v 02:15 hod. telefonicky oznámila na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 žena ročníku narození 1985 z Opavy-Kateřinek, že byla před chvíli v baru JAM na ulici Otické v Opavě slovně napadena ze strany jistého muže ročníku narození 1975 z Opavy. Tento silně podnapilý muž rovněž hanlivými výrazy napadl i muže ročníku narození 1981 z Opavy a má obavu, aby slovní útok nepřerostl ve fyzické napadení. Na místo byla ihned vyslána policejní hlídka z obvodního oddělení PČR v Opavě, která zjistila, že pětatřicetiletý muž je v silně podnapilém stavu (orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager u něj prokázala hodnotu 2,6 promile alkoholu v jeho dechu) a že jeho jednání je velmi agresivní. Z výše uvedených důvodů bylo rozhodnuto o jeho umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Ke zranění osob ani ke škodě na majetku nedošlo. Případ je šetřen jako přestupek proti občanskému soužití.


Případ odcizené platební karty s následným neoprávněným výběrem finanční částky z bankomatu v Opavě zná pachatelku

Dne 25.6.2010 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření ženě ročníku narození 1985 z Opavy z přečinu „Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku“ a z přečinu „Krádež“, neboť tato dne 15.6.2010 v jednom z bytů na ulici Vyhlídalové v Opavě, kde bydlí společně se svým druhem, se neoprávněně zmocnila jeho platební karty a za pomocí této karty ještě téhož dne neoprávněně vybrala z bankomatu v centru Statutárního města Opavy finanční hotovost ve výši 6.000,- Kč. Pětadvacetiletá žena se tohoto skutku majetkového charakteru dopustila i přesto, že byla v posledních třech letech (recidiva) pravomocně odsouzena a potrestána rozsudkem Okresního soudu v Opavě z ledna 2010 k souhrnnému trestu odnětí svobody ve výměře 1 roku s podmínečným odkladem na 1 rok a 8 měsíců. Případ je nadále v šetření, kdy poškozenou osobou je muž ročníku narození 1978 z Opavy.


Požár garáže u rodinného domu v obci Neplachovice

Dne 25.6.2010 v 10:35 hod. telefonicky oznámili opavským policistům hasiči HZS Opava, že právě vyjeli do obce Neplachovice, kde mělo na ulici Černý chodník dojít k požáru garáže u jednoho z rodinných domů. Na místo byla ihned vyslána policejní hlídka z obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích, která zjistila, že požár již lokalizovali hasiči HZS Opava, HZS Krnov, SDH Velké Heraltice, SDH Neplachovice, SDH Holasovice, SDH Brumovice a SDH Opava-Kylešovice. Vyšetřovatel opavských hasičů si celou záležitost převzal do své kompetence k došetření, kdy uvedl, že příčinou požáru bylo nedbalostní jednání majitele nemovitosti, a to muže ročníku narození 1959 z Neplachovic při opravě střechy garáže, kdy nahříval lepenku, která následně vzplála. Při požáru a jeho lokalizaci nedošlo ke zranění žádné ze zúčastněných osob a hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na částku 100.000,- Kč.

 

 

Odcizení tašky z nezajištěného motorového vozidla v obci Jakartovice, část Deštné

Dne 25.6.2010 v době kolem 10:00 hod. neznámý pachatel spáchal před restaurací U Kyšky v obci Jakartovice, část Deštné přečin „Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku“ tím, že ze sedadla nezajištěné kabiny nákladního motorového vozidla značky Avia odcizil volně odloženou koženkovou tašku černé barvy, ve které byla černá koženková peněženka, platební karta, různé osobní doklady, dvoje dioptrické brýle (jedny se stříbrnými obroučky, druhé se stříbrnočernými obroučky), vše v hodnotě 3.000,- Kč ke škodě muže ročníku narození 1951 z Jakartovic. Dále z automobilu odcizil koženkovou složku černé barvy, ve které se nacházely různé písemnosti, doklady k vozidlu a CS karta v hodnotě 100,- Kč, ke škodě Správa silnic Moravskoslezského kraje Ostrava. Celková škoda tak činí 3.100,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích.


Odcizení nářadí z nezajištěného motorového vozidla v obci Mokré Lazce

Dne 24.6.2010 v době mezi 10:00 hod. a 10:30 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Sokolské v obci Mokré Lazce přečin „Krádež“ tím, že odcizil aku šroubovák značky Bosch, elektrický hoblík značky Festool, přímočarou pilu značky Protool a elektrickou řetězovou pilu značky Narex, a to z neuzamčeného motorového vozidla značky Ford Tranzit, které bylo zaparkováno na volně přístupném dvoře jednoho z rodinných domů. Poškozenému muži ročníku narození 1976 z Mokrých Lazců tak byla způsobena celková škoda ve výši 20.000,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Kravařích.


Zajištění silně podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 25.6.2010 ve 20:15 hod. byl na silnici přibližně 200 metrů za obcí Stěbořice ve směru na obec Nový Dvůr zajištěn muž ročníku narození 1964 z Opavy, který v silně podnapilém stavu ležel na vozovce, nebyl schopen vlastní chůze ani komunikace, bezprostředně tak ohrožoval svůj život, zdraví a BESIP (bezpečnost a plynulost silničního provozu). Orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager u něj byla naměřena hodnota 2,78 promile alkoholu v jeho dechu. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem policisté z obvodního oddělení Policie České republiky ve Velkých Heralticích rozhodli o jeho umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Případ je šetřen jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu a jako přestupek proti veřejnému pořádku.


Zajištění silně podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 25.6.2010 ve 20:15 hod. byl policejní hlídkou z obvodního oddělení PČR v Kravařích zajištěn na ulici Kostelní v Kravařích, části Kouty muž ročníku narození 1950 z Kravař, který v silně podnapilém stavu nebyl schopen vlastní chůze ani komunikace, ležel na travnatém pásu mezi chodníkem a oplocením jednoho z rodinných domů, bezprostředně ohrožoval svůj život a zdraví a budil veřejné pohoršení u kolemjdoucích osob, Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem bylo rozhodnuto o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění, kde nebyl schopen se podrobit ani orientační dechové zkoušce. Případ je šetřen jako přestupek proti veřejnému pořádku.

 

 

Dopravní nehodovost

V průběhu dne 25.6.2010 došlo v okrese Opava k pěti nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých byla jedna osoba zraněna lehce. V souvislosti s touto nehodovostí byla hmotná škoda na majetku vyčíslena na částku ve výši 600.000,- Kč.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem