Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 25.7.2009

Podnapilí řidiči motorových vozidel na Opavsku a další události (10 případů) 

Podnapilý řidič v Opavě

Dne 25.7.2009 kolem 05:15 hod. bylo policisty skupiny dopravních nehod, na ulici Hlučínské v Opavě – Kateřinkách, u točny trolejbusu, zastaveno a následně kontrolováno osobní motorové vozidlo tovární značky BMW, jedoucí ve směru jízdy od obce Malé Hoštice do centra Opavy.
Silniční kontrolou bylo zjištěno, že vozidlo řídil muž ročníku narození 1977 z Kravařska. Policistou byl řidič vyzván k provedení dechové zkoušky – odborného měření - pomocí digitálního přístroje Dräger s pozitivním výsledkem (byla naměřena hodnota 0,56 promile alkoholu v dechu řidiče). Výsledek druhé dechové zkoušky jmenovaného (v rámci objektivity měření) byl opět pozitivní (byla naměřena hodnota 0,47 promile alkoholu v jeho dechu). Na místě silniční kontroly bylo s řidičem sepsáno „Oznámení o dopravním přestupku“, které podezřelý podepsal a v oznámení uvedl, že s naměřenou hodnotou souhlasí a lékařské vyšetření s odběrem vzorku krve nežádá.
Policisté řidiči na místě zadrželi jeho řidičský průkaz a zakázali mu další jízdu s vozidlem.  
Věc je šetřena policisty dopravního inspektorátu Územního odboru vnější služby v Opavě, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
Ohrožení pod vlivem návykové látky v Hlučíně
 
Dne 25.7.2009 byly policisty Obvodního oddělení Policie České republiky v Hlučíně zahájeny úkony trestního řízení ve věci trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, z jehož spáchání je podezřelý muž ročníku narození 1971 z obce na Hlučínsku. Podezřelý dne 24.7.2009 kolem 23:20 hod. řídil po ulici Šilheřovické v obci Markvartovice, ve směru jízdy na obec Ludgeřovice, osobní motorové vozidlo tovární značky Audi, kdy  byl u fotbalového hřiště zastaven a kontrolován hlučínskými policisty obvodního oddělení. Z chování řidiče bylo v rámci silniční kontroly patrné, že je pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných látek, proto byl jmenovaný policistou vyzván k provedení dechové zkoušky – odborného měření – pomocí digitálního přístroje Dräger s pozitivním výsledkem (byla naměřena hodnota 1,54 promile alkoholu v jeho dechu). Druhá dechová zkouška řidiče, po pěti minutách, byla opět pozitivní s výsledkem 1,64 promile alkoholu v dechu. 
Tedy, tento podezřelý vykonával činnost ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodil vlivem návykové látky, činnost, při které by mohl ohrozit život nebo zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku. Lékařské vyšetření spojené s odběrem vzorku krve řidič nežádal, s naměřenou hodnotou souhlasil. Řidiči byl na místě zadržen jeho řidičský průkaz a byla mu zakázána další jízda s vozidlem. Vzhledem k tomu, že jsou v daném případě splněny podmínky dle trestního řádu, je ve věci vedeno zkrácené přípravné řízení.  
Krádež zboží v hypermarketu Penny na ulici Rybářské v Opavě – pachatel známý
Policisty Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě byly dne 24.7.2009, na základě oznámení muže ročníku narození 1987 z Bruntálu, zahájeny úkony trestního řízení ve věci trestného činu krádeže, z jehož spáchání je podezřelý muž ročníku narození 1965 z Opavy. Na podkladě zjištěných skutečností je dostatečně odůvodněn závěr, že podezřelý dne 24.7.2009 kolem 18:15 hod. odcizil v prodejně Penny Market, na ulici Rybářské v Opavě, dvě láhve alkoholu v celkové hodnotě 176,- Kč, když za pokladnami prodejny byl zadržen pracovníkem bezpečnostní služby.
Jak bylo policejním šetřením zjištěno podezřelý se uvedeného jednání dopustil přesto, že byl za obdobnou majetkovou trestnou činnost v posledních třech letech potrestán Okresním soudem v Opavě, a to v prosinci loňského roku, k trestu odnětí svobody podmíněně ve výši pěti měsíců, se zkušební dobou do roku 2011.
Vzhledem k tomu, že jsou v daném případě splněny podmínky dle trestního řádu, je ve věci opavskými  policisty obvodního oddělení vedeno zkrácené přípravné řízení. A protože byl pachatel na místě činu v silně podnapilém stavu, byl policisty zajištěn a následně převezen a dodán na Protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění.
Podezření ze spáchání shora uvedené trestného činu bylo pachateli sděleno až po jeho vystřízlivění, tedy dne 25.7.2009, a to na služebně Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě. Trestní stíhání podezřelého je vedeno na svobodě. 
Krádež jízdního kola v obci Chuchelná – pachatel neznámý
 
Neznámý pachatel se v době od 21:15 hod. dne 24.7.2009 do 01:15 hod. dne 25.7.2009 dopustil spáchání trestného činu krádeže, a to na ulici Komenského v obci Chuchelná, před nákupním střediskem Tuty. Pachatel odcizil, po předchozím nezjištěném způsobu odstranění lankového zámku v hodnotě 200,- Kč, ze stojanu na jízdní kola, pánské trekingové jízdní kolo značky Gery Fischer Nirvana, vínově červené barvy, v hodnotě 14.000,- Kč, ke škodě muže ročníku narození 1967 z Kravařska.
Policisty Obvodního oddělení Policie České republiky v Kravařích byly dne 25.7.2009 zahájeny úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání shora uvedeného trestného činu.
Vloupání do trafiky v obci Branka u Opava – pachatel neznámý
 
Policisty Obvodního oddělení Policie České republiky v Hradci nad Moravicí byly dne 25.7.2009, na základě oznámení muže ročníku narození 1985 z Hlučína, zahájeny úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu krádeže, kterého se dopustil dosud nezjištěný pachatel v době od 16:45 hod. dne 24.7.2009 do 03:25 hod. dne 25.7.2009, na ulici Cihelní v obci Branka u Opavy.
Pachatel, po předchozím vypáčení vstupních dveří vedoucích do vestibulu čekárny, dále po odstranění visacího zámku z ochranných mříží na výdejním oknu a následně po rozbití skleněné výplně výdejního okna uvedené trafiky, do této vnikl. Z trafiky pachatel odcizil jednu láhve rumu s karamelem (o objemu 0,7 litrů) v hodnotě 175,- Kč, 60 ks krabiček cigaret různých druhů v hodnotě 3.811,- Kč, drobné kovové mince (různých nominálních hodnot) v celkové hodnotě 1.050,- Kč.
Protiprávním jednáním pachatele byla majitelce trafiky, ženě ročníku narození 1944 z Opavska, způsobena celková škoda na odcizených věcech ve výši 5.036,- Kč a škoda na poškozeném zařízení (vstupních dveřích a okně) ve výši 3.000,- Kč. 
Krádež zboží v hypermarketu Kaufland – pachatel známý
Policisty Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě byly dne 25.7.2009, na základě oznámení muže ročníku narození 1963 z Ostravy, zahájeny úkony trestního řízení ve věci trestného činu krádeže, z jehož spáchání je podezřelý muž ročníku narození 1985 z Opavy.
Na podkladě zjištěných skutečností je dostatečně odůvodněn závěr, že podezřelý dne 25.7.2009 kolem 11:30 hod., v hypermarketu Kaufland, na ulici Hlučínské v Opavě – Kateřinkách, odcizil v prodejně jeden pár ponožek zn. Eagle v hodnotě 89,90 Kč a dva šampony zn. Head Shoulders v hodnotě 230,- Kč, ke škodě společnosti Kaufland, v. o. s., se sídlem v Opavě.
Jak bylo policisty v policejních databázích zjištěno, uvedeného skutku se podezřelý dopustil přesto, že byl za obdobnou majetkovou trestnou činnost v posledních třech letech potrestán, a to Okresním soudem v Opavě, k trestu odnětí svobody nepodmíněně s výměrou dvanácti měsíců. Pachatel trest vykonal v měsíci říjnu loňského roku. Vzhledem k tomu, že jsou v daném případě splněny podmínky uvedené v trestním řádu, je ve věci vedeno zkrácené přípravné řízení.
Opavskými policisty obvodního oddělení bylo shora jmenovanému sděleno podezření ze spáchání trestného činu krádeže dne 25.7.2009. Jeho trestní stíhání je vedeno na svobodě.
Vloupání do restaurace v obci Jilešovice – pachatel neznámý
 
Dne 25.7.2009 byly policisty Obvodního oddělení Policie České republiky v Hlučíně zahájeny úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu krádeže vloupáním a trestného činu poškozování cizí věci, kterých se dopustil dosud nezjištěný pachatel v době od 22:15 hod. dne 24.7.2009 do 09:30 hod. dne 25.7.2009. Uvedené skutku se neznámý pachatel dopustil tím, že v obci Jilešovice vnikl, za užití zjevného násilí, po rozbití bočních vstupních dveří, do objektu sálu restaurace Na dlani, na ulici Kozmické. Pachatel následně vnikl, po vyražení dalších dveří, do prostoru výčepu této restaurace a odtud, po vypáčení dřevěné skříňky, odcizil alkoholické nápoje a cukrovinky v dosud přesně neustanoveném množství.
Odcizením těchto věcí pachatel způsobil škodu v předběžné výši 4.000,- Kč a poškozením skříněk pak škodu ve výši 300,- Kč, a to muži ročníku narození 1970 z Ostravy. Poškozením prodejního automatu na cigarety zn. Harting pachatel způsobil předběžnou škodu ve výši 37.000,- Kč majiteli, firmě z Karviné. Pachatel dále z této restaurace odcizil prodejní automat na pistácie v hodnotě 2.000,- Kč a zároveň poškodil prodejní automat na upomínkové předměty, kdy poškozením způsobil škodu ve výši 3.000,- Kč, a to společnosti Miniplus s.r.o., se sídlem v Brně. Poškozením dveří objektu restaurace pachatel způsobil škodu v předběžné výši 4.000,- Kč.
Všem poškozeným byla protiprávním jednáním neznámého pachatele způsobena celková škoda v předběžné výši 50.300,- Kč.
Vloupání do motorových vozidel v obci Šilheřovice – pachatel neznámý

Policisty Obvodního oddělení Policie České republiky v Hlučíně byly dne 25.7.2009zahájeny úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu krádeže vloupáním a trestného činu poškozování cizí věci, kterých se dopustil dosud nezjištěný pachatel dne 25.7.2009 v době od 14:20 hod. do 14:50 hod. tím, že v obci Šilheřovice, na účelové komunikaci, v prostoru zámeckého parku, poblíže restaurace Golf Club, vnikl:
1) Za užití zjevného násilí, po rozbití skleněné výplně okna pravých předních dveří nezjištěným předmětem, do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky VW Passat Variant. Z vozidla pachatel odcizil I-Pod Apple, CD nosiče, adaptér na mobilní telefon, černou cestovní tašku, v níž se nacházely léky, oděvní svršky, kalhoty, trička, kosmetika, potřeby osobní hygieny a obuv (vše značkového provedení), a to v celkové hodnotě 127.100,- Kč, ke škodě muže ročníku narození 1953 z Rakouska. Dále pachatel z vozidla odcizil GPS navigaci zn. TomTom v hodnotě 5.000,- Kč, ke škodě společnosti  Ferngas AG. Poškozením skleněné výplně okna i napájení ke GPS pachatel způsobil škodu ve výši 17.500,- Kč, a to společnosti Enserv Bohemia s.r.o., se sídlem v Českých Budějovicích.
2) Za užití zjevného násilí, po rozbití skleněné výplně okna pravých předních dveří nezjištěným předmětem, do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla zn. Subaru Foerster. Z vozidla pachatel následně odcizil oděvní svršky, kalhoty, trička, obuv, potřeby osobní hygieny, spodní prádlo, dámskou a pánskou kosmetiku a sportovní tašku (vše značkového provedení). Odcizením věcí neznámý pachatel způsobil celkovou škodu ve výši 45.150,- Kč a poškozením vozidla způsobil škodu ve výši 15.000,- Kč, a to majitelce vozidla, ženě ročníku narození 1971 z Brna.
Bezpečnostní opatření k fotbalovému utkání v Dolním Benešově
Rozkazem vedoucího Územního odboru vnější služby Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, bylo dne 25.7.2009 v době od 15:00 hod. do 20:00 hod. provedeno bezpečnostní opatření, a to v souvislosti se zajištěním vnitřního pořádku a bezpečnosti při konání fotbalového utkání - Poháru Českomoravského fotbalového svazu - mezi mužstvy MSA Dolní Benešov a Slezský FC Opava, které se konalo v Dolním Benešově. Do akce bylo nasazeno celkem 40 policistů, z toho 22 z Obvodního oddělení Policie České republiky Hlučín, 4 policisté z dopravního inspektorátu Opava, 11 policistů z Obvodního oddělení Policie České republiky Opava (pořádková jednotka), 2 policisté z Inspektorátu cizinecké policie Opava a jeden policista ze Služby kriminální policie a vyšetřování Opava. Bylo použito celkem 9 služebních vozidel.
Utkání přihlíželo 655 placených diváků, z toho 100 fanoušků Slezského FC Opava. Přítomnost fanoušků jiných klubů nebyla policisty zjištěna.V průběhu celého bezpečnostního opatření nedošlo za strany fanoušků k narušení veřejného pořádku, ke zranění policistů či jiných osob, ani ke ztrátě výstrojních součástek, případně poškození policejního majetku. Nebyl proveden žádný zákrok ze strany Policie České republiky.  
Dopravní nehodovost
Za den 25.7.2009 byly v rámci teritoria Územního odboru vnější služby v Opavě, šetřeny dvě dopravní nehody, bez zranění osob. Hmotná škoda na majetku činí dle odhadu Policie České republiky 15.000,- Kč.
              
                       

vytisknout  e-mailem