Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 25.7.2012

Opava - Je podezřelý z nedovoleného ozbrojování a další události (8 případů) 

Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu středy dne 25.července 2012 v rámci teritoria Územního odboru Policie České republiky Opava celkem dvě dopravní nehody. Při těchto nehodách utrpěl jeden z účastníků zranění povahy lehké, přičemž způsobená hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na částku 245.000,- Kč.
Nález munice pocházející z II. světové války na katastru obce Smolkova

Pětačtyřicetiletý muž z Dolního Benešova dne 25.července 2012 v době kolem 19:15 hodin oznámil prostřednictvím tísňové linky čísla 158, že v lesním porostu na katastrálním území obce Háj ve Slezsku, části Smolkova, nalezl munici pocházející z II. světové války. Na místo se dostavili hlučínští policisté a policejní pyrotechnik, který si nalezenou munici převzal ke zneškodnění. Jednalo se o dělostřeleckou minu (ráže 82 mm) a dělostřelecký granát (ráže 85 mm).  
Je podezřelý z porušování domovní svobody
Kravařští policisté sdělili dne 25.července 2012 třiapadesátiletému muži z Brna podezření ze spáchání přečinu porušování domovní svobody.
Shora uvedeného skutku se měl podezřelý muž dopustit dne 25.července 2012 v době od 10:40 hodin do 12:45 hodin v obci Kravaře na třech různých ulicích, kde měl vniknout na pozemek a následně i do vnitřních prostor tří tamních rodinných domů.  
V prvním případě měl nezajištěnou brankou vstoupit na pozemek rodinného domu sedmačtyřicetileté ženy. Shora jmenovaný měl po chodníku dojít k hlavnímu vchodu do domu a vystoupat po schodišti ke dveřím, přičemž byl přistižen samotnou majitelkou. Na výzvu ženy následně podezřelý muž dům i zahradu opustil.
K druhému skutku mělo dojít krátce před jedenáctou hodinou na jiné kravařské ulici, kde měl podezřelý vstoupit na pozemek dalšího rodinného domu. Měl projít na terasu domu, kde po předchozím odstranění síta proti hmyzu na balkónových dveřích, měl skrze tyto dveře vniknout do obývacího pokoje. I v tomto případě byl přistižen majitelkou domu, třicetiletou ženou. I na její opakovanou a důraznou výzvu dům i zahradu opustil.
Třetího skutku se měl podezřelý muž dopustit v době kolem 12:45 hodin, kdy měl nezajištěnou vstupní brankou vstoupit na oplocený pozemek rodinného domu patřícího osmatřicetileté ženě. Skrze nezajištěné hlavní vchodové dveře měl vniknout do domu, přičemž na schodišti byl přistižen jeho majitelkou, která stejně jako dvě předchozí ženy případ oznámila prostřednictvím tísňové linky čísla 158 Policii České republiky. I poslední žena podezřelého důrazně vyzvala, aby dům a pozemek opustil, aniž by cokoli odcizil nebo poškodil.
Dorazivší kravařští policisté následně podezřelého muže bezprostředně po spáchání činu v době kolem 13:00 hodin na jedné z kravařských ulic vypátrali a dle trestního řádu ho zadrželi. Poté muže eskortovali na policejní služebnu v Kravařích. Po provedení procesních úkonů a sdělení podezření ze spáchání přečinu porušování domovní svobody policisté tohoto muže propustili ze zadržení na svobodu. O zadržení muže policisté informovali Okresní státní zastupitelství v Opavě. Případ je šetřen formou zkráceného přípravného řízení.
Peněženku odcizil v průběhu konání taneční zábavy
Činu se dopustil neznámý pachatel dne 23.července 2012 v době od 22:00 hodin do 22:30 hodin v obci Štítina. V průběhu konání taneční zábavy, využil nepozornosti třiadvacetileté ženy z Opavska a z plátěné tašky, kterou měla přehozenou přes rameno, jí odcizil červenou koženkovou peněženku. Okradená žena měla v peněžence své osobní doklady a finanční hotovost 300,- Kč, vše v celkové hodnotě 400,- Kč.
Kravařští policisté nyní neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu krádeže na osobách.
Je podezřelý z nedovoleného ozbrojování
Policisté opavského obvodního oddělení sdělili dne 25.července 2012 jednadvacetiletému muži z Opavy podezření ze spáchání přečinu nedovoleného ozbrojování.
Shora uvedeného skutku se měl podezřelý muž dopustit v měsíci listopadu loňského roku v jedné opavské restauraci, kde od doposud neznámé osoby zakoupil za částku 8.500,- Kč pistoli značky Beretta vzor 92 F Silent, ráže 9 mm, černé barvy. Shora jmenovaný zbraň zakoupil, ačkoliv není držitelem zbrojního průkazu potřebné skupiny, nebo jiného povolení, které by ho k nákupu pistole opravňovalo. Výše uvedená pistole mu však byla v nočních hodinách z 28. na 29.června 2012 společně s jeho dalšími osobními věcmi odcizena na v areálu Vyšehrad v Praze 2. Tedy jmenovaný se policistům sám doznal, že si bez povolení opatřil a přechovával střelnou zbraň. Tento případ byl původně šetřen policisty Obvodního ředitelství Praha II a následně byl postoupen dle místní příslušnosti policistům opavského obvodního oddělení, kteří případ šetří formou zkráceného přípravného řízení. 
Samotnou krádež pistole s osobními věcmi oznamovatele šetří pražští policisté. Z přečinu nedovoleného ozbrojování je podezřelá i neznámá osoba, od které tento muž zbraň zakoupil. Neznámý pachatel se nepřesvědčil, zda je kupující držitelem zbrojního průkazu potřebné skupiny a navíc pistoli prodal bez průkazu zbraně. Opavští policisté nyní zjišťují další informace vedoucí ke ztotožnění této neznámé osoby. Za přečin nedovolené ozbrojování hrozí v řízení před soudem trest odnětí svobody až na dvě léta, zákaz činnosti nebo propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty.   
Krádež lešení ze stavby v obci Holasovice
Heraltičtí policisté zahájili dne 25.července 2012 úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Činu se dopustil v noční době z 24. na 25.července 2012 v obci Holasovice. Z tamní stavby čističky odpadních vod odcizil zde volně uložené díly lešení značky Cuplock, a to osm třímetrových stojek, šest dvoumetrových stojek, dvacet dva příček (délek 1,25 m) a deset příček (délek 2,5 m). Odcizením lešení způsobil neznámý pachatel jedné opavské společnosti celkovou škodu ve výši 37.348,- Kč.  
Dopravní nehoda podnapilého řidiče s jeho lehkým zraněním
K dopravní nehodě došlo dne 25.července 2012 v době kolem 19:00 hodin na silnici III. třídy č. 46824 mezi obcemi Bolaticemi a Chuchelnou. Sedmatřicetiletý muž z Opavska řídil po uvedené silnici, ve směru jízdy od Bolatic, osobní automobil tovární značky Ford. V úseku za místní Hájenkou pravděpodobně vlivem své podnapilosti a nepřiměřené rychlosti vyjel v levotočivém oblouku s vozidlem vpravo mimo komunikaci, kde narazil do vzrostlého listnatého stromu. Následně s automobilem prorazil (polámal) několik vzrostlých náletových dřevin, které popadaly na vpravo mimo komunikaci, pod náspem stojící osobní automobil tovární značky Honda. Řidič poté s vozidlem Ford pokračoval dále v jízdě, kdy po pádu z náspu této silnice na účelovou pozemní komunikaci (lesní cestu), tuto přejel a pokračoval v jízdě v lesním porostu, kde následně vpravo vozem prorazil několik náletových dřevin a minimálně tři kmeny vzrostlých stromů. Vozidlo zastavilo až po následném opětovném nárazu do dalšího vzrostlého listnatého stromu.
Při dopravní nehodě došlo k hmotné škodě na vozidlech Ford a Honda, náletových dřevinách a listnatém stromu ve vlastnictví Správy silnic Moravskoslezského kraje a na vzrostlých stromech a náletových dřevinách Lesů České republiky s. p. Způsobená hmotná škoda byla předběžně odhadnuta na částku 140.000,- Kč. Současně došlo k lehkému zranění řidiče, který byl z místa nehody převezen vozidlem rychlé záchranné služby k ošetření do ostravské nemocnice, s dosud neustanovenou dobou léčení.
Ještě na místě dopravní nehody se řidič na výzvu dopravních policistů podrobil odbornému měření pomocí přístroje Drager, s pozitivním výsledkem. Jmenovanému byla poprvé naměřena hodnota 2,16 promile alkoholu a po pěti minutách hodnota 2,22 promile alkoholu v jeho dechu. Řidič s naměřenými hodnotami souhlasil a další odborné lékařské vyšetření s odběrem vzorku biologického materiálu nežádal. Dopravní policisté tomuto řidiči na místě nehody zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí.
Dopravní nehodu šetří policisté opavského dopravního inspektorátu jako podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.
Pokus vloupání do hlučínské ordinace
Činu se dopustil neznámý pachatel dne 25.července 2012 v době kolem 22:50 hodin v Hlučíně na ulici Hrnčířské. Po předchozím vypáčení zadních vchodových dveří a dveří vedoucích do čekárny vnikl do budovy ordinace praktického lékaře. Přestože pachatel z budovy nic neodcizil, poškozením dvou dveří způsobil pětapadesátiletému muži z Hlučína škodu ve výši 2.000,- Kč.
Případ šetří hlučínští policisté jako přečin krádež vloupáním, spáchaný ve stádiu pokusu.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová
                       

vytisknout  e-mailem