Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 25.8.2011

Opava - Dopravní nehoda motocyklisty s automobilem u Darkoviček a další...(8 případů) 

 

Dopravní nehodovost

V průběhu dne 25.8.2011 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě ke 4 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých byla 1 osoba zraněna těžce a 1 účastník dopravní nehody byl zraněn lehce. Hmotná škoda na majetku činí 111.000,- Kč.


Zajištění podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 24.8.2011 ve 23:10 hod. telefonicky oznámila na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 žena ročníku narození 1943 z Háje ve Slezsku, že v místě společného trvalého bydliště dochází mezi jejím manželem (mužem ročníku narození 1936) a jejich synem (mužem ročníku narození 1966) k vzájemnému napadání. Na místo byla ihned vyslána policejní hlídka z obvodního oddělení PČR v Hlučíně, která zjistila, že rozepři vyvolává starší z mužů, který je v podnapilém stavu a celá záležitost byla na místě vyřešena domluvou a uklidněním situace. V době kolem 02:00 hod. dne 25.8.2011 telefonicky přivolal hlučínské policisty na shora uvedené místo tento pětasedmdesátiletý muž s tím, že je napadán ze strany svého syna. Po příjezdu hlídky na opětovnou adresu na ulici Gudrichové v Háji ve Slezsku, části Lhota bylo prošetřením zjištěno, že opět vzájemnou rozepři vyvolává oznamovatel, který je tedy pod vlivem alkoholu a opakovaně slovně uráží a napadá svého syna. Vzhledem k tomu, že na místě nebylo možno případ vyřešit domluvou či napomenutím, bylo s ohledem na agresivní chování rozhodnuto o zajištění a dodání podnapilého muže ročníku narození 1936 na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a rovněž nebyla způsobena žádná škoda na majetku. Případ je šetřen jako přestupek proti občanskému soužití.


Kontrola podnapilého řidiče nákladního automobilu v obci Vřesina

Dne 25.8.2011 v době kolem 00:15 hod. policejní hlídka z obvodního oddělení PČR v Hlučíně stavěla a kontrolovala na ulici Sportovní v obci Vřesina řidiče nákladního motorového vozidla značky Mercedes, a to muže ročníku narození 1978 z Vřesiny. Na výzvu se tento muž podrobil odbornému měření dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Drager s naměřenými hodnotami 2,94 promile a 2,86 promile alkoholu v jeho dechu. Třiatřicetiletý řidič tedy vykonával činnost ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodil vlivem návykové látky, při které by mohl ohrozit život nebo zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku. O lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči) nepožádal, s naměřenými hodnotami souhlasil, na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz, bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a již nyní je důvodně podezřelý ze spáchání přečinu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“.


Zahoření osobního automobilu na parkovišti u koupaliště v Hradci nad Moravicí

Dne 25.8.2011 v 17:45 hod. bylo policistům z obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí telefonicky oznámeno ze strany pracovníků IBC (Integrované bezpečnostní centrum) Ostrava, že před chvíli došlo k požáru osobního motorového vozidla značky Ford Fiesta, které je zaparkováno na parkovišti u místního koupaliště v Hradci nad Moravicí. Na místě bylo šetřením ze strany hradeckých policistů zjištěno, že došlo pouze k doutnání z motorového prostoru automobilu od kabelu, který ležel na rozžhaveném motoru spolu s tzv. odhlušením, jenž se nachází na vnitřní straně kapoty motoru. Výše uvedené vozidlo zde chvíli předtím po jízdě odstavila řidička, žena ročníku narození 1978 z Opavy-Kateřinek, která vyčíslila hmotnou škodu na částku ve výši 500,- Kč. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo, k požáru tedy rovněž nedošlo, přičemž na místě zasahovali hasiči HZS Opava a SDH Hradec nad Moravicí a vyšetřovatel požárů opavských hasičů stanovil technickou závadu a věc si na místě převzal do své kompetence k došetření.


Kontrola podnapilého řidiče osobního automobilu v obci Branka u Opavy

Dne 25.8.2011 v době kolem 19:45 hod. policejní hlídka z obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí stavěla a kontrolovala na ulici Pod lesem v obci Branka u Opavy řidiče osobního motorového vozidla značky Seat Leon, a to muže ročníku narození 1953 z Branky u Opavy. Na výzvu ze strany policistů tento muž odmítl předložit své doklady, které by věrohodně prokázaly jeho totožnost a rovněž nepředložil ani doklady týkající se automobilu a svého řidičského oprávnění. Z jeho chování však bylo zřejmé, že je pod vlivem alkoholických nápojů či jiných omamných a psychotropních látek či jedů. Na výzvu k podrobení se odbornému měření na požití alkoholických nápojů či návykových látek nereagoval a toto bezdůvodně odmítl, jakož i odmítl lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči). Vzhledem k tomu, že se zakročujícími policisty tento muž nespolupracoval, byl předveden na policejní služebnu v Hradci nad Moravicí k prokázání své totožnosti, po čemž byl následně propuštěn. Vše je předmětem dalšího prověřování a prošetřování, kdy spisový materiál poté bude postoupen do správní komise příslušného odboru dopravy Magistrátu města Opavy k dalšímu projednání, opatření a potrestání.


Odcizení bezpečnostní kamery z budovy Domova na Zámku v obci Kyjovice

V blíže neupřesněné době od 12:00 hod. dne 19.8.2011 do 11:00 hod. dne 25.8.2011 neznámý pachatel spáchal v obci Kyjovice přečin „Krádež“ tím, že z budovy Domova na Zámku odcizil bezpečnostní kameru s infra čidlem stříbrné barvy v hodnotě 12.000,- Kč, přičemž při odcizení způsobil na fasádní omítce budovy škodu ve výši 500,- Kč. Poškozené organizaci Domov na Zámku Kyjovice tak byla způsobena celková škoda ve výši 12.500,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Dopravní nehoda motocyklisty s osobním automobilem mezi obcemi Hať a Darkovičky

Dne 25.8.2011 v době kolem 15:10 hod. řídil muž ročníku narození 1983 z Ludgeřovic motocykl značky Suzuki 600 mezi obcemi Hať a Hlučín, část Darkovičky, a to ve směru na Darkovičky, kdy po projetí levotočivé zatáčky do kopce začal již na přímém úseku silnice přes podélnou čáru souvislou předjíždět traktor. Při tomto předjíždění došlo k přejetí motocyklu do protisměru, kde se čelně střetl s protijedoucím osobním motorovým vozidlem značky Škoda Felicia combi, jenž řídil muž ročníku narození 1991 z Hatě. Při dopravní nehodě došlo k těžkému zranění motocyklisty, který byl převezen sanitním vozidlem RZS do nemocnice Ostrava-Fifejdy k lékařskému ošetření, kdy přesné zranění nebylo ošetřujícím personálem stanoveno. Ke zranění jiného účastníka této dopravní nehody nedošlo. U řidiče osobního automobilu byla provedena orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager s negativním výsledkem, u řidiče motocyklu tato zkouška provedena nebyla s ohledem na jeho zranění, proto byl u něj nařízen a proveden odběr krve. Dalším šetřením bylo zjištěno, že motocykl má od července letošního roku neplatnou kontrolu STK, kdy hmotná škoda na tomto vozidle byla stanovena na finanční částku ve výši 50.000,- Kč a hmotná škoda na osobním motorovém vozidle činí 30.000,- Kč. Celá záležitost je předmětem dalšího prověřování a prošetřování ze strany policistů ze skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu Policie České republiky Územního odboru v Opavě.


Poškození zaparkovaného automobilu v Opavě řidičem, jenž z místa nehody odjel

Dne 25.8.2011 v době mezi 15:45 hod. a 17:00 hod. došlo na účelové komunikaci pro příjezd k chatové a zahrádkářské osadě Zátiší na ulici Jaselské v Městských sadech u vojenského splavu v Opavě k dopravní nehodě mezi zaparkovaným automobilem a nezjištěným řidičem nezjištěného motorového vozidla. Šetřením ze strany policisty skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě prap. Marcela Domanského bylo zjištěno, že poškozená žena ročníku narození 1952 z Opavy-Kateřinek zde zaparkovala své osobní motorové vozidlo značky Peugeot 206, a to v době kolem 15:45 hod. dne 25.8.2011. V 17:00 hod. téhož dne, když přišla k automobilu, tak zjistila, že má nárazem poškozenou přední masku vozu, přední nárazník a kapotu motoru, kdy celkovou hmotnou škodu odhadla na finanční částku ve výši 10.000,- Kč. Vzhledem k tomu, že se neznámá osoba, která dopravní nehodu nezjištěným motorových vozidlem způsobila, na místě již nenacházela a nezanechala zde ani kontakt či jiné vyjádření a vysvětlení, byl případ oznámen Policii ČR. Prap. Domanský žádá širokou veřejnost o spolupráci při řádném objasnění a zadokumentování této záležitosti s tím, nechť se přímý účastník střetu či osoba, která může podat jakékoliv svědectví, osobně dostaví do budovy PČR na ulici Hrnčířskou číslo 17 v Opavě nebo se telef. ozve na telefonní čísla 974737253 nebo 974737574.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem