Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 25.9.2009

Srážka muže s osobním vlakem, smrtelná nehoda cyklisty a další...(13 případů) 

 

Porušování domovní svobody, vniknutí do rodinného domu v obci Brumovice, část Úblo – známý pachatel


 

Dne 25.9.2009 policisté z obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z trestného činu „Porušování domovní svobody“ muži ročníku narození 1982 z Brumovic, neboť tento dne 23.9.2009 v době kolem 15:30 hod. neoprávněně vnikl do jednoho z rodinných domů v obci Brumovice, část Úblo, a to po předchozím vyražení vstupních dveří do hospodářského prostoru stavení se škodou ve výši 1.000,- Kč, a poté po vyražení dveří spojující tento prostor s obytnou částí domu s další škodou ve výši 100,- Kč, přičemž tyto místnosti jsou součástí rodinného domu. Dále v pokoji rodinného domu nejprve slovně a poté i fyzicky napadl ženu ročníku narození 1983 z Krnova, okres Bruntál, a to tím způsobem, že jí třikrát uhodil otevřenou dlaní přes obličej a poté ji uchopil za vlasy a cloumal s ní, přičemž k jejímu zranění nedošlo. Poškozením shora uvedených dveří způsobil majiteli rodinného domu, muži ročníku narození 1952 z Brumovic škodu v celkové výši 1.100,- Kč.


 


 

Odcizení nářadí z nezajištěného zahradního domku v chatové osadě Vinná Hora v Hlučíně – neznámý pachatel


 

V blíže neupřesněné době od 16:00 hod. dne 19.9.2009 do 17:15 hod. dne 24.9.2009 neznámý pachatel vnikl v chatové osadě Vinná Hora v Hlučíně, v prostoru pozemku zahradní chaty muže ročníku narození 1949 z Hlučína, a to bez užití zjevného násilí do řádně neuzamčeného zahradního domku, který slouží jako sklad nářadí, odkud odcizil Aku vrtačku, elektrickou přímočarou pilu, elektrickou svářečku, elektrickou úhlovou brusku, sbíjecí kladivo a elektrickou vrtačku v celkové hodnotě 24.300,- Kč, přičemž zároveň rozbil skleněnou výplň okna u zahradní chatky, do které však nebylo vniknuto, čímž poškozením způsobil škodu ve výši 300,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně pro trestný čin „Krádež“.


 


 

Vloupání do novinového stánku na ulici Nerudové v Opavě – neznámý pachatel


 

V době od 18:00 hod. dne 24.9.2009 do 05:00 hod. dne 25.9.2009 neznámý pachatel spáchal na ulici Nerudové v Opavě trestný čin „Krádež“ tím, že před jedním z panelových domů vnikl po předchozím vystřižení drátěného pletiva a po rozbití dvou skleněných výplní okna do novinového stánku, odkud odcizil 4 ks balení tabáků různých značek a 55 ks krabiček cigaret různých značek v celkové hodnotě 3.488,- Kč, kdy na zařízení způsobil škodu ve výši 2.000,- Kč, čímž byla poškozené ženě ročníku narození 1961 z Opavy způsobena celková škoda ve výši 5.488,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


 


 

Vloupání do prodejny na ulici Antonína Vaška v Háji ve Slezsku – neznámý pachatel


 

Dne 25.9.2009 zahájili policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně šetření ve věci trestného činu „Krádež“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v době od 18:00 hod. dne 24.9.2009 do 05:15 hod. dne 25.9.2009 po předchozím odstranění visacího zámku vnikl do příručního skladu prodejny Tempo na ulici Antonína Vaška v obci Háj ve Slezsku a odtud odcizil 7 ks plastových přepravek s různým pečivem v hodnotě 752,- Kč. Odcizením visacího zámku vznikla majiteli škoda ve výši 100,- Kč, vše ke škodě společnosti Obchodní družstvo Tempo Opava.


 


 

Vloupání do sklepního boxu v domě na ulici Osada Míru v Dolním Benešově – neznámý pachatel


 

Dne 25.9.2009 započali policisté z obvodního oddělení PČR Hlučín šetření ve věci trestných činů „Krádež“ a „Porušování domovní svobody“, kterých se dopustil neznámý pachatel tím, že v době od 20:00 hod. dne 24.9.2009 do 06:50 hod. dne 25.9.2009 po předchozím odstranění visacího zámku vnikl do sklepního boxu v jednom z domů na ulici Osada Míru v Dolním Benešově, odkud odcizil lankovým zámkem v hodnotě 1.000,- Kč uzamčené pánské horské jízdní kolo značky Ghost typu EBS1 černé barvy v hodnotě 10.000,- Kč, kdy kolo bylo opatřeno opěrkami na ruce tzv. berany v hodnotě 300,- Kč a uchycením pro dětskou sedačku v hodnotě 200,- Kč. Odstraněním visacího zámku vznikla škoda ve výši 100,- Kč. Celková škoda muži ročníku narození 1959 z Dolního Benešova činí 11.600,- Kč.

 

 


 

Zajištění podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění


 

Dne 25.9.2009 ve 12:00 hod. policejní hlídka z obvodního oddělení PČR Opava zajistila v restauraci Katherein na ulici Ratibořské v Opavě-Kateřinkách muže ročníku narození 1974 z Frýdku-Místku, který dne 25.9.2009 v době kolem 10:30 hod. přišel do této restaurace a požíval zde alkoholické nápoje, ač věděl, že nemá na zaplacení. Jeho celková útrata činí 288,-Kč. Vzhledem k tomu, že konzumaci odmítal uhradit, byl v podnapilém stavu a dopustil se tedy přestupkového jednání, a to přestupku proti majetku, bylo rozhodnuto o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění.


 


 

Srážka osobního vlaku s chodcem v obci Brumovice, část Skrochovice


 

Dne 25.9.2009 v době kolem 12:05 hod. došlo na železniční trati Českých drah v obci Brumovice, část Skrochovice k trestnému činu „Ublížení na zdraví“. Muž ročníku narození 1975 z Krnova, okres Bruntál jako strojvedoucí vlakového spoje z Bruntálu do Opavy-východ při odjezdu ze zastávky Skrochovice ve směru na Opavu narazil v rychlosti 20 km/h levou přední části motorového vlaku do zad muže ročníku narození 1960 z Brumovic, který mimo prostor nástupiště mezi první a třetí koleji ve směru na Opavu zavrávoráním vstoupil do dráhy jedoucího vlaku, kdy následkem tohoto utrpěl středně těžké zranění, a to sériovou zlomeninu žeber pravé strany těla s minimální dobou léčení 1-2 měsíce, kdy byl převezen sanitním vozidlem RZS Opava na chirurgické oddělení Slezské nemocnice Opava, kde byl hospitalizován. Přesná příčina střetu a míra zavinění strojvedoucího vlaku bude předmětem dalšího šetření. U strojvedoucího vlaku byla provedena dechová zkouška s negativním výsledkem, poškozený muž nebyl dechové zkoušky schopen, proto byl u něj nařízen odběr krve. Vlakový spoj ve stanici Skrochovice po srážce ukončil jízdu, kdy do Opavy-východ nepokračoval a ve 13:35 odjel směr na Krnov. Cestující, kteří ve vlaku do Opavy cestovali, tak museli případně počkat až na další vlakový spoj, který jel po 45 minutách.
 


 

 

Odcizení finanční částky v herně Harry na ulici Opavské v Kravařích – neznámý pachatel


 

Dne 25.9.2009 v době kolem 12:35 hod. neznámý pachatel spáchal v Non stop herně Harry na ulici Opavské v Kravařích trestný čin „Krádež“ tím, že využil chvilkové nepozornosti obsluhy, a to muže ročníku narození 1984 z Ostravy, který prováděl výběr peněz z výherního automatu a v nestřeženém okamžiku odcizil finanční částku na hotovosti v předběžné výši 10.000,- Kč, která byla uložena v neuzamčené zásuvce barového pultu. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Kravařích.


 


 

Zajištění podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění


 

Dne 25.9.2009 v 17:00 hod. byl policisty z obvodního oddělení PČR Vítkov na ulici Budišovské ve Vítkově zajištěn muž ročníku narození 1945 z Vítkova, který v silně podnapilém stavu (dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Dräger u něj prokázala hodnotu 2,02 promile alkoholu v jeho dechu) opakovaně slovně napadal majitelku prodejny Večerka, ženu ročníku narození 1954 z Vítkova. Vzhledem k tomu, že zde byla důvodná obava, že by ve svém protiprávním jednání pokračoval, bylo rozhodnuto o jeho převozu na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Případ je šetřen jako přestupek proti občanskému soužití.


 


 

Nález munice pocházející z 2. světové války na katastru obce Mokré Lazce


 

Dne 25.9.2009 v 15:00 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1964 z Chvalíkovic, že před chvíli nalezl při orbě půdy poblíž myslivecké chaty Halovec na katastru obce Mokré Lazce nějaký předmět, který připomíná munici pocházející z období 2. světové války. Místo nálezu zajistili policisté z obvodního oddělení PČR v Kravařích, kdy následně si dělostřelecký granát ráže 100 mm převzal a k zneškodnění odvezl policejní pyrotechnik Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, pracoviště ve Frýdku-Místku.


 


 

Odcizení jízdního kola z chodby domu na ulici Vojanové v Opavě – neznámý pachatel


 

Dne 25.9.2009 v době od 18:00 hod. do 20:40 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Vojanové v Opavě trestný čin „Krádež“ tím, že odcizil z chodby v jednom z domů neuzamčené volně odstavené pánské horské jízdní kolo značky Merida šedé barvy, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1984 z Opavy-Kateřinek způsobena škoda ve výši 30.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


 


 

Dopravní nehodovost


 

Za den 25.9.2009 došlo na teritoriu Územního odboru PČR Opava k pěti dopravním nehodám při kterých byla jedna osoba zraněna těžce (následně na svá zranění zemřela) a tři osoby lehce, kdy škoda na majetku v souvislosti s nehodovostí činí 110.000,- Kč.


 


 


 

Smrtelná dopravní nehoda cyklisty a automobilu mezi Kravařemi a Štěpánkovicemi


 

Dne 25.9.2009 v době kolem 19:40 hod. jel muž ročníku narození 1970 z Kravař mezi obcemi Kravaře a Štěpánkovice na neosvětleném jízdním kole značky Olpran Spider, a to ve směru jízdy na obec Kravaře, kdy při jízdě nejel zcela při pravém okraji vozovky a v době, kdy byl dojížděn osobním motorovým vozidlem značky Opel Astra, které řídil muž ročníku narození 1986 z Hrabyně nečekaně vybočil vlevo a došlo tak k nárazu pravé přední části vozidla do zadního kola jízdního kola. Po střetu bylo tělo cyklisty odhozeno na čelní sklo a střechu automobilu. Dále došlo k pádu cyklisty na vozovku, kdy jízdní kolo zůstalo zaklíněno v předním nárazníku osobního vozidla. Při dopravní nehodě utrpěl cyklista těžké zranění, kdy po provedeném lékařském ošetření na místě dopravní nehody byl převezen sanitním vozidlem RZS Opava na oddělení ARO Slezské nemocnice v Opavě, kde bylo zjištěno, že utrpěl mnohočetná vnitřní zranění, kterým ve pozdních večerních hodinách ještě téhož dne podlehl. Na místě dopravní nehody byla u řidiče motorového vozidla provedena dechová zkouška pomocí detekčního digitálního přístroje Dräger s negativním výsledkem, u cyklisty nebyla dechová zkouška z důvodu zranění provedena a byl proveden odběr vzorku krve na oddělení ARO Slezské nemocnice Opava. Při dopravní nehodě došlo k hmotné škodě na jízdním kole ve výši 5.000,- Kč a na osobním motorovém vozidle ve výši 20.000,- Kč.
Dosavadním šetřením ze strany policistů skupiny dopravních nehod dopravního inspektorátu Policie České republiky Územního odboru vnější služby Opava bylo zjištěno, že cyklista svým jednáním porušil zákon o silničním provozu, neboť při účasti na provozu na pozemních komunikacích je každý povinen se chovat ohleduplně a ukázněně, aby svým jednáním neohrožoval život, zdraví nebo majetek jiných osob ani svůj vlastní, své chování je povinen přizpůsobit zejména stavebnímu a dopravně technickému stavu pozemní komunikace, povětrnostním podmínkám, situaci v provozu na pozemních komunikacích, svým schopnostem a svému zdravotnímu stavu. Na pozemní komunikaci se jezdí vpravo, a pokud tomu nebrání zvláštní okolnosti, při pravém okraji vozovky, pokud není stanoveno jinak. Dále je cyklista povinen mít za snížené viditelnosti za jízdy rozsvícen světlomet s bílým světlem svítícím vpředu a dále mít zadní svítilnu se světlem červené barvy nebo přerušované světlo červené barvy.

vytisknout  e-mailem