Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 26.2.2012

Opava - Dva případy krádeže zboží v opavských hypermarketech a další události (8 případů) 

Dopravní nehoda podnapilého řidiče
K dopravní nehodě došlo dne 26.února 2012 v 00:30 hodin v obci Háji ve Slezsku na ulici K Olšinám. Osmnáctiletý muž z Opavska řídil po uvedené ulici, ve směru jízdy k hlavní silnici osobní automobil tovární značky Škoda Felicia. Pravděpodobně ale vlivem své podnapilosti, nezvládl řízení svého vozidla a pravým předním kolem narazil do podezdívky oplocení rodinného domu nacházejícího se u pravého okraje komunikace. Poté řidič vozem narazil do kovového zábradlí, které ulomil, a následně sjel do potoka, kde se s vozidlem převrátil na levý bok.
Dorazivší hlučínští policisté provedli u shora jmenovaného odborné měření pomocí přístroje Drager, s pozitivním výsledkem. Poprvé mu byla naměřena hodnota 1,06 promile alkoholu a po pěti minutách hodnota 0,93 promile alkoholu v jeho dechu. Následně se řidič na výzvu policisty podrobil i odbornému lékařskému vyšetření s odběrem vzorku krve na opavské protialkoholní záchytné stanici. Při této nehodě nedošlo ke zranění osob, hmotná škoda způsobená na vozidle, oplocení rodinného domu a kovovém zábradlí byla celkově vyčíslena na částku 22.000,- Kč. Dopravní policisté navíc lustrací ve svých databázích zjistili, že shora jmenovaný není držitelem příslušného řidičského oprávnění.
Dopravní nehodu šetří policisté opavského dopravního inspektorátu jako podezření ze spáchání přestupků proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
Policisté mu v době řízení vozidla naměřili v dechu téměř dvě promile alkoholu
Dopravní policisté provedli dne 26.února 2012 v době kolem 12:40 hodin v Opavě na ulici Nákladní silniční kontrolu osobního automobilu rozvážejícího pizzu. Vozidlo řídil pětadvacetiletý muž z Opavy, který se na výzvu policisty podrobil odbornému měření pomocí přístroje Drager. Výsledek měření byl pozitivní. Jmenovanému byla poprvé naměřena hodnota 1,90 promile alkoholu a po pěti minutách hodnota 1,99 promile alkoholu v jeho dechu. Řidič s naměřenými hodnotami souhlasil a další odborné lékařské vyšetření nežádal. Dopravní policisté mu na místě silniční kontroly zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali mu další jízdu. Řidič je podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.
  
Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu neděle 26.února 2012 v rámci teritoria Územního odboru Policie České republiky Opava celkem čtyři dopravní nehody. Při těchto nehodách utrpěl jeden z účastníků zranění povahy lehké, přičemž hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na částku 185.000,- Kč.
Vloupání do motorového vozidla v Hlučíně
Činu se dopustil neznámý pachatel v nočních hodinách z 25. na 26.února 2012 v Hlučíně na ulici Dr. E. Beneše v místech u tamní budovy vlakového nádraží. Do zde zaparkovaného a řádně zajištěného osobního automobilu tovární značky Renault Megane vnikl pachatel po předchozím rozbití okna pravých zadních dveří. Z vozidla následně odcizil deset originálních CD nosičů v celkové hodnotě 2.000,- Kč, přičemž rozbitím okna způsobil rovněž škodu ve výši 2.000,- Kč, to vše čtyřiatřicetiletému muži z Hlučína. Pachatel z tohoto vozu odcizil také nářadí, toto v předběžné hodnotě 10.000,- Kč, ke škodě jednačtyřicetiletého muže z Hlučína.
Případ šetří hlučínští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Vloupání do motorového vozidla v obci Šilheřovice
K dalšímu případu vloupání do motorového vozidla, který šetří hlušínští policisté, došlo dne 26.února 2012 v době od 12:00 hodin do 14:00 hodin v Šilheřovicích na ulici Dolní na parkovišti před tamní restaurací. Do zde zaparkovaného a řádně zajištěného osobního automobilu tovární značky Hyundai Santa Fe vnikl neznámý pachatel po předchozím rozbití okna pravých předních dveří. Sedmatřicetiletému muži z Kravařska z vozidla odcizil navigaci značky Mio, v hodnotě 5.000,- Kč, přičemž poškozením skla vozu způsobil jedné kravařské společnosti škodu v předběžné výši 10.000,- Kč.
Hlučínští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinů krádeže vloupáním a poškození cizí věci.
Byl přistižen při krádeži zboží v opavském hypermarketu
Policisté opavského obvodního oddělení sdělili dne 26.února 2012 pětatřicetiletému muži z Ostravy podezření ze spáchání přečinu krádeže.
Shora uvedeného skutku se měl podezřelý muž dopustit dne 26.února 2012 v 08:45 hodin v Hypermarketu Albert na ulici Olomoucké v Opavě. Z prodejních regálů měl odcizit zde volně vystavené zboží, a sice dvě mikiny, tepláky a triko, vše v celkové hodnotě 1.426,- Kč. Po projití pokladen byl ovšem zastaven zaměstnancem ostrahy prodejny, který na místo přivolal Policii České republiky.
Dorazivší opavští policisté podezřelého muže na místě činu dle trestního řádu zadrželi a umístili ho do policejní cely. O zadržení informovali Okresní státní zastupitelství v Opavě. Lustrací ve svých policejních databázích zjistili, že shora jmenovaný se trestné činnosti majetkového charakteru v posledních třech letech již dopustil. Rozsudkem Okresního soudu Ostrava byl v měsíci březnu roku 2010 odsouzen k trestu odnětí svobody nepodmíněně, s výměrou patnácti měsíců. Případ je šetřen formou zkráceného přípravného řízení. Dnešního dne, tedy dne 27.února 2012, rozhodne soudce Okresního soudu v Opavě o druhu a výši trestu u podezřelého. Odcizené zboží bylo vráceno nepoškozené zpět do prodeje.  
Další případ krádeže zboží v opavském hypermarketu
Policisté opavského obvodního oddělení zadrželi dne 26.února 2012 ve 13:30 hodin v opavském hypermarketu Tesco na ulici Těšínské dva muže ve věku 43ti let, občany Rumunska, které následně po jejich zadržení umístili do policejních cel.
Shora jmenovaní jsou podezřelí ze spáchání přečinu krádeže, spáchaného formou spolupachatelství. Uvedeného skutku se měli dopustit dne 26.února 2012 v době kolem 13:00 hodin v hypermarketu Tesco. Jeden z nich měl z prodejního regálu v oddělení elektroniky odcizit dva v originálních obalech uložené mobilní telefony (mobilní telefon značky Nokia C3-01 v hodnotě 3.999,- Kč a mobilní telefon značky Sony Ericsson X Peria ST15I, v hodnotě 3.999,- Kč), které měl vložit do tašky v hodnotě 26,- Kč. Tašku včetně zboží poté položil na pokladnu bez obsluhy, odkud tuto následně vyzvedl, z prostor vnější části odchozí kolonády nacházející se za pokladnami prodejny, druhý z mužů. Podezřelí byli ovšem přistiženi zaměstnancem ostrahy hypermarketu, který na místo přivolal policejní hlídku.
Dorazivší policisté následně, jak je výše uvedeno, oba podezřelé dle trestního řádu zadrželi a umístili je do policejních cel, o čemž informovali Okresní státní zastupitelství v Opavě. I tento případ je šetřen formou zkráceného přípravného řízení. Opavští policisté již oběma mužům sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže, přičemž dne 28.února 2012 budou oba předvedeni před soudce Okresního soudu Opava, který rozhodne o jejich potrestání. Policisté po provedení procesních úkonů vrátili odcizené zboží nepoškozené zpět do prodeje.
Je podezřelý z přečinu porušování domovní svobody
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu porušování domovní svobody. Tohoto skutku se dopustil v noční době z 24. na 25.února 2012 v obci Neplachovice na ulici Školní. Pachatel bez použití násilí vnikl na pozemek u jednoho z tamních rodinných domů, odkud sice nic neodcizil, nic zde nepoškodil, avšak před vstupní dveře položil na zem plastovou lopatu na odklízení sněhu a metlu. Tímto svým protiprávním jednáním se neznámý pachatel dopustil shora uvedeného přečinu a způsobil tak újmu sedmačtyřicetileté ženě z Opavska.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky ve Velkých Heralticích.
                                                                                                                     
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem