Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 26.4.2012

Opava - Prováděl neoprávněné výběry z odcizené platební karty a další události (10 případů) 

Dopravní nehodovost

 

Dopravní policisté šetřili v průběhu čtvrtka 26.dubna 2012 v rámci teritoria Územního odboru Policie České republiky Opava celkem čtyři dopravní nehody. Při těchto nehodách utrpěly tři osoby zranění povahy lehké, přičemž hmotná škoda na majetku byla odhadnuta na částku 60.000,- Kč.



Vloupání do rodinného domu v obci Ludgeřovice

 

Činu se dopustil neznámý pachatel dne 26.dubna 2012 v době od 00:30 hodin do 05:10 hodin v obci Ludgeřovice na ulici Horní. Po předchozím překonání oplocení jednoho z tamních rodinných domů, vstoupil na pozemek domu, kde skrze okno od technické místnosti v přízemí, vnikl do samotných obytných prostor domu. Ze skříně v pokoji v přízemí následně odcizil malou igelitovou tašku, která obsahovala kovové mince v celkové hodnotě 1.200,- Kč. Poškozením zařízení domu způsobil neznámý pachatel navíc škodu v předběžné výši 5.000,- Kč, to vše osmačtyřicetileté majitelce domu.

Případ šetří hlučínští policisté jako přečiny krádež vloupáním, porušování domovní svobody a poškození cizí věci.

 

 

Měděné svody odcizil ze zdi kostela

 

K případu došlo v nočních hodinách z 23. na 24.dubna 2012 v Hlučíně na ulici Farní. Neznámý pachatel odcizil ze zdi kostela celkem osm metrů měděného okapového svodu a 1,6 metrů pozinkovaného okapového svodu, v celkové hodnotě 5.720,- Kč. Dále pachatel poškodil měděné objímky a měděný parapet, toto v předběžné hodnotě 1.000,- Kč, vše ke škodě Římskokatolické farnosti se sídlem v Hlučíně.

Hlučínští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu krádeže.

 

 

Vloupání do sídla opavské společnosti

 

Opavští policisté zahájili dne 26.dubna 2012 úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže vloupáním, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Činu se dopustil v noční době z 25. na 26.dubna 2012 v Opavě – Komárově na ulici Podvihovské. Na této ulici překonal 180 cm vysoké oplocení, skrze které vstoupil na pozemek tamní společnosti. Zde poté vypáčil vstupní dveře kanceláře, vnikl dovnitř a po vypáčení přihrádky stolu, z této odcizil kovovou pokladnu, modré barvy, v hodnotě 2.000,- Kč, ve které se nacházela finanční hotovost 8.684,- Kč. Poškozením zařízení způsobil pachatel navíc škodu ve výši 2.000,- Kč.

 

 

Sedm tisíc korun odcizil z volně odložené peněženky

 

K případu došlo dne 24.dubna 2012 v době od 06:00 hodin do 13:30 hodin v Opavě na ulici Masarykova třída v budově Hlavní pošty. Neznámý pachatel odcizil z volně odložené peněženky, položené na polici v sále budovy, finanční hotovost 7.000,- Kč, ke škodě šestapadesátileté ženy z Opavska.

Případ šetří opavští policisté jako přečin krádež.

 

 

Vloupání do motorového vozidla na katastru obce Kyjovice

 

Činu se dopustil neznámý pachatel dne 26.dubna 2012 v době od 11:00 hodin do 13:45 hodin na lesní cestě mezi obcemi Těškovicemi a Kyjovicemi. Do zde zaparkovaného osobního automobilu tovární značky Škoda Octavia vnikl pachatel po předchozím rozbití okna levých předních dveří. Z prostoru přístrojové desky následně odcizil autonavigaci značky Škoda Nexus, v hodnotě 60.000,- Kč, přičemž poškozením zařízení vozidla způsobil škodu v předběžné výši 2.000,- Kč, to vše čtyřiatřicetiletému muži z Ostravy.

Případ šetří opavští policisté jako přečin krádež vloupáním.

 

 

Krádež peněženky v opavském hypermarketu

 

Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinů krádeže na osobách a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Vyjmenovaných skutků se dopustil dne 26.dubna 2012 v době kolem 13:45 hodin v Opavě na ulici Rybářské v prodejně Penny Market. V prostorách za pokladnami pachatel čtyřiaosmdesátiletému muži z Opavy odcizil jeho pánskou hnědou peněženku. Poškozený muž měl v peněžence své osobní doklady, dále finanční hotovost 1.300,- Kč, průkazku TQM s celoročním jízdným v hodnotě 700,- Kč a platební kartu, vše v celkové hodnotě 2.000,- Kč. Shora jmenovaný byl okraden v době, kdy si zakoupené zboží přemísťoval z nákupního vozíku do své tašky, a peněženku měl tou dobu položenou na odkládacím pultě.   

Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě.

 

 

Vloupání do hospodářské budovy v Klokočově

 

K vloupání do hospodářské budovy nacházející se ve Vítkově, části Klokočov, došlo v nočních hodinách z 25. na 26.dubna 2012. Neznámý pachatel stoupil, po předchozím překonání oplocení, na pozemek jednoho z tamních rodinných domů. Na dvoře domu vyhnul kovové dveře zde se nacházející hospodářské budovy a vnikl dovnitř. Odtud odcizil sadu Gola klíčů, pětilitrový plastový kanystr, dva litry benzínu Natural, tři litry oleje a svářečku domácí výroby, včetně prodlužovacího kabelu. Odcizenou svářečku a prodlužovací kabel ovšem pachatel poté zanechal na nádvoří domu. Šestasedmdesátiletému muži z Vítkova odcizil neznámý pachatel věci v celkové hodnotě 7.326,- Kč, přičemž poškozením zařízení mu způsobil škodu ve výši 2.000,- Kč.

Případ šetří vítkovští policisté jako přečiny krádež vloupáním a porušování domovní svobody.

 

 

Byl obviněn z krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku

 

Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě zahájil dne 23.dubna 2012  trestní stíhání devětatřicetiletého muže ze Slovenska. Muži, který se toho času nachází v ostravské vazební věznici, sdělil komisař obvinění ze spáchání přečinů krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

Shora vyjmenovaných skutků se měl obviněný muž dopustit dne 13.prosince loňského roku, když si neoprávněně opatřil od dvaašedesátiletého muže z Opavy jeho platební kartu. Pomocí této karty se měl obviněný muž téhož dne krátce po čtrnácté hodině pokusit o výběr částky 4.000,- Kč, a to z bankomatu v Opavě – Kateřinkách. Pro neplatný bezpečnostní PIN kód ovšem k výplatě peněz nedošlo. O pár minut později, po zadání správného PIN kódu, měl ale obviněný z tohoto bankomatu vybrat částku 4.000,- Kč. Ze  stejného bankomatu měl pak vzápětí vybrat ještě jednou částku 4.000,- Kč. Z jiného bankomatu v Opavě – Kateřinkách se měl téhož dne o několik minut později pokusit o výběr částky 10.000,- Kč. K výplatě ale nedošlo, neboť byl překročen denní limit karty. Pravděpodobně proto měl obviněný u tohoto bankomatu zadat částku 2.000,- Kč, která mu následně byla vyplacena. Bezprostředně poté měl obviněný zadat dotaz na zůstatek na účtu, bez provedeného výběru a hned nato měl zadat výběr částky 20.000,- Kč. I v tomto případě ale k výplatě nedošlo pro překročený denní limit. Přesto měl ale ještě popáté na tomto bankomatu zadat PIN a neoprávněně vybrat hotovost 2.000,- Kč.

Téhož dne, o hodinu později, měl shora jmenovaný z bankomatu v centru města neoprávněně vybrat hotovost 200,- Kč. Vzápětí se u stejného bankomatu pokusil o výběry částek 2.000,- Kč a 1.000,- Kč, z nichž ani jedna mu nebyla vydána z důvodu překročení denního limitu. Pravděpodobně právě proto se u tohoto bankomatu pokusil již počtvrté zadat PIN kód a vybrat částku alespoň 400,- Kč.

K dalším neoprávněným výběrům z této karty mělo ze strany obviněného dojít v ranních hodinách následujícího dne, dne 14.12.2011 v Ostravě. Z jednoho z tamních bankomatů měl vybrat finanční hotovost 10.000,- Kč. O pár minut později měl z totožného bankomatu vybrat částku 4.000,- Kč. Další 4.000,- Kč, které se měl pokusit vybrat, mu vyplaceny nebyly, z důvodu překročení denního limitu. Vzápětí měl obviněný neoprávněně vybrat částkku 1.000,- Kč. U tohoto bankomatu se obviněný ještě pokusil vybrat částku 2.000,- Kč, ale ani tato mu již nebyla vydána. U dalšího bankomatu v Ostravě – Svinově měl zadat částku 600,- Kč, avšak ani ta nebyla vyplacena. Poslední pokus neoprávněného výběru, kterého se měl shora jmenovaný dopustit, policisté zaznamenali ve městě na Východním Slovensku. Zde měl obviněný zadat částku v přepočtu 1.294,83 Kč, kdy k výplatě nedošlo, neboť tato karta byla, jako odcizená, v bankomatu zadržena. Tedy, shora jmenovaný měl z účtu poškozeného muže neoprávněně vybrat v devíti případech finanční hotovost v celkové výši 25.600,- Kč, přičemž v dalších devíti skutcích se o výběr finanční hotovosti ve výši 46.894,83 Kč pokusil. Je třeba dodat, že poškozenému muži byla platební karta odcizena spolu s peněženkou, kde měl poznamenaný i bezpečnostní PIN kód karty.  

Obviněný muž se uvedeného jednání dopustil, ačkoli byl za trestnou činnost majetkového charakteru v měsíci září loňského roku Okresním soudem v Ostravě odsouzen, a to k podmíněnému trestu odnětí svobody v délce trvání čtyř měsíců, se zkušební dobou čtrnácti měsíců. V řízení před soudem teď obviněnému muži hrozí trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest.

 

 

Objasnění případu vloupání do chatek

 

Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě zahájil dne 26.dubna 2012 trestní stíhání dvaadvacetiletého muže z Vítkova, jako podezřelého ze spáchání přečinů krádeže vloupáním a porušování domovní svobody. V době od října loňského roku do 25.března tohoto roku se měl vloupat do tří chatek ve Vítkově, části Podhradí:

  • K prvním skutku mělo dojít v době od října loňského roku do 25.března tohoto roku. Ve Vítkově, části Podhradí, měl po vytlačení okna vniknout do chaty šedesátiletého muže z Ostravy. Z chaty měl odcizit travní sekačku, pětilitrový plastový kanystr, sekeru, elektrickou pilu a ruční pilku, vše v celkové hodnotě 37.260,- Kč. Poškozením zařízení měl podezřelý muž způsobit navíc škodu ve výši 1.150,- Kč.
  • Dalšího skutku se měl podezřelý muž dopustit na stejném místě v době 15.ledna do 28.ledna tohoto roku. Po rozlomení vložky zámku Fab měl vniknout do garáže rekreační chaty dvaapadesátiletého muže z Nového Jičína. Z garáže měl následně odcizit křovinořez, 35 lešenářských spojek, 14 lešenářských trubek, motorovou pilu, sekačku na trávu a ruční dvoukolový vozík, vše v celkové hodnotě 22.750,- Kč, přičemž poškozením zařízení měl způsobit škodu ve výši 200,- Kč.
  • K poslednímu třetímu skutku mělo dojít ve stejnou dobu jako ve druhém případě. Do rekreační chaty jednapadesátiletého muže z Opavy měl vniknout po rozlomení vložky zámku Fab ve sklepních dveřích. Ze samotných prostor chaty sice pachatel nic neodcizil, avšak poškozením zařízení a odcizením visacího zámku z venkovního přístřešku způsobil majiteli chaty škodu v celkové výši 950,- Kč.

Případ objasnili víktovští policisté ve spolupráci s policisty Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě.

 

 

 

Zpracovala: Dagmar Schindlerová

 

 

 

vytisknout  e-mailem