Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Události na Opavsku za den 26.4.2013

Opava - Požár lesního porostu u Budišova nad Budišovkou a další...(15 případů) 

 

Dopravní nehodovost

V průběhu dne 26.04.2013 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě k 5 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, bez zranění osob, kdy celková hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na finanční částku ve výši 58.000,- Kč.


Kontroly sběren druhotných surovin na Opavsku

Na základě rozkazu vedoucího Územního odboru Policie České republiky v Opavě bylo v době od 07:00 hod. dne 22.04.2013 do 17:00 hod. dne 25.04.2013 provedeno na území opavského okresu bezpečnostní opatření s názvem „Sběrna“, jenž bylo zaměřeno na kontrolu sběrných provozoven a výkupen druhotných surovin, a to z důvodů pátrání po věcech pocházejících z trestné činnosti a z přestupkového jednání a chování a dále v souvislosti s pátráním po hledaných a pohřešovaných osobách. Do tohoto opatření byli nasazeni policisté z Obvodních oddělení v Hlučíně, v Kravařích, v Opavě, ve Velkých Heralticích, ve Vítkově, v Hradci nad Moravicí a policisté-kriminalisté SKPV ÚO PČR Opava. Během akce byly zkontrolovány všechny vytipované provozovny, kdy nebyly zjištěny a nalezeny žádné věci pocházející z trestné činnosti ani vypátrány žádné hledané nebo pohřešované osoby.


Odcizení kanalizačního potrubí na ulici Na Rozhraní v obci Ludgeřovice

Dne 26.04.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v blíže neustanovené době od 15:00 hod. dne 25.04.2013 do 07:00 hod. dne 26.04.2013 na ulici Na Rozhraní v obci Ludgeřovice odcizil z volně přístupného pozemku 8 kusů kanalizačního potrubí o délkách 5 metrů a o průměrech 30 cm značky Ultrabit, čímž byla poškozené společnosti Hydrospor spol. s r.o. Ostrava způsobena celková škoda ve výši 16.000,- Kč.

 

 

Třiatřicetiletý muž z Hlučína neoprávněně odebíral elektřinu a plyn

Dne 26.04.2013 byly policisty z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájeny úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“, ze kterého je podezřelý muž ročníku narození 1980 z Hlučína tím, že v přesně nezjištěné době ode dne 01.07.2010 do dne 26.04.2013 na ulici Ostravské v Hlučíně se z půdních prostor svého rodinného domu neoprávněně napojil za pomocí elektrického vodiče na distribuční venkovní síť, vedoucí nad oknem podél zdiva jeho domu, čímž tímto neoprávněným odběrem elektrické energie způsobil společnosti ČEZ Distribuce a.s. Děčín škodu v doposud neustanovené výši. Dále od měsíce ledna roku 2013 do dne 26.04.2013 ve sklepních prostorách svého rodinného domu na ulici Ostravské v Hlučíně se neoprávněně pomocí plastové trubice napojil na přípojku plynového potrubí, čímž tímto neoprávněným odběrem zemního plynu způsobil společnosti RWE SMP Net s.r.o. Ostrava zatím neupřesněnou škodu. Celá záležitost je nadále v prověřování a v prošetřování.


Odcizení nafty z nákladního automobilu na ulici Ke Kapli v obci Markvartovice

Dne 26.04.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v přesně nezjištěné době od 15:00 hod. dne 23.04.2013 do 09:00 hod. dne 24.04.2013 na parkovišti před objektem bývalého statku na ulici Ke Kapli v obci Markvartovice odcizil po odstranění nezajištěného víčka palivové nádrže ze zde zaparkovaného nákladního motorového vozidla značky Man celkem 200 litrů motorové nafty, čímž byla poškozené společnosti J Sped spol. s r.o.Hlučín způsobena celková škoda ve výši 6.600,- Kč.


Kontrola řidiče osobního automobilu pod vlivem návykových látek v Kravařích

Dne 26.04.2013 v době kolem 18:15 hod. policejní hlídka z Dopravního isnpektorátu Územního odboru Policie České republiky v Opavě v rámci prováděného měření rychlosti stavěla a kontrolovala na ulici Ludmily Hořké v Kravařích řidiče osobního motorového vozidla značky Škoda Felicia, a to muže ročníku narození 1975 z Kobeřic. Při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu mu byla v obci, kde je povolena nejvyšší rychlost 50 km/hod. naměřena rychlost 73 km/hod. Po předložení všech dokladů potřebných k provozu a řízení automobilu byl tento muž vyzván k podrobení se orientační dechové zkoušce detekčním digitálním přístrojem Drager s negativním výsledkem. Následný test za pomocí testeru Drugwipe 5+ na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek či jedů v jeho těle však vyzněl pozitivně na návykovou látku Cannabis. Poté byl osmatřicetiletý řidič ze strany zakročujících policistů vyzván k lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve a moči) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě, čemuž dobrovolně vyhověl. Na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Osmnáctiletý muž z Branky u Opavy opět zadržen při krádeži zboží v prodejně

Dne 25.04.2013 policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu „Krádež“ muži ročníku narození 1994 z Branky u Opavy, neboť tento v době kolem 20:10 hod. dne 25.04.2013 odcizil v prodejně CA Moda v Obchodním domě Breda-Weinstein na ulici U Fortny v Opavě volně vystavené zboží, a to pánské kalhoty v hodnotě 798,- Kč. Při průchodu přes pokladní zónu bez úhrady tohoto zboží byl zadržen pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny a následně byl předán přivolaným opavským policistům. Lustracemi v dostupných evidencích bylo zjištěno, že se u osmnáctiletého mladého muže jedná o recidivu, kdy uvedeného protiprávního jednání majetkového charakteru se dopustil i přesto, že byl Okresním soudem v Opavě z března letošního roku odsouzen za provinění „Krádež“ a byl mu uložen podmíněný trest odnětí svobody na 4 měsíce, se zkušební dobou do března roku 2015. Shora uvedený muž byl ve 22:30 hod. téhož dne umístěn o policejní cely při Územním odboru Policie České republiky v Opavě a v odpoledních hodinách dne 26.04.2013 byl na základě příkazu z Okresního soudu v Opavě eskortován a dodán do vazby vazební věznice MS v Ostravě.


Nález munice pocházející z období 2. světové války na poli v Opavě-Kateřinkách

Dne 26.04.2013 ve 12:00 hod. byl na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 oznámen nález nevybuchlé munice pocházející z období 2. světové války, a to při orebních pracích na poli ulice Pekařské v Opavě-Kateřinkách. Místo nálezu zajistili policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě do příjezdu policejního pyrotechnika PČR z Expozitury ve Frýdku-Místku, který si následně převzal a k zneškodnění odvezl dělostřeleckou minu ráže 80 mm a dělostřelecký granát ráže 76 mm.


Požár osobního automobilu na parkovišti hypermarketu Globus v Opavě

Dne 26.04.2013 ve 14:00 hod. pracovníci IBC (Integrovaného bezpečnostního centra) v Ostravě vyslali policejní hlídku z Obvodního oddělení PČR v Opavě na parkoviště před hypermarketem Globus na ulici Těšínské v Opavě, kde před chvíli mělo dojít k požáru zde zaparkovaného osobního motorového vozidla značky Škoda Octávia, a to vinou závady elektroinstalace v motorové části automobilu, přičemž na tomto voze vznikla škoda ve výši 40.000,- Kč poškozené ženě ročníku narození 1986 z Oldřišova. Na dalších třech zde vedle zaparkovaných vozidlech vznikla celková hmotná škoda na majetku ve výši 40.000,- Kč. Požár uhasili hasiči HZS Opava a jejich vyšetřovatel požárů si celou záležitost převzal na místě k dalšímu došetření a opatření. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a celková hmotná škoda činí 80.000,- Kč.


Vloupání do osobního automobilu na ulici Husové v Opavě

Dne 26.04.2013 v době mezi 09:00 hod. a 14:00 hod. neznámý pachatel spáchal poblíž budovy České pošty u areálu ČD Opava-západ na ulici Husové v Opavě přečin „Krádež“ a přečin „Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku“ tím, že po rozbití skleněné výplně okna předních dveří se škodou ve výši 2.000,- Kč vnikl do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla značky Škoda Fábia, ze kterého odcizil koženou příruční sportovní tašku značky Adidas zlaté barvy s černými nápisy v hodnotě 200,- Kč, ve které se nacházely 3 svazky klíčů v hodnotě 1.000,- Kč, 2 kusy platebních karet a různé osobní doklady, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1970 z Vítkova způsobena celková škoda ve výši 3.200,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR v Opavě.


Krádež a následné zatajení nálezu kovové branky na ulici Těšínské v Opavě

V blíže neustanovené době od 17:00 hod. dne 25.03.2013 do 07:00 hod. dne 26.03.2013 neznámý pachatel spáchal na ulici Těšínské v Opavě přečin „Krádež“ tím, že před jedním z bytových domů odcizil po vysunutí z pantů kovanou vstupní branku bronzové barvy, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1959 z Háje ve Slezsku způsobena celková škoda ve výši 15.000,- Kč.
Dodatek : Celá záležitost byla a nadále je šetřena ze strany policistů z Obvodního oddělení PČR v Opavě, kdy se doposud nepodařilo zjistit, kdo shora uvedenou branku z místa činu odcizil, bylo však na základě prováděných šetření zjištěno, že tuto kovanou branku nalezl na konci měsíce března letošního roku u trolejbusové zastávky poblíž supermarketu Lidl na ulici Těšínské v Opavě muž ročníku narození 1994 z Opavy a tuto odevzdal do opavské sběrny druhotných surovin. Z jeho chování a jednání je tedy zřejmé, že se dopustil přečinu „Zatajení věci“ a ve zkráceném přípravném řízení mu bylo sděleno podezření z výše uvedené trestné činnosti. Vše je nadále v prověřování a v prošetřování.


Vloupání do osobního automobilu na katastru obce Kerhartice

Dne 26.04.2013 v době mezi 11:30 hod. a 12:30 hod. neznámý pachatel spáchal u lesního porostu na katastru obce Kerhartice přečin „Krádež“ tím, že dosud přesně nezjištěným způsobem vnikl do zde zaparkovaného a uzamčeného osobního motorového vozidla značky Škoda Felicia, ze kterého odcizil finanční částku na hotovosti ve výši 2.400,- Kč, další finanční částku na hotovosti ve výši 5.000,- Kč, mobilní telefon značky Nokia v hodnotě 2.000,- Kč, biometrický pás, ukrajinské cestovní pasy a víza k pobytu v ČR, různé osobní doklady a doklady k automobilu, čímž byla poškozeným mužům ročníků narození 1967, 1976, 1980 a 1982 z Koločavy na Ukrajině a poškozené ženě ročníku narození 1983 z Ukrajiny způsobena celková škoda ve výši 14.400,- Kč. Na zařízení automobilu škoda nevznikla a případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích.


Odcizení ocelových svodnic z lesní cesty na katastru obce Staré Oldřůvky

Neznámý pachatel spáchal v lesním porostu na katastru obce Staré Oldřůvky přečin „Krádež“ tím, že v přesně neustanovené době ode dne 15.01.2013 do dne 26.04.2013 odcizil z lesní cesty zvané Budišovka (v úseku 1,2 km) do jejího povrchu vsazené 4 kusy ocelových svodnic, čímž byla poškozené organizaci Lesy ČR s.p., Lesní správa Vítkov způsobena celková škoda ve výši 20.000,- Kč. Případ šetří policisté z Obvodního oddělení PČR ve Vítkově.


Požár lesního porostu na katastru Budišova nad Budišovkou

Dne 26.04.2013 v 15:50 hod. pracovníci IBC (Integrovaného bezpečnostního centra) Ostrava vyslali policejní hlídku z Obvodního oddělení PČR ve Vítkově k prověření požáru v lesním porostu na katastru města Budišova nad Budišovkou, a to ve směru k obci Podlesí. Po příjezdu vítkovských policistů se zde již nacházeli hasiči HZS Vítkov, kteří likvidovali požár lesního porostu, přičemž tento se vlivem silného větru velmi rychle rozšiřoval na přilehlé lesní porosty města Budišov nad Budišovkou, jenž patří pod správu organizacím Správa lesů a Technické služby Města Budišov nad Budišovkou. V průběhu hašení na místo dorazily i další jednotky hasičů, a to HZS Dvorce, okres Bruntál, HZS Budišov nad Budišovkou, HZS Opava, SDH Gručovice, SDH Březová, SDH Melč, SDH Litultovice, SDH Jakartovice, SDH Opava-Komárov, SDH Opava-Podvihov a další. Na místě se záchranných akcí zúčastnilo celkem 15 jednotek hasičů. Vyšetřovatel hasičů HZS Opava uvedl, že bylo zasaženo zhruba 12 ha lesního porostu, kdy však nemůže s jistotou určit příčinu požáru, jedna z verzí vzniku požáru je však ta, že došlo k opětovnému zahoření popela klestí, které na tomto místě dne 25.04.2013 pálil muž ročníku narození 1967 z Budišova nad Budišovkou. Dále sdělil, že však nemůže vyloučit vznik požáru i z jiných příčin. Škoda byla vyšetřovatelem požárů předběžně vyčíslena na několik set tisíc korun, kdy došlo k zahoření pásu vykácené planiny a části lesního porostu v rozsahu 1.000 x 120 metrů, tedy přibližně 12 ha. Hasiči následně požár lokalizovali a poté dohašovali pařezy a chladili půdu proléváním vodou, což bude probíhat až do dopoledních hodin následujícího dne. Na místě přítomný hajný lesa uvedl, že požár vznikl ve smíšeném lesním porostu, který obsahuje smrk, modřín a buk a celkovou hmotnou škodu vyčíslil na finanční částku ve výši 500.000,- Kč. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo a vše je nadále v prověřování a v prošetřování ze strany vítkovských policistů a hasičů HZS Opava.


Čtrnáctiletá dívka z Kravař se v prostorách školy sebepoškodila

Dne 26.04.2013 ve 12:10 hod. byl pracovníkům IBC (Integrovaného bezpečnostního centra) v Ostravě oznámen pokus sebevraždy dívky ročníku narození 1998 z Kravař, a to v prostorách budovy Základní školy na ulici Komenského v Kravařích. Na místo byla ihned vyslána policejní hlídka z Obvodního oddělení PČR v Kravařích, která zjistila, že zde již zasahuje i osádka sanitního vozidla RZS Opava s lékařem, přičemž čtrnátiletá dívka si z dosud přesně nezjištěných příčin sama žiletkou způsobila mělký řez v oblasti zápěstí levé ruky. Toto její poranění si vyžádalo lékařské ošetření ve Slezské nemocnici v Opavě, kdy podle na místě zakročujících zdravotníků bude potřeba chirurgického zákroku. Prvotním šetřením bylo zjištěno, že při pokusu sebevraždy nebyl nikdo jiný u poškozené dívky přítomen, následná první pomoc byla poskytnuta ze strany spolužačky a učitelky školy. Provedeným prověřením a prošetřením tedy nebylo zjištěno spáchání trestného činu či přestupku a z důvodu nezletilosti poškozené si celou záležitost převzali k došetření a k dalšímu opatření opavští kriminalisté ze Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie České republiky v Opavě zabývající se dětmi, mládeží a rodinou.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem