Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 26.5.2011

Opava - Dopravní nehoda podnapilého cyklisty a další události (11 případů) 

Podnapilý řidič v Opavě - Komárově
Dopravní policisté provedli dne 26.května 2011 krátce po desátého hodině dopoledne na ulici Ostravské v Opavě – Komárově silniční kontrolu osobního automobilu tovární značky Škoda Octavia. Vozidlo řídil ve směru jízdy na obec Nové Sedlice padesátiletý muž z Prahy. Vzhledem k tomu, že byl z dechu řidiče cítit zápach po alkoholu, policisté jej vyzvali k odbornému měření pomocí přístroje Drager. Výsledek měření byl pozitivní. Poprvé byla řidiči naměřena hodnota 0,41 promile alkoholu a po pěti minutách rovněž stejná hodnota, tedy 0,41 promile alkoholu v jeho dechu. Jelikož jmenovaný s naměřenými hodnotami nesouhlasil, podrobil se následně na výzvu policisty i odbornému lékařskému vyšetření na opavské protialkoholní záchytné stanici.
Silniční kontrola tohoto řidiče byla provedena na základě překročení rychlosti v obci, a to v měřeném úseku právě na ulici Ostravské v Opavě – Komárově. U vozidla řízeného shora jmenovaným byla v místě, kde je povolena rychlost jízdy do 50 km/h, naměřena rychlost jízdy 79 km/h. Dopravní policisté řidiči na místě zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali mu další jízdu s vozidlem. Věc šetří jako přestupky proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
Dopravní nehoda podnapilého cyklisty. Policisté mu v dechu naměřili přes tři promile alkoholu
K dopravní nehodě došlo dne 26.května 2011 kolem patnácté hodiny v Opavě na ulici Slámové. Třiačtyřicetiletý muž z Ostravy řídil po ulici Slámové své jízdní kolo tovární značky Olpran, a to ve směru jízdy od ulice Gagarinové k ulici Englišové. Při jízdě z kopce ale nezvládl vlivem své podnapilosti řízení tohoto nemotorového vozidla a i s jízdním kolem upadl na vozovku.
Při havárii utrpěl cyklista lehké zrnění, se kterým byl z místa dopravní nehody převezen vozidlem Rychlé lékařské pomoci k ošetření do opavské nemocnice. Dle předběžné lékařské zprávy utrpěl cyklista tržnou ránu na hlavě, s předpokládanou dobou léčení do deseti dnů. Ještě na místě nehody se řidič podrobil na výzvu policisty odbornému měření pomocí přístroje Drager, s pozitivním výsledkem. Cyklistovi byla naměřena hodnota 3,57 promile alkoholu v jeho dechu. Další dechovou zkoušku nebylo možno vzhledem k jeho zranění provést, proto policisté u jmenovaného nařídili odběr vzorku krve v rámci lékařského ošetření. Hmotná škoda na jízdním kole byla odhadnuta na částku 500,- Kč.
Dopravní nehodu šetří policisté opavského dopravního inspektorátu jako přestupky proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
Dopravní nehodovost

V průběhu čtvrtka 26.května 2011 šetřili dopravní policisté celkem dvě dopravní nehody, ke kterým došlo na Opavsku. Při těchto nehodách byla jedna osoba zraněna lehce, přičemž hmotná škoda na majetku byla odhadnuta na částku 10.500,- Kč.  
Vloupání do motorového vozidla v obci Dolní Benešov
Činu se dopustil neznámý pachatel dne 25.května 2011 v době od 19:40 hodin do 20:30 hodin v obci Dolní Benešov na ulici Opavské. Na zde zaparkovaném osobním automobilu tovární značky Nisan Terrande pachatel rozbil okno levých zadních dveří a vnikl dovnitř. Ze zadních sedadel vozu následně odcizil plátěnou tašku, ve které se nacházely dva pánské oděvní svršky, fotoaparát značky Olympus a mini notebook značky Fujicu Siemens i s příslušenstvím. Neznámý pachatel odcizil šedesátiletému občanovi Polské republiky věci v celkové hodnotě 13.629,- Kč, přičemž poškozením vozidla mu způsobil škodu ve výši 3.098,- Kč.
Případ šetří hlučínští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Vloupání do motorového vozidla v obci Dolní Životice
K dalšímu případu vloupání do motorového vozidlo došlo dne 25.května 2011 v době od 15:00 hodin do 18:30 hodin v obci Dolní Životice na ulici U Sušárny. Neznámý pachatel, po rozbití levého bočního okna na zde zaparkovaném motorovém vozidle tovární značky Honda Civic, do tohoto vnikl. Z vozu následně odcizil sedmačtyřicetiletému muži z Opavska batoh, černé barvy, který je určen k připevnění na motocykl a jehož hodnota je 1.000,- Kč. Majiteli vozidla, dolnoživotické společnosti, způsobil pachatel rozbitím okna škodu ve výši 10.000,- Kč.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích jako přečiny krádež vloupáním a poškození cizí věci.
Z vozidla zaparkovaného v Hlučíně odcizil čtyři kola
K případu došlo v nočních hodinách z 25. na 26.května 2011 v Hlučíně na ulici J. Seiferta. Neznámý pachatel odcizil ze zde zaparkovaného osobního automobilu tovární značky Škoda Octavia čtyři kola z hliníkové slitiny, na kterých byly nazuty pneumatiky značky Continental. Kola pachatel odcizil po vyzdvižení vozidla na dřevěné špalky. Šedesátiletému muži z Hlučína způsobil neznámý pachatel škodu v celkové výši 25.000,- Kč.
Hlučínští policisté případ šetří jako přečin krádež vloupáním.
Poškodil okna panelového domu v obci Chuchelná
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu poškození cizí věci. Tohoto skutku se dopustil v přesněji nezjištěné době, a to od 22.dubna do 1.května tohoto roku v obci Chuchelná na ulici Komenského. Na plastových oknech schodiště jednoho z panelových domů úmyslně zapálil ochranné pásky (fólie) těchto oken.
Kravařští policisté věc zpočátku šetřili jako přestupek proti majetku. Na základě vyčíslení škody ale případ dne 26.května 2011 překvalifikovali na shora uvedené přečin.
Nález munice pocházející z II. světové války v obci Chuchelná

Osmatřicetiletý muž z Chuchelné dne 26.května 2011 krátce před osmnáctou hodinou telefonicky oznámil na tísňovou linku Integrovaného záchranného systému čísla 112 nález munice pocházející z II. světové války. Tři ruční granáty vzor 42, ruské výroby, nalezl oznamovatel při výkopových pracích na zahradě svého rodinného domu. Na místo se dostavili kravařští policisté a policejní pyrotechnik, který si nalezenou munici převzal ke zneškodnění.
 
Výtržnictví v Opavě - Kylešovicích
Opavští policisté dne 26.května 2011 zahájili, na základě oznámení šestapadesátileté ženy z Opavy, úkony trestního řízení ve věci přečinu výtržnictví, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel.
Činu se dopustil dne 25.května 2011 krátce před třináctou hodinou na ulici Na Pomezí v Opavě – Kylešovicích. Neznámý pachatel se dopustil hrubé neslušnosti tím, že si při chůzi po chodníku proti třem nezletilým dívkám ve věku devíti let, které se tou dobou vracely ze školy, rozepnul své maskáčové 3/4 kalhoty a z těchto si vytáhl svůj pohlavní úd. Obnažený muž šel přímo proti dívkám, nic neříkal, se svým pohlavním údem nijak nemanipuloval. Dívky ze strachu utekly na druhou stranu ulice a pak dále do sídliště. Následně, to co viděly, oznámily svým rodičům.
Neznámý muž byl ve věku 40-45 let, vysoký 170-180 cm, krátce střižených vlasů hnědé barvy, bez zjevných tělesných markant. Na sobě měl 3/4 maskáčové kalhoty zelenočerné barvy a tričko s krátkým rukávem.
Jízdní kolo odcizil ze společné kolárny opavské společnosti
Neznámý pachatel odcizil ze společné kolárny opavské společnosti na ulici Těšínské zde lankovým zámkem uzamčené pánské horské jízdní kolo značky Sundance, bílé barvy. Jízdní kolo patřící devětadvacetileté ženě z Kravař mělo hodnotu 22.000,- Kč. K jeho odcizení došlo dne 26.května 2011 v době od 07:40 hodin do 15:45 hodin.
Opavští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu krádeže.
Zahoření fasády rodinného domu v obci Žimrovice
 
Osmatřicetiletý muž z Hradce nad Moravicí dne 27.května 2011 krátce po půlnoci telefonicky oznámil na tísňovou linku 158 požár fasády svého rodinného domu na ulici Záhumenní v obci Žimrovice. Na místo se dostavili hradečtí policisté a členové Hasičského záchranného sboru Opava společně se členy Sboru dobrovolných hasičů obce Žimrovice, kteří požár lokalizovali. Vyšetřovatel opavských hasičů, který byl rovněž přítomen na místě, jako příčinu požáru určil samovznícení při neodborné manipulaci s nátěrovou hmotou určenou k penetraci. Vlivem tohoto došlo k zahoření bavlněných látek s nátěrovou hmotou a následnému zahoření vnějšího pláště omítkové izolace o celkové rozloze 4 m x 1 m. Ke zranění osob nedošlo, hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na částku 10.000,- Kč. Vyšetřovatel Hasičského záchranného sboru Opava si věc na místě převzal do své kompetence.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem