Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 26.8.2009

Podnapilí řidiči, dopravní nehoda, požár nákladního vozidla a další...(14 případů) 

 

Dopravní nehoda s lehkým zraněním a alkoholem – na katastru obce Raduň


 

Dne 26.8.2009 ve 12:45 hod. řídila žena ročníku narození 1956 z Opavy osobní motorové vozidlo tovární značky Renault Twingo, se kterým jela po silnici II. třídy č. 464, ve směru jízdy od obce Raduň k obci Opava – Kylešovice. Při jízdě po rovném přímém úseku silnice (v km 5,1) začala řidička předjíždět před sebou jedoucího cyklistu (muže ročníku narození 1970), jedoucího na pánském jízdním kole zn. Madison Nashville. Při předjíždění cyklisty řidička narazila zrcátkem pravým předních dveří svého vozidla do levé rukojeti řídítek cyklisty a došlo ke střetu obou vozidel. Po nárazu došlo k pádu cyklisty na vozovku, kdy zraněného cyklistu řidička převezla svým vozidlem do Slezské nemocnice v Opavě k ošetření, odkud kolem 14:00 hod. personál chirurgické ambulance věc dopravní nehody oznámil na linku 158.

Po příjezdu policistů dopravního inspektorátu do nemocnice, byly policejní hlídkou provedeny dechové zkoušky ověřeným analyzátorem Dräger u obou řidičů, přičemž u řidičky byla dechová zkouška negativní, u cyklisty byla kolem 14:40 hod. provedena dechová zkouška s pozitivním výsledkem (byla naměřena hodnota 0,29 promile alkoholu v jeho dechu). Před provedením dechové zkoušky byl cyklista dle zákona poučen, že pokud bude výsledek dechové zkoušky pozitivní, jedná se o odborné měření a za účelem objektivity měření bude dechová zkouška provedena opakovaně, s čímž cyklista souhlasil. Výsledek druhé dechové zkoušky cyklisty byl opět pozitivní (byla naměřena hodnota 0,28 promile alkoholu v jeho dechu).

Dle předběžné lékařské zprávy vystavené ošetřujícím lékařem, utrpěl cyklista zranění povahy lehké, a to zhmoždění levého stehna, pohmoždění dutiny břišní a oděrky na pravé horní končetině, s předpokládanou dobou léčení dvou až tří týdnů. Po vyšetření byl cyklista ve Slezské nemocnici Opava hospitalizován.

Na vozidle Renault došlo při této dopravní nehodě k hmotné škodě ve výši 2.000,- Kč, na jízdním kole ve výši 2.000,- Kč.

Dne 26.8.2009 byly policisty dopravního inspektorátu, Územního odboru vnější služby Opavy, zahájeny úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu ublížení na zdraví, z jehož spáchání je podezřelá řidička motorového vozidla. Cyklista je podezřelý ze spáchání přestupku proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.


 


 

Podnapilý řidič ve Vítkově


 

Dne 26.8.2009 kolem 9:40 hod. bylo cca 3 km za obcí Vítkov, ve směru jízdy na obec Kaménka (před výjezdem z kempu Balaton), motohlídkou dopravního inspektorátu Opava zastaveno a kontrolováno osobní motorové vozidlo tovární značky Ford. Silniční kontrolou bylo zjištěno, že vozidlo řídil muž ročníku narození 1956 z Nového Jičína. Na výzvu policisty se řidič podrobil dechové zkoušce – odbornému měření - pomocí digitálního přístroje Drager s pozitivním výsledkem (byla naměřena hodnota 0,46 promile alkoholu v jeho dechu). Výsledek druhé dechové zkoušky byl opět pozitivní s naměřenou hodnotou 0,48 promile alkoholu v dechu a výsledek třetí dechové zkoušky byl 0,42 promile alkoholu v jeho dechu. Řidič se k předchozímu požití alkoholických nápojů před jízdou doznal, s naměřenou hodnotou souhlasil a lékařské vyšetření na Protialkoholní záchytné stanici v Opavě nežádal.

Věc je šetřena policisty dopravního inspektorátu, Územního odboru vnější služby Opava, jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.


 


 

Podnapilý řidič ve Vítkově


 

Dne 26.8.2009 kolem 11:25 hod. bylo policejní motohlídkou dopravního inspektorátu Opava v obci Vítkov, na ulici Opavské, před areálem vítkovské nemocnice, zastaveno a kontrolováno osobní motorové vozidlo tovární značky Peugeot, jedoucí ve směru jízdy na obec Vítkov – Podhradí. Řidič byl zastaven policejní motohlídkou, neboť mu ve shora uvedeném místě byla radarem zn. Polcam naměřena rychlost jízdy vozidla 78 km/h, přestože v uvedeném úseku je povoleno jet rychlostí nejvýše 50 km/h. Silniční kontrolou bylo zjištěno, že vozilo řídil muž ročníku narození 1975 z Vítkova. Na výzvu policisty se řidič podrobil dechové zkoušce – odbornému měření - pomocí digitálního přístroje Drager s pozitivním výsledkem (byla naměřena hodnota 0,79 promile alkoholu v jeho dechu). Opakované dechové zkoušky, v rámci objektivity měření měly hodnoty 0,67 a 0,61 promile alkoholu v jeho dechu. Řidič se k požití alkoholických nápojů před jízdnou doznal, s naměřenou hodnotou souhlasil a lékařské vyšetření nežádal.

Věc je šetřena policisty dopravního inspektorátu jako přestupky proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.


 


 

Zajištění osoby a její dodání na PZS k vystřízlivění - Opava


 

Dne 26.8.2009 kolem 02:20 hod. zajistila policejní hlídka opavského obvodního oddělení, na ulici Ratibořské v Opavě, muže ročníku narození 1975 z Opavy, který v silně podnapilém stavu rušil noční klid, a to hlasitým křikem, a dále vstupoval do vozovky, čímž ohrožoval bezpečnost a plynulost silničního provozu. Podnapilý muž byl převezen a dodán na Protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Na stanici byla muži pomocí digitálního přístroje Drager naměřena hodnota 2,70 promile alkoholu v jeho dechu.

Věc je šetřena policisty Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě jako přestupky proti občanskému soužití a bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.


 


 

Zpronevěra finanční hotovosti v Opavě – pachatel známý


 

Policisty Obvodního oddělení policie České republiky v Opavě byly dne 26.8.2009, na základě trestního oznámení ženy ročníku narození 1951 z Opavy, zahájeny úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu zpronevěry, z jehož spáchání je podezřelý muž ročníku narození 1988 z Opavy.

Na podkladě zjištěných skutečností je dostatečně odůvodněn závěr, že podezřelý dne 4.8.2009 kolem 08.00 hod., jako zaměstnanec Bytového družstva Rozvoj Opava, na pokladně tohoto družstva, za účelem nákupu elektromateriálu, vyzvedl finanční hotovost ve výši 18.000,- Kč. Podezřelý ovšem místo nákupu zmíněného materiálu částku užil pro svou potřebu, čímž způsobil škodu shora uvedenému družstvu se sídlem v Opavě - Kateřinkách.

Vzhledem k tomu, že jsou v daném případě splněny podmínky dle trestního řádu, je v této věci vedeno zkrácené přípravné řízení. Dne 26.8.2009 bylo tomuto pachateli sděleno podezření ze spáchání shora uvedeného trestného činu.


 


 

Nález munice z II. světové války - Hrabyně


 

Muž ročníku narození 1965 z Brna dne 26.8.2009 kolem 08:25 telefonicky oznámil na linku 158, že na stavbě silnice v Hrabyňském kopci nalezl dělostřelecký granát (ráže 210 mm, ruské výroby), pocházející z II. světové války. Na místo byla vyslána policejní hlídka Obvodního oddělení Policie České republiky Opava a pyrotechnik Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, pracoviště Frýdek – Místek, který potvrdil, že se skutečně jedná o shora uvedenou munici a převzal si dělostřelecký granát ke zneškodnění.


 


 

Odcizení prstenu z prodejny zlatnictví na ulici Ostrožné v Opavě – pachatel neznámý


 

Dne 26.08.2009 byly policisty Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě, na základě trestního oznámení muže ročníku narození 1959 z Kravař, zahájeny úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu krádeže, kterého se dopustil neznámý pachatel dne 26.8.2009 v době od 10:00 hod do 10:20, v prodejně zlatnictví na ulici Ostrožné v Opavě. Pachatel v uvedené prodejně využil nepozornosti prodavajícího personálu a z volně přístupné neuzamčené výlohy odcizil zde vystavený dámský prsten z hladkého bílého kovu, s jednokarátovým briliantem, čímž měla byla oznamovateli trestného činu způsobena škoda ve výši 142.000,- Kč.


 


 

Opakované poškrábání laku motorového vozidla v Opavě – pachatel neznámý


 

Neznámý pachatel se dne 12.8.2009 v době od 11:00 hod. do 18:00 hod. dopustil spáchání trestného činu poškozování cizí věci tím, že na ulici Skladištní v Opavě poškrábal neznámým předmětem karoserii, zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Peugeot 407 (rýha hrubá 1 mm v délce 60 cm).

Dne 25.8.2009 v době od 06:15 hod. do 12:00 hod. neznámý pachatel na ulici Jánské v Opavě již podruhé poškrábal karoserii shora uvedeného vozidla, které zde stálo zaparkováno. Karoserii vozidla pachatel opět poškrábal neznámým předmětem, na laku způsobil rýhu hrubou 1 mm v délce 160 cm.

Majiteli vozidla, leasingové společnosti, pachatel způsobil škodu v celkové výši 15.000,- Kč.

Dne 26.8.2009 byly policisty Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě zahájeny úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání shora uvedeného trestného činu.


 


 

Vloupání do motorového vozidla na ulici Celní v Hlučíně – pachatel neznámý


 

Dne 26.8.2009 byly policisty Obvodního oddělení Policie České republiky v Hlučíně zahájeny úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu krádeže vloupáním, kterého se dopustil neznámý pachatel dne 26.8.2009 v době 15:15 hod. do 16:30 hod. Pachatel na ulici Celní v Hlučíně, v prostoru parkoviště za penzionem, za užití zjevného násilí, po vypáčení zámku levých předních dveří nezjištěným předmětem, vnikl do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Škoda Octávia. Pachatel z vozidla následně odcizil autorádio s CD přehrávačem zn. SONY v hodnotě 2.000,- Kč a na vozidle způsobil škodu výši 2.000,- Kč, a to jeho majiteli, muži ročníku narození 1975 z Hlučína.


 


 

Požár přívěsu nákladního motorového vozidla v obci Velké Hoštice


 

Muž ročníku narození 1954 z Ostravy dne 26.8.2009 v 15:30 hod. telefonicky oznámil na linku 158, že na silnici mezi obcemi Velké Hoštice a Malé Hoštice, za železničním přejezdem ve směru jízdy na Ostravu, hoří nákladní motorové vozidlo. Na místo byla proto vyslána policejní hlídka Obvodního oddělení Policie České republiky Kravaře. Šetřením policistů na místě bylo zjištěno, že došlo ke vznícení kontejneru na kamionu, patřící firmě Rumpold s. r. o. Ve vozidle byly převáženy znehodnocené textilie ze Šumperka do spalovny v Ostravě. Řidič kamionu (oznamovatel požáru) označil dobu vzplanutí nákladu na 15:30 hod. Přítomný vyšetřovatel Hasičského záchranného sboru Opava jako příčinu požáru uvedl samovznícení nebo nedbalost při odhazování nedopalku od cigarety.

Na hašení požáru se podíleli hasiči Hasičských záchranných sborů Opava, Kravaře a hasiči z Jednotky dobrovolných hasičů Velké Hoštice. Po dobu hašení požáru, v době od 15:30 hod. do 16:20 hod., byla uzavřena silnice I. třídy č. 56, přičemž byla určena objízdná trasa ve směru Opava, Pusté Jakartice, Chlebičov, Velké Hoštice. Po uhašení požáru bylo nákladní motorové vozidlo způsobilé další jízdy. Vyšetřovatel opavských hasičů neshledal cizího úmyslu nebo zavinění a šetření požáru si na místě převzal do své kompetence. Požárem nebyla způsobena žádná škoda, nedošlo ke zranění osob.


 


 

Vloupání do bytu na ulici Pekařské v Opavě – Kateřinkách – pachatel neznámý


 

Policisty Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě byly dne 26.8.2009, na základě trestního oznámení ženy ročníku narození 1962 z Opavy, zahájeny úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu krádeže vloupáním a trestného činu porušování domovní svobody, kterých se dopustil neznámý pachatel dne 26.8.2009 v době od 10:45 hod. do 15:55 hod., na ulici Pekařské v Opavě – Kateřinkách.

Pachatel vypáčil dosud nezjištěným předmětem vstupní dveře do bytu ve třetím patře panelového domu, čímž způsobil škodu ve výši 2.000,- Kč. Pachatel následně prohledal úložné prostory nábytku, v jednotlivých pokojích napadeného bytu, kdy z místnosti kuchyně odcizil volně odloženou dámskou koženou peněženku, černé barvy, v hodnotě 450,- Kč, s finanční hotovostí 500 ,- Kč. Z obývacího pokoje pachatel, po prohledání skříní, odcizil finanční hotovost ve výši 35,- USD (v přepočtu 630,- Kč) a 40 EUR (v přepočtu 1.040,- Kč). Z ložnice neznámý pachatel odcizil šperky ze žlutého kovu (dva prsteny ze žlutého kovu v hodnotě 1.600,- Kč, pět řetízků ze žlutého kovu v hodnotě 4.000,- Kč a čtyři páry náušnic ze žlutého kovu v hodnotě 3.330,- Kč).

Dosud nezjištěný pachatel způsobil na odcizených věcech celkovou škodu ve výši 11.550,- Kč, na zařízení bytu pak škodu ve výši 2.000,- Kč, a to muži ročníku narození 1949 z Opavy.

 


 

 

Vloupání do garáže na ulici Vojanové v Opavě – objasnění případu ze dne 27.7.2009


 

Policisty Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě byly dne 28.7.2009, na základě oznámení muže ročníku narození 1983 z Opavy, zahájeny úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu krádeže vloupáním a trestného činu porušování domovní svobody, kterých se dopustil neznámý pachatel v době kolem 02:00 hod. dne 27.7.2009. Pachatel, po překonání oplocení vysokého 180 cm, vnikl na pozemek u rodinného domu, na ulici Vojanové v Opavě. Z pozemku pak pachatel vnikl, zadním neuzamčeným vchodem, do nezajištěné garáže, odkud odcizil benzínovou motorovou pilu zn. Homelite, černo-červené barvy, v hodnotě 4.000,- Kč, elektrickou rozbrušovačku zn. Bosch, modré barvy, v hodnotě 4.000,- Kč a dvoukotoučovou elektrickou brusku v hodnotě 2.000,- Kč. Protiprávním jednáním pachatele byla oznamovateli trestného činu způsobena celková škoda ve výši 10.000,- Kč.

Dodatek:

Dne 26.8.2009 zahájil policejní orgán Územního odboru služby kriminální policie a vyšetřování Opava trestního stíhání muže ročníku narození 1983 z Opavy, jako podezřelého ze spáchání shora uvedených trestných činů. Policejním prověřováním zjištěné a odůvodněné skutečnosti nasvědčují tomu, že podezřelý způsobil celkovou škodu v předběžné výši 10.000,- Kč, tedy neoprávněně vnikl do domu nebo bytu jiného, překonal překážku, jejímž účelem je zabránit vniknutí, přisvojil si cizí věc tím, že se jí zmocnil, čin spáchal vloupáním a způsobil škodu nikoliv nepatrnou ve smyslu.


 


 

Objasnění tří případů krádeží vloupáním na Opavsku


 

Dne 26.8.2009 zahájil komisař Územního odboru služby kriminální policie a vyšetřování Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, trestní stíhání 18letého muže z Opavska pro důvodné podezření ze spáchání trestného činu krádeže vloupáním a trestného činu porušování domovní svobody, spáchaného formou spolupachatelství. Dále komisař zahájil trestní stíhání muže ročníku narození 1985 z Opavy taktéž pro důvodné podezření ze spáchání trestných činů krádeže vloupáním a porušování domovní svobody, spáchaného formou spolupachatelství. Uvedených trestných činů se tito pachatelé dopustili tím, že:

  1. společně dne 14.8.2009 kolem 04:00 hod. na pozemku u rodinného domu v obci Raduň, vnikli, pomocí volně přístupného klíče u vstupních dveří, do stodoly, odkud odcizili motorovou pilu zn. Husqvarna v hodnotě 10.000,- Kč, ke škodě muže ročníku narození 1957 z Raduně.

  2. 18letý pachatel sám v době od 11:00 hod. dne 23.8.2009 do 09:00 hod. dne 24.08.2009 odcizil, z obývacího pokoje rodinného domu v obci Velké Heraltice, fotoaparát zn. Olympus, v hodnotě 3.000,- Kč, ke škodě muže ročníku narození 1944 z Velkých Heraltic.

  3. společně v době od 16:00 hod. dne 20.8.2009 do 09:00 hod. dne 24.8.2009 vnikli, za pomocí volně přístupného klíče do dílny spojené s garáží, nacházející se u rodinného domu v obci Velké Heraltice, část Košetice. Z garáže pachatelé následně odcizili: elektrickou řetězovou pilu zn. AL-KO, barvy žluto-černé, v hodnotě 1.790,- Kč, přenosný bezolejový kompresor zn. Mecafer, žluté barvy, v hodnotě 3.000,- Kč, úhlovou brusku, žluté barvy (průměr kotouče 115 mm, markant - nadstavovaný přívodní elektrický kabel), v hodnotě 400,- Kč, úhlovou brusku, červené barvy (průměr kotouče 115 mm), v hodnotě 500,-Kč, AKU šroubovák zn. Inspira, žluté barvy (12 V, s nabíječkou), v hodnotě 500,- Kč, hydraulický pojízdný zvedák (s nosností 2t), červené barvy, v hodnotě 350,- Kč, elektrickou přímočarou pilu, šedomodré barvy, v hodnotě 400,- Kč, elektrickou ruční vrtačku zn. Narex, modrošedé barvy, v hodnotě 100,- Kč, autonabíječku, červené barvy, v hodnotě 400,- Kč a trafopájku, modré barvy (v sadě s vypalovací elektrickou jehlou), v hodnotě 150,- Kč.

Majiteli odcizených věcí byla způsobena celková škoda ve výši 7.590,- Kč.

Přičemž 18letý pachatel byl rozhodnutím Okresního soudu v Opavě z měsíce ledna roku 2008 odsouzen za obdobnou majetkovou trestnou činnost k trestu odnětí svobody podmíněně na dobu tří měsíců, se zkušební dobou do konce měsíce července roku 2009. Druhý z pachatelů byl již také za trestnou činnost obdobného charakteru potrestán, a to rozhodnutím Okresního soudu v Opavě z měsíce května letošního roku, k výkonu trestu obecně prospěšných prací ve výměře 300 hodin, které doposud neodpracoval.


 


 

Dopravní nehodovost


 

Za den 26.8.2009 bylo v rámci teritoria Územního odboru vnější služby Opava policisty dopravního inspektorátu šetřeno šest dopravních nehod, při kterých byly dvě osoby zraněny lehce. Hmotná škoda na majetku činí dle odhadu Policie České republiky 269.000,- Kč.


 


 

Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem