Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 26.9.2011

Opava - Policisté vyhlásili celostátní pátrání po odcizeném motocyklu Jawa a další události (10 případů) 

Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu pondělí 26.září 2011 v rámci teritoria Územní odboru Policie České republiky Opava celkem sedm dopravních nehod. Při těchto nehodách nedošlo ke zranění žádného z účastníků, hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na částku 650.000,- Kč.
Odcizil stavební vrátek
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu krádeže. Tohoto skutku se dopustil v době od 24.září do 26.září 2011 v Hlučíně na ulici Zahradní. Z volně přístupné plochy za nájemním domem, po přestřižení ocelového lanka, odcizil stavební vrátek značky Geda v hodnotě 70.000,- Kč. Odcizený vrátek byl objímkou upevněn ke stavebnímu lešení. Škodu pachatel způsobil devětapadesátiletému muži z Hlučínska.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Hlučíně.
Vyhlášení pátrání po odcizeném motocyklu Jawa
Hlučínští policisté zahájili dne 26.září 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinu neoprávněného užívání cizí věci, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel.
Shora uvedeného skutku se pachatel dopustil v nočních hodinách z 25. na 26.září 2011 v Hlučíně na ulici Ostravské. Na parkovišti před budovou tamního zámečnictví se nezjištěným způsobem zmocnil zde zaparkovaného a řádně zajištěného motocyklu tovární značky Jawa 350, registrační značky 1T 6904, roku výroby 1996, barvy bílé. Dvaatřicetiletému muži z Hlučína tím neznámý pachatel způsobil škodu ve výši 20.000,- Kč.
Téhož dne vyhlásili hlučínští policisté po odcizeném motocyklu celostátní pátrání.
  
Odcizil šestnáct propanbutanových lahví
K případu došlo v době od 24. do 26.září 2011 v obci Skřipov. Neznámý pachatel vnikl, po předchozím odstranění visacího zámku, do kovové klece nacházející na nákladové rampě tamní prodejny smíšeného zboží. Z klece následně odcizil celkem šestnáct desetikilogramových propanbutanových lahví v celkové hodnotě 20.416,- Kč, ke škodě jedné pražské společnosti. Odcizením visacího zámku navíc pachatel způsobil stokorunovou škodu, a to opavskému obchodnímu družstvu.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Hradci nad Moravicí.
Zatajení nálezu peněženky
Hradečtí policisté zahájili dne 26.září 2011 úkony trestního řízení ve věci přečinu zatajení věci, z jehož spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Činu se dopustil dne 12.srpna tohoto roku v době od 23:45 hodin do 23:55 v době konání hradeckého festivalu uskutečněného na louce u hotelu Belaria v Hradci nad Moravicí. Neznámý pachatel poté, co třiadvacetiletá žena z Opavska ztratila svou kabelku, tuto nalezl, prohledal ji a z kabelky odcizil svazek klíčů, bílou koženkovou peněženku s finanční hotovostí 900,- Kč a mobilní telefon značky Samsung Galaxy v hodnotě 6.083,- Kč. Pak pachatel kabelku odhodil u mobilních toalet, kde byla později nalezena. Hradečtí policisté následným šetřením zjistili, že odcizený mobilní telefon pachatel na místě činu odprodal čtyřiadvacetiletému muži ze Sokolova, a to za částku 1.500,- Kč. Poté, co muž zjistil, že se jedná o kradený mobilní telefon, tento odevzdal na Obvodním oddělení v Sokolově. Hradečtí policisté případ zpočátku šetřili jako přestupek proti majetku, na základě vyčíslení škody ale případ dne 26.září 2011 překvalifikovali, jak je shora uvedeno.
K popisu neznámého podezřelého muže uvádíme, že se jednalo o muže asi 185 cm vysokého, dlouhých blond vlasů. Muž měl knír a bradku a hovořil s moravským přízvukem.    
Krádež dřevěných kůlů
Činu se dopustil neznámý pachatel v přesněji nezjištěné době, a to v období od 1.srpna do 26.září tohoto roku na katastrálním území obce Velké Hoštice. Odtud, z právě probíhající volně přístupné stavby golfového hřiště, pachatel odcizil celkem 20 m³ zde volně uložené dřevěné kulatiny z modřínového dřeva (o průměru kmene 25 cm a délky kmene 3 m). Dvaačtyřicetiletému muži z Opavy tím neznámý pachatel způsobil celkovou škodu ve výši 28.000,- Kč.
Případ šetří kravařští policisté jako přečin krádež.
Odcizil kabelku volně odloženou před garáží
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Tohoto skutku se dopustil dne 22.září 2011 v době od 18:00 hodin do 21:00 hodin před garáží domu na ulici Mládežnické v obci Slavkov. Odtud pachatel odcizil zde volně odloženou dámskou koženkovou kabelku, černé barvy, v hodnotě 250,- Kč. Devětačtyřicetiletá žena z Opavska měla v kabelce své osobní doklady, dále mobilní telefon značky Nokia 6300, svinovací plátěnou tašku v látkovém pouzdře, peněženku s finanční hotovostí 2.950,- Kč a platební kartu. Oznamovatelce způsobil neznámý pachatel odcizením kabelky celkovou škodu ve výši 4.350,- Kč.
Případ šetří opavští policisté.
Nález munice pocházející z II. světové války na katastru obce Litultovice
Třiapadesátiletý muž z Litultovic dne 26.září 2011 krátce po patnácté hodině telefonicky oznámil na tísňovou linku čísla 158, že při orbě pole, nacházejícího po pravé straně silnice zhruba 500 metrů za obcí Litultovice ve směru k obci Mladecko, nalezl nevybuchlou munici pocházející z II. světové války. Na místo nálezu se dostavili heraltičtí policisté a policejní pyrotechnik, který určil, že se jedná o dělostřelecký granát, ráže 100 mm (české výroby), a tento si následně převzal ke zneškodnění.
Zahoření prodejního stánku v obci Sosnová
Osmadvacetiletý muž ze Sosnové dne 26.září 2011 v 17:30 hodin oznámil prostřednictvím tísňové linky Policie České republiky čísla 158, že u rybníka v obci Sosnová došlo k požáru dřevěného prodejního stánku. Na místo zahoření se dostavili heraltičtí policisté a členové Hasičského záchranného sboru Opava spolu se členy Hasičského záchranného sboru Krnov a členy Jednotek sboru dobrovolných hasičů z obcí Horního Benešova a Velkých Heraltic, kteří požár lokalizovali. Šetření na místě byl přítomen rovněž vyšetřovatel opavských hasičů, který jako příčinu zahoření stánku stanovil odhozený nedopalek cigarety, a věc si následně převzal do své kompetence. Ke zranění osob ani k obecnému ohrožení nedošlo. Hmotná škoda způsobená Obecnímu úřadu Sosnová byla vyčíslena na částku 20.000,- Kč.  
Odcizení jízdní kola z neuzamčené kolárny činžovního domu
 
Činu se dopustil neznámý pachatel v přesněji nezjištěné době, a to v období od 6.září do 26.září 2011 v činžovním domě na ulici Budišovské ve Vítkově. Do tohoto domu pachatel vnikl skrz nedovírající vstupní dveře. Z neuzamčené kolárny následně odcizil pánské horské jízdní kolo značky Sundance (bílé barvy s modročervenou kombinací). Šestadvacetiletému muži z Vítkova tím způsobil škodu ve výši 9.000,- Kč.
Vítkovští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinu krádeže.
                                                                                                         
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem