Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 27.1.2013

Opava - Dva případy krádeží volně odložených věcí v barech a další ... (9 případů) 

Dopravní nehoda s účastí služebního vozidla policie
 
K dopravní nehodě došlo dne 27.ledna 2013 v době kolem 18:55 hodin v Opavě v křižovatce ulic Rooseveltové a Hradecké. Policista Obvodního oddělení Opava řídil po ulici Rooseveltové, označené jako vedlejší pozemní komunikace, služebním motorové vozidlo tovární značky Škoda Octavia (v barevném provedení policie). Pravděpodobně vlivem nepřizpůsobení rychlosti stavu a povaze vozovky a povětrnostním podmínkám nedokázal policista na zasněžené vozovce automobil již zastavit a vjel do křižovatky právě v době, kdy po ulici Hradecké, označené jako hlavní pozemní komunikace, projížděl linkový autobus. Došlo ke střetu přední částí služebního vozidla s pravým bokem autobusu. Autobus jel z pohledu jízdy řidiče zprava. V linkovém autobuse jedoucím z Opavy na Bílovec se v době nehody nacházelo sedm cestujících.
Při této dopravní nehodě nedošlo ke zranění osob. Způsobená hmotná škoda na havarovaných vozidlech byla odhadnuta na částku 70.000,- Kč. Dechové zkoušky obou řidičů byly negativní. Nehoda je předmětem dalšího šetření ze strany policistů opavského dopravního inspektorátu a příslušného nadřízeného policisty, služebního funkcionáře územního odboru Opava.
 
 
Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu neděle dne 27.ledna 2013 v rámci teritoria územního odboru Opava celkem čtyři dopravní nehody. Při těchto nehodách nedošlo ke zranění osob, způsobená hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na částku 100.000,- Kč.
Pokus vloupání do objektu sběrných surovin
Činu se dopustil neznámý pachatel dne 26.ledna 2013 v době od 12:00 do 22:05 hodin v Hradci nad Moravicí. Po předchozím vytržení několika desek v dřevěném oplocení vnikl do tamního areálu sběrny druhotných surovin. Pachatel se po objektu pohyboval a po přistižení oznamovatelem z místa činu utekl. Přestože pachatel z areálu nic neodcizil, poškozením dřevěného plotu způsobil jedné opavské společnosti škodu ve výši 100,- Kč.
Případ šetří hradečtí policisté jako přečin krádež vloupáním, spáchaný ve stádiu pokusu.
Řídil vozidlo pod vlivem omamné a psychotropní látky
Kravařští policisté provedli dne 27.ledna 2013 v době kolem 14:45 hodin v obci Štítina silniční kontrolu osobního automobilu tovární značky Audi. Vozidlo řídil dvacetiletý muž z Opavska, který se na výzvu policisty podrobil orientačnímu testu pomocí přístroje Drugwipe 5+ ke zjištění, zda vozidlo neřídí pod vlivem omamných či psychotropních látek. Výsledek testu byl pozitivní na látku amphetamin. Na další výzvu policisty se pak jmenovaný na opavské protialkoholní záchytné stanici podrobil odbornému lékařskému vyšetření, jehož součástí byl odběr vzorku biologického materiálu. Policisté tomuto řidiči na místě silniční kontroly zakázali další jízdu, řidičský průkaz mu nezadrželi, neboť tento neměl za jízdy u sebe. Věc je předmětem dalšího šeření ze strany kravařských policistů. 
Opavští policisté vypátrali celostátně hledaného muže
Opavští policisté vypátrali dne 26.ledna 2013 v době kolem 16:10 hodin v Opavě na ulici Nákladní celostátně hledaného třiatřicetiletého muže z Bruntálu. Na tohoto muže vydal Okresní soud v Bruntále v měsíci prosinci loňského roku příkaz k jeho zatčení. Zatčeného muže policisté na pokyn soudce Okresního sodu v Bruntále umístili do policejní cely územního odboru Opava. Následujícího dne, dne 27.ledna 2013 pak policisté shora jmenovaného eskortovali k Okresnímu soudu v Bruntále, kde soudce rozhodl o jeho umístění do ostravské vazební věznice. Tam byl téhož dne v odpoledních hodinách dodán hlídkou opavských policistů.
Řídil vozidlo, ačkoli není držitelem řidičského oprávnění
Členové Speciální pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje provedli dne 27.ledna 2013 v době kolem 00:40 hodin v Opavě na ulici Krnovské silniční kontrolu osobního automobilu tovární značky BMW. Vzhledem k tomu, že řidič tohoto vozidla nebyl schopen na místě hodnověrně prokázat svou totožnost, policisté ho předvedli na policejní služebnu v Opavě. Po prokázání totožnosti, jednalo se o dvacetiletého muže Opavy, pak policisté tohoto muže propustili na svobodu. Lustrací v policejních databázích bylo přitom zjištěno, že jmenovaný není držitelem příslušného řidičského oprávnění.
Věc dále šetří policisté opavského obvodního oddělení, a to jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
Krádež volně odloženého mobilního telefonu
K případu došlo dne 27.ledna 2013 v době od 01:00 do 01:10 hodin v jednom z barů na ulici Dolní náměstí v centru Opavy. Neznámý pachatel odtud odcizil mobilní telefon značky Sony Xperia, černé barvy, v hodnotě 6.000,- Kč. Třiadvacetiletý muž z Opavy zanechal telefon volně odložený na baru v podniku.
Případ šetří opavští policisté jako přečin krádež.
Odcizil volně odloženou bundu
 
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinů krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Činu se dopustil dne 27.ledna 2013 v době od 03:00 do 04:00 hodin v jednom z opavských barů na ulici Olomoucké, odkud odcizil na háčku volně odloženou pánskou značkovou sportovní lyžařskou bundu, v hodnotě 5.000,- Kč. Dvaatřicetiletý muž z Opavy měl v odcizené bundě svazek klíčů a pánskou koženou peněženku se svými osobními doklady a platebními kartami, vše v celkové hodnotě 5.900,- Kč.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení Policie České republiky v Opavě.
 
Řídil vozidlo pod vlivem omamné a psychotropní látky
 
Heraltičtí policisté provedli dne 27.ledna 2013 v době kolem 23:40 hodin v obci Holasovice silniční kontrolu osobního automobilu tovární značky Audi. Vozidlo řídil jednadvacetiletý muž z Opavska, který se na výzvu policisty podrobil orientačnímu testu pomocí přístroje Drugwipe 5+ ke zjištění, zda vozidlo neřídí pod vlivem omamné či psychotropní látky. Výsledek testu byl pozitivní na látku amphetamin. Na další výzvu policisty se pak shora jmenovaný podrobil na opavské protialkoholní záchytné stanici odbornému lékařskému vyšetření s odběrem vzorku biologického materiálu. Policisté tomuto řidiči na místě silniční kontroly zakázali další jízdu, řidičský průkaz mu nezadrželi, neboť tento neměl za jízdy u sebe. Věc je předmětem dalšího šetření ze strany policistů Obvodního oddělení Policie České republiky ve Velkých Heralticích.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová
                       
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem